Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 07 сентября 2020, вопрос №28231

Может ли работодатель требовать фото открытого больничного листа?

Доброго дня! У свекрухи позитивний тест на "Ковід 19" . Зараз з чоловіком знаходимося на самоізоляції. Наступного дня в суботу ми звернулися до сімейного лікаря, сімейний лікар зараз теж на лікарняному, сказала зателефонувати іншому лікарю в понеділок пояснити ситуацію, попросити відкрити лікарняного листа з суботи. Працюю оператором на гарячій лінії, роботодавець вимагає фото відкритого лікарняного листа (ссилаючись на те, що ми не можемо бути впевнені в тому, що лікарняний точно відкрито, і також на те що це може бути звичайна довідка, за якою ніяких виплат не передбачено). Лікар відмовляється присилати фото відкритого лікарняного листа (ссилаючись на зайнятість і говорить, щоб керівництво ознайомилися з законами України щодо того який формат лікарняного листа буде надано). Я пояснила ситуацію керівнику, але вони все одно вимагають прислати фото лікарняного, якщо не пришлю фото мені відправлять модем, щоб я працювала на дому і в такому разі я не зможу скористатися лікарняним. Чи має право роботодавець вимагати фото відкритого лікарняного листа? Чи має право лікар не присилати фото? Допоможіть, будь ласка, розібратися в ситуації.

Ответы юристов (1)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! ви зможете скористатись лікарняним, якщо його відкрито. Дії роботодавця можна зрозуміти, він намагається унинути обману, але якщо лист відкрито - роботодавець зобов'язнаний враховувати його і не може надавати вам роботу на час лікарняного. Звільнити за прогули вас неможливо, оскільки ви повідомили причини неявки та підтвердите їх в майбутньому документами.

    Дії лікаря, це звичайна завантаженість, її треба врахувати і повідомити роботодавцю. Лікар зобов'язаний вам надати лікарняний в кінці хвороби для пред'явлення за місцем роботи.

    В правовому полі у вас немає нічого складного та негативного, однак у особистих стосунках з начальством у вас можуть виникнути проблеми, недовіра. Домовляйтесь з роботодавцем і лікарем.

    За загальним правилом, фото відкритого лікарняного не потрібно, ви повідомляєте про хворобу, йдете до лякаря, одужуєте, берете лікарняний, несете в бухгалтерію.

    Якщо лікарняного немає, вас звільняють за прогули.

    Пишіть роботодавцю оф. лист і відправте ел. поштою - ви на самоізоляції, чекаєте тести, лікарняний лист. Це буде вашим офіційним повідомленням про хворобу. Також бажано, аби такий лист було продубльовано на папері, або підписано електронним підписом.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України