Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 02 октября 2020, вопрос №30130 250₴

Дата взяття на облік платника податків 30.06 , нужно было подавать налоговую декларацию за 2 квартал?

Была уверена, что дата регистрации 1.07, обратила внимание, что день раньше зарегистрировано. Как понять нужно ли мне подавать декларацию за единый налог? Если да, то подавать сразу за 2 и 3 квартал? И какие штрафы будут при поздней подаче?

Ответы юристов (10)

    Мари Клиент 3 года назад

    Также уточнение, ФОП 3 группа, дохода за этот период от деятельности не было.

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Здравствуйте, Мария.

    В рамках этого вопроса важна не регистрация ФОП, а переход на упрощенную систему налогообложения.

    Посмотрите свое извлечение из реестра плательщиков единого налога. Можете воспользоваться ссылкой -

    https://cabinet.tax.gov.ua/registers/edpodЕсли вы находитесь на упрощенной системе с 30.06.2020 - подавать отчет за второй квартал необходимо независимо от наличия дохода в этот период (даже с опозданием).

    Размер штрафа за такое нарушение - 10 НМДГ = 170 грн.

    Всего вам доброго.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте!

    Учитывая то, что Вы взяты на учёт с 30.06.2020 года и скорее всего находитесь на упрощённой системе налогообложения, вне зависимости от наличия дохода, Вам в любом необходимо подать отчёт за второй квартал.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Каландирець Артем Віталійович
    100%
    Каландирець Артем Віталійович 3 года назад

    Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

    Доброї ночі!

    Відповідно до абз. 2 п. 294.4 ст. 294 Податкового кодексу України Для зареєстрованих в установленому законом порядку суб'єктів господарювання (новостворених), які протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, а також четвертої групи (фізичні особи), перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

    У Вашому випадку перший податковий період почався з 01.06.2020, а тому Вам необхідно було подати декларацію до 09.08.2020.

    Щодо подання декларації за ІІ квартал (враховуючи, що Ви вже прострочили її подання, але у Вас відсутній дохід), то її можна подати разом з декларацією за ІІІ квартал. На розмір штрафної санкції – це не впливає. Декларацію за ІІІ квартал потрібно подати до 09.11.2020 (включно).

    Штрафна (фінансова) санкція за несвоєчасне подання або неподання звітності передбачена статтею 120 Податкового кодексу України. Так, згідно п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до пункту 49.2 статті 49 цього Кодексу) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, контроль за сплатою яких покладено на контролюючі органи, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено цим Кодексом, -

    тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

    У випадку повторного порушення застосовується штрафна санкція у розмірі 1020 грн.

    За несвоєчасне подання декларації за ІІ квартал Ви отримаєте штраф у розмірі 340 грн. Разом з тим, у випадку несвоєчасного подання декларації за ІІІ квартал штраф буде вже 1020 грн. І за несвоєчасне подання двох декларацій ви отримаєте сумарний штраф у розмірі 1360 грн.

    Заповнити декларацію Ви можете прямо в органах ДПС України. На перших поверхах в Центрі надання адміністративних послуг розміщені інформаційні стенди з зразками заповнення декларацій, в т.ч. числі зразки заповнення у випадку відсутності доходу. Окремо вважаю, що необхідно згадати, що декларації подаються наростаючим підсумком.

    Бажаю Вам успіхів в вашій господарській діяльності!

    • Мари Клиент 3 года назад

      Спасибо большое за такой полный ответ! А можно ли оплатить штраф в кабинете плательщика? Если да, то как оно будет отображаться? Или информация об оплате штрафа появится в кабинете?

      • Каландирець Артем Віталійович
        Каландирець Артем Віталійович 3 года назад

        Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

        Ви можете зарані кинути 340 грн за реквізитами Єдиного податку (їх можна взяти в податковій). Після зарахування 340 грн впадуть в вашій інтегрованій картці платника податків (ІКП ідентичне Вашому електронному кабінету та ведеться органами ДПС України) в якості передплати.

        Після того, як буде подана декларації за ІІ квартал, вона пройде камеральну перевірку, за результатами якої ревізор-інспектор податкового органу встановить несвоєчасність її подання та винесе податкове повідомлення-рішення. Податкове повідомлення-рішення буде затягнуте в Вашу ІКП в якості штрафу і автоматично спишеться передплата у розмірі 340 грн. В даному випадку, податкове повідомлення-рішення все рівно буде направлене на вашу юридичну адресу, але вже буде заплаченим.

        Інший варіант подати декларацію та дочекатися, коли буде надіслане податкове повідомлення-рішення. Воно також буде містити реквізити для сплати.

        • Мари Клиент 3 года назад

          Я правильно понимаю, что я могу сейчас в кабинете плательщика в категории "стан розрахунків з бюджетом" оплатить 340 грн на реквизиты единого налога, как "переплата" ? И потом оно автоматически спишется после подачи декларации за 2 и 3 квартал?

          • Каландирець Артем Віталійович
            Каландирець Артем Віталійович 3 года назад

            Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

            Після подачі декларації за ІІ квартал та після того, як вона пройде камеральну перевірку і особа, яка перевірить її сформує штраф в вашій ІКП (електронному кабінеті). Допоки штраф не буде сформований відповідальною особою органів ДПС України, 340 грнбудуть висіти переплатою. Тобто після подання декларації штраф автоматично відразу не буде сплачений, а лише через деякий час (після проведення камеральної перевірки звітності).

            Відповідно до пп. 75.1.1 п. 75.1 ст. 71 Податкового кодексу України камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків та даних системи електронного адміністрування податку на додану вартість (даних центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриваються рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, даних Єдиного реєстру податкових накладних та даних митних декларацій), а також даних Єдиного реєстру акцизних накладних та даних системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

            Згідно п. 76.3 ст. 76 Податкового кодексу України камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена лише протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, - за днем їх фактичного подання.

            Враховуючи вищезазначений пункт органи ДПС України зобов’язані камеральну перевірку поданої декларації за ІІ квартал протягом 30 днів з моменту подання. Протягом цього строку штраф буде зарахований і переплата зникне.

            • Мари Клиент 3 года назад

              Всё поняла, спасибо большое!

    Каландирець Артем Віталійович
    Каландирець Артем Віталійович 3 года назад

    Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

    Нарахування штрафу нажаль на сьогодні відбувається в ручному режимі. В моїй практиці бували випадки коли в 2020 році накладалися штрафи за несвоєчасне подання в 2018 році. Автоматично штрафи в кабінеті не відображуються. Лише після того, як буде сформоване податкове повідомлення-рішення. Нажаль людський ресурс в органів ДПС України досить маленький.

    Разом з тим, Ви можете подати декларацію і звернутися до відділу адміністрування єдиного податку з проханням скласти податкове повідомлення-рішення та підтягнути його в Вашій ІКП. Працівники податкової в питаннях які стосуються добровільної сплати податкових зобов’язань досить лояльно відносяться до платників податків.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України