Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 04 сентября 2020, вопрос №28034 250₴

Можно выписать брата в государственной квартире , который не проживает 10 лет

Можно ли выписать в государственной квартире брата , без него . много лет не проживает за квартиру не платит . Можно выписать его с квартиры ? Украина Харьков , можно это сделать без него .?

Ответы юристов (18)

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Добрий день!

    На ваше питання повідомляю, що виходячи з Вашої ситуації, вашого брата можна визнати таким, що втратив право користування житловим приміщенням (виписати). Для цього слід звернутися з позовною заявою до суду про визнання особи такою, що втратила право користування квартирою та сплатити судовий збір. На даний момент судовий збір складає 840 грн. 80 коп.

    Виписати можна без його участі. Суд постановляє заочне рішення.

    Юрій
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Доброго дня пані Олено!

    Так, можна, але на підставі рішення суду.

    Для звернення до суду вам потрібно подати позовну заяву з необхідними документами, що підтверджують відсутність фактичного проживання вашого брата понад шість місяців і сплатити судовий збір, якщо немає підстав для звільнення від його сплати. У разі задоволення позову судові витрати будуть компенсовані

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Выписать можно только в судебном порядке. Истцом должен выступать тот, на кого оформлен ордер на квартиру. Судя по Вашему вопросу, Ваш брат утратил право на проживание в этой квартире. Составьте иск, оплатите судебный сбор и обращайтесь в Суд.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, пані Олено!

    У даному випадку потрібно примусово «виписати» особу через суд, оскільки вона не є власником/співвласником житла, в якому вона прописана.

    Згідно зі ст.71 діючого Житлового Кодексу УРСР має бути встановлений факт відсутності проживання зареєстрованої особи у цьому приміщенні більше, ніж 6 місяців. Цей факт встановлюється комісією ЖЕО, яка складає відповідний акт, або показами свідків (не менше двох).

    І, якщо суд визнає Ваші доводи переконливими, а причини непроживання зареєстрованої особи неповажними, то можете сподіватись на позитивне рішення суду.

    Звертаємо Вашу увагу, що суд не здійснює «виписку», а лише визнає особу такою, що втратила право користування жилим приміщенням. З рішенням суду потрібно буде звернутись до відповідних територіальних органів реєстрації, які і завершать цю нелегку процедуру.

    Раджу звернутись за правовою допомогою з метою професійного складання позовної заяви!

    Успіхів Вам!

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Елена, да, конечно, можно.

    Нужны будут для Заявления в суд такие документы: копия ордера на квартиру, справка о зарегистрированных; акт о непроживании брата (с какого времени по сегодняшний день); квитанции об оплате коммунальных услуг.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Добрый день!

    В Вашей ситуации снятие с регистрации осуществляется в судебном порядке - основной квартиросъемщик подает в суд по месту прописки лица, которое нужно выписать (т.е. месту нахождения Вашей квартиры) исковое заявление о признании его таким, что утратил право пользования жилым помещением.

    Полный перечень необходимых для подачи искового заявления документов:

    - копия ордера,

    - информационная справка из Реестра недвижимого имущества (можно получить онлайн),

    -справка о составе семьи,

    - доказательства факта непроживания более 6 месяцев (как правило - это акты ЖЕКа, показания 2-3 свидетелей),

    - данные свидетелей, которые могут подтвердить факт непроживания (ФИО, адрес проживания, контактный номер и конкретно какие данные они могут подтвердить: например, являются соседями, проживают в кв.№ __ по соседству, не видели более ___ лет и т.д. ),

    - паспорт и идентификационный код: основного квартиросъемщика (Истец), человека, которого нужно выписать (Ответчик) и остальных лиц, прописанных в квартире (их нужно указывать 3-ми лицами в исковом заявлении),

    - контактные данные (телефон, адрес эл.почты): основного квартиросъемщика, которого нужно выписать и остальных лиц, прописанных в квартире (их нужно указывать 3-ми лицами в исковом заявлении)

    - если не знаете контактные данные человека, которого нужно выписать - ничего страшного.

    При подаче искового заявления оплачивается судебный сбор в сумме 840,80 грн.

    Рассмотрение искового заявления производится по упрощенной процедуре, как правило происходит достаточно быстро.Данные вопросы регулируются положениями Жилищного кодекса Украины:

    В случае необходимости - обращайтесь.Мои контакты в моем профиле на данном сайте или в Єдиному державному реєстрі адвокатів України. С уважением, адвокат Власенко Татьяна Валериевна

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Доброго дня! питання вирішується через суд, звертайтесь допоможемо зібрати необхідний пакет документів та написати позов про визнання особи такою, що втратила право на проживання у житловому приміщенні. Витрати - судовий збір 841 грн., середня вартість позову 1300 грн.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Добрий день!

    На ваше питання повідомляю, що виходячи з Вашої ситуації, вашого брата можна визнати таким, що втратив право користування житловим приміщенням (виписати). Для цього слід звернутися з позовною заявою до суду про визнання особи такою, що втратила право користування квартирою та сплатити судовий збір. На даний момент судовий збір складає 840 грн. 80 коп.

    Виписати можна без його участі. Суд постановляє заочне рішення.

    Для підготовку позову можете звернутися натиснувши на перехід на мою сторінку та через кнопку зв'язатися.

    Нормативна база для формування позову наступна:

    Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

    Згідно із частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    Положеннями частини 1 статті 317 Цивільного кодексу України визначено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    Відповідно статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    Частиною 1 статті 321 ЦК України передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Приписами статті 379 Цивільного кодексу України передбачено, що житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для постійного проживання у них.

    Статтею 64 Житлового кодексу УРСР визначено, що до членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Згідно положень статті 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.

    Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

    Відповідно до статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі заяви особи або її представника, що подається до органу реєстрації; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

    Статтею 263 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

    Виходячи із порівняльного аналізу статей 383, 391, 405 ЦК України та статей 64, 150, 156 ЖК УРСР, слід дійти висновку, що положення статей 383, 391 ЦК України передбачають право вимоги власника про захист порушеного права власності на жиле приміщення, будинок, квартиру від будь-яких осіб, у тому числі і тих, які не є і не були членами його сім'ї, а положення статей 405 ЦК України, статей 64, 150, 156 ЖК УРСР регулюють взаємовідносини власника жилого приміщення та членів його сім'ї (правова позиція, викладена у постанові Верховного Суду України від 16 листопада 2016 року у справі № 6-709цс16).

    За змістом частини 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    Тому, усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном шляхом визнання особи такою, що втратила право користуватися житловим приміщенням є належним способом захисту мої порушених прав.

    Камілова Марина  Сергіївна
    Камілова Марина Сергіївна 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Доброго дня)

    Так можна! Для цього потрібно звернутися до суду із позовною заявою про визнання особи такою, що втратила право на користування приміщенням!Якщо необхідна допомога у підготовці документів до суду, звертайтеся!З повагою, Марина Камілова!
    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Добрий день! Вашого брата за позовом наймача квартири можна через суд визнати таким, що втратив право користування житловим приміщенням у зв'язку з не проживанням в приміщенні без поважної причини більше шести місяців. В подальшому на підставі цього рішення суду брата можна буде зняти з рестраційного обліку. Потрібна допомога в Харкові - звертайтесь.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Станом на 1.07.19 р. Є 3 варіанти зняття людини з реєстрації в помешканні:

    • добровільне звернення;
    • за рішенням суду;
    • згідно свідоцтву про смерть.

    Перший варіант передбачає:

    Необхідно звернутися в ЦНАП або інший державний орган з такими функціями за місцем проживання або за адресою, де людина збирається зареєструватися. Заповнюється заява на зняття з реєстрації встановленого зразка, до якого додається квитанція про оплату адміністративного збору та необхідні документи:

    документ, у який вносяться відмітка про зняття з реєстрації;

    військовий квиток або посвідчення про приписку.

    Другий варіант передбачає: ( власником ордеру (наймачем) подається позов до суду про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням з наступним обгрунтуванням):

    У судовому порядку з чітких підстав:

    член сім'ї не проживає в квартирі тривалий час і свідки (сусіди) можуть це підтвердити; мешканець був зареєстрований з порушенням українського законодавства; мешканець колишній власник нерухомості, який відмовляється зніматися з реєстрації після завершення угоди.

    Можна зняти з реєстрації через суд, якщо він без поважних причин не проживав в квартирі протягом року – для членів сім'ї (родичів і тих, з ким велося спільне господарство), або півроку – для інших осіб.

    У судовому порядку знімаються з реєстрації мешканці, які: не мають законних прав на проживання за адресою; визнані безвісно відсутніми; оголошені померлими; порушують правила спільного проживання; використовують жиле приміщення не за призначенням; псують майно або квартиру.

    Третій варіант передбачає:

    Подачу документів до органів реєстрації з додаванням свідоцтва про смерть мешканця і таким чином реєстратор проводить всі необхідні дії.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    20%

    Может ли собственник квартиры выписать прописанного без его согласия

    Ответ на этот вопрос зависит от нескольких факторов. Можно выписать человека без его согласия только через суд. Процедура в основном не отличается от вышеописанной, но есть нюансы. Если человек не дает свое согласие на выписку, то зачастую это или родственник, или бывший супруг. В таком случае, согласно Семейного и Гражданского кодексов Украины, для выписки нужно предоставить в суд доказательства не проживания данного лица в квартире на протяжении последнего года или больше. Если же данное лицо не является родственником, то Жилищный кодекс предусматривает срок 6 месяцев не проживания в квартире, после которого можно подавать в суд. Доказательством будет акт управляющей компании (ЖЕК, ОСББ) об отсутствии прописанного лица. Кроме управляющей компании, факт длительного непроживания за местом регистрации смогут подтвердить несколько свидетелей – соседей. Если отсутствие в квартире связано с уважительными причинами, то срок прерывается на время, пока действуют такие причины. Уважительными причинами могут быть: служба в армии, учеба или работа, в том числе за границей, и т.д. Полный перечень подобных причин указан в Жилищном кодексе Украины.

    А вот ответ на вопрос, может ли хозяин квартиры выписать прописанного человека, если таковой продолжает жить и пользоваться квартирой, несмотря на полное отсутствие прав на квартиру и родственных связей с владельцем, не так однозначен. Совсем недавно Верховный суд вынес неожиданное постановление, которое гласит: если лицо постоянно проживает в квартире, то владелец не может и не имеет права его выписать:

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Елена!

    Необходимо подавать иск в суд о лишении брата права на пользование жилым помещением и снятии с регистрации, в виду того, что он более чем 6 месяцев, не проживает в квартире (10 лет и так как жилое помещение находится в коммунальной или государственной собственности) и не оплачивает все коммунальные услуги за квартиру.

    Суд в каждом конкретном случае по собственному усмотрению устанавливает наличие или отсутствие уважительности причин прекращения пользования помещением у лица, не проживала в жилом помещении более установленного срока.

    Поэтому, необходимо собрать доказательства о его непроживании в квартире 10 лет, не оплате коммунальних услуг, в виде актов ЖЭКа, ОСББ, заявлений соседей, справок ЖЭКа, чеков об оплате коммунальных услуг.

    Всего доброго!

    До связи!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Здравствуйте.

    "Можно ли выписать в государственной квартире брата , без него . много лет не проживает за квартиру не платит . Можно выписать его с квартиры ? Украина Харьков , можно это сделать без него .?"

    В судебном порядке.

    Нужно подготовить иск в суд по месту нахождения жилья о принудительном снятии с регистрации.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    такое возможно в судебном порядке

    для того нужно составить иск и подать его в суд

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    в данной ситуации, когда человек не пользуется, не проживает в квартире более полугода, он по закону утрачивает право пользования жилым помещением. Но такой вопрос решается исключительно в судебном порядке. Решение суда будет основанием для снятия с регистрации вашего брата. Вы как квартиросъемщик имеете право обратиться в суд с иском о признании лица утратившим право пользования жилым помещением. Если это в Харькове могу помочь. Обращайтесь.

    Десятник  Володимир  Олексійович
    20%
    Десятник Володимир Олексійович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 50 лет опыта

    Виписати, зняти брата з реєстрації місця проживання без його заяви (згоди) неможливо.

    Спочатку маєте звернутися до районного суду за місцем свого проживання, разом із позовною заявою подати усі докази його відсутність без поважних причин понад 6 місяців для задоволення позову (див. нижче ст. 71, 72 Житлового кодексу).

    Потім, рішення суду, якщо воно набере законної сили, маєте подати в Департамент державної реєстрації Харківської міської ради для зняття його з реєстрації місця проживання.

    Стаття 71. Збереження жилого приміщення за тимчасово відсутніми громадянами

    При тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

    Якщо наймач або члени його сім'ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом.

    Жиле приміщення зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членами його сім'ї понад шість місяців у випадках:

    1) призову на строкову військову службу або направлення на альтернативну (невійськову) службу, а також призову офіцерів із запасу на військову службу на строк до трьох років - протягом усього періоду проходження зазначеної військової служби; призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період - протягом усього періоду проходження військової служби, а якщо під час її проходження вони отримали поранення, інше ушкодження здоров’я та перебувають на лікуванні в медичних закладах або потрапили в полон чи визнані безвісно відсутніми - на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після звільнення з військової служби після закінчення ними лікування в медичних закладах, незалежно від строку лікування, повернення з полону, скасування рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою чи ухвалення судом рішення про оголошення особи померлою;

    {Пункт 1 частини третьої статті 71 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2181-VIII від 07.11.2017}

    2) тимчасового виїзду з постійного місця проживання за умовами і характером роботи або у зв'язку з навчанням (учні, студенти, стажисти, аспіранти тощо), у тому числі за кордоном, - протягом усього часу виконання цієї роботи або навчання;

    3) влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Якщо з будинку, квартири (їх частини) вибула дитина (діти) і членів її (їх) сім'ї не залишилося, це житло може бути надано за договором оренди іншому громадянину до закінчення строку перебування дитини (дітей) у дитячому закладі або до досягнення нею (ними) повноліття і повернення від родичів, опікуна чи піклувальника, в окремих випадках - до закінчення навчання в загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності, у тому числі для громадян, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації, а також в професійно-технічних чи вищих навчальних закладах або до закінчення строку служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях;

    4) виїзду у зв'язку з виконанням обов'язків опікуна чи піклувальника, наданням батькам-вихователям житлового будинку або багатокімнатної квартири для створення дитячого будинку сімейного типу - протягом усього часу виконання таких обов'язків;

    5) влаштування непрацездатних осіб, у тому числі дітей з інвалідністю, у будинку-інтернаті та іншій установі соціальної допомоги - протягом усього часу перебування в них;

    6) виїзду для лікування в лікувально-профілактичному закладі - протягом усього часу перебування в ньому;

    7) взяття під варту або засудження до арешту, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк чи довічне позбавлення волі - протягом усього часу перебування під вартою або відбування покарання, якщо в цьому будинку, квартирі (їх частині) залишилися проживати інші члени сім'ї.

    Якщо в будинку, квартирі (їх частині) не залишилися проживати інші члени сім'ї наймача, це житло може бути надано за договором оренди (найму) у встановленому законом порядку іншому громадянину до звільнення таких осіб з-під варти або до відбуття ними покарання.

    У випадках, передбачених пунктами 1-7 цієї статті, право користування жилим приміщенням зберігається за відсутнім протягом шести місяців з дня закінчення строку, зазначеного у відповідному пункті.

    Відповідно до Основ житлового законодавства Союзу РСР і союзних республік законодавством Союзу РСР і Української РСР може бути встановлено й інші умови і випадки збереження жилого приміщення за тимчасово відсутніми громадянами на більш тривалий строк.

    {Стаття 71 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3187-12 від 06.05.93, № 1525-III від 02.03.2000, № 2377-IV від 20.01.2005, № 2394-VI від 01.07.2010}

    Стаття 72. Порядок визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

    Визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Олено!

    У даному випадку необхідно виходити з того чи приватизована дана квартира.

    1) Якщо квартира приватизована, то необхідно знати на кого саме. Адже, якщо також і на вашого брата, то він є співвласником цієї квартири і відповідно виписати його з неї не вийде навіть у судовому порядку.

    Так як відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

    Відповідно до статті 47 Конституції України кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

    2) Якщо квартира взагалі неприватизована або ж не приватизована на вашого брата, то необхідно звернулись до суду для визнання вашого брата таким, що втратив право користування житлом на підставі того, що він уже 10 років не проживає у даній квартирі без поважних причин.

    Підстави звернення:

    1. відсутність наймача або членів його сім’ї в жилому приміщення без поважних причин понад 6 місяців (стаття 71 Житлового кодексу Української РСР);
    2. відсутність членів сім’ї власника жилого приміщення без поважних причин понад 1 рік (стаття 405 Цивільного кодексу України).

    Перелік осіб, які є членами сім’ї власника житла визначено в статті 64 Житлового кодексу УРСР, зокрема, до членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Позовна заява про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням подається власником або квартиронаймачем (якщо квартира не приватизована і є ордер) в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцезнаходження жилого приміщення.

    Підтвердження відсутності особи в жилому приміщенні:

    Будь-які фактичні дані, які свідчать про обрання стороною іншого постійного місця проживання.Наприклад:

    • пояснення свідків, котрі підтвердять в суді факт не проживання особи в житловому приміщенні;
    • акти про відсутність члена сім’ї протягом одного року за місцем проживання (для багатоквартирних будинків – складаються працівниками ЖЕКу чи ОСББ, для приватного сектору в містах – квартальними комітетами);
    • довідки відділення поштового зв’язку про те, що особа не отримувала поштові відправлення, які надходили на її ім’я чи особисте листування із якого вбачається, що особа дійсно змінила місце проживання
    • довідка про склад сім'ї;
    • інші докази зокрема: утворення сім’ї в іншому місці, перевезення майна в інше жиле приміщення, виїзд в інший населений пункт, укладення трудового договору на невизначений строк тощо.

    Після розгляду справи і задоволення позовної заяви про визнання особи такою що втратила право користування житловим приміщенням, власнику житлового приміщення необхідно отримати рішення суду котре набрало законної сили та звернутись із заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до центру надання адміністративних послуг.

    Якщо буде потрібна допомога - звертайтесь!

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України