Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 05 сентября 2020, вопрос №28095

Права та обов'язки понятого

Добрий день! У будинку на нашому поверсі сталося самогубство. Серед ночі розбудила поліція, запросили бути понятим. Я сонним пішов з поліцейським, підписав протокол та повернувся в свою квартиру. Коли остаточно прокинувся усвідомив, що мені не роз'яснили мої права та обов'язки як понятого, також не дізнався дані про поліцейських. Чим мені може загрожувати така безпечність?

Ответы юристов (1)

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день!

    Понятий-це фізична особа, яка залучається до участі у кримінальному провадженні з метою засвідчення своїм підписом відповідності записів у протоколі виконаним діям.

    Підстава участі у процесі понятогоє запрошення слідчого, прокурора.

    Понятих запрошують до участі у процесуальних діях незалежно від того, чи застосувався безперервний відеозапис перебігу дії, у разі проведення обшуку або огляду житла чи іншого володіння особи, обшуку особи.

    Для пред'явлення особи, трупа чи речі для впізнання, огляду трупа, в тому числі пов'язаного з ексгумацією, слідчого експерименту, освідування особи понятих дозволено не запрошувати, якщо застосовуються технічні засоби фіксування.

    Понятих запрошують також для засвідчення підписом факту відмови особи від підписання протоколу, а також факту надання письмових пояснень особи щодо причин такої відмови у разі відсутності у неї захисника (законного представника) ч. 6 ст. 104 КПК.

    Поняті можуть бути запрошені для участі в інших процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне.

    Понятих має бути не менше 2.

    Поняті можуть бути допитані під час судового розгляду як свідки проведення відповідної процесуальної дії.

    Понятий повинен відповідати таким процесуальним вимогам як бути повнолітнім, бути грамотним, аби прочитати протокол і підписати його, бути незаінтересованим у результатах кримінального провадження та не мати фізичних і психічних вад, з яких він не може особисто підписати протокол.

    Понятими не можуть бути потерпілий, родичі підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого, працівники правоохоронних органів, а також інші особи, зацікавлені в результатах кримінального провадження.

    Понятий зобов'язаний: бути присутнім під час провадження процесуальної дії, після її закінчення засвідчити своїм підписом відповідність записів у протоколі виконаним діям та не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора відомості, які стали відомі йому у зв'язку з виконанням своїх обов'язків (ч. 3 ст. 66 КПК).

    Окрім обов’язків понятий має право ознайомитися із текстом протоколу процесуальної дії перед його підписанням, висловлювати зауваження і доповнення до протоколу, за наявності відповідних підстав - на забезпечення безпеки.

    Недотримання вимог закону щодо участі у слідчих діях понятих тягне за собою визнання доказів, отриманих під час проведення цієї слідчої дії, недопустимими.

    Отже, понятий є свідком обставин, за яких провадилася слідча дія, та її результатів, і тому він часто допитується як свідок. Від його показань іноді залежить, буде особа засуджена чи виправдана.Участь понятого під час проведення слідчих дій не є простою формальністю.

    Тому, осіб , що приймають участь в якості понятого під час проведення слідчої дії прошу уважно слідкувати за проведеними діями працівників правоохоронних органів, запам’ятовувати всі деталі слідчої дії, перечитувати складені процесуальні документи в яких стравиться підпис, у разі коли є зауваження обов’язково заносити їх до протоколу та з повною відповідальністю відноситись до покладених обов’язків.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України