Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 29 октября 2020, вопрос №31800 150₴

Каким образом оформить ребёнку украинское гражданство?

Родители граждане Украины. (в наличии действующие паспорта) собираемся переезжать обратно в Украину

Переехали 7 лет назад в рф на ПМЖ, получили гражданство рф, украинские паспорта никто не забирал и процедуру отказа от гражданства не проходили, уже в рф родился ребёнок и в свидетельстве о рождении ребёнка указаны родители с гражданством рф.

Вопрос в том, что теперь нужно делать что бы при переезде сделать ребёнку документы с украинским гражданством?

Ответы юристов (15)

    Малик Олександр Володимирович

    Подання тим із батьків дитини, який є громадянином України заяви про оформлення набуття дитиною громадянства України.

    Відповідно до статті 14 Закону України "Про громадянство України", датою набуття громадянства України у цьому випадку є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

    Як отримати послугу?
    1. Зібрати необхідні документи;
    2. звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання одного з батьків дитини;
    3. подати заяву разом із необхідними документами;
    4. отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.
    Вартість послуги та пільги

    Оплату за набуття громадянства України не передбачено

    Подача заяви

    Заява подається одним з батьків дитини, що є громадянином України

    Необхідні документи

    Для оформлення набуття громадянства України дитиною, яка є іноземцем або особою без громадянства та один із батьків якої є громадянином України, а другий - особою без громадянства (частина перша статті 14 Закону), один із батьків дитини, який є громадянином України, подає:

    Для оформлення набуття громадянства України дитиною, яка є особою без громадянства та один із батьків якої є громадянином України, а другий - іноземцем (частина друга статті 14 Закону), один із батьків дитини, який є громадянином України, подає:

    Для оформлення набуття громадянства України дитиною, яка є іноземцем або особою без громадянства та батьки якої перебувають у громадянстві України (частина третя статті 14 Закону), один із батьків дитини подає:

    Для оформлення набуття громадянства України дитиною, яка є іноземцем, один із батьків якої є громадянином України, а другий - іноземцем (частина четверта статті 14 Закону), один із батьків дитини, який є громадянином України, подає :

    Термін розгляду заяви

    До трьох місяців

    Результат отримання послуги

    Набуття громадянства України

    Підстави для відмови у наданні послуги
    • відсутніть підстав для отримання послуги;
    • невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.
    Строк звернення до ДМС України та відповідальність у разі його порушення

    Не передбачено

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги
    • Влас Клиент 3 года назад

      Просто в свидетельстве о рождении и отец и мать указаны как граждане РФ. Я так понимаю что в ДМС нужно идти с тремя документами паспорт РФ(родителя) +свидетельство о рождении ребёнка выданное в рф(где указаны родительские паспорта рф) + паспорт гражданина Украины. Я вас правильно понял

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте. В Украине действует принцип единого гражданства, утвержденного в Конституции и ст. 2 и 19 Закона "О гражданстве Украины". Согласно ему, в Украине действует единое гражданство, а при условии, что украинец получил еще одно - украинское гражданство теряется.

    При этом законов, которые наказывают за двойное гражданство, не существует. Украина просто не имело второго подданства."Если гражданин Украины приобрел гражданство (подданство) другого государства или государств, то в правовых отношениях с Украиной он признается лишь гражданином Украины. Если иностранец приобрел гражданство Украины, то в правовых отношениях с Украиной он признается лишь гражданином Украины", - гласит статья 2 Закона "О гражданстве Украины".

    В таком случаи Вы скорее всего будете получать гражданство за общими правилами.

    Чтобы получить гражданство Украины Вам потребуется обратится в Миграционную службу. Кроме того, в соответствии со статьей 9 Закона Украины "О гражданстве Украины", иностранец или лицо без гражданства могут быть по их ходатайствам приняты в гражданство Украины. Условиями принятия в гражданство Украины являются (одновременное выполнение):

    - признание и соблюдение Конституции Украины и законов Украины;

    - представление декларации об отсутствии иностранного гражданства (для лиц без гражданства) или обязательство прекратить иностранное гражданство (для иностранцев);

    - непрерывное проживание на законных основаниях на территории Украины в течение последних пяти лет получение разрешения на иммиграцию;

    - владение государственным языком или его понимание в объеме, достаточном для общения;

    - наличие законных источников существования.

    В любом случае больше Вам подскажут в Миграционной службе процедуру и перечень документов. Удачи!

    Адвокат Евгений Александрович
    66.7%

    Здравствуйте, Влас!

    Вы продолжаете быть гражданами Украины.

    Ребенок тоже имеет право на гражданство Украины.

    При прибытии в Украины, Вам необходимо обратиться в миграционную службу.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про громадянство України

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 13, ст.65):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#Text

    "Розділ II

    НАБУТТЯ ГРОМАДЯНСТВА УКРАЇНИ

    Стаття 6. Підстави набуття громадянства України

    Громадянство України набувається:

    1) за народженням;

    2) за територіальним походженням;

    3) внаслідок прийняття до громадянства;

    4) внаслідок поновлення у громадянстві;

    5) внаслідок усиновлення;

    6) внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров’я, в дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім’ю або передачі на виховання в сім’ю патронатного вихователя;

    7) внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки;

    8) у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини;

    9) внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства;

    10) за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    Особа, яка народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, є громадянином України.

    Особа, яка народилася за межами України від осіб без громадянства, які постійно на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави, є громадянином України.

    Особа, яка народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків, є громадянином України.

    Особа, яка народилася на території України, одному з батьків якої надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків або набула за народженням громадянство того з батьків, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, є громадянином України.

    Особа, яка народилася на території України від іноземця і особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства того з батьків, який є іноземцем, є громадянином України.

    Новонароджена дитина, знайдена на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда), є громадянином України.

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    Стаття 8. Набуття громадянства України за територіальним походженням

    Особа, яка сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України "Про правонаступництво України", або яка сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра народилися або постійно проживали на інших територіях, що входили на момент їх народження або під час їх постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), і є особою без громадянства або іноземцем, який подав зобов’язання припинити іноземне громадянство, та подала заяву про набуття громадянства України, а також її неповнолітні діти реєструються громадянами України. Іноземці, які є громадянами (підданими) кількох держав, подають зобов’язання припинити громадянство всіх цих держав. Іноземці, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, замість зобов’язання припинити іноземне громадянство подають декларацію про відмову особи, якій надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, від іноземного громадянства. Іноземці із числа осіб, зазначених у частині двадцятій статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", замість зобов’язання припинити іноземне громадянство подають декларацію про відмову від іноземного громадянства особи, яка отримала посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства"

    Дитина, яка народилася чи постійно проживала на території УРСР (або хоча б один з її батьків, дід чи баба народилися чи постійно проживали на територіях, зазначених у частині першій цієї статті) і є особою без громадянства або іноземцем, щодо якого подано зобов’язання припинити іноземне громадянство, реєструється громадянином України за заявою одного з батьків або опікуна чи піклувальника.

    Дитина, яка народилася на території України після 24 серпня 1991 року і не набула за народженням громадянство України та є особою без громадянства або іноземцем, щодо якого подано зобов’язання припинити іноземне громадянство, реєструється громадянином України за клопотанням одного з її законних представників.

    Іноземці, зазначені в частинах першій - третій цієї статті, які подали зобов’язання припинити іноземне громадянство, повинні подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту реєстрації їх громадянами України. Якщо іноземці, маючи всі передбачені законодавством цієї держави підстави для отримання такого документа, з незалежних від них причин не можуть отримати його, вони подають декларацію про відмову від іноземного громадянства.

    Подання зобов’язання припинити іноземне громадянство не вимагається від іноземців, які є громадянами (підданими) держав, законодавство яких передбачає автоматичне припинення особами громадянства (підданства) цих держав одночасно з набуттям громадянства іншої держави, або якщо міжнародні договори України з іншими державами, громадянами яких є іноземці, передбачають припинення особами громадянства цих держав одночасно з набуттям громадянства України, а також від осіб, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, та осіб без громадянства.

    Датою набуття громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

    Особа, яка набула громадянство України і подала декларацію про відмову від іноземного громадянства, зобов’язується повернути паспорт іноземної держави до уповноважених органів цієї держави. Вимога про взяття зобов’язання повернути паспорт іноземної держави не поширюється на осіб, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні.

    Стаття 16. Необхідність згоди дітей під час набуття громадянства України

    Набуття громадянства України дітьми віком від 14 до 18 років може відбуватися лише за їхньою згодою".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Влас Клиент 3 года назад

      ну, а то что в свидетельстве о рождении ребёнок в графах гражданства родителей указано рф никак этому не помешает

      • Адвокат Евгений Александрович

        Влас!

        Вы, как родители ребенка гражданине Украины, Вы не выходили, не прекращали гражданство Украины, нет соответственно Указа Президента Украины об этом.

        В отношении ребенка не должно быть проблем, так как Вы как его родители, являетесь гражданами Украины.

        Единственное что будет необходимо-это отказаться в отношении себя и ребёнка от гражданства РФ.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Основанием для получения услуги является заявление от того родителя, который имеет статус гражданина Украины.

    Для регистрации документов на оформление гражданства по факту рождения нужно обратиться в уполномоченное управление миграционной службы районного или областного значения по месту жительства в Украине.

    В случае, когда заявитель находится на постоянном пребывании за рубежом, ему необходимо обратиться в консульство Украины или дипломатическое представительство по месту нахождения.

    В соответствии с законом Украины «О гражданстве Украины», статьей 14 данного закона, дата регистрации получения лицом гражданства Украины будет являться датой получения украинского гражданства.

    2. Рекомендация: пока не переехали назад в Украину, станьте на консульский учет в Посольстве Украины в России, а затем оформите там же гражданство Украины своему ребенку.

    • Влас Клиент 3 года назад

      ну, а то что в свидетельстве о рождении ребёнок в графах гражданства родителей указано рф никак этому не помешает

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо у Вас є дійсний паспорт громадянина Украіііни,то для Украііни Ви є пріоритетно громадянами Украііни разом з дитиною ,Вам необхідно звернутись до Органів ДМС з заявою про прийняття громадянства для дитини за територіальним походженням.

    Якщо ви не відмовились від громадянства ,то для Украііни Ви є громадянами Украііни, незалежно від наявності інших громадянств.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    • Влас Клиент 3 года назад

      ну, а то что в свидетельстве о рождении ребёнок в графах гражданства родителей указано рф никак этому не помешает

      • Гончаренко Константин

        В Украііні Ви є громадянином Украііни, інші документи значення для нашоіі держави не мають. Поки ви не відмовились від громадянства особисто.

        Подайте заяву про прийняття громадянства для дитини в орган ДМС

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Влас!

    Закон України "Про громадянство України"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#Text):

    Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    Стаття 14. Набуття громадянства України дитиною у зв’язку з перебуванням у громадянстві України її батьків чи одного з них

    Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства, один з батьків якої є громадянином України, а другий є особою без громадянства, реєструється громадянином України за клопотанням того з батьків, який є громадянином України.

    Дитина, яка є особою без громадянства, один з батьків якої є громадянином України, а другий є іноземцем, реєструється громадянином України за клопотанням того з батьків, який є громадянином України.

    Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства, батьки якої перебувають у громадянстві України, реєструється громадянином України за клопотанням одного з батьків.

    Дитина, яка є іноземцем, один із батьків якої є громадянином України, а другий - іноземцем, реєструється громадянином України за клопотанням того з батьків, який є громадянином України.

    Датою набуття громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

    Вам необхідно звернутися до територіального підрозділу ДМС України та подати заяву разом із наступними документами:

    При цьому, у даній ситуації також наявні підстави для припинення (втрати) Вам та вашій дружині громадянства України.

    Закон України "Про громадянство України"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#Text):

    Стаття 17. Підстави припинення громадянства України

    Громадянство України припиняється:

    1) внаслідок виходу з громадянства України;

    2) внаслідок втрати громадянства України;

    3) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Стаття 19. Підстави для втрати громадянства України

    Підставами для втрати громадянства України є:

    1) добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

    Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто.

    Не вважаються добровільним набуттям іншого громадянства такі випадки:

    а) одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;

    Для припинення громадянства України внаслідок його втрати органи міграційної служби, дипломатичні представництва або консульські установи України готують і подають до Комісії з питань громадянства при Президентові:

    • а) подання про втрату громадянства України;
    • б) документ, що підтверджує перебування особи в громадянстві України;
    • в) один з наступних документів:
      • документ, що підтверджує добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, разом з документом, що підтверджує, що на момент такого набуття громадянин України досяг повноліття (у випадку, передбаченому пунктом 1 частини першої статті 19 Закону);
      • документ, що підтверджує, що особа набула громадянство України на підставі статті 9 Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів (довідка органу міграційної служби, дипломатичного представництва або консульської установи про те, що іноземець, який подав зобов'язання припинити іноземне громадянство відповідно до абзацу першого пункту 2 частини другої статті 9 Закону, не подав документ про припинення цього громадянства, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту прийняття його до громадянства України, а незалежні від особи причини неотримання документа про припинення іноземного громадянства не існують, інформація органу міграційної служби про те, що іноземець, який подав декларацію про відмову від іноземного громадянства, не повернув паспорт іноземної держави до уповноважених органів цієї держави, інформація про те, що на момент прийняття до громадянства України існували підстави, за наявності яких особа не приймається до громадянства України; інформація про інші неправдиві відомості та фальшиві документи, які були представлені на підтвердження виконання умов прийняття до громадянства України);
      • документ, що підтверджує, що громадянин України добровільно вступив на військову службу іншої держави, яка відповідно до законодавства цієї держави не є загальним військовим обов'язком чи альтернативною (невійськовою) службою;
    • г) документ, що підтверджує, що громадянин України внаслідок втрати громадянства України не стане особою без громадянства. Такий документ не вимагається в тому випадку, коли оформлення документів про припинення громадянства України внаслідок втрати здійснюється відповідно до положень пункту 2 частини першої статті 19 Закону.

    Комісія при Президентові України з питань громадянства перевіряє:

    • відповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України;
    • наявність підстав для втрати особою громадянства України;
    • відсутність підстав, за наявності яких прийняття особи до громадянства України або припинення особою громадянства України не допускається.

    За результатами розгляду Комісія при Президентові України з питань громадянства приймає рішення про внесення пропозицій Президенту України щодо задоволення подань про втрату громадянства України.

    Загальний термін розгляду подань про припинення громадянства України не повинен перевищувати одного року з дня їх надходження.

    Рішення про припинення особою громадянства України приймає Президент України шляхом видання відповідного Указу.

    Рішення Президента України про припинення громадянства України направляється до Державної міграційної служби України, Міністерствазакордонних справ України та Центральної виборчої комісії.

    Датою припинення громадянства України є дата видання відповідного указу Президента України.

    Управління, відділи (сектори) міграційної служби в районі, районі в містах, містах обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення, дипломатичні представництва або консульські установи України в тижневий термін повідомляють в письмовій формі особі про прийняте Президентом України рішення.

    У разі припинення особою громадянства України або скасування рішення про оформлення набуття особою громадянства України управління, відділи (сектори) міграційної служби в районі, районі в містах, містах обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення, дипломатичні представництва або консульські установи України вживають заходів по вилученню у цих осіб документів, що підтверджують громадянство України.

    Таким особам управління, відділи (сектори) міграційної служби в районі, районі в містах, містах обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення, дипломатичні представництва або консульські установи України видають довідку про припинення громадянства України або скасування рішення про оформлення набуття громадянства України.

    Питання щодо подальшого перебування на території України особи, яка припинила громадянство України або щодо якого скасовано рішення про оформлення набуття громадянства України, вирішується відповідно до законодавства України.

    Всього Вам доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Звичайно, по приїзду в Україну Ваша дитина має право на отримання українського громадянства, оскільки Ви, як її батьки, є громадянами України. Отже...

    Підстави для отримання послуги

    Подання тим із батьків дитини, який є громадянином України заяви про оформлення набуття дитиною громадянства України.

    Як отримати послугу?
    1. Зібрати необхідні документи;
    2. звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання одного з батьків дитини;
    3. подати заяву разом із необхідними документами;
    4. отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.
    Послуга безкоштовна!Подача заяви

    Заява подається одним з батьків дитини, що є громадянином України

    Необхідні документи

    Для оформлення набуття громадянства України дитиною, яка є іноземцем або особою без громадянства та батьки якої перебувають у громадянстві України (частина третя статті 14 Закону), один із батьків дитини подає:

    Термін розгляду заяви

    До трьох місяців

    Результат отримання послуги

    Набуття громадянства України

    Підстави для відмови у наданні послуги
    • відсутніть підстав для отримання послуги;
    • невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.
    Строк звернення до ДМС України та відповідальність у разі його порушення

    Не передбачено

    Всього найкращого!
    • Влас Клиент 3 года назад

      ну, а то что в свидетельстве о рождении ребёнок в графах гражданства родителей указано рф никак этому не помешает

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Вы для государства Украина являетесь ее гражданами.

    2. Ваш ребенок имеет право на украинское гражданство по праву рождения.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України