Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

24 сентября 2020, вопрос №29487 150₴

Проблемы с получением военного билета.

Здравствуйте. Ситуация в следующем.
На данный момент мне 30 лет, в 18 лет проходил мед комиссию в военкомате по месту учёбы, так как проживал в общежитии указал его адресс.
Сейчас столкнулся с вопросом получения военного билета, но моего дела по месту учёбы найти не могут, по месту жительства его так-же нет. Новое заводить не хотят. Подводят к тому что я намеренно уклонялся =).
Какие мои действия в данной ситуации должны быть?

Ответы юристов (6)

    Савченко Олександр
    23.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Vladyslav!

    Якщо Вам не вручали під особистий підпис повістку на проходження медкомісії (ВЛК), за результатами якої Вас визнали б придатним до військової служби, а потім повістку про виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу, то притягнути до кримінальної відповідальності за ст. 335 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на строкову військову службу" Вас НЕ можуть.

    Максимум, що Вам може загрожувати - адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП "Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу" та накладення стягнення (штрафу у розмірі 85-119 грн).

    Так як по досягненню 27 років Вам необхідно було прибути до військкомату, щоб стати на військовий облік військовозобов'язаних.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n700):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    виключені з військового обліку Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли граничного (27-річного) віку під час перебування на військовому обліку призовників.

    При цьому на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Тобто, до армії Вас вже не заберуть.

    Для того, щоб отримати військовий квиток, потрібно звернутися у військовий комісаріат за місцем прописки.

    Необхідні документи:

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    Бланк заяви про видачу військового квитка закріплений у додатку 1 до Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 10.04.2017 № 206(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text).

    Незаконні рішення або бездіяльність місцевого військкомату можна оскаржити до обласного, Міністерства оборони України, а також в окружному суді згідно Кодексу адміністративного судочинства України.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%

    Здравствуйте, Vladyslav!

    У Вас должен быть военный билет.

    УказПрезидента України

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#Text

    Для получения военного билета, Вам необходимо обратиться в военкомат по месту Вашего воинского учёта, где Вы проходили медкомиссиб в 18 лет, так как Вы должны числиться за военкоматом по месту воинского учёта и находится в запасе, как военнообязанный запаса.

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 7 грудня 2016 р. № 921

    ПОРЯДОКорганізації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...

    Если военкомат потерял Ваше личное дело, они обязаны его восстановить.

    Вам же необходимо быть настойчивым и действовать в юридическом поле при общении с военкоматом, путём подачи им письменныз заявлений (обращений), отправляя их по почте о том, что Вы проходили медкомиссиб в 18 лет, когда учились, что больше Вас не вызывали по повестке, теперь хотите получить военный билет и просите указать дату прибытия в военкомат для решения вопроса о получении военного билета, в соответствии с Законами Украины "Об обращении граждан", "О воинской обязанности и военной службе").

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про звернення громадян:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...

    "Стаття 1. Звернення громадян

    Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

    Стаття 5. Вимоги до звернення

    Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об'єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

    Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

    Звернення може бути усним чи письмовим.

    Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв'язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

    Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв'язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

    Стаття 6. Мова звернень і рішень та відповідей на них

    Громадяни мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, посадових осіб українською чи іншою мовою, прийнятною для сторін.

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

    Якщо питання, порушені в одержаному органом державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, об'єднаннями громадян або посадовими особами зверненні, не входять до їх повноважень, воно в термін не більше п'яти днів пересилається ними за належністю відповідному органу чи посадовій особі, про що повідомляється громадянину, який подав звернення. У разі якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обгрунтованого рішення органом чи посадовою особою, воно в той же термін повертається громадянину з відповідними роз'ясненнями.

    Стаття 8. Звернення, які не підлягають розгляду та вирішенню

    Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

    Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, а також ті звернення, терміни розгляду яких передбачено статтею 17 цього Закону, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

    Стаття 12. Сфера застосування цього Закону

    Дія цього Закону не поширюється на порядок розгляду заяв і скарг громадян, встановлений кримінальним процесуальним, цивільно-процесуальним, трудовим законодавством, законодавством про захист економічної конкуренції, законами України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про доступ до судових рішень", Кодексом адміністративного судочинства України", Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

    Стаття 18. Права громадянина при розгляді заяви чи скарги

    Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право:

    особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви;

    знайомитися з матеріалами перевірки;

    подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу;

    бути присутнім при розгляді заяви чи скарги;

    користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;

    одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;

    одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги;

    вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень.

    Стаття 20. Термін розгляду звернень громадян

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    Стаття 21. Безоплатність розгляду звернення

    Органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, посадові особи розглядають звернення громадян, не стягуючи плати.

    Стаття 26. Відповідальність громадян за подання звернень протиправного характеру

    Подання громадянином звернення, яке містить наклеп і образи, дискредитацію органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та їхніх посадових осіб, керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, заклики до розпалювання національної, расової, релігійної ворожнечі та інших дій, тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством".

    Отправлять такие заявления (обращения), Вы можете по почте, заказными письмами с уведомлением.

    На отсутствие реакции военкомата, Вы имеете право реагировать, путём подачи жалоб в Министерство обороны Украины и административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Когда восстановят Ваше личное дело и сообщат Вам об этом, Вы прибудите в военкомат, где Вам предоставят перечень документов, который Вам нужно будет собрать и предоставить в военкомат в свою очередь, для получения военного билета в виде копий: паспорта гражданина Украины, ИНН, аттестата, диплома с дополнением к нему, свидетельства о браке, свидетельства о рождении ребёнка и фотографии.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Ковальчук Владимир
    20%

    Для получения военного билета Вам нужно пойти в районный военкомат по месту прописки. Для этого Вам нужно взять следующие документы:

    • 1. Заявление на имя военкома о выдаче военного билета с описью приложений (образец);
    • 2. Две фотографии 2,5×3,5 см. на матовой бумаге без уголка;
    • 3. Паспорт;
    • 4. Ксерокопию 2, 3, 5 страницы паспорта на одном листе;
    • 5. Ксерокопию и подлинник документа об образовании;
    • 6. Ксерокопию и подлинник водительского удостоверения (если есть);
    • 7. Лист медицинского освидетельствования (его вы получите после прохождения медицинского освидетельствования врачами призывной комиссии).

    Заявление пишется в двух экземплярах, к первому экземпляру прилагаются копии перечисленных выше документов. Заявления подаются в канцелярию военкомата, на втором экземпляре Вам должны поставить отметку о получении с указанием даты, должности, Ф.И.О. сотрудника принявшего Ваши документы. В случае отказа в принятии документов отправить по почте заказным письмом с описью вложений. Единственным документом, определяющим срок выдачи военного билета, является Приказ Министра обороны Российской Федерации от 2 октября 2007 г. N 400, в соответствии с которым выдача военного билета осуществляется в течение 10 рабочих дней военным комиссаром на основании выписки из протокола заседания призывной комиссии.

    Ничего серьезного Вам не грозит, просто прослушаете множество малоприятных для себя слов и столкнетесь с бюрократизмом и хамством сотрудников. Однако на всякий случай не стоит делать следующее:

    • Писать объяснения;
    • Подписывать какие либо бумаги (если не в моготу и очень хочется подарить свой автограф, прочтите то, что вы подписываете);
    • Говорить лишнее (лучше вообще молчите, ибо молчание - золото);
    • Соглашаться на дополнительные обследования или признанию Вас больным человеком.
    • Признавать себя уклонистом или лицом скрывающимся от призыва.
    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Доброго дня Влідиславе! Вам військомат повинен видати військово-обліковий документ в будь-якому випадку.

    Тому раджу спілкування з військоматом перевести в письмове, а не в усне. Зверніться спочатку щі скаргою, отримайне відповідь, а потім бездіяльність військомату можете оскаржити в судовому порядку.

    Військовому комісару

    ___ військового комісаріату

    вул. ___

    ___

    від кого___

    що проживає за адресою:

    ___ область, ___ район,

    м. ___, вул. ___

    поштовий індекс ___

    тел.: ___

    СКАРГА

    Я, ___ (П.І.П.), ___ р.н., у ___ року звернувся до ___ військкомату з проханням видати мені військовий квиток згідно чинного законодавства. Проте працівники військкомату мені повідомили, ___(вказати причину відмови).

    Вказана відмова не відповідає діючому законодавству та вважаю, що працівники ___ міського військового комісаріату порушили моє право на отримання військового квитка у зв’язку з таким.

    Відповідно до ст. 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (чинний) від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку.

    Згідно п.3. Указу Президента України «Про положення про військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцерів запасу» (чинний) від 30 грудня 2016 року № 582/2016 військові квитки видають районні (міські) військові комісаріати під час призову громадян на військову службу, зарахування їх до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров’я.

    Відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    На підставі вищевикладеного та керуючись, Законом України «Про звернення громадян»,

    ПРОШУ:

    • Прийняти скаргу до розгляду.
    • Поновити мої порушені права.
    • Видати мені військово-обліковий документ встановленого зразка.
    • Провести службову перевірку щодо невидачі мені військового квитка та притягнути до дисциплінарної відповідальності осіб винних в порушенні моїх прав.
    • Ознайомити з матеріалами перевірки.
    • Дати письмову відповідь про результати розгляду цієї скарги.

    П.І.П. ___/підпис/

    ___(дата).

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Щодо обліку в військоматі.

    Потрібно з'явитися до військомату за місцем Вашої реєстрації.

    Там Ви сплатите штраф за те, що не перебували на обліку в військоматі.

    Відповідно до ст. 210 Купап - Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.(85 -119 грн.)

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, максимальний штраф, який на Вас можуть накласти у такому випадку - це 255 грн.

    Пройдете мед комісію отримаєте військовий квиток!

    У РОБОТОДАВЦІВ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ , НАВРЯД ЧИ ВІЙСЬКОМАТ МАТИМЕ БАЖАННЯ ВИВЧАТИ Вашу ситуацію особливо ретельно.

    Необходимые документы для постановки на воинский учет:

    - заявление о постановке на воинский учет;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - военно-учетный документ (военный билет или приписное свидетельство);

    - свидетельство о рождении детей (если есть).

    Для того, чтобы получить приписное свидетельство понадобятся такие документы:

    1. Паспорт гражданина Украины;

    2. Идентификационный налоговый номер;

    3. Свидетельство о рождении;

    4. 2 фото 3,5 Х 4,5 см;

    5. Справка о составе семьи (форма 3);

    6. Документы об образовании (копия диплома);

    7. Автобиография;

    На основании наличия приписного свидетельства можно получить военный билет (для этого нужны такие документы, как: ИНН; паспорт гражданина Украины; документы об образовании; 2 фотографии; приписное свидетельство).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    13.3%

    "ПОЛОЖЕННЯ про військові комісаріати" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-2013-п)^

    "7. Обласні військові комісаріати є юридичними особами, мають самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Казначейства.

    Інші військові комісаріати є відокремленими підрозділами відповідних обласних військових комісаріатів.

    Військові комісаріати мають печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням" -

    это я к тому, чтобы в проекте жалобы, предложенной коллегой Меньковым, в "шапке" после адресата райвоенкома добавить: "копия: Областному военному комиссару...".

    Состава "уклонения от военной службы" для инкримизации ст.335 УК Украины у Вас нет однозначно; более того имеет место халатность сотрудников военкомата ро месту учебы в части потери Вашего личного дела ( о чем также изложите в жалобе.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України