Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 27 октября 2020, вопрос №31659 250₴

Можно ли получить земельный пай гарантированный государством?

Можно ли получить земельный пай гарантированный государством?
Какие организации могут подать все документы с минимальным моим участием?
Каковы возможны траты?

Ответы юристов (9)

    Малик Олександр Володимирович
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    З досягненням 18-ти років кожен громадянин України може безкоштовно отримати п'ять ділянок землі. В цілому можна безкоштовно приватизувати 2,28 га.

    Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, держава може передати громадянинові не більше двох гектарів для ведення особистого сільського господарства, для ведення садівництва – не більше 0,12 га. На будівництво житлового будинку в місті і селах виділяють різні площі землі, в селі можна одержати не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в місті – 0,1 га. Для дачного будівництва в законі передбачено не більше 0,1 га і для гаража – не більш 0,01 га. Безкоштовно приватизовувати можна кожну з видів ділянок тільки один раз, незалежно від того, чи є земля у членів родини.

    Можете надати довіреність юристам, які спеціалізують на захисті громадян при отриманні земельної ділянки у власність. Трати орієнтовно становлять 28000 грн. це послуги юриста. Додатково оплачуються державні збори, судовий збір, в разі необхідності подачі судового позову. Можете також домовитися про оплату частинами.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Максиме!

    Земельний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14):

    Стаття 121. Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам

    1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

    а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

    б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

    в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

    г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

    ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

    д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

    Інформацію про вільні земельні ділянки можна отримати декількома шляхами:

    Перший (неофіційний). Таку інформацію можна дізнатись самостійно, розпитавши про неї у власників ділянки, яка Вас зацікавила, або пошукати її в Інтернеті. Ви можете також переглянути генеральний план Вашого міста (наприклад, генеральний план м. Києва). Крім того, для пошуку можна також використати Публічну кадастрову карту України, Google maps тощо.

    Публічна кадастрова карта містить величезний об’єм інформації: цифрова карта України, кордон України, межі областей, межі районів, межі населених пунктів, індексно-кадастрові карти, земельні ділянки та їх межі, кадастровий номер ділянки, форма власності, цільове призначення, площа, а також карта ґрунтів України.

    Другий (офіційний). Надіслати запит про надання публічної інформації до місцевого управління з питань містобудування та архітектури місцевої держадміністрації та/або до місцевого територіального органу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

    Запитувати необхідно інформацію про наявність земель державної та/або комунальної власності, які ще не надані у користування та можуть бути використані під забудову або для іншого цільового використання згідно з ст. 121 Земельного кодексу України.

    Корисні поради

    Перед тим, як запитувати інформацію про вільні земельні ділянки, рекомендується визначитись із майбутнім цільовим призначення такої ділянки. Це спростить Вам пошук.У запиті зробіть посилання на ч. 5 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та процитуйте її: «Уповноважені органи з питань містобудування та архітектури і центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, забезпечують відкритість, доступність та повноту інформації про наявність на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці земель державної та комунальної власності, не наданих у користування, що можуть бути використані під забудову, про наявність обмежень і обтяжень земельних ділянок, містобудівні умови та обмеження в містобудівному і державному земельному кадастрах».У випадку звернення до Держгеокадастру, рекомендується зробити посилання на Положення

    про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, акцентуючи увагу на тому, що Держгеокадастр є центральним органом виконавчої влади, який, зокрема, реалізує державну політику у сфері земельних відносин.У запиті можна зазначити, що Вас цікавить земельна ділянка у такому-то населеному пункті (місті, селищі, районі тощо), зазначити орієнтовну площу ділянки, вказати і описати об’єкти, які межують із ділянкою.За наявності, слід додати до запиту графічні матеріали (викопіювання, плани, креслення, схеми, тощо). Запитувати варто НЕ конкретне місце розташування ділянки, а територію чи місцевість, де б Ви бажали її отримати.Щоб уникнути безпідставних поборів, пам’ятайте, що відповідно до ст. 21 Закону України «Про доступ до публічної інформації» інформація на запит надається безкоштовно, але у разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Максиме!

    Покрокова інструкція з безплатного отримання земельної ділянки:

    1) Знайти вільну земельну ділянку - це потрібно робити самостійно, зайшовши на публічну кадастрову карту (бажано зареєструватись у системі) та обравши в конкретному населеному пункті, чи за ним, вільну земельну ділянку, яка вас зацікавить. Зверніть увагу: усі земельні ділянки, які зайняті, — виділені синім кольором. Натиснувши на зафарбовану ділянку, також ви отримаєте інформацію щодо землеволодіння. Інші ділянки, не виділені кольором, можуть бути вільними, або наразі про них не внесли інформацію в кадастрову карту. Остання досі перебуває на стадії наповнення, яке ще триватиме 3-4 роки.

    2) Стаття 118 Земельного кодексу України повністю описує процедуру отримання земельної ділянки у власність. Зокрема, наступним кроком у цій справі є подання до відповідного органу (сільської, міської ради, райдержадміністрації тощо) клопотання (заяви).

    У клопотанні зазначаються:

    • цільове призначення земельної ділянки;
    • її орієнтовні розміри (відповідно від цільового призначення)
    • до клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

    Слід зазначити, що ніде в законодавстві нема пояснення, що таке графічні матеріали. Для того, щоб в органах, куди ви звертаєтесь прийняли рішення про те, чи дати вам дозвіл для початку процедури приватизації чи не дати, мають розуміти, про яку ділянку йде мова. Тому потрібно докласти будь-яку схему, з якої буде зрозуміло, про яку ділянку ви просите.

    Отож, зробити такі графічні матеріали можна самостійно, зайшовши на ту ж саму публічну кадастрову карту і виділивши маркером ту ділянку і у тому місці, що ви собі підшукали.

    Крім графічних матеріалів варто додати копію паспорта громадянина України. Хоча в самому законі і не зазначається про те, що потрібна копія паспорта, але це випливає з того, що право на безкоштовне отримання земельної ділянки належить громадянам України, а єдиний документ, який підтверджує українське громадянство, — це паспорт.

    Цю заяву можна надіслати поштою цінним листом з описом та повідомленням про отримання, або ж занести і подати самостійно до відповідного органу влади, отримавши штамп на другому примірнику. Тут дуже важливий власне цей штамп: оскільки саме від дати подання (при поштовій пересилці — дата повідомлення про отримання) відраховується 30 днів, протягом яких орган влади має надати згоду, або обґрунтовану відмову.

    3) Отож згідно із статтею 118 Земельного кодексу України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам:

    • законів
    • прийнятих відповідно до законів нормативно-правових актів,
    • генеральних планів населених пунктів
    • іншої містобудівної документації,
    • схем землеустрою
    • техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель
    • проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

    У разі отримання відмови варто звернутись із запитом про надання публічної інформації щодо цієї конкретної земельної ділянки, яка, можливо, вже перебуває на стадії реєстрації іншою особою, абощо. Якщо обрана ділянка виявиться зайнятою, варто розпочати таку ж процедуру щодо іншої земельної ділянки, яка на публічній кадастровій карті — вільна.

    Якщо ж впродовж 30-денного терміну ви не отримали жодної відповіді, вступає в силу принцип мовчазної згоди. Зокрема, у статті 118 Земельного кодексу України йдеться, у разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання орган не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою або мотивовану відмову у його наданні, то зацікавлена особа у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє орган місцевого самоврядування.

    До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

    4) Отримавши згоду від органів місцевого самоврядування, або «мовчазну згоду», приступаємо до наступного етапу — розробка проектів землеустрою, що передбачає звернення до землевпорядників. І тут виникає перший платіж у цій схемі отримання земельної ділянки — за послуги землевпорядника.

    Заключивши договір із землевпорядником, чи землевпорядною організацією, в якому варто обов’язково передбачити вартість послуг та строки виконання робіт. Результатом роботи землевпорядника має стати проект землеустрою.

    В середньому термін виконання робіт триває 1 місяць.

    Згідно із статтею 186-1 Земельного кодексу, проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин.

    Тут є два варіанти: або Ви самостійно берете цей проект землеустрою та віддаєте на погодження в управління Держгеокадастру, або це здійснює сам землевпорядник, про що ви можете домовитись на етапі укладання договору.

    5) Далі після узгодження проекту землеустрою з Держгеокадастром, узгоджений проект землеустрою потрібно передати до органів місцевого самоврядування із супроводжуючим листом, в якому вказати, що подається оригінал проекту землеустрою з проханням його затвердити. Суть цього затвердження полягає в тому, щоб орган, який передає земельну ділянку, переконався, що заява подавалась на цю земельну ділянку, проект і узгодження зроблені теж на цю ділянку. Сільрада не може зробити зауважень до затвердженого Держгеокадастром проекту, оскільки не є спеціалістом в землевпорядкуванні.

    Згідно із статтею 118 Земельного кодексу, орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність. Відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені у суді.

    6) Реєструємо земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

    Для того, аби зареєструвати ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно варто звернутись до нотаріуса та подати такі документи:

    • копія паспорту та ідентифікаційного номеру;
    • квитанція про сплату адміністративного збору;
    • рішення органу про передачу земельної ділянки;
    • витяг з Державного земельного кадастру.

    Витяг з Державного земельного кадастру можна отримати самостійно. Для цього потрібно зареєструватись на сайті у свій обліковий запис, знайти свою ділянку, натиснути на неї курсором та обрати пункт «Замовити Витяг про земельну ділянку», далі з’являється електронна форма заяви, яку необхідно заповнити.

    Є одна з опцій, де вказано, де Ви його отримаєте. Повинен бути підпис, печатка, всі реквізити. Нотаріус відкриває Реєстр, вносить туди дані про земельну ділянку і дає Витяг з реєстру. Цей акт занесення земельної ділянки в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно є народженням права власності на земельну ділянку.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Фараон Катерина Леонідівна
    100%
    Общаться в чате Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Максиме.

    Відповідно до Земельного законодавства, Ви маєте право на отримання земельної ділянки безоплатно.

    Земельний кодекс. Стаття 121. Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам

    1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

    а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

    б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

    в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

    г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

    ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

    д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

    2. Розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

    3. Розмір земельної ділянки, що передається безоплатно громадянину у власність у зв'язку з набуттям ним права власності на жилий будинок, не може бути меншим, ніж максимальний розмір земельної ділянки відповідного цільового призначення, встановлений частиною першою цієї статті (крім випадків, якщо розмір земельної ділянки, на якій розташований будинок, є меншим).

    Щодо отримання земельної ділянки у власність з мінімальною Вашою участю. То цим може зайнятись будь-який адвокат або компетентний юрист, з яким Ви укладаєте договір юридичних послуг, та який добре орієнтується в земельному законодавстві.

    Якщо Ви хоча б приблизно знаєте, яку саме земельну ділянку у власність Ви хочете та в якій місцевості, то по часу, я думаю, це займе десь до пів року (якщо не буде питань з наданням дозволу сільською радою). Щодо затрат, то точно Вам можу сказати, що за розробку технічної документації на земельну ділянку землевпорядній організації потрібно буде десь заплатити 3000 грн.

    Якщо потрібно більш детально розказати про процедуру отримання земельної ділянки безоплатно - можете звертатись.

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Каждый украинец имеет гарантированное Конституцией право на получение земли в собственность бесплатно.

    Согласно части 1 статьи 121 Земельного кодекса Украины, установлено нормы бесплатной передачи земельных участков гражданам, а именно:

    а) для ведения фермерского хозяйства - в размере земельной доли (пая), определенной для членов сельскохозяйственных предприятий, расположенных на территории сельского, поселкового, городского совета, где находится фермерское хозяйство. Если на территории сельского, поселкового, городского совета расположено несколько сельскохозяйственных предприятий, размер земельной доли (пая) определяется как средний по этим предприятиям. В случае отсутствия сельскохозяйственных предприятий на территории соответствующего совета размер земельной доли (пая) определяется как средний по району;

    б) для ведения личного крестьянского хозяйства - не более 2,0 гектара;

    в) для ведения садоводства - не более 0,12 гектара;

    г) для строительства и обслуживания жилого дома, хозяйственных зданий и сооружений (приусадебный участок) в селах - не более 0,25 гектара, в поселках - не более 0,15 гектара, в городах - не более 0,10 гектара;

    ґ) для индивидуального дачного строительства - не более 0,10 гектара;

    д) для строительства индивидуальных гаражей - не более 0,01 гектара.

    Частью 4 статьи 116 Земельного кодекса Украины устанавливает, что передача земельных участков бесплатно в собственность граждан в пределах норм, определенных настоящим Кодексом, проводится один раз по каждому виду использования.

    При этом обращаю внимание на то, что действующим законодательством не предусмотрено бесплатное получение земельных участков с какой-либо привязкой к месту регистрации, проживания, пребывания и тому подобное. Каждый гражданин может получить земельные участки на территории любого населенного пункта Украины или же за пределами такого населенного пункта.

    5 шагов, как можно получить землю в Украине

    ► Шаг 1. На публичной кадастровой карте выбрать свободный участок в вашем регионе.

    ► Шаг 2. Решить, для чего именно вы планируете получить участок, и удостовериться, что его назначение вам подходит.

    ► Шаг 3. Выехать на место и убедиться, что на этом участке нет застроек.

    ► Шаг 4. Написать заявление с данными об участке, которые есть на публичной кадастровой карте, и передать его в ближайший ЦПАУ.

    Также можно обратиться:

    В зависимости от вида и местоположения земельного участка, с таким ходатайством нужно обращаться:

    • в местный совет (если вопрос касается земель коммунальной собственности, расположенных в населенных пунктах);
    • в районной госадминистрации (если вопрос касается земель государственной собственности за пределами населенных пунктов);
    • в Главное управление Госгеокадастра в областях (если вопрос касается земель для ведения личного крестьянского хозяйства или садоводства государственной собственности за пределами населенных пунктов).

    В ходатайстве указываются целевое назначение земельного участка и его ориентировочные размеры. К ходатайству прилагаются графические материалы, на которых указано желаемое место расположения земельного участка, согласования землепользователя (в случае изъятия земельного участка, находящегося в пользовании других лиц) и документы, подтверждающие опыт работы в сельском хозяйстве или наличие образования, полученного в аграрном учебном заведении (в случае предоставления земельного участка для ведения фермерского хозяйства). Также прилагаются копии документов, которые удостоверяют личность, которая обратилась с соответствующим ходатайством и справку о присвоении регистрационного номера учетной карточки налогоплательщика (номер и серия паспорта для лиц, которые по религиозным убеждениям отказались от получения этого номера).

    ► Шаг 5. Дождаться ответа от местной власти. Она имеет месяц, чтобы решить, давать ли вам разрешение на разработку участка.

    Получить свой пай – вполне реально, хотя нужно приложить определенные усилия. Также стоит понимать: чем ближе дата открытия рынка земли, тем больше будет желающих получить ее от государства.

    Изучите: https://biz.ligazakon.net/ru/aktualno/7741_besplat...

    Рекомендация: обратитесь в специализированную фирму, которая занимается этими вопросами. Будет дороже, но с гарантией.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Общаться в чате Шишкин Алексей Юрьевич 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Не совсем понятно, что вы имеете ввиду под понятием "гарантированный государством", но земельный пай можно было получить только при распайовке колхозов. Если вы не были членом колхоза, то пай вы получить не можете. Сейчас можно получить 2га сельхоз земли под организацию личного сельхозяйства.

    Для этого нужно обратиться в какой нибудь сельсовет или рай администрацию, которые располагаются подобными землями. Учитывая, что в Украине нет открытого реестра, из которого можно получить инфоомацию о наличии таких участков, а их формированием занимаются местные органы, то надо искать связи или посредников обладающих нужными связями. Земельный кодекс Украины дает право каждому гражданину Украины на получение такого участка.

    Ковальчук Владимир
    Общаться в чате Ковальчук Владимир 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Пай вы получить не можете.Розпайовка закончилась 2000 году .Вы можете получить землю в безоплатную приватизацию по закону ст 121 ЗКУ.Но не так все просто .Если вы не хотите заниматься сами есть фирмы которые предоставляют такую услугу но это стоит не малых денег.На сегодня можно получить достаточно хорошую консультацию и заняться самим этим делом Если будет желание ищите нас мы вас проконсультируем

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Общаться в чате Кальницкий Георгий Валериевич 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Статьей 14 Конституции Украины гарантируется право собственности на землю. Это право приобретается и реализуется гражданами, юридическими лицами и государством исключительно в соответствии с законом.

    В свою очередь часть 1 статьи 81 Земельного кодекса Украины определяет, что граждане Украины приобретают право собственности на земельные участки на основании бесплатной передачи из земель государственной и коммунальной собственности.

    Право на приватизацию земельных участков принадлежит исключительно гражданам Украины, иностранцы и лица без гражданства таким правом не наделены.

    Впрочем, если на первый взгляд кажется, что такое право гарантировано Основным законом и Земельным кодексом Украины каждому гражданину Украины, то на практике получить бесплатно земельный участок не так то и просто, поскольку процедура ее получения довольно таки непростая и состоит из многих этапов, которые сопровождаются нюансами и системою бюрократических преград.

    Прежде всего, каждому, кто желает получить бесплатно земельный участок стоит знать, какие именно земельные участки он может получить, с какой площадью и с каким целевым назначением.

    Согласно части 1 статьи 121 Земельного кодекса Украины, установлено нормы бесплатной передачи земельных участков гражданам, а именно:

    а) для ведения фермерского хозяйства - в размере земельной доли (пая), определенной для членов сельскохозяйственных предприятий, расположенных на территории сельского, поселкового, городского совета, где находится фермерское хозяйство. Если на территории сельского, поселкового, городского совета расположено несколько сельскохозяйственных предприятий, размер земельной доли (пая) определяется как средний по этим предприятиям. В случае отсутствия сельскохозяйственных предприятий на территории соответствующего совета размер земельной доли (пая) определяется как средний по району;

    б) для ведения личного крестьянского хозяйства - не более 2,0 гектара;

    в) для ведения садоводства - не более 0,12 гектара;

    г) для строительства и обслуживания жилого дома, хозяйственных зданий и сооружений (приусадебный участок) в селах - не более 0,25 гектара, в поселках - не более 0,15 гектара, в городах - не более 0,10 гектара;

    ґ) для индивидуального дачного строительства - не более 0,10 гектара;

    д) для строительства индивидуальных гаражей - не более 0,01 гектара.

    Исключения из этого списка становят земли сельскохозяйственного назначения, которые по предписаниям части 1 статьи 121 Земельного кодекса Украины, размер земельных участков, которые передаются безвозмездно гражданину для ведения личного крестьянского хозяйства, может быть увеличен в случае получения в натуре (на местности) земельной доли (пая).

    Сразу стоит отметить, что частью 4 статьи 116 Земельного кодекса Украины устанавливает, что передача земельных участков бесплатно в собственность граждан в пределах норм, определенных настоящим Кодексом, проводится один раз по каждому виду использования.

    То есть, каждому гражданину гарантировано законодательством право на разовую приватизацию каждого вида целевого назначения земельных участков, что в совокупности дает право на бесплатное получение шести земельных участков соответствующей площади, с разными видами целевого назначения.

    Резюмируем. Получить можно, но сложно. Придется пройти семь кругов ада. расходы? Точно сропгнозировать сложно, но где-то по приблизительной оценке от 25 до 35 грн без учета пошли и сборов. Более точная калькуляяция зависит от того еще в какой области и какй ееместности вы хотите получить.

    Беликов Олег  Александрович
    Общаться в чате Беликов Олег Александрович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. Надо уточнить вопрос - вы хотите получить земельный пай или участок. Если вы раньше работали в сельхозпредприятии, земли были распаеваны, то в этом случае вы должны были стать участником приватизации таких земель. Если не стали, то обращайтесь в рай-обладминистрацию, пишите заявление, предъявляйте документы. Если вы хотите получить земельный участок в соответствии со ст. 121 ЗКУ, то коллеги вам ответили по этому вопросу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України