Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 18 сентября 2020, вопрос №29095 150₴

Порядок перетину кордону України іноземними громадянами

Доброго вечора! Маю питання стосовно виїзду на територію України іноземцем з метою постійного проживання в країні. Моя дівчина громадянка Республіки Молдова, я громадянин України (не перебуваємо в офіційному шлюбі), я бажаю щоб вона приїхала в Ураїну для народження дитини та подальшого проживання. Відповідно до вищезазначеної інформації проконсультуйте будь ласка по таким питанням: 1. Що потрібно мати з документів для виїзду на постійне проживання? 2. Який порядок дій після приїзду? 3. Чи повинно бути якесь підтвердження того, що я (громадянин України) дійсно батько дитини, якою вагітна моя дівчина. Дякую!

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Доброго дня, Антоне!

    Враховуючи коронавірусну хворобу, зараз в Україні (поки що до 28 вересня, не виключено, що можуть продовжити) діють обмеження щодо в'їзду на територію України іноземців.

    Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні 27 серпня вніс зміни до постанови від 22 липня № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

    Також було ухвалено рішення скасувати як нереалізовану постанову про внесення змін до постанови №641, прийняту 26 серпня.

    З метою запобігання поширенню на території України другої хвилі гострої респіраторної хвороби СОVID-19 запроваджуються тимчасові обмеження на в'їзд в Україну іноземцям.

    Водночас право в’їзду на територію України у період дії тимчасових обмежень матимуть окремі категорії іноземних громадян. Також відповідно до українського законодавства, Голова Державної прикордонної служби може ухвалювати додаткові рішення про контрольований пропуск іноземців через державний кордон.

    Відповідно до урядового рішення в’їзд в Україну дозволяється іноземцям, які:

    — є родичами першої лінії громадян України;

    — мають офіційний діючий дозвіл на роботу в Україні;

    — є технічними спеціалістами, які прибувають в Україну на запрошення представників українських підприємств;

    — прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб;

    — прибувають в країну з метою навчання;

    — проходять військову службу в Збройних Силах;

    — постійно або тимчасово проживають в Україні, мають посвідку на постійне або тимчасове проживання в Україні;

    — є главами та членами офіційних делегацій іноземних держав, співробітниками міжнародних організацій, а також особами, які їх супроводжують, та в’їжджають в Україну на запрошення Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Офісу Президента, Міністерства закордонних справ.

    — є водіями та/або членами екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членами екіпажів повітряних, морських і річкових суден, членами поїзних і локомотивних бригад;

    — є діячами культури, які прибувають на запрошення закладу культури разом з однією особою, що супроводжує кожного з них;

    — прибувають для участі в офіційних спортивних змаганнях, що проходять на території України, та супроводжуючих осіб;

    — є особами, які здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;

    — прибувають на лікування до закладів охорони здоров'я України.

    Зазначені категорії іноземних громадян повинні мати страховий поліс для покриття можливих витрат, пов'язаних з лікуванням СОVID-19 та обсервацією (виданий страховою компанією, яка має представництво в Україні).

    Також зможуть в’їхати на територію України іноземці, які:

    — визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту;

    — є дипломатами, працівниками консульських установ, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та члени їх сімей або є особами, які прибувають на запрошення Міністерства закордонних справ України;

    — є інструкторами Збройних Сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО "Партнерство заради миру", які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил України або прибувають на запрошення Міністерства оборони.

    Всього найкращого!

    Костромина Виктория

    Що потрібно мати з документів для виїзду на постійне проживання?

    нет

    Який порядок дій після приїзду?

    90 дней она может находиться просто так а потом необходим временный вид на жительство ,

    Чи повинно бути якесь підтвердження того, що я (громадянин України) дійсно батько дитини, якою вагітна моя дівчина.

    нет и это ничего не даст , так как вы не в браке - только после рождения ребенка - будет свидетельство где вы будете указаны отцом

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Добрий день, Антон!

    На сьогодні, в’їзд в Україну іноземцям та особам без громадянства дозволений за умови наявності поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією – партнером на території України (асистанс), та покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні.

    У разі відсутності такого полісу (свідоцтва, сертифікату), уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України мають право відмовити у перетинанні державного кордону іноземцю.

    Не вимагається даний поліс (свідоцтво, сертифікат) у громадян України, а також іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, а також осіб, яких визнано біженцями і осіб, які потребують додаткового захисту.

    У разі виникнення будь-яких інших питань пов’язаних з вимогами до цих полісів (свідоцтв, сертифікатів) рекомендуємо звертатися до МОЗ України.

    Згідно Закону України «Про прикордонний контроль», уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України надають іноземцю, особі без громадянства дозвіл на перетинання державного кордону у разі в'їзду в Україну за умови:

    1) наявності в нього дійсного паспортного документа;

    2) відсутності щодо нього рішення уповноваженого державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    3) наявності в нього в'їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України;

    4) підтвердження мети запланованого перебування;

    5) наявності достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави або наявності в нього можливості отримати достатнє фінансове забезпечення в законний спосіб на території України - для громадянина держави, включеної до переліку держав, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та особи без громадянства, яка постійно проживає у державі, включеній до такого переліку.

    При прибутті в Україну, дівчині, Вам треба з нею зареєструвати шлюб та отримати свідоцтво про реєстрацію шлюбу.

    Після, дівчині необхідно отримати дозвіл на імміграцію, потім посвідкуна на постійне проживання (оформляється на підставі дозволу на імміграцію), в подальшому можливо отримати громадянство України.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про імміграцію:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2491-14#Text

    "Статья 9. Подача заявления о предоставлении разрешения на иммиграцию

    Заявления о предоставлении разрешения на иммиграцию подаются:

    1) лицами, постоянно проживающими за пределами Украины, - в дипломатические представительства и консульские учреждения Украины за рубежом по месту их постоянного проживания;

    2) лицами, которые находятся в Украине на законных основаниях, - в центральный орган исполнительной власти, реализующим государственную политику в сфере иммиграции.

    Заявление о предоставлении разрешения на иммиграцию заявитель подает лично в соответствующий орган государственной власти. При наличии уважительных причин (болезнь заявителя, стихийное бедствие и т.п.) заявление может направляться по почте или по поручению заявителя, удостоверенным нотариально, подаваться другим лицом.

    За несовершеннолетних лиц, а также лиц, которых в установленном порядке признаны недееспособными, заявление о предоставлении разрешения на иммиграцию подают их законные представители.

    Если иммигрирует один из родителей, которого (которую) сопровождают несовершеннолетние дети, он (она) должен подать заявление мужа (жены), удостоверенную нотариально, о том, что он (она) не возражает против иммиграции детей вместе с отцом (матерью) . В случае отсутствия такого согласия отец (мать) должен подать решение соответствующего государственного органа об оставлении детей при отце (матери). Указанное решение должно быть легализовано консульским учреждением Украины, если иное не предусмотрено международным договором Украины.

    Для предоставления разрешения на иммиграцию к заявлению прилагаются следующие документы:

    1) три фотографии;

    2) копия документа, удостоверяющего личность;

    3) документ о месте жительства;

    4) сведения о составе семьи, копия свидетельства о браке (если лицо, подающее заявление, находится в браке);

    5) документ о том, что лицо не является больным хроническим алкоголизмом, токсикоманией, наркоманией или инфекционными заболеваниями, перечень которых определен центральным органом исполнительной власти, обеспечивающим формирование государственной политики в сфере здравоохранения.

    Вимога пункту 5 не поширюється на осіб, зазначених у пунктах 1, 3, 6 частини третьої статті 4 цього Закону.

    Кроме указанных документов представляются:

    1) для лиц, указанных в пункте 1 части второй статьи 4 настоящего Закона, - документ, подтверждающий поддержку их ходатайства центральным органом исполнительной власти Украины;

    2) для лиц, указанных в пункте 2 части второй статьи 4 настоящего Закона, - копии документов, подтверждающих соответствие уровня квалификации специалиста или рабочего требованиям, предусмотренным в перечне, утвержденном центральным органом исполнительной власти, обеспечивающим формирование государственной политики в сфере труда;

    3) для лиц, указанных в пункте 3 части второй статьи 4 настоящего Закона, - копии устава и / или зарегистрированных договоров (контрактов) об инвестиционной деятельности и справка банка о поступлении иностранных инвестиций в экономику Украины иностранной конвертируемой валютой на сумму не менее 100 (ста ) тысяч долларов США;

    4) для осіб, зазначених у пункті 4 частини другої та у пункті 1 частини третьої статті 4 цього Закону, - копії документів, що засвідчують їх родинні стосунки з громадянином України;

    5) для осіб, зазначених у пункті 5 частини другої статті 4 цього Закону, - документ, який підтверджує, що особа раніше перебувала в громадянстві України;

    6) для осіб, зазначених у пункті 6 частини другої статті 4 цього Закону, - копії документів, що засвідчують їх родинні стосунки з іммігрантом, і документ про те, що іммігрант не заперечує проти їх імміграції та гарантує їм фінансове забезпечення на рівні не нижчому від прожиткового мінімуму, встановленого в Україні;

    8) для осіб, зазначених у пункті 8 частини другої статті 4 цього Закону, - копія документа, що підтверджує встановлення особі статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, а також документ, що підтверджує факт безперервного проживання особи на законних підставах на території України протягом трьох років з дня встановлення їй статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

    9) для осіб, зазначених у пункті 9 частини другої статті 4 цього Закону, - документ, що підтверджує факт проходження військової служби у Збройних Силах України;

    10) для осіб, зазначених у пункті 2 частини третьої статті 4 цього Закону, - копії документів про призначення їх опікунами чи піклувальниками над громадянами України або про встановлення над ними опіки чи піклування громадянина України;

    11) для осіб, зазначених у пункті 3 частини третьої статті 4 цього Закону, - документи, що підтверджують право особи на набуття громадянства України за територіальним походженням відповідно до статті 8 Закону України "Про громадянство України";

    12) для осіб, зазначених у пункті 4 частини третьої статті 4 цього Закону, - подання центрального органу виконавчої влади України про те, що імміграція особи становить державний інтерес для України;

    13) для осіб, зазначених у пункті 5 частини третьої статті 4 цього Закону, - документи, що підтверджують отримання статусу закордонних українців, або копії документів, що засвідчують їх родинні стосунки із закордонними українцями.

    Особи, які постійно проживають за межами України, за винятком осіб, зазначених у пунктах 1, 3 частини третьої статті 4 цього Закону, разом із заявою про надання дозволу на імміграцію подають також довідку про відсутність судимості.

    Якщо за дії, пов'язані з наданням дозволу на імміграцію, законодавством України передбачена сплата державного мита або консульського збору, разом із заявою подається документ про його сплату.

    У разі неподання особою всіх визначених цим Законом документів заява про надання дозволу на імміграцію не приймається.

    Термін розгляду заяви про надання дозволу на імміграцію не може перевищувати одного року з дня її подання".

    "Стаття 4. Квота імміграції

    Дозвіл на імміграцію надається в межах квоти імміграції.

    ...

    Дозвіл на імміграцію поза квотою імміграції надається:

    1) одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України, дітям і батькам громадян України;... ".

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 26 грудня 2002 р. № 1983

    ПОРЯДОКформування квоти імміграції:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1983-2002-%D0%...

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 26 грудня 2002 р. № 1983

    ПОРЯДОКпровадження за заявами про надання дозволу на імміграцію і поданнями про його скасування та виконання прийнятих рішень:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1983-2002-%D0%...

    Гончаренко Константин
    20%

    Здравствуйте.

    Если у Вас ранее был оформлен временный вид на жительство, то согласно действующего законодательства Украины Вы можете его продлить, если обстоятельства по которым он был выдан впервые, еще действуют. . Вам нужно будет оформлять новый временный вид на жительство именно на основании брака в предусмотренном законом порядке. И лишь тогда будете иметь право продливать его только на основании свидетельства о заключении брака, поскольку как указано выше продлить вид на жительство можно только по тем основаниям, по которым он выдавался впервые.

    въезд в Украину иностранцам и лицам без гражданства разрешен при наличии полиса (свидетельства, сертификата) страхования, выданный страховой компанией, зарегистрированной в Украине, или иностранной страховой компанией, которая имеет представительство на территории Украины или договорные отношения со страховой компанией - партнером на территории Украины и покрывает расходы, связанные с лечением COVID-19, обсервацией, и действует на срок пребывания в Украине.

    далее Вам необходимо обратиться в орган регистрации актов гражданского состояния(ЗАГС) по месту регистрации/проживания будущего мужа:

    Предоставить документы согласно ПРАВИЛ ГОСУДАРСТВЕННОЙ РЕГИСТРАЦИИ АКТОВ ГРАЖДАНСКОГО СОСТОЯНИЯ УКРАИНЫ.

    удостоверяющие личность(паспорта жениха и невесты)

    Справку о месте регистрации.

    Справку о легальном пребывании на территории Украины( для иностранных граждан)

    Учитывая ситуацию с продлением карантинных мер в Украине вызванных пандемией коронавирусной инфекции COVID -19, СЛЕДУЕТ подавать документы почтой или онлайн через сайт конкретного ЗАГСА или при помощи електронных сервисов Министерства юстиции Украины в сети интернет.

    Справки и рекомендации по процедуре бракосочетаний необходимо получить по телефону конкретного ЗАГСА.

    Контакты можно найти на официальных сайтах указанных государственных органов

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна
    20%

    Здравствуйте, Антон.

    Чтобы оформить вам ВНЖ, нужно вступать в брак. Лучше здесь, чтобы не апостилировать ещё и этот документ.

    Для вступления в брак нужны будут Заявление для ЗАГСа, ваши паспорта, решение о разводе (если невеста разведена), документ о том, что на данный момент она не в браке (у нас это делает нотариус, кто там делает - узнайте) (все документы, кроме Заявления, должны быть с апостилем и переводом на наш язык - это лучше и быстрее сделать там, чем через консульство Молдовии здесь).

    Для ВНЖ (обращаться в Миграционную службу) нужно будет предоставить:

    Свидетельство о браке, и ваши паспорта, обоих.

    По отцовству - для признания вас отцом ребенка хватит обоюдного Заявления об этом в ЗАГСе без брака либо же ребенок автоматически пойдет от вас от брака, заключённого между вами.

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Антоне!

    По вашим питанням повідомляю наступне.

    1) Що потрібно мати з документів для виїзду на постійне проживання?

    Для в'їзду до України на постійне проживання вашій дівчині (громадянці Республіки Молдова) потрібно мати посвідку на постіне місце проживання.

    Наразі ваша дівчина може в'їхати на територію України лише на 90 днів.

    Режим в'їзду на територію України для вашої дівчини безвізовий (за паспортом громадянина Республіки Молдова для виїзду за кордон), строки законного перебування по безвізу - 90 днів (Угода між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова про безвізові поїздки громадян - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/498_062#Text).

    Враховуючи карантинні обмеження щодо в'їзду на територію України іноземці, вашій дівчині можуть також бути потрібні документи для підтвердження того, що Ви (громадянин України) дійсно є батьком дитини, якою вагітна моя дівчина.

    2) Який порядок дій після приїзду?

    Після приїзду до України протягом строку законного перебування по безвізу (90 днів) необхідно зареєструвати шлюб. Законодавством передбачено, що жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву за встановленою формою до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану на їх вибір, або для зручності та уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану існує можливість записатися через Інтернет на прийом до відділів ДРАЦС

    При подані заяви про реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред’являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

    Іноземці та особи без громадянства для реєстрації шлюбу в Україні повинні пред’явити:

    • національний паспорт або паспортний документ з відміткою про реєстрацію уповноваженого органу щодо законності їх перебування в Україні, якщо інше не передбачене чинним законодавством України.
    • якщо в паспортах або паспортних документах іноземців та осіб без громадянства відсутні відомості про сімейний стан їх власників, то вони повинні одночасно подати документ про те, що не перебувають у шлюбі, виданий компетентним органом країни свого громадянства або країни постійного проживання, та легалізований належним чином.

    Важливо!!! Зазначені документи можуть бути також видані або легалізовані консульською установою або дипломатичним представництвом цієї країни в Україні та надалі легалізовані Міністерством закордонних справ України.

    • якщо в паспортах або паспортних документах є відмітка про припинення шлюбу вищезазначених осіб, документ про те, що особа не перебуває в шлюбі, повинен бути пред’явлений за період після розірвання шлюбу. Документами, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним, можуть бути:
    1. свідоцтво про розірвання шлюбу;
    2. рішення суду про розірвання шлюбу;
    3. рішення суду про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили;
    4. свідоцтво про смерть одного з подружжя;
    5. висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо.

    До документів іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для реєстрації шлюбу, складених іноземною мовою, обов’язково додається переклад тексту на українську мову, достовірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного поживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави чи нотаріусом.

    Безпосередньо шлюб реєструється у відділах державної реєстрації актів цивільного стану після закінчення одного місяця з дня подання нареченими заяви про державну реєстрацію шлюбу. Однак, за наявності поважної причини і з дозволу керівника органу державної реєстрації актів цивільного стану державна реєстрація шлюбу проводиться до закінчення зазначеного строку на підставі спільної заяви наречених та документів, які підтверджують наявність поважної причини. А саме у разі вагітності нареченої, народження нею дитини та якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого за наявності документів, що підтверджують викладені факти, державна реєстрація шлюбу проводиться в день подання відповідної заяви або в будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

    Після реєстрації шлюбу вашій дівчині, а точніше вже дружині, потрібно покинути Україну та оформити візу типу «D» на підставі возз’єднання сім’ї та ще раз в’їхати в Україну.

    Наступний крок - оформлення посвідки на тимчасове проживання.

    Для цього необхідно буде звернутися до структурного підрозділу територіального органу ДМС України за місцем вашого проживання та подати наступні документи:

    - паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу Д;

    - засвідчений у встановленому порядку переклад на українську мову тексту сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними;

    - клопотання (подання) громадянина України, який перебуває у шлюбі з іноземцем ;

    - документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України (свідоцтво про реєстрацію шлюбу);

    - копія паспорта громадянина України, з яким іноземець перебуває у шлюбі;

    - дійсний поліс медичного страхування;

    - платіжний документ з відміткою банку про сплату державного мита або документ про звільнення від сплати державного мита.

    Після спливу двох років сімейного життя потрібно подати документи для виготовлення дозволу на імміграцію.

    І вже після цього необхідно буде звернутися в районне відділення Державної міграційної служби та подати документи для оформлення громадянства України на підставі шлюбу, а саме:

    1. заява (клопотання) про прийняття до громадянства ;
    2. нотаріально завірений переклад усіх сторінок паспорта іноземця;
    3. копія паспортного документа того із подружжя що є громадянином України;
    4. три фотографії;
    5. копія свідоцтва про шлюб що завірена нотаріусом;
    6. копія дозволу на імміграцію;
    7. посвідка на проживання, яке підтверджує перебування іноземного громадянина в нашій країні;
    8. документ що підтверджує знання української мови;
    9. довідка про відсутність судимості;
    10. зобов’язання припинити попереднє громадянство;
    11. квитанція про сплату держмита.

    Після успішного проходження документів через усі інстанції (а це, зокрема, районні, районні в місті відділи (сектори) та обласні управління Державної міграційної служби, ДМС України та Комісія з питань громадянства при Президентові України), рішення про прийняття до громадянства України приймається Президентом України, про що видається відповідний указ. Після цього іноземцю видається тимчасове посвідчення громадянина України.

    Паспорт громадянина України іноземець матиме змогу отримати лише після офіційного документального підтвердження припинення його попереднього іноземного громадянства.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога!

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України