Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 25 вересня 2020, питання №29564

Розвод розл майна є маленька дитина 1 рік

Доброго дня скажіть подружжя мають квартиру на пополам і мають маленька дитина 1 рік який відсоток получить чоловік?

Відповіді юристів (3)

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Доброго дня. При поділі майна суд в першу чергу визначає його предмет, тобто те майно подружжя, що підлягає розподілу.

    За загальним правилом, поділ майна здійснюється з урахуванням вартості речей, що належать подружжю на праві спільної власності, а також розміру їх кредиторських вимог та боргових зобов'язань.

    Суд також визначає розмір часток подружжя в праві на майно, і тільки після цього здійснює безпосередньо поділ відповідно до встановлених часток.

    Що стосується часток, відповідно до статті 70 Сімейного кодексу України частки майна дружини та чоловіка є рівними, навіть якщо другий з подружжя не мав з поважної причини самостійного заробітку (доходу). Поважними причинами зокрема вважаються - навчання, ведення домашнього господарства, виховання дітей, хвороба.

    Тобто, між Вами та чоловіком майно ділиться 50/50.

    Світлана Клієнт 3 роки тому

    А на дитину не ділиться?

    • Фараон Катерина Леонідівна
      Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

      Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

      Законодавство встановлює винятки із загального правила щодо рівності часток подружжя в праві на майно:

      По-перше, суд може зменшити частку одного з подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї (ч. 2 ст. 70 СК).

      По-друге, суд може збільшити частку в праві на майно того з подружжя, з яким проживають неповнолітні або повнолітні непрацездатні діти, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування (ч. 3 ст. 70 СК).

      Ваше спільна власність майна, нажита під час шлюбу ділиться між вами обома, але суд може зробити винятки вказані вище на Вашу користь.

      В такому випадку, якщо Ви здійснюєте поділ майна в судовому порядку, то Ви можете надати докази, що малолітня дитина проживає з Вами і просити збільшити частку в праві на майно.

      Щасти Вам у вирішенні свого питання. Звертайтесь. Буду рада допомогти в подальшому!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України