Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 10 вересня 2020, питання №28529 200₴

не сонцанированый срыв пломбы на вентеле гор.воды

Я снимаю квартиру у друга ребенок оборвал пломбу на гор.воде пошол в кантору написал обьяснительную что ребенок оборвал пломбу не затягивал.Заплатил опломбировали заново. в следующем месяце оказываеться пришли какие то начисление на гор.воду
пошол к деректору сказали что начислили за воду с последней опломбировки тоесть с прошлого года где то с марта
а так как я не владелиц кв. ничего не могу им типо казать
1 как мне сделать что бы я решал вопрос а не хозяин и какие бумаги надо и как их зделать.
2. как подать им официальное прошение о розьяснении и перерощето этой сумы
3. как воопще лучше это решить без участия владельца квартиры
пс. говорил еще отом что там прописан один человек а тут мол ребенок ну и тд тп

Відповіді юристів (9)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно закону:

    Постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630 "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення"

    та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (із змінами)

    У типовому договорі про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення з фізичними особами зазначено:

    5.2. Споживач зобов’язаний:

    5.2.2. Щомісячно надавати інформацію про наявні показники лічильника.

    5.2.4. Забезпечити доступ до відповідної інженерної мережі, арматури, квартирних засобів обліку представників виконавця (КП “Коломияводоканал” за наявності в них відповідного посвідчення, для проведення технічного огляду санітарно-технічного обладнання, зняття контрольних показань засобів обліку води.

    5.2.6. Забезпечувати цілісність квартирних засобів обліку води, пломб на них та не втручатися в їх роботу.

    5.2.10. За власний рахунок проводити ремонт та заміну санітарно-технічних приладів, пристроїв, обладнання та мереж (включно колодязів на них), які знаходяться у нього на балансі, що вийшли з ладу з його вини або за приведення їх у непридатність до експлуатації з будь-яких інших причин.

    5.2.12. У разі встановлення Виконавцем факту несанкціонованого втручання в роботу засобів обліку, води відшкодовувати вартість робіт з проведення їх експертизи, метрологічної повірки та ремонту відповідно до вимог чинного законодавства.

    Отже, у разі виникнення такої проблеми не зволікайте, та як можна швидше, звертайтеся до підприємства надавача послуг” для вирішення даного питання.

    Відповідальність

    6.2. Споживач несе відповідальність згідно із законодавством і цим договором за: 4) втручання у роботу засобів обліку води.

    Також відповідно до Кримінального кодексу України

    Стаття 270-1. Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства

    1. Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об’єктів, що спричинило небезпеку для життя чи здоров’я людей або майнову шкоду у великому розмірі, –

    карається штрафом від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    1. Ті самі дії, вчинені повторно або загальнонебезпечним способом, –

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    1. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, –

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

    Примітка. 1. Під об’єктами житлово-комунального господарства в цій статті слід розуміти житловий фонд, об’єкти благоустрою, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові (кришки люків, решітки на них тощо).

    1. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, що в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах – якщо прямі збитки становлять суму, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Для підтвердження вище сказаного, можу навести такі судові рішення, пов’язані з пошкодженням пломби на лічильниках водопостачання:

    Вам необхідно звернутися до організації з письмовою заявою -зверненням викласти обставини та факти , та з вимогою обгрунтовано надати відповідь, щодо причин нарахування штрафних санкцій , які не передбачені вищевказаною постановою та порушують ваші права як споживача , додати копію листа з зазначенням форсмажорних обставин які спричинили втручання в систему водопостачання.

    Звернення викладається у довільній формі на ім я директора організації та з зазначенням зворотних контактів для зв язку з вами і адресою, згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11 вам мають надати письмову відповідь у 15 -ти денний строк , звернення направляється поштою , або реєструється під час особистого звернення вустанову зі штампом та датою надходження , копію зі штампом ви маєте право отримати для себе як доказ.

    відповідь водоканалу можливо оскаржити у суді.

    Всі організаційні діі ,ремонти та інші дііі може вчиняти з квартирою виключно власник майна, а також подавати відповідні заяви,про усунення тих чи інших проблем. Згідно ст.321 ЦК Украіни право власності є непорушним.

    Ви як орендар можете лише користуватись житлом згідно договору.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Иван!

    Вопрос:

    1. Как мне сделать что бы я решал вопрос а не хозяин и какие бумаги надо и как их сделать?

    - По доверенности от собственника квартиры, удостоверенной у любого нотариуса.

    Вопрос:

    2. Как подать им официальное прошение о разъяснении и перерасчете этой сумы?

    - Для получения информации:

    - От имени собственника или по доверенности от собственника квартиры, удостоверенной у нотариуса, подаете информационный запрос.

    В соответствии с Законом Украины «О доступе к публичной информации» публичной информацией является отраженная и задокументированая любыми средствами и на любых носителях информация, которая была получена или создана в процессе выполнения субъектами властных полномочий своих обязанностей, предусмотренных действующим законодательством или которая находится во владении субъектов властных полномочий, других распорядителей публичной информации, определенных этим законом.

    - Для перерасчета, с претензией:

    Акт-претензия и возможно при необходимости отдельно претензия об устранении нарушений закона.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про житлово-комунальні послуги

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text

    Порядок проведення перевірки відповідності якості надання деяких комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1145-2018-%D0%BF#n98

    Додатокдо Порядку

    АКТ-ПРЕТЕНЗІЯ

    В случае отсутствия реагирования, подавать иск в суд, в порядке Гражданского кодекса Украины и Гражданского процессуального кодекса Украины.

    - Для перерасчета, без претензии:

    Заявление, согласно Закона Украины "Об обращении граждан".

    Все имеют право направлять индивидуальные или коллективные письменные обращения или лично обращаться в органы государственной власти, органы местного самоуправления, к их должностным и служебным лицам, которые обязаны рассмотреть данное обращение и дать обоснованный ответ в установленный законом срок (ст. 40 Конституции).

    Порядок практической реализации данного права гражданами Украины регулирует Закон Украины «Об обращениях граждан» от 02.10.1996 г. № 393/96-ВР (далееЗакон № 393).

    Согласно ст. 3 Закона № 393 под обращениями граждан следует подразумевать изложенные в письменной или устной форме предложения (замечания), заявления (ходатайства) и жалобы.

    Граждане имеют право обращаться в органы государственной власти, местного самоуправления, предприятий, учреждений, организаций независимо от форм собственности, объединений граждан, должностных лиц на украинском или другом языке, приемлемом для сторон (ст. 6 Закона № 393).

    В обращении должны быть указаны ФИО, место жительства гражданина, изложена суть затронутого вопроса, замечания, предложения, заявления или жалобы, просьбы или требования. Письменное обращение должно быть напечатано или написано от руки разборчиво и четко, подписано заявителем (заявителями) с указанием даты.

    Согласно ст. 20 Закона Украины «Об обращении граждан» от 02.10.96 г. № 393/96-ВР обращения рассматриваются и решаются в срок не более одного месяца со дня их поступления, а не требующие дополнительного изучения, — безотлагательно, но не позднее пятнадцати дней со дня их получения.

    Вопрос:

    3. Как вообще лучше это решить без участия владельца квартиры?

    - По доверенности от собственника квартиры, удостоверенной у нотариуса.

    С учетом указанной выше информации в ответах.

    Вопрос:

    4. пс. говорил еще о том, что там прописан один человек а тут мол ребенок ну и тд.тп.?

    -Один человек по закону и есть зарегистрированный.

    Вы могли прийти к своему знакомому. Ребенок, вместе с Вами, мог прийти к Вашему знакомому.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Глебова Екатерина Юрьевна
    15%
    Глебова Екатерина Юрьевна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 14 років досвіду

    Хозяин квартиры дает вам доверенность с правом выступать от его имени в органах по предоставлению коммунальных услуг, в Гиоц, ЦКС и прочее. Пишите заявление в ЦКС с просьбой внести фактические показатели и провести перерасчет в соответствии с 'Пстановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. № 69 "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення" п. 16, що передбачає проведення такого перерахунку при наданні фактичних показників вузлів обліку, без надання квитанцій про сплату. Згідно Закону України "Про житлово-комунальні послуги" у редакції від 02.04.2020 прошу здійснити перерахунок за весь період з моменту надходження недостовірних даних у систему (п. 8).

    Прошу згідно Постанови Кабінету Міністрів від 5 червня 2019 р. № 482 "Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості послуги з управління багатоквартирним будинком за період її ненадання, надання невідповідної якості" внести інформацію про здійснення перерахунку у рахунок на оплату послуги із зазначенням при цьому даних про період та суми перерахунку. Результати прошу повідомити письмово за адресою' там могут еще понадобится дополнительные документы, но это уже от ситуации зависит. Удачи Вам.

    Юрій
    12.5%
    Юрій 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго дня пане Іване!

    Щодо першого питання. Питання щодо житлово-комунальних послуг вирішуються незалежно від права власності чи права користування житловим приміщенням, в якому проживає фізична особа (людина). Достатнім є факт користування житлово-комунальними послугами для того, щоб конкретна фізична особа набула статсусу споживача комунальних послуг відповідно до п. 13 ч. 1 та ч. 2 ст. 1 Закону про житлово-комунальні послуги і п. 22 першого абзацу Закону про захист прав споживачів.

    Щодо другого питання.Конкретніше на це питання можна відповісти в залежності від того, чи проживаєте ви у багатоквартирному житловому будинку.

    За статтею 27 і 28 Закону про ЖКП, ви як споживач комунальних послуг вправі вимагати проведення перевірки щодо:

    1) неякісного надання ЖКП,

    2) ненадання

    3) або надання не в повному обсязі ЖКП.

    Законом про ЖКП не регламентовано можливості заявляти претензії щодо перерахунку та вимогу про роз‘яснення нарахування суми, проте цим же нормативно-правовим актом не встановлено обмежень щодо направлення таких звернення до виконавця ЖКП.

    У зв’язку з цим, ви вправі звернутися особисто або через представника до виконавця ЖКП на підставі п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про захист прав споживачів, оскільки відповідно до статті 1-1 він не визначає меж своєї дії та, як зазначено в його преамбулі, застосовується до всіх правовідносин, що виникають у зв‘язку з наданням послуг та придбанням товарів, із заявою, в якій викласти вимоги щодо надання необхідної інформації

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.5%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Пусть хозяин квартиры оформит на Вас доверенность.

    2, Должны были насчитать за месяц по правилам, которые описаны в Приказе # 190

    МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ Н А К А З 27.06.2008 N 190

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 жовтня 2008 р. за N 936/15627

    Про затвердження Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України

    { Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства N 131 ( z0557-12 ) від 27.03.2012 N 541 ( z1895-12 ) від 24.10.2012 }

    3.3. У разі безоблікового водокористування виробник виконує

    розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу.

    3.4. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

    5.18. Споживач відповідає за цілісність та збереження засобів

    обліку, пломб і деталей пломбування, встановлених представниками територіальних органів Держспоживстандарту та виробником в місцях з'єднань засобів обліку, запірної арматури, манометра та іншого обладнання вузла обліку незалежно від місця його розташування.

    Знімати засоби обліку, здійснювати будь-які заміни їх частин або зміни положення на водомірному вузлі, де їх встановлено, знімати пломби, накладені органами Держспоживстандарту або виробником, має право лише виробник або споживач за дозволом виробника.

    У разі самовільних дій споживач сплачує витрату води згідно з пунктами 3.3, 3.4 цих Правил.

    Ковальчук Владимир

    Что делать при случайном повреждении пломбы счётчика на воду?

    Ваши действия:

    • необходимо немедля, как можно скорей, обратиться в управление КП и написать заявление о факте несанкционированного снятия пломбы;
    • подать заявку на поверку и повторное опломбирование счётчика;
    • согласовать дату и время прихода контролера.

    В заявлении обязательно нужно указать причину данной проблемы, а при поверке счётчика специалисты определят наличие незаконного вмешательства в работу измерительного прибора, если такое имело место.

    Мы настоятельно не рекомендуем абонентам скрывать факт повреждения пломбирования счётчиков от представителей КПпоскольку в будущем (при обнаружении этих обстоятельств в ходе очередной / внеочередной проверки) пользователю будет осуществлён перерасчёт по норме (с даты последней фактической поверки счётчика представителем). В таких расчётах учитывается период с момента, когда целостность пломбирования фактически была нарушена, до момента, когда будет проведено повторное опломбирование.

    Согласно Постановлению Кабинета Министров Украины от 21 июля 2005 № 630 « Об утверждении Правил предоставления услуг по централизованному отоплению, снабжению холодной и горячей воды и водоотводу и типового договора о предоставлении услуг по централизованному отоплению, снабжению холодной и горячей водой и водоотводу (с изменениями)» в типовом договоре о предоставлении услуг по централизованному снабжению холодной воды и водоотвода с физическими лицами указано:Потребитель обязан:

    1.) Ежемесячно предоставлять информацию об имеющихся показаниях счетчика.

    2.) Обеспечить доступ к соответствующей инженерной сети, арматуре, квартирным средствам учета представителям КП «Мариупольское ПУ ВКХ» при наличии у них соответствующего удостоверения, для проведения технического осмотра санитарно-технического оборудования, снятия контрольных показаний на приборе учёта воды.

    3.) Обеспечивать целостность квартирных средств учета воды, пломб на них и не вмешиваться в их работу.

    4.) За свой счёт производить ремонт и замену санитарно-технических приборов, устройств, оборудования и сетей, которые вышли из строя по вине Абонента или приведения их в негодность к эксплуатации с любых других причин, находящиеся на балансе абонента.

    5.) В случае установления Исполнителем факта несанкционированного вмешательства в работу приборов учёта, воды возмещать стоимость работ по проведению их экспертизы, метрологической поверки и ремонта в соответствии с требованиями действующего законодательства.

    ОТВЕТСТВЕННОСТЬ СТОРОН:

    Потребитель несёт ответственность в соответствии с законодательством и действующим договором за вмешательство в работу приборов учёта воды.ВНИМАНИЕ :

    Также обращаем Ваше внимание, на тот факт , что согласно Статьи 188-1 Уголовного кодекса Украины " Хищение воды, электрической или тепловой энергии путем ее самовольного использования", в случае хищения питьевой воды, путем ее самовольного использования без приборов учета или в результате умышленного повреждения приборов учета или любой другой способ, если такими действиями причинен значительный ущерб, - наказывается штрафом от ста до двухсот необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительными работами на срок до двух лет, или ограничением свободы на срок до трех лет.

    Следовательно, в случае возникновения такой проблемы не медлите, и как можно скорей, обращайтесь в управление кп

    Савченко Олександр
    12.5%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Іван!

    По вашим питанням повідомляю наступне.

    1) как мне сделать что бы я решал вопрос а не хозяин и какие бумаги надо и как их зделать.

    Вам потрібна нотаріально завірена довіреність від власника квартири, в якій буде вказано, що власник кваритири уповноважує Вас представляти його інтереси перед третіми особами для вирішення даного питання.

    Так як саме з ним укладено договір про надання послуг з централiзованого опалення, постачання холодної та гарячої води i водовiдведення, і саме на власника квартири приходять рахунки за воду.

    Згідно зі ст. 237 Цивільного кодексу України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

    Також бажано мати офіційно оформлений договір найму (оренди) квартири.

    2) как подать им официальное прошение о розьяснении и перерощето этой сумы

    Рекомендую Вам подати до відповідної служби письмове звернення (заяву), оформлене відповідно до ЗУ "Про звернення громадян", з проханням роз'яснити на якій підставі було нараховано суму за гарячу воду, вказану в рахунку, провести перевірку даного факту та в разі виявленння порушень - зробити перерахунок даної суми.

    Зразок:

    Керівнику КП «Коломияводоканал»

    Прізвище, ім’я, по батькові заявника

    Домашня адреса заявника,

    телефон, електронна адреса (бажано)

    Заява

    02.07.2020 року я по телефону звернувся у відділ по роботі із споживачами КП “Коломияводоканал” (далі- підприємство) та повідомив про факт випадкового, ненавмисного зриву пломби. Після розмови з представником підприємства мені повідомили, що я повинен написати заяву про зміну пломби та оплатити її, що мною і було зроблено.

    Після цього в наступному місяці я отримав рахунок за гарячу воду №___ від___ , в якому стояла сума до сплати - 4 тис.грн.

    При цьому води було спожито на багато меншу суму (що підтверджується засобами обліку гарячої води).

    На моє усне звернення з питанням чому нарахована така велика сума - представник підприємства повідомив, що дана сума нарахована як штраф за несанкціонований зрив пломби на вентилі гарячої води.

    Однак, нормами чинного законодавства України встановлено лише, що споживач за власний рахунок проводить ремонт та замiну санiтарно-технiчних приладiв, пристроїв та обладнання, що вийшли з ладу з його вини; а також вiдшкодовує вартiсть робiт з проведення експертизи, метрологiчної повiрки та ремонту засобiв облiку води у разi встановлення виконавцем факту несанкцiонованого втручання в роботу.

    Однак, про штрафи - зовсім нічого не сказано.

    При цьому, як було вище зазначено, заміну пломби я оплатив.

    Враховуючи зазначене, прошу Вас розглянути дану заяву, письмово повідомити мене про результати її перевірки та відновити порушені мої права шляхом проведення перерахунку суми відповідно до показників гарячої води, вказаних на засобах обліку.

    Додаток: копія рахунку за гарячу воду № ___ від ___.

    Дата Підпис

    3. как воопще лучше это решить без участия владельца квартиры

    По нотаріально завіреній довіреності, в якій буде вказано, що власник кваритири уповноважує Вас представляти його інтереси перед третіми особами для вирішення даного питання.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Юрій
      Юрій 3 роки тому

      Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

      Вам не потрібна нотаріально посвідчена довіреність, оскільки ви не повинні представляти інтереси людини, яка не має відношення до комунальних послуг.

      Так само як і залучення власника не є обов‘язковим у даному випадку.

      Ще раз повторюю, що ви є споживачем ЖКП. У правовідносинах, що виникають з питань надання (постачання) комунальних послуг, їхніми суб‘єктами є споживач та виконавець, управитель тощо. Власник житла не є суб‘єктом ЖКП. Він є суб‘єктом таких правовідносин лише в тому випадку, коли сам споживає ЖКП

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 759. Договір найму

    1. За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк...

    Стаття 776. Ремонт речі, переданої у найм

    1. Поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом...

    Стаття 810. Договір найму житла

    1. За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату...

    Стаття 819. Ремонт житла, переданого у найм

    1. Поточний ремонт житла, переданого у найм, зобов'язаний здійснювати наймач, якщо інше не встановлено договором.".

    Другими словами, в случае надлежащего оформления договора найма жилья, наниматель, как я считаю, является официальным пользователем жилья с правом решения вопросов относительно пользования этого жилья перед третьими лицами; в обращении (заявлении) или ответе на обращение указывать свой статус нанимателя с приложением копии договора найма.

    Что касается ситуации по сути - моя позиция была изложена раньше (https://uristy.ua/ua/question/28217


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України