Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 29 сентября 2020, вопрос №29840 100₴

Незаконная сдача квартиры в аренду

Здравствуйте! Соседи не платят налоги за сдачу квартиры. Подскажите как действовать в правовом поле чтобы соседи начали платить налоги и сдавали квартиру официально с договором, чтобы можно было установить лиц которые там проживают. Какие последствия могут быть за неуплату (уклонение) от данных налогов и как действовать в какие органы обращаться. Спасибо!

Ответы юристов (4)

    Гончаренко Константин
    100%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідноо норм Цивільного кодексу України ( ст. 321) право власності є недоторканим.

    ст. 13 Конституції говорить: Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству"

    Для того аби довести факт тих чи інших дій необхідно мати документально підтверджені докази вини( фотофіксація порушень , письмво оформлену претензію до сусідів з вимогою відшкодування збитків з доказами її вручення, розрахунок збитків на папері, якщо вони були завдані

    Враховуючи , що нічого з вищевказаного у вас нажаль не має , суд є малоймовірною процедурою.

    Максимум , що Ви можете зробити це звернення на сусіда до поліції за даним фактом та направлення дільничного інспектора для з ясування обставин та проведення профілатичної бесіди.( якщо мешканці квартири влаштовують безлади та інші порушення.

    Проте власник на своїй приватній території може робити все , що забажає в рамкам законодавства.

    Щодо податків , неможливо примусити особу їх сплатити силою , проте є відповідальність , щодо незаконної підприємницької діяльності.

    Кваліфікація зазначеного правопорушення підпадає під норми ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р № 8073-X.

    Зазначена стаття передбачає накладання штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто в сумі від 17000 грн. До 34000 грн.) З конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, або без такої у разі провадження господарської діяльності без:

    • державної реєстрації як суб’єкта господарювання;
    • отримання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування;
    • отримання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

    У той же час такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (т. е. в сумі від 34000 грн. до 85000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення. Під отриманням доходу у великих розмірах для цілей зазначеної статті розуміється отримання доходу в сумі від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    При цьому, випадки притягнення до відповідальності особи – зовсім не рідкість. До відповідальності можуть залучити і перукаря, який веде діяльність без реєстрації, і незаконного торговця, і перевізника, який везе чужий вантаж на своєму автомобілі. При цьому, в ряді випадків, фактичні обставини, які супроводжували виявлення такої діяльності не дозволяють довести відсутність в ній систематичності і підприємницького характеру.

    Враховуючи зазначине ви маєте право звернутись:

    1. до поліції ( про факти безладів та інші порушення від сусідів).

    2. до органів ДФС за місцем реєстрації ( про факти незаконної підприємницької діяльності)

    3. до територіальних органів ДМС ( про факти порушень міграційного законодавства, якщо проживають іноземці без реєстрації.

    4. до інспекції з благоустрою та коммунальних служб (щодо санітарного стану під їзду та прибудинкових територій від дій сусідів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Самый оптимальный и действенный вариант - подать заявление в Государственную фискальную службу, которая имеет право привлекать к ответственности нарушителей налогового законодательства. Если ваше обращение поддержат соседи или представители ЖЭКа, будет еще лучше.

    Тимченко Анастасия Александровна

    Собственник квартиры вполне может сказать, что не сдает в аренду, а пустил пожить знакомых, друзей родственников. А даже если он и сдает за деньги, то отчитаться за доход и уплатить налог он должен 1 раз в год до 1 марта за предыдущий год. Но доказать что он получал доход и не платил НДФЛ практически не реально, и да, скорее всего этим просто никто не будет заниматься, в связи с неперспективностью такого дела

    Каландирець Артем Віталійович

    Статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) встановлено, що провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі (17 000 грн) до двох тисяч (34 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

    Відтак, можна звернутися до органів Державної податкової служби України (Головних управлінь в областях) із скаргою щодо провадження господарської діяльності без державної реєстрації, якщо авжеж Ви зможете обґрунтувати, що оренда носить систематичний характер.

    Окремо необхідно зауважити, що відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України, підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

    Системність господарської діяльності встановлюється на практиці досить важко и є маса судових рішень, які скасовують постанови про накладення стягнення за ст. 165 КУпАП, через відсутність доведення систематичності здійснення господарської діяльності.

    Як особа, яка пропрацювала 2,5 роки в органах Державної податкової служби України скажу, що шансів, що буде реакція від податкового органу на Вашу скаргу практично немає. Довести систематичність у випадку оренди нереально. Тим паче, що законодавство не забороняє поселяти в квартирі своїх «друзів» або «родичів».

    Аналогічна ситуація з притягнення за несплату ПДФО та військового збору. Оплата відбувається готівковими коштами. Рух коштів довести неможливо.

    Моя рекомендація, впливайте на сусідів іншими способами.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України