Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 28 жовтня 2020, питання №31745

Можно ли признать право собственности по преобретательной давности ?

Здравствуйте , есть авто которое было куплено в 2015 году без переоформления , из документов имеется только технический паспорт авто , хозяин умер, собственники оформлять наследство не собираются , так как авто им не нужен , можно ли признать право собственности по приобретательной давности и оформить авто ?

Відповіді юристів (1)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    Відповідно до ч. 1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

    Крім цього, ч. 3 наведеної статті встановлює, що якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред'явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п'ятнадцять, а на рухоме майно - через п'ять років з часу спливу позовної давності.

    Відтак для кваліфікації Ваших дій та надання відповіді на Ваше запитання щодо заволодінням майном необхідна конкретизації всіх обставин справи.

    Зважаючи на викладене, у разі необхідності консультації стосовно вищенаведеного запитання, звертайтесь через мій особистий профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України