Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 ноября 2020, вопрос №32585 450₴

Имеет ли право орг. ОСББ подавать в суд на меня(долг)(не коммунальные услуги), если я не являюсь владельцем квартиры

ОСББ взяли кредит на утепление(второй), собирали подписи жильцов. Представитель ОСББ надавила и не объяснив ничего, заставила поставить подпись, воспользовавшись моим психологическим состоянием, так как на тот момент только умерла моя мама(владелица квартиры, которая оплачивала 1 кредит) Я объясняла что не имею возможности его оплачивать так как не работаю и являюсь студенткой. В итоге стали приходить квитанции по тарифу (который оказался намного больше чем заверяла представитель) которые в течении года я не оплачивала. Ещё раз попытавшись объяснить ситуацию от меня отмахнулись пригрозив подать в суд в случаи неуплаты. На данный момент идёт процесс вступления в наследство(ещё нет нового владельца). Сегодня представитель ОСББ написала смс о наличии моего долга и о намерении до конца недели подать в суд на должников. Так же угрожала что если я не заплачу «я лично сделаю все для того чтобы вашу квартиру не обслуживали». Являются ли действия представителей ОСББ правомерными, учитывая то что я не являюсь собственником квартиры (просто прописана) и на данный момент идёт процесс вступления в наследство и владелец снят с регистрации. А так же учитывая тот факт, что подпись была получена в результате психологического давления на меня. Имею ли я право аннулировать документ что подписала и отказаться от услуги кредита и как это можно сделать? Спасибо.


Прикрепляю фото документа, на котором поставила подпись, а так же предупредительное смс от представителя ОСББ

Ответы юристов (11)

    Адвокат Евгений Александрович
    15.6%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброї ночі, Ольга!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 29, ст.262):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/417-19#Text

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:... 5) співвласник багатоквартирного будинку (далі - співвласник) - власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку;...".

    "Стаття 10. Прийняття рішень щодо управління багатоквартирним будинком зборами співвласників

    1. Співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об’єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

    2. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:

    1) розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним;

    2) визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;

    3) обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;

    4) визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком;

    5) проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;

    6) визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників;

    7) визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком;

    8) відключення будинку від мереж (систем) централізованого постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, і визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами, за умови дотримання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

    9) прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги (укладення індивідуального та/або колективного договору про надання комунальної послуги).

    3. Збори співвласників можуть скликатися ініціативною групою у складі не менше трьох співвласників або управителем, обраним відповідно до цього Закону.

    Збори співвласників у прийнятих в експлуатацію новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

    4. Повідомлення про дату та місце проведення зборів співвласників має бути вручено не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення зборів у письмовій формі кожному співвласникові під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також має бути розміщено у загальнодоступному місці при вході до кожного під’їзду багатоквартирного будинку.

    5. Повідомлення про проведення зборів співвласників має містити інформацію про ініціатора проведення таких зборів, дату, місце та час їх проведення, порядок денний. До повідомлення про проведення зборів співвласників можуть додаватися додаткові матеріали або інформація, що будуть розглядатися на зборах.

    6. Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, крім рішень з питань, зазначених у пунктах 2, 3 і 9 частини другої цієї статті, які вважаються прийнятими зборами співвласників, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

    Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить 50 відсотків або більше загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосувало більш як 75 відсотків загальної кількості співвласників, а рішення з питань, зазначених у пунктах 2, 3 і 9 частини другої цієї статті, вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосувало більш як 50 відсотків загальної кількості всіх співвласників.

    7. Рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики.

    У протоколі обов’язково зазначається така інформація про співвласників (їх представників), які взяли участь у зборах співвласників: прізвище, ім’я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представника).

    8. Якщо під час проведення зборів співвласників для прийняття рішення не набрано встановленої частиною шостою цієї статті кількості голосів "за" або "проти", проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо протягом цього строку необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

    Письмове опитування співвласників проводиться ініціативною групою та іншими співвласниками за бажанням.

    Письмове опитування може проводитися щодо одного або декількох питань одночасно. Питання - це текст, у якому викладається пропозиція у вигляді резолюції, щодо якої учаснику опитування пропонується відповісти "за", "проти" або "утримався". Питання повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень.

    Письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними листків опитування, в яких зазначаються день опитування, прізвище, ім’я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання "так", "ні" або "утримався", особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування.

    Голосування від імені співвласника представником здійснюється в порядку представництва згідно з вимогами цивільного законодавства. Кожен співвласник, який має право голосу, може реалізувати це право під час проведення такого опитування лише один раз з одного питання.

    Забороняється в процесі проведення письмового опитування співвласників примушувати їх до голосування за або проти прийняття відповідного рішення чи винагороджувати їх за це в будь-якій формі.

    За результатами підрахунку результатів письмового опитування співвласників особи, які проводили письмове опитування, вносять його результати до протоколу зборів та підводять загальні підсумки голосування щодо всіх питань. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані на зборах співвласників, і голоси співвласників, отримані під час проведення письмового опитування.

    Листки письмового опитування співвласників пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

    9. Протокол зборів співвласників з питань, зазначених у пунктах 2 і 3 частини другої цієї статті, складається не менш як у двох примірниках, один з яких зберігається в управителя, а другий передається на зберігання виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування багатоквартирного будинку, який розміщує результативну частину рішення, прийнятого зборами співвласників, на своєму офіційному веб-сайті.

    Порядок зберігання виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад протоколів зборів співвласників та розміщення ними на офіційному веб-сайті інформації про рішення, прийняті такими зборами, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    10. Повідомлення про рішення, прийняте зборами співвласників, не пізніше 10 днів після його прийняття надається в письмовій формі кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також розміщується у загальнодоступному місці при вході до кожного під’їзду.

    11. Рішення зборів співвласників є обов’язковими для всіх співвласників, включаючи тих, які набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

    12. За рішенням зборів співвласників повноваження щодо прийняття рішень стосовно спільного майна, яким користується лише певна група співвласників (співвласники квартир та нежитлових приміщень, розташованих в одному під’їзді або секції багатоквартирного будинку, тощо), за умови що при цьому не порушуються права інших співвласників, можуть бути передані цій групі співвласників. Такі рішення стосовно спільного майна приймаються зборами зазначеної групи співвласників у порядку, передбаченому частинами четвертою - шостою, восьмою - одинадцятою цієї статті.

    Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень відповідної групи (під’їзд, секція багатоквартирного будинку тощо). Якщо одна особа є власником квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить 50 відсотків або більше загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень відповідної групи (під’їзд, секція багатоквартирного будинку тощо), рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більш як 75 відсотків загальної кількості співвласників усіх квартир та нежитлових приміщень відповідної групи (під’їзд, секція багатоквартирного будинку тощо)".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 10, ст.78):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14#Text

    "Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    ... об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об’єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна;

    представник співвласника - фізична або юридична особа, яка на підставі договору або закону має право представляти інтереси співвласника;

    співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку".

    "Стаття 17. Права об'єднання щодо забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків

    Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків об'єднання має право:

    ... вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об’єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів;

    звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об’єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів;... .

    Реалізація прав об'єднання, визначених цією статтею, здійснюється його правлінням за дорученням загальних зборів та відповідно до статуту об'єднання.

    Загальні збори об'єднання можуть прийняти рішення про списання боргів співвласників у разі виконання ними робіт, необхідних для утримання спільного майна об'єднання, на суму боргу. Порядок розрахунків за ці операції визначається Кабінетом Міністрів України".

    У даному випадку дії голови ОСББ є неправомірними.

    Вы не є власником квартири, не співвласником, не є представником співвласника, в порядку представництва згідно з вимогами цивільного законодавства, тому не повинні були приймати участь у письмовому опитуванні співвласників, заповнення особистий підпис співвласник, тим більше в процесі проведення письмового опитування співвласників, мало місце примушувати Вас до голосування за прийняття відповідного рішення.

    В зв'язку з цим, Ви не повинні сплачувати кредит, а також, маєте право подати претензію у адресу ОСББ та позовну заяву до ОСББ.

    З приводу:

    "Имеет ли право орг. ОСББ подавать в суд на меня(долг)(не коммунальные услуги), если я не являюсь владельцем квартиры"?

    - Звернутися з позовною заявою до суду, це по діючому законодавству, право кожної юридичної, фізичної особи, у тому числі і ОСББ, але інша справа яким чином буде вирішено таку позовну заяву судом.

    При таких умовах у разі подання ОСББ відносно Вас позовної заяви до суду, у задоволенні позовної заяви повинно бути відмовлено.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    1. Для ответа на Ваш вопрос необходимо больше информации:

    - когда умерла Ваша Мама?

    - где Ваша мама была прописана?

    - есть ли еще наследники И есть ли спор о наследстве?

    2. Если нет больше наследников и если Ваша мама умерла более 6 месяцев назад и была прописана вместе с Вами, то Вы считаетесь вступившей в наследство автоматически.

    Статья 1268 ГК Украины, согласно которой наследник, постоянно проживающий вместе с наследодателем во время открытия наследства, считается принявшим наследство, если в течение полугода он не заявил об отказе от него.

    Не оформление Свидетельства о наследстве не лишает Вас имущества и не освобождает Вас от обязанностей по его содержанию.

    В таком случае все действия руководства ОСББ правомерны и единственная рекомендация провести переговоры с ОСББ о реструктуризации долга.

    3. Если Вы отказались от наследства, есть другие наследники и есть спор о наследстве, прошло менее 6 месяцев со дня смерти наследодателя, то действия руководства ОСББ незаконные. Коллега выше Вам все подробно разъяснил.

    Но есть один ньюанс:

    Если в составе наследственного имущества есть имущество, в отношении которого необходимо совершить фактические или юридические действия, чтобы поддерживать его в надлежащем состоянии (а именно к такому имуществу можно причислить квартиру), заинтересованному лицу следует обратиться к нотариусу для заключения договора управления имуществом, сторонами которого будут нотариус (учредитель управления) и лицо, с которым заключается договор (управляющий). Такое обращение заинтересованного лица станет также и основанием для открытия нотариусом наследственного дела.

    УДАЧИ!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.3%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ольго!

    В першу чергу необхідно пам'ятати, що ОСББ створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

    Згідно зы ст. 21 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" і р. до грошових коштів ОСББ відносяться:

    • внески і платежі співвласників;

    • грошові кошти, отримані в результаті здачі в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку;

    • грошові кошти, одержані як винагорода за надані окремим категоріям громадян пільги на оплату житлово-комунальних послуг і призначені житлові субсидії;

    • грошові кошти і майно, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об'єднання;

    • добровільні майнові, в т.ч. грошові, внески фізичних і юридичних осіб;

    • грошові кошти, залучені на умовах кредиту або позики;

    • грошові кошти державного та / або місцевих бюджетів, отриманих на підставі спільного фінансування для утримання, реконструкції, реставрації, проведення поточного та капітального ремонтів, технічного переоснащення багатоквартирного будинку;

    • пасивні доходи;

    • доходи від діяльності утворених об'єднанням юридичних осіб, які направляються на виконання статутних цілей об'єднання;

    • грошові кошти, отримані з інших джерел, які направляються на виконання статутних цілей об'єднання.

    З вищевикладеного випливає, що ОСББ може отримувати кредити і позики. Як правило, кредити залучаються для реалізації масштабних проектів, які вимагають значного залучення грошових коштів, таких як модернізація, реконструкція, ремонт будівель і ін.

    Для того щоб відповісти на питання «хто і як може розпоряджатися грошовими коштами ОСББ?», важливо розуміти, які органи управління створюються в ОСББ і які у них повноваження.

    У ст. 10 Закону про ОСББ визначено, що органами управління ОСББ є:

    1) Загальні збори співвласників, до виключної компетенції яких серед іншого належать:

    • затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту;

    • визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків та платежів співвласників;

    • попереднє (до їх укладення) узгодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті, а також договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників або їх частину;

    • прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд.

    При цьому рішення про визначення переліку та розмірів внесків та платежів співвласників, порядку управління та користування спільним майном, передачі в користування фізичним і юридичним особам загального майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше двох третин від загального числа всіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів.

    Як бачимо, саме співвласники вирішують, які грошові кошти будуть використовуватися ОСББ і яким чином вони будуть залучатися, а також узгодять умови окремих майбутніх договорів.

    Таким чином, для отримання ОСББ кредиту необхідно, щоб дане рішення було прийнято більшістю голосів загальних зборів співвласників!

    При цьому важливо пам'ятати: якщо члени ОСББ приймають більшістю голосів рішення про залучення кредитів, жителі, які проголосували проти, все одно повинні виконати рішення зборів і сплачувати по кредиту.

    Фінансові зобов'язання кожного жителя розподіляються пропорційно квадратним метрам, якими він володіє. Тобто якщо ОСББ привернуло кредитні кошти, кожен член об'єднання щомісяця сплачуватиме також грошові кошти для погашення кредиту.

    У розумінні статті 1 Закону про ОСББ співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

    Тобто по суті, коли Ви ставили підпис під ознайомленням з рішенням ОСББ по отриманню кредиту, Ви були не уповноважені це робити, однак і після прийняття спадщини, тобто коли Ви вже офіційно станете власником квартири, до Вас все одно прийдуть з вимогою сплатити по кредиту!

    Имею ли я право аннулировать документ что подписала и отказаться от услуги кредита и как это можно сделать?

    Навіть якщо Ви це зробите, однак за умови наявності більшості голосів співвласників щодо отримання кредиту, Ви все одно будете зобов'язані сплачувати.

    Важливо! Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до чинного законодавства, є обов’язковим для всіх співвласників.

    Погрози щодо суду, вважаю, просто маніпуляція Вас для швидшої сплати грошей. Спробуйте домовитись щодо реструктуризації кредиту, адже у випадку суду, за умови належного оформлення документів під час отримання кредиту, шанси для позитивного рішення для Вас суттєво обмежуються!

    Всього найкращого!

    Малик Олександр Володимирович
    6.7%
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Враховуючи, що Ви не є власником квартири, Ви не повинні сплачувати заборгованість.

    Вам слід звернутися до ОСББ з письмовою заявою-вимогою, у якій описати ситуації та просити не вчиняти протиправні дії.Разом з тим, ОСББ має право звернутися до суду з позовом про стягнення боргу. Однак, враховуючи, що Ви не є власником квартири, то скоріше за все суд відмовить ОСББ у задоволенні позовних вимог.

    Кодолов Олександр Володимирович
    11.1%
    Общаться в чате Кодолов Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Ольга, добрый день.

    Имеет ли право орг. ОСББ подавать в суд на меня(долг)(не коммунальные услуги), если я не являюсь владельцем квартиры?

    Подавать они имеют право в суд на кого угодно, при этом, суд им откажет, если они в данном случае подадут иск не против собственника. Если Вы ставили подпись от своего имени, пока еще не являлись собственником, Ваша подпись никаких последствий не несет для Вас.

    ОСББ взяли кредит на утепление(второй), собирали подписи жильцов.

    Они обязаны собирать подписи Собственников, а не просто жильцов. Если же они не собрали достаточное количество подписей именно Собственников, то это основание для отмены их решения о взятии кредита. Такой иск против ОСМД может подать любой собственник квартиры в этом ОСМД.

    На данный момент идёт процесс вступления в наследство(ещё нет нового владельца).

    С момента вступления в наследство к наследникам перейдут все права и обязанности наследодателя. Т.е. после принятия вами наследства, Вы обязаны будете выполнять принятые решения ОСМД, а также их обжаловать в суде.

    Сегодня представитель ОСББ написала смс о наличии моего долга и о намерении до конца недели подать в суд на должников. Так же угрожала что если я не заплачу «я лично сделаю все для того чтобы вашу квартиру не обслуживали».

    Если Вы оплачиваете за коммунальные услуги, для отключения от них нет оснований. Если же она каким-то образом это сделает, можете вызывать полицию и те службы, от которых Вас отключили, чтобы они помогли Вам ее "уструнить"

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    8.9%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Враховуючи ЗАКОН УКРАЇНИ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , виключно власники майна відповідають за його стан та несуть за нього відповідальність.

    Враховуючи , що процедура спадкування , ще не завершена остаточно ( не має свідоцтва про право на спадщину) , то наразі Ви не є власником майна , а тому у позові ОСББ буде відмовлено.

    Проте в подальшому коли Ви вступите в права власності як спадкоемець , Ви станете власником всього майна спадкодавця , включно з фінансовими і борговими зобов язаннями і якщо ОСББ ПОДАСТЬ позов повторно уже до Вас, як до власника , при достатніх доказах його можуть задовільнити.

    Але якщо у термін 3 років ОСББ не подасть позов до Вас то позовна давність уже мине на той час, згідно ст.257 ЦК України.

    Наразі позов до Вас є незаконним, він може поданий виключно до власника майна.

    Станом на зараз у Вас є лише право користування майном , Ваш підпис не дає права розпорядження.

    Право розпорядження наступає після отримання свідоцтва про право на спадщину.

    Зверніться до голови правління ОСББ з заявою опишіть ситуацію з правовим обгрунтуванням та зазначте , аби ОСББ не порушувало законодавство тому що Ви не є поки власником майна.

    у разі проблем , письмові рішення ОСББ можна оскаржити до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Общаться в чате Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Абсолютно согласен с Карпенко Андрей Владимирович .

    Помимо имущества к наследнику переходят и обязательства наследодателя.

    "(ещё нет нового владельца)." - если наследников несколько, то и финансовые обязательства распределяются между всеми наследниками.

    Для более детального анализа нужно знать

    на момент смерти где были зарегистрированы Вы и мама?

    где Вы проживали (проживаете)?

    - есть ли еще наследники И есть ли спор о наследстве?

    Мєньков Андрій Васильович
    6.7%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 3 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Ольга!

    1. Не совсем ясно Вы расписались в листе опроснике от своего имени или от имени матери. В любом случае после оформления наследства к Вам перейдут как права так и обязанности наследодателя.

    2. Касательно квартплаты, если Вы проживаете и потребляете услуги ОСББ, то справедливым будет их оплачивать, хотя с Вас долги по квартплате не взыщут, но они будут накапливаться и перейдут к Вам после оформления наследства. Если же не проживаете и не пользуетесь услугами, то обязательно нужно об этом письменно сообщить ОСББ с доказательствами вручения письма (заявления). Другими словами заблокировать счет, чтобы не начисляли квартплату.

    3. Касательно взносов на энергоэфективность. К информации в п.2 хочу добавить, что ответственность перед банком за взятый кредит несет ОСББ как юридическое лицо, а не владельцы квартир. Другой вопрос возникли ли в результате подписанного документа какие-либо обязательства владельцев квартир перед ОСББ. Вопрос спорный. Взыскать деньги с Вас в судебном порядке исходя из предоствленной Вами информации нет оснований.

    Савченко Олександр
    15.6%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ольго!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1217. Види спадкування

    1. Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

    Стаття 1218. Склад спадщини

    1. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    Стаття 1220. Відкриття спадщини

    1. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

    2. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

    Стаття 1258. Черговість спадкування за законом

    1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

    Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Стаття 1273. Право на відмову від прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Стаття 1296. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

    2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

    3. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    ВИСНОВОК: якщо на момент смерті вашої мами Ви були зареєстровані та проживали в цій квартирі разом із нею, та не подавали нотаріусу заяву про відмову від прийняття спадщини, то Ви вважається такою, що прийняли спадщину. При цьому, також необхідно знати чи складала ваша мама заповіт, чи внесена до нього ця квартира та хто саме визначений спадкоємцем. Якщо ж заповіту немає, то Ви вже є власницею (або ж співвласницею квартири, що залежить від наявності інших спадкоємців першої черги на спадкування за законом). І відповідно Ви мали право підписувати цей лист письмового опитування співвласника.

    Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14#Text):

    Стаття 14. Права співвласника

    Співвласник має право:

    брати участь в управлінні об'єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об'єднання;

    обирати та бути обраним до складу статутних органів об'єднання;

    знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки;

    одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання;

    вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства;

    одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації.

    Об’єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

    Стаття 15. Обов’язки співвласника

    Співвласник зобов’язаний:

    виконувати обов’язки, передбачені статутом об’єднання;

    виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;

    використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями;

    забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення;

    забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;

    не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників;

    дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

    своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі;

    відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників;

    виконувати передбачені статутними документами обов’язки перед об’єднанням;

    запобігати псуванню спільного майна, інформувати органи управління об’єднання про пошкодження та вихід з ладу технічного обладнання;

    дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством.

    Статутом об’єднання можуть бути встановлені інші обов’язки співвласників.

    ТИПОВИЙ СТАТУТ об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, затверджений наказом Державного комітету Україниз питань житлово-комунальногогосподарства 27 серпня 2003 року № 141 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1155-03#n14):

    IV. Джерела фінансування, порядок використання майна та коштів об’єднання

    1. Джерелами фінансування є кошти об’єднання, які складаються з:

    залишків коштів на утримання і ремонт багатоквартирного будинку на рахунках особи, що здійснювала управління таким будинком до створення об’єднання;

    внесків і платежів співвласників;

    коштів, отриманих об’єднанням у результаті здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку;

    коштів, отриманих об’єднанням як відшкодування за надані окремим категоріям громадян пільги на оплату житлово-комунальних послуг та призначені житлові субсидії;

    коштів та майна, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об’єднання;

    добровільних майнових, у тому числі грошових, внесків фізичних та юридичних осіб;

    коштів, залучених на умовах кредиту або позики;

    коштів державного та/або місцевого бюджетів, отриманих на підставі спільного фінансування для утримання, реконструкції, реставрації, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення будинку;

    пасивних доходів;

    доходів від діяльності заснованих об’єднанням юридичних осіб, що спрямовуються на виконання статутних цілей об’єднання;

    коштів, отриманих з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об’єднання.

    За рішенням загальних зборів в об’єднанні можуть створюватися ремонтний, резервний фонди, кошти яких спрямовуються на цілі, визначені загальними зборами об’єднання.

    2. Сплата встановлених загальними зборами об’єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об’єднання, є обов’язковою для всіх співвласників.

    Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

    Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об’єднання відповідно до законодавства та Статуту.

    Загальні збори об’єднання можуть прийняти рішення про списання боргів співвласників у разі виконання ними робіт, необхідних для утримання спільного майна, на суму боргу.

    5. Кошти об’єднання, включаючи кошти ремонтного, резервного фондів, витрачаються правлінням згідно з кошторисами, затвердженими загальними зборами співвласників, та окремими рішеннями загальних зборів співвласників.

    Кошторис об’єднання за поданням правління щороку затверджується загальними зборами не пізніше 01 січня поточного року, якщо інший строк не встановлено загальними зборами співвласників. За рішенням загальних зборів можуть затверджуватися кошториси на два і більше років.

    Якщо інше не встановлено рішенням загальних зборів співвласників, кошторис повинен передбачати такі статті витрат:

    витрати на утримання і ремонт спільного майна;

    витрати на оплату комунальних та інших послуг;

    витрати фондів об’єднання;

    інші витрати.

    За рішенням загальних зборів для здійснення витрат за рахунок ремонтного, резервного фондів можуть затверджуватися окремі (спеціальні) кошториси.

    Про виконання кошторисів, у тому числі окремих (спеціальних), правління складає щорічний звіт, який подає на перевірку ревізійній комісії (ревізору), а після такої перевірки – загальним зборам для затвердження.

    ВИСНОВОК: якщо Ви дійсно прийняли спадщину та відповідно є власником (або співвласником) квартири, то зобов'язані виконувати рішення загальних зборів співвласників та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, крім рішень з питань, зазначених у пунктах 2, 3 і 9 частини другої цієї статті, які вважаються прийнятими зборами співвласників, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку. Тобто, навіть якби Ви не поставили свій підпис, рішення зборів співвласників є для Вас обов’язковим.

    При цьому Ви маєте право і я раджу Вам його реалізувати, а саме отримати від голови правління ОСББ протокол загальних зборів співвласників щодо залучення в банку кредиту на підвищення енергоефективності будинку (так як у Вас наявний лише лист опитування); кредитний договір з банком; кошторис, фінансову звітність та інші документи, що стосуються зроблених витрат та проведених робіт по забезпеченню енергоефективності будинку.

    Адже, сума кредиту немала (3081400 грн), а тому потрібно контролювати яким чином він використовується та які результати вже приніс для співвласників. Крім того, лише після ознайомлення з цими документами можна буде говорити чи повинні Ви платити чи ні.

    Имеет ли право орг. ОСББ подавать в суд на меня(долг)(не коммунальные услуги), если я не являюсь владельцем квартиры - має право. Однак, яким буде рішення суду, залежить від того чи прийняли Ви спадщину чи все-таки відмовилися від неї, від законності рішення співвласників загальних зборів щодо залучення в банку кредиту на підвищення енергоефективності будинку (необхідно бачити протокол), від кредитного договору з банком; кошторису, фінансової звітності та інших документів, що стосуються зроблених витрат та проведених робіт по забезпеченню енергоефективності будинку.

    Так же угрожала что если я не заплачу «я лично сделаю все для того чтобы вашу квартиру не обслуживали» - такі погрози є незаконними та всього навсього "блефом". Крім того, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 530-IX визначається, що на період дії карантину або обмежувальних заходів та протягом 30 днів з дня його відміни ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

    • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;
    • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
    • примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;
    • примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    8.9%
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    так как вы принимаете наследство и кроме того зарегистрированы в квартире и пользуетесь коммунальным услугами - вы обязаны оплачивать их и долги которые были при маме

    так что по сути действия председателя ОСББ - правомерны - пытайтесь договориться - заключайте договор реструктуризации

    Крикун Сергій  Павлович
    13.3%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1268. Прийняття спадщини...

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї...

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини...

    Стаття 1282. Обов'язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора

    1. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині..." - это в части правомерности требований администрации ОССБ.

    Закон Украины "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14):

    "Стаття 14. Права співвласника

    Співвласник має право:

    брати участь в управлінні об'єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об'єднання;...

    знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки;

    одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання;...

    Об’єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти...".

    Закон Украины "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2258-19):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:...

    5) аудиторська фірма - юридична особа, яка провадить виключно аудиторську діяльність та/або надає неаудиторські послуги на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом та міжнародними стандартами аудиту;

    6) аудиторський звіт - документ, підготовлений суб’єктом аудиторської діяльності за результатами аудиту фінансової звітності (консолідованої фінансової звітності) відповідно до міжнародних стандартів аудиту та вимог цього Закону;

    7) аудиторські послуги - аудит, огляд фінансової звітності, консолідованої фінансової звітності, виконання завдань з іншого надання впевненості та інші професійні послуги, що надаються відповідно до міжнародних стандартів аудиту;...

    11) замовник - юридична або фізична особа, яка відповідно до законодавства зобов’язана або має право замовляти аудиторські послуги;..." -

    в этой части Вы вправе самостоятельно истребовать документы ОССБ на предмет соответствия каждого из кредитов целям их предоставления (получения) и освоения, нарушений использования средств кредитов или обратиться в аудиторскую фирму о проведения аудита ОССБ по этому вопросу; встречным образом на угрозу судом поставьте в известность, предупредите о Вашем этом праве и намерении.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України