Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 08 октября 2020, вопрос №30537

Могу ли я завести авто с Польши в Украину

Здравствуйте меня интересует можно ли сейчас ездить в Украине на евро бляхах ? И что нужно для того чтобы самой завести машину

Ответы юристов (1)

    Дмитрий
    Дмитрий 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 12 лет опыта

    Незважаючи на те, що ввіз автомобілів на європейській реєстрації офіційно заборонений, українці все одно знайшли "шпарину" в законодавстві, щоб возити такі авто.

    Існує робоча "схема" ввозу автомобілів без розмитнення терміном один рік.

    Як правило, везуть "євробляхи" з Литви. Щоб потрапити туди, доведеться зробити об'їзд через Угорщину та Польщу – адже інші країни Євросоюзу українців не пускають навіть транзитом, так само як і з Білорусі (наша країна знаходиться в "червоній зоні" пандемії COVID-19).

    В Литві можна вибрати авто без проблем – пропозиція перевищує попит. Однак щоб вивезти його в Україні як "євробляху", треба поставити машину на облік (зареєструвати). Реєстрація авто на компанію обійдеться в 100 євро, ще 18 – послуга в "Регітрі" та 27 євро – страховка. Тобто, загальна сума реєстрації – 150 євро.

    Тепер можна їхати в Україну. Зазвичай їдуть через Білорусь, але документи оформляють не на себе (громадянина України), а на "верблюда", тобто нерезидента. Зараз залишилась єдина категорія "верблюдів", на яких оформляють "євробляхи" – це іноземні студенти, які навчаються в Україні. Ділки, які займаються цим бізнесом, оцінюють послуги студентів (включно зі своїми комісійними) у 350 євро за кожне авто.

    Ця схема дозволяє користуватись автомобілем на єврономерах протягом року з дня ввозу. Як відомо, поліцейські зараз авто "на євробляхах" не зупиняють, вважаючи на усну домовленість активістів з міністром МВС Арсеном Аваковом.Однак ця домовленість може бути порушена після прийняття парламентом нового закону про доступне розмитнення, кілька варіантів яких вже зареєстровані в Верховній Раді та чекають розгляду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України