Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 01 октября 2020, вопрос №30037

Оформлення договору про земельну оренду

При складанні договору оренди земельної ділянки, обговорюється розмір орендної плати.
Розмір орендної плати за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності визначається у вигляді фіксованого відсотку від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, встановленої на підставі витягу.

Чи обов"язково в договорі прописувати суму в грошах?

Ответы юристов (3)

    Ротко Татьяна Васильевна
    Общаться в чате Ротко Татьяна Васильевна 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Олена.

    Частиною 1 ст. 638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

    За змістом статей 1,13 Закону України "Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним із визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати в установленому розмірі.Окрім цього, розмір плати за передану в оренду земельну ділянку, визначають договором оренди, але такий розмір має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі, на сьогодні відповідно до Указу Президента за №92 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв)” N 92/2002 від 02.02.2002 року зі змінами та доповненнями від 19.08.2008 передбачено, запровадили плату за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) у розмірі не менше 3% визначеної відповідно до законодавства вартості ділянки чи паю та поступове збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря.

    Враховуючи вищенаведене, так, відсоток має бути зазначен у договорі.

    Окрім того, зверніть будь ласка увагу, на пункт договору оренди про врахування інфляції.

    Залишились питання. Звертайтеся.

    Ротко Татьяна Васильевна
    Общаться в чате Ротко Татьяна Васильевна 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Чи обов"язково в договорі прописувати суму в грошах?

    ! Важливо пам’ятати, що якщо договір не містить хоча б одну із нище зазначених істотних умов, він вважається неукладеним

    Договір оренди земельної ділянки повинен містити такі істотні умови:

    а) інформацію про земельну ділянку, що передається в оренду: кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

    б) строк дії договору оренди;

    в) орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

    .

    Танача Юлія  Антонівна
    Общаться в чате Танача Юлія Антонівна 3 года назад

    Адвокат, 17 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день, Елена!

    Нет, не обязательно. Более того, если размер привязан к % от нормативной денежной оценки земельного участка, это ещё и не целесообразно, поскольку в случае изменения этой величины, сумма, указанная в денежном выражении, утратит актуальность.

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України