Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 01 октября 2020, вопрос №30014 150₴

Тарифний розряд бібліотекаря

Доброго дня! Скажіть, будь ласка. Який тарифний розряд шкільного бібліотекаря без категорії. Спочатку я отримувала заробітню плату по 8 розряду але подавали 7 розряд, а тепер по 7 розряду.

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброго дня, Тамаро!

    Робота бібліотекарів закладів освіти регламентується низкою законодавчих і нормативно-правових актів щодо двох галузей – освіти та культури. Згідно із ЗУ “Про бібліотеки і бібліотечну справу” бібліотеки навчальних закладів віднесено за призначенням до спеціальних бібліотек, а самі бібліотекарі відповідно до положення статті 20 Основ законодавства України про культуру від 14.02.1992 р. № 2117-ХІІ належать до працівників культури.

    Оплата праці бібліотекарів закладів освіти здійснюється відповідно до умов оплати праці працівників культури, згідно із положеннями статті 17 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р.№ 108/95-ВР.

    Цією статтею визначено, що для працівників, які виконують роботи, не властиві основній діяльності галузі, умови оплати праці встановлюються відповідно до актів чинного законодавства тих галузей, до яких належать ці роботи за характером. Про це йдеться також у п.2 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993р. № 102 (в редакції від 30.06.2007), відповідно до якого працівникам установ, закладів і організацій освіти, для яких не передбачено цією Інструкцією умов оплати праці, встановлюються умови оплати праці для аналогічних працівників відповідних галузей народного господарства та виробництв.

    Посадові оклади бібліотекарів закладів освіти установлюються відповідно до наказів Міністерства культури і туризму України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18 жовтня 2005 р. № 745 та «Про внесення змін до наказу Міністерства культури і туризму України від 18 жовтня 2005 р. № 745» від 11.10.2007 № 67.

    Згідно з додатком 3 до наказу № 67 з 1 січня 2008 року провідним бібліотекарям встановлено 9-12-й тарифні розряди (замість 8-9-го), бібліотекарям 1 категорії – 8-11-й (замість 7-8-го), бібліотекарям 2-ї категорії – 8-10-й (замість 7-го), бібліотекарям без категорії – 8-9-й (замість 6-го).

    Таким чином, у шкільного бібліотекаря без категорії 8-9 тарифний розряд!

    Всього найкращого!

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Добрий день, Тамара!

    Тарифна ставка бібліотекаря 7 розряду без категорії у поточному році, в період з 01.01.2020 року по 31.12.2020 року, складає 3192 грн..

    Так, відповідно до Закону України від 27.01.1995 р. № 32/95-ВР “Про бібліотеки і бібліотечну справу” (далі – Закон № 32/95-ВР) сфера його дії поширюється на мережу бібліотек усіх форм власності та підпорядкування, тобто це означає, що положення цього Закону є обов’язковими до виконання органами територіальних громад в частині їх повноважень щодо діяльності підпорядкованих їм бібліотек.

    Згідно зі статтею 6 Закону № 32/95-ВР бібліотеки за значенням, зокрема, поділяються на міські, селищні, сільські, а за призначенням, зокрема, – на публічні (загальнодоступні), у тому числі спеціалізовані для дітей, юнацтва, осіб з фізичними вадами.

    Публічні бібліотеки можуть об’єднуватися у централізовані бібліотечні системи (далі – ЦБС).

    Відповідно до Бюджетного кодексу України бібліотеки при ОТГ, як такі, що створені у встановленому порядку органами місцевого самоврядування і як такі, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів – є бюджетними установами.

    Умови оплати праці працівників бюджетних установ передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (далі – Постанова № 1298).

    Крім того, відповідно до Основ законодавства України про культуру бібліотеки відносяться до закладів культури, а бібліотечні працівники належать до працівників культури.

    Таким чином, згідно із положенням статті 17 Закону України «Про оплату праці» оплата праці бібліотечних працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці працівників культури.

    Умови оплати праці працівників культури передбачені наказом Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 р. № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» (далі – Наказ № 745).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Так, оплата труда работников учебных заведений осуществляется согласно приказу МОН «Об упорядочении условий оплаты труда и утверждении схем тарифных разрядов работников учебных заведений, учреждений образования и научных учреждений» от 26.09.2005 г. № 557 и Инструкции о порядке исчисления заработной платы работников образования, утвержденной приказом Минобразования от 15.04.93 г. № 102 (далее — Инструкция № 102). Согласно п. 2 этой Инструкцииработникам учреждений, заведений и организаций образования, для которых Инструкцией не предусмотрены условия оплаты труда (в частности, библиотечным работникам), устанавливаются условия оплаты труда для аналогичных работников соответствующих отраслей народного хозяйства и производств.

    Для работников библиотек ОУЗ такие условия установлены приказом Минкультуры «Об упорядочении условий оплаты труда работников культуры на основе Единой тарифной сетки» от 18.10.2005 г. № 745 (далее — приказ № 745). Согласно п. 7 этого приказа определение конкретного тарифного разряда и размера должностного оклада библиотечного работника в пределах утвержденного фонда заработной платы является компетенцией руководителя учебного заведения. Подобную норму содержит и п. 6 Инструкции № 102, который гласит о том, что ответственность за своевременное и правильное установление работникам ставок заработной платы, должностных окладов, исчисление заработной платы возлагается на руководителей и главных бухгалтеров (бухгалтеров) учреждений и заведений образования, руководителей вышестоящих органов управления.

    Схема тарифных разрядов библиотечных работников, в том числе работающих в учебных заведениях, приведена в таблице 1 приложения 3 к приказу № 745. Так, библиотекарям устанавливают следующие тарифные разряды:

    Библиотекари

    Тарифные разряды

    Ведущие

    9 — 12-й

    I категории

    8 — 11-й

    II категории

    8 — 10-й

    Без категории

    8 — 9-й

    При установлении тарифных разрядов (категорий) библиотечным работникам применяются квалификационные требования, предусмотренные Справочником квалификационных характеристик профессий работников (Выпуск 81 «Культура и искусство». Раздел «Библиотеки, централизованные библиотечные системы»), утвержденным приказом Минкультуры от 14.04.2000 г. № 168 (далее — Справочник № 168). На это, в частности, указали специалисты МОНмолодежьспорта в письме от 24.10.2011 г. № 1/12-5765.

    Библиотекарю следует установить либо 8-й, либо 9-й тарифный разряд как работнику без категории. Решение о том, какой именно разряд установить (в пределах 8 — 9-го) принимает руководитель учебного заведения в пределах имеющегося фонда оплаты труда.

    Як бібліотекар, Ви також маєте отримувати:

    1) надбавку за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 % посадового окладу (постанова КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073) . Керівник установ визначає конкретний розмір (у межах 50 %) надбавки за особливі умови роботи в межах фонду оплати праці;

    2) доплату за вислугу років (Постанова КМУ «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» від 22 січня 2005 р. N 84).

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Посадові оклади завідувача бібліотеки з обсягом роботи нижче показників IV групи встановлюються на 10 відсотків нижче посадових окладів, передбачених для аналогічних працівників IV групи.У бібліотеках з обсягом роботи нижче показників, передбачених для бібліотек IV групи, які є структурними підрозділами установи, підприємства або організації (наприклад, у більшості випадків для шкільних бібліотек), посадові оклади завідувачів установлюються на рівні посадових окладів бібліотекарів відповідної категорії, передбачених у табл. 1 додатка 3 до Наказу № 745.Тарифні розряди за посадами інших бібліотечних працівників (провідних, I, II категорії бібліотекарів і бібліотекарів без кваліфікаційної категорії, бібліографів, методистів) передбачені таблицею 1 додатку 3 до Наказу № 745.Тарифні розряди таких працівників залежать від присвоєної їм кваліфікаційної категорії.Статтею 6 Закону про оплату праці і ст. 96 КЗпП України установлено, що розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки) працівника не має бути менший ПМПО на 1 січня календарного року.

    Принцип розрахунку посадових окладів ЄТС-працівників з 1 по 25-й тарифний розряди наступний: оклад (ставку) працівника 1-го тарифного розряду множать на відповідний тарифний коефіцієнт. При цьому посадові оклади (тарифні ставки), визначені в гривнях з копійками, округлюють: цифри до 0,5 відкидають, від 0,5 і вище — округлюють до однієї гривні:Оклад за ЄТС = «Базовий» оклад х тарифний коефіцієнт.Тарифні коефіцієнти наведені в додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України № 1298 від 30 серпня 2002 р. (у редакції від 01.01.2019р.

    Кваліфікаційні вимоги для зайняття посад бібліотечних працівників визначені у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск № 81 “Культура і мистецтво”, затвердженому наказом Міністерства культури і мистецтв України від 14.04.2000 р. № 168. Згідно з цим Довідником, основною кваліфікаційною вимогою для зайняття посади, зокрема для:

    • провідного бібліотекаря: наявність повної або базової вищої освіти відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр) та підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією бібліотекаря I категорії для спеціаліста — не менше 1 року, бакалавра – не менше 3 років;
    • бібліотекаря I категорії: наявність повної або базової вищої освіти відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр, молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією бібліотекаря 2-ої категорії для спеціаліста не менше 1 року, для бакалавра, молодшого спеціаліста – не менше 2 років ;
    • бібліотекаря II категорії: наявність повної або базової вищої освіти відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр, молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Для спеціаліста – без вимог до стажу роботи; бакалавра, молодшого спеціаліста – стаж роботи за професією бібліотекаря не менше 1 року;
    • бібліотекаря: базова вища освіта відповідного напряму підготовки ( бакалавр, молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

    Згідно з п. 10 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності”, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 р. № 336, кваліфікаційні категорії підвищуються, насамперед, тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.Згідно з п. 11 зазначеного Довідника особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії.

    Надбавки, доплати, допомога Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2009 р. N 1073 “Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек” працівникам державних і комунальних бібліотек, які проводять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. N 84, установлено надбавку за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 відсотків посадового окладу.Ця надбавка є обов’язковою і встановлюється незалежно від установлених згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. N 1298 та наказом Мінкультури і туризму від 18.10.2005 р. N 745 надбавок та доплат.У бібліотечних працівників, які працюють за сумісництвом, оплата праці визначається за фактично відпрацьований час виходячи з передбачених умовами оплати праці складових (посадовий оклад, надбавки та доплати до нього тощо). Отже, якщо працівник бібліотеки працює за сумісництвом на 0,5 посадового окладу, надбавка за особливі умови роботи встановлюється у граничному розмірі 50 відсотків до цього розміру посадового окладу, тобто пропорційно до відпрацьованого часу.Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці.Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» (від 22 січня 2005 р. N 84) затверджено порядок виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек. Також, передбачено виплату допомоги на оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставка заробітної плати) та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань за рішенням керівника бібліотеки у розмірі до одного посадового окладу (ставка заробітної плати) на рік.

    Керівнику бібліотеки допомога для вирішення соціально-побутових питань надається за погодженням із засновником бібліотеки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    10%

    Відповідно до Закону України від 27.01.1995 р. № 32/95-ВР “Про бібліотеки і бібліотечну справу” (далі – Закон № 32/95-ВР) сфера його дії поширюється на мережу бібліотек усіх форм власності та підпорядкування, тобто це означає, що положення цього Закону є обов’язковими до виконання органами територіальних громад в частині їх повноважень щодо діяльності підпорядкованих їм бібліотек.

    Згідно зі статтею 6 Закону № 32/95-ВР бібліотеки за значенням, зокрема, поділяються на міські, селищні, сільські, а за призначенням, зокрема, – на публічні (загальнодоступні), у тому числі спеціалізовані для дітей, юнацтва, осіб з фізичними вадами.

    Публічні бібліотеки можуть об’єднуватися у централізовані бібліотечні системи (далі – ЦБС).

    Відповідно до Бюджетного кодексу України бібліотеки при ОТГ, як такі, що створені у встановленому порядку органами місцевого самоврядування і як такі, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів – є бюджетними установами.

    Умови оплати праці працівників бюджетних установ передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (далі – Постанова № 1298).

    Крім того, відповідно до Основ законодавства України про культуру бібліотеки відносяться до закладів культури, а бібліотечні працівники належать до працівників культури.

    Таким чином, згідно із положенням статті 17 Закону України «Про оплату праці» оплата праці бібліотечних працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці працівників культури.

    Умови оплати праці працівників культури передбачені наказом Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 р. № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» (далі – Наказ № 745).

    Відповідно до Закону № 32/95-ВР керівники ЦБС та керівники бібліотек призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту на п’ять років за результатами конкурсу.

    Відповідно до Наказу № 745 керівники ЦБС та керівники бібліотек (директори та завідувачі) відносяться до складу бібліотечних працівників. Крім них до цього складу, зокрема, також належать: провідні, I, II категорії бібліотекарі, а також бібліотекарі без кваліфікаційної категорії; бібліографи; методисти бібліотек.

    Тарифні розряди за посадами керівних працівників, у тому числі завідувачів бібліотек (публічних, у тому числі бібліотек для дітей та юнацтва) передбачені Схемою тарифних розрядів посад керівних працівників бібліотек, централізованих бібліотечних систем (таблиця 4 додатку 2 до Наказу № 745). Вони залежать від груп бібліотек, які в свою чергу залежать від показників для віднесення до груп за оплатою праці керівних працівників бібліотек (додаток 7 до Наказу № 745). Такими показниками для публічних бібліотек, у тому числі також для бібліотек для дітей та юнацтва (підпункт “б” і “в” пункту 2 додатку 7 до Наказу № 745) є:– середньорічна кількість користувачів бібліотек (тис.чол.);– середньорічна кількість видачі документів (тис.примірників).

    Порядок визначення бібліотек за групами в залежності від зазначених показників здійснюється відповідно до роз’яснень, наведених в виносці додатку 7 до Наказу № 745.

    Відповідно до вищезазначеного, тарифний розряд завідувача публічної сільської, селищної або міської бібліотеки, за умов, наприклад, середньорічної кількості користувачів бібліотеки – 15 тис. чоловік і середньорічної кількості видачі документів – 450 тис. примірників, які склались за останні три роки, буде встановлено на рівні 12 тарифного розряду (показники в таблиці 4 додатку 2 до Наказу № 745 відповідають з 01.01.2009 р. IV групі з оплати праці).

    Відповідно до Наказу № 745, за встановленим таким чином тарифним розрядом завідувача бібліотеки на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників бюджетної сфери (далі – ЄТС) встановлюється посадовий оклад.

    Так, для вищезазначеного працівника посадовий оклад з 1 січня 2018 року за 12 тарифним розрядом складатиме 3735 грн.

    Посадові оклади завідувача бібліотеки з обсягом роботи нижче показників IV групи встановлюються на 10 відсотків нижче посадових окладів, передбачених для аналогічних працівників IV групи.

    У бібліотеках з обсягом роботи нижче показників, передбачених для бібліотек IV групи, які є структурними підрозділами установи, підприємства або організації (наприклад, у більшості випадків для шкільних бібліотек), посадові оклади завідувачів установлюються на рівні посадових окладів бібліотекарів відповідної категорії, передбачених у табл. 1 додатка 3 до Наказу № 745.

    Тарифні розряди за посадами інших бібліотечних працівників (провідних, I, II категорії бібліотекарів і бібліотекарів без кваліфікаційної категорії, бібліографів, методистів) передбачені таблицею 1 додатку 3 до Наказу № 745.

    Тарифні розряди таких працівників залежать від присвоєної їм кваліфікаційної категорії.

    Положення про проведення атестації працівників підприємств, установ, організацій та закладів галузі культури затверджене наказом Міністерства культури і туризму України від 16.07.2007 р. N 44.

    Кваліфікаційні вимоги для зайняття посад бібліотечних працівників визначені у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск № 81 “Культура і мистецтво”, затвердженому наказом Міністерства культури і мистецтв України від 14.04.2000 р. № 168. Згідно з цим Довідником, основною кваліфікаційною вимогою для зайняття посади, зокрема для:

    • провідного бібліотекаря, є наявність повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст), стаж роботи за професією бібліотекаря I категорії — не менше 2 років;
    • бібліотекаря I категорії, є наявність повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст): для магістра – без вимог до стажу роботи, спеціаліста – стаж роботи за професією бібліотекаря II категорії – не менше 2 років;
    • бібліотекаря II категорії, є наявність повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (спеціаліст), стаж роботи за професією бібліотекаря – не менше 1 року;
    • бібліотекаря, є наявність повної вищої освіті відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

    Згідно з п. 10 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності”, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 р. № 336, кваліфікаційні категорії підвищуються, насамперед, тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

    Згідно з п. 11 зазначеного Довідника особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії.

    За встановленими тарифними розрядами бібліотечним працівникам, які зазначені в таблиці 1 додатку 3 до Наказу № 745 на основі ЄТС встановлюється посадовий оклад.

    Так, з 1 січня 2018 року посадові оклади бібліотечних працівників складатимуть, зокрема для:– бібліотекаря – провідного (9-12 т.р.) – 3048 – 3735 грн.;– бібліотекаря I категорії (8-11 т.р.) – 2890 – 3471 грн.;– бібліотекаря II категорії (8-10 т.р.) – 2890 – 3207 грн.;– бібліотекаря без категорії (8-9 т.р.) – 2890 – 3048 грн.

    Тарифні розряди в таблиці 1 додатку 3 до Наказу № 745 зазначені через “вилку”, тобто з такого – то розряду по такий – то розряд. Це значить, що працівнику може бути присвоєно будь – який тарифний розряд в межах, зазначених за посадою в таблиці. Наприклад, за посадою бібліотекаря I категорії може бути присвоєно 8, 9, 10 або 11 тарифний розряд.

    Відповідні повноваження керівників щодо встановлення працівникам конкретних розмірів заробітної плати визначені пунктом 4 “а” Постанови № 1298. Згідно з ними керівникам ОТГ, при яких створені і функціонують бібліотечні заклади, надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, установлювати працівникам цих закладів конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них.

    Савченко Олександр
    13.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тамаро!

    Схема тарифних розрядів бібліотечних працівників, у тому числі тих, хто працює у навчальних закладах, наведена у таблиці 1 додатка 3 до наказу Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745. Так, бібліотекарям установлюють такі тарифні розряди:

    Бібліотекарі Тарифні розряди

    Провідні 9 — 12-й

    I категорії 8 — 11-й

    II категорії 8 — 10-й

    Без категорії 8 — 9-й

    Отже, бібліотекарю без категорії не мають права встановлювати 7 тарифний розряд (лише 8 або 9).

    Відповідно і на роботу Вас повинні були прийняти з посадовим окладом, який відповідає саме 8 тарифному розряду.

    Даний посадовий оклад має бути зазначений і в наказі про ваше прийняття на роботу, і в штатному розписі.

    Наразі посадовий оклад працівника 7 тарифного розряду дорівнює 3427 грн, а 8 тарифного розряду - 3649 грн. (згідно постанови КМУ від 26 серпня 2020 р. № 750 "Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/750-2020-%D0%B...).

    Тобто, як Ви бачите, великої різниці між 7 та 8 окладом немає (особливо, якщо у Вас мінімальна заробітна плата, без будь-яких додаткових виплат). Так як у такому випадку Вам лише донарахують суму до мінімальної заробітної плати (5000 грн з 01 вересня 2020 року).

    Однак, якщо Вам до посадового окладу нараховують які-небудь доплати або надбавки, тоді ця різниця буде відчуватися.

    А тому, Вам необхідно звернутися до вашого керівника або головного бухгатера та з'ясувати дане питання. У будь-якому разі Вас повинні були прийняти на роботу з посадовим окладом, який відповідає саме 8 тарифному розряду. І змінювати самостійно ваш тарифний розряд, а відповідно і посадовий оклад, роботодавець не має права.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України