Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 сентября 2020, вопрос №29711 150₴

Проблемы с получением военного билета.

Здравствуйте, мне 30 лет. Задался вопросом получения военного билета, приписное свидетельство отсутствует, на учёте в военкомате никогда не стоял.
Из деталей, никогда повестки и направления в военкомат не приходили. Моего дело в военкомате отсутствует.
Вопрос. Какие мне могут грозить санкции, могу ли отделаться административной отвецтвенностью?

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%

    Здравствуйте, Влад!

    Вам необходимо получить военный билет.

    Указ Президента України

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#Text

    Для получения военного билета, Вам необходимо обратиться в военкомат.

    Учитывая то, что Вам 30 лет, призыв на срочную воинскую службу Вам не грозит (с 18 до 27 лет).

    Да, Вы нарушили правила воинского учёта поэтому при приходе в военкомат, Вас могут привлечь только к административной ответственности за нарушение правил воинского учёта по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 85 до 119 грн..

    В военкомате Вам предоставят перечень документов, который Вам нужно принести в военкомат, для получения военного билета в виде копий: паспорта гражданина Украины, ИНН, аттестата, диплома с дополнением к нему, свидетельства о браке, свидетельства о рождении ребёнка и фотографии.

    После этого, Вас направят на прохождение медкомиссии военкомата.

    Затем, Вам будет выдан военный билет с отметкой о пребывании на воинском учёте и результатах прохождения медкомиссии военкомата.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброї ночі, пане Євгенію!

    Якшо Вам уже є повних 27 років, то Ви повинні отримати вже військовий квиток, який юридично необхідний для кожного чоловіка!

    Військові квитки видають районні (міські) військові комісаріати під час призову на військову службу, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров'я.

    Військовий квиток можуть отримати особи, які «вийшли» з призивного віку, що становить 27 років згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», в якому буде визначено вашу придатність до військової служби.

    Для того, щоб отримати військовий квиток, потрібно звернутися у військовий комісаріат за місцем прописки.

    Необхідні документи
    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище);
    • Інші документи.

    Вам потрібно буде пройти обов'язковий медичний огляд, який визначить стан Вашої придатності до військової служби. Скоріше за все доведеться сплатити штраф за порушення законодавтства про військовий обов'язок і військову службу становить від 85 до 119 гривень, це адміністративна відповідальність, стаття 210 КУпАП).

    У подальшому Ви можете бути викликані для проходження військових зборів, строком до 1 місяця, однак на військову строкову службу Вас вже не заберуть!

    У будь-якому випадку, оскільки у Вас немає навіть військового квитка, з метою більш спокійної бесіди безпосередньо на місці, раджу з'явитись до військомату із адвокатом!

    Успіхів Вам та удачі

    Беликов Олег  Александрович
    13.3%

    Добрый день. Вы получите свой военный билет в военкомате, при этом заплатив административный штраф в размере от 85 грн. до 110 грн. На срочную службу вас не могут призвать, так как вам исполнилось полных 30 лет. Берите свои документы - паспорт, ИНН, диплом, отправляйтесь в военкомат и оформляйте военный билет.

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Владе!

    Якщо Вам не вручали під особистий підпис повістку на проходження медкомісії (ВЛК), за результатами якої Вас визнали б придатним до військової служби, а потім повістку про виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу, то притягнути до кримінальної відповідальності за ст. 335 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на строкову військову службу" Вас НЕ можуть.

    За законом не допускається виклик до військкомату за телефоном, лише за повісткою.

    При цьому повістка має бути вручена особисто в руки – це коли призовник/військовозобов’язаний розписався за неї. Таку повістку працівники військкомату можуть вручити не тільки за місцем проживання, а й на роботі. Якщо повістку вручили на вулиці чи залишили її в поштовій скриньці або у дверях, то вона не вважається врученою.

    Повістку може вручити тільки працівник військкомату, а також сільський чи селищний голова. Інші особи не мають права цього робити. За отримання повістки не можуть розписуватися батьки, дружина чи інші родичі. Тоді вона вважається не врученою.

    Максимум, що Вам може загрожувати - адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП "Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу" та накладення стягнення (штрафу у розмірі 85-119 грн).

    При цьому на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Тобто, до армії Вас вже не заберуть.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n700):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    виключені з військового обліку Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли граничного (27-річного) віку під час перебування на військовому обліку призовників.

    Для того, щоб отримати військовий квиток, Вам потрібно звернутися у військовий комісаріат за місцем прописки, пройти медогляд та стати на військовий облік військовозобов'язаних.

    Необхідні документи:

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    Бланк заяви про видачу військового квитка закріплений у додатку 1 до Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 10.04.2017 № 206(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text).

    Незаконні рішення або бездіяльність місцевого військкомату можна оскаржити до обласного, Міністерства оборони України, а також в окружному суді згідно Кодексу адміністративного судочинства України.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    13.3%

    Доброго дня Владиславе! Відмова у видачі військово-облікового документа порушує Ваші права. Наприклад, вказаний документ необхідний для офіційного працевлаштування. Вам військомат повинен видати військово-обліковий документ в будь-якому випадку. У разі бездіяльності військомату, раджу спілкування перевести в письмове, а не в усне. Зверніться з письмовою скаргою, отримайте відповідь, а потім бездіяльність військомату можете оскаржити в судовому порядку.

    Військовому комісару

    ___ військового комісаріату

    вул. ___

    ___

    від кого___

    що проживає за адресою:

    ___ область, ___ район,

    м. ___, вул. ___

    поштовий індекс ___

    тел.: ___

    СКАРГА

    Я, ___ (П.І.П.), ___ р.н., у ___ року звернувся до ___ військкомату з проханням видати мені військовий квиток згідно чинного законодавства. Проте працівники військкомату мені повідомили, ___(вказати причину відмови).

    Вказана відмова не відповідає діючому законодавству та вважаю, що працівники ___ міського військового комісаріату порушили моє право на отримання військового квитка у зв’язку з таким.

    Відповідно до ст. 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (чинний) від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку.

    Згідно п.3. Указу Президента України «Про положення про військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцерів запасу» (чинний) від 30 грудня 2016 року № 582/2016 військові квитки видають районні (міські) військові комісаріати під час призову громадян на військову службу, зарахування їх до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров’я.

    Відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    На підставі вищевикладеного та керуючись, Законом України «Про звернення громадян»,

    ПРОШУ:

    • Прийняти скаргу до розгляду.
    • Поновити мої порушені права.
    • Видати мені військово-обліковий документ встановленого зразка.
    • Провести службову перевірку щодо невидачі мені військового квитка та притягнути до дисциплінарної відповідальності осіб винних в порушенні моїх прав.
    • Ознайомити з матеріалами перевірки.
    • Дати письмову відповідь про результати розгляду цієї скарги.

    П.І.П. ___/підпис/

    ___(дата).

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Щодо обліку в військоматі.

    Потрібно з'явитися до військомату за місцем Вашої реєстрації.

    Там Ви сплатите штраф за те, що не перебували на обліку в військоматі.

    Відповідно до ст. 210 Купап - Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.(510-810 грн.)

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, максимальний штраф, який на Вас можуть накласти у такому випадку - це 1700 грн.

    Пройдете мед комісію отримаєте військовий квиток!

    У РОБОТОДАВЦІВ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ , НАВРЯД ЧИ ВІЙСЬКОМАТ МАТИМЕ БАЖАННЯ ВИВЧАТИ Вашу ситуацію особливо ретельно.

    Необходимые документы для постановки на воинский учет:

    - заявление о постановке на воинский учет;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - военно-учетный документ (военный билет или приписное свидетельство);

    - свидетельство о рождении детей (если есть).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України