Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 20 ноября 2020, вопрос №33312 250₴

кредит в банку Михайлівський

Доброго дня,
В 2014 році я була клієнтом банку Михайлівський та брала у них кредит. Кредит погашала вчасно та в сумі розміром встановленому банком.В 2016 році я отримала лист-повідомлення від банку Михайлівський про те, що мій кредитний договір передано іншій організації і я зобов'язана вносити оплату за реквізитами визначеними даною організацією.Я діяла згідно нового зобов'язання і в 2017 році повністю погасила кредит взятий в банку Михайлівський на рахунок компанії *Фагор*. Проте, зараз  до мене телефонують з  ТОВ «Ді.Джи.Фінанс» і вимагають погасити борг перед банком Михайлівський в сумі 30 000 грн.Я надіслала їм довідку, яку отримала від організації в якій погашала кредит , але вони стверджують, що ця довідка недійсна і вимагають оплатити ще раз суму більшу в два рази. При цьому крім дзвінків і смс повідомлень - я не отримала від них ніяких листів чи документів.Підкажіть, будь ласка, як правильно діяти в цій ситуації.Дякую за допомогу.

Ответы юристов (26)

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    16%

    Доброго дня Степанія. Враховуючи , що Ви повністю погасили кредит, заборгованості по кредиту не маєте, що підверджується довідкою, то на мою думку Вам телефонють шахраї. Ви можете звернутися з офіційним листом до ТОВ " Ді Джи Фінанс", описати ситуацію та вимагати на якій підставі з Вас вимагають погасити борг. Вказати, що у разі протиправних дій Ви маєте намір звернутися до поліції. Також, якщо крім дзвінків та смс нічого нема, Ви можете заблокувати номер і не реагувати на такі повідомлення. Якщо будуть питання-звертайтесь

    Успіху Вам

    • Степанія Клиент 3 года назад

      Доброго дня, дуже дякую за пораду.

      • Адвокат Евгений Александрович
        20%

        Здравствуйте, Степанія!

        По сути не рекомендую Вам на данный момент проводить оплату.

        Действия кредиторов, коллекторов незаконные.

        Уступка права требования согласно ч. 1 ст. 512 Гражданского кодекса Украины, является одним из способов замены кредитора в обязательстве. При чем такая операция не может существовать как самостоятельное обязательство.

        При заключении договора уступки права требования следует обратить внимание на следующее. В ГКУ перечень существенных условий таких договоров не предусмотрен. Однако, исходя из содержания ст. 512 - 519 ГКУ, такими условиями могут являться:

        • обязательство, право требования, по которому уступается (номер, дата и предмет договора);
        • объем и условия перехода прав к новому кредитору по обязательству;
        • порядок и сроки письменного уведомления должника о состоявшейся уступке права требования;
        • перечень документов, которые первоначальный кредитор обязан передать новому;
        • ответственность первоначального кредитора перед новым за недействительность переданного ему требования.

        Существенным условием договора уступки требования будет и условие о компенсации первоначальному кредитору стоимости уступаемых прав и плата новому кредитору.

        Такой договор может заключаться только банком или финансовым учреждением, а также физическим лицом - предпринимателем, которое имеет право осуществлять факторинговые операции в соответствии с законом. Если новым кредитором является иное лицо, то есть не предусмотренное ст. 1079 ГКУ, то такой договор может быть признан недействительным.

        Так, договор уступки права денежного требования не может быть договором факторинга только в том случае, если он не соответствует условиям договора факторинга. Из этого в свою очередь следует, что по такому договору:

        • не должна предусматриваться плата (вознаграждение);
        • права требования должны передаваться в том же объеме, в каком и существуют, иначе это можно расценить как скрытую плату (вознаграждение);
        • новый кредитор перечисляет денежные средства первоначальному кредитору только после получения их от должника.

        Договор уступки права требования должен совершаться в такой же форме, что и договор, на основании которого возникло обязательство, право требования, по которому передается новому кредитору (ст. 513 ГКУ). Если такое обязательство подлежало государственной регистрации (и/или нотариальному удостоверению), то и договор уступки права требования должен быть зарегистрирован в таком же порядке (и/или нотариально удостоверен), если иное не установлено законом.

        Должник должен быть письменно уведомлен об уступке права денежного требования фактору и в этом уведомлении должно быть определено денежное требование, подлежащее исполнению, а также назван фактор, которому должен быть осуществлен платеж. Согласно ч. 2 ст. 1082 ГКУ должник имеет право требовать от фактора предоставления ему в разумный срок доказательств того, что уступка права денежного требования имела место, то есть представить копию договора факторинга. Если фактор не исполнит этого требования, должник имеет право осуществить платеж клиенту во исполнение своей обязанности перед ним по основному договору.

        При этом, на угрозы и вмешательство в личную жизнь, на основании статей 60 и 214 Уголовного процессуального кодекса Украины, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 Уголовного кодекса Украины:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

        "Стаття 182.Порушення недоторканності приватного життя.

        1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

        караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

        2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

        караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

        Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

        "Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримільне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримільного провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

        У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на потязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України)"

        Дивіться Кримінальний кодекс України:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

        Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

        "Стаття 60. Заявник

        1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

        2. Заявник має право:

        1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

        1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

        2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

        3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

        3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

        Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

        "Стаття 214. Початок досудового розслідування

        1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

        "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

        1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

        1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

        "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

        1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

        Также, Вы имеете право подать иск в суд, соответствии со статьями 174-177 Гражданского процессуального кодекса Украины.

        Гражданский процессуальный кодекс Украины:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

        При наличии вопросов обращайтесь!

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    24%

    Проблема в том, что действующих нормативно-правовых актов, регулирующих деятельность коллекторов не существует вообще.

    Очень важно во время общения с коллекторами четко знать алгоритм действий и использовать определенную методику в общении с ними.

    Конечно, можно терпеть многочисленные звонки и угрозы, которые закончатся через какое-то количество месяцев. Однако правильнее будет выяснить личность звонящего, компанию от имени которой обращается собеседник или пришло письменное обращение.

    Далее нужно обратиться к этой коллекторской компании с изложением обстоятельств, опровергающих требование компании о возврате долга.

    В обращении нужно ставить требование о предоставлении доказательств, на которых основываются требования коллекторов и именно их право на возврат долга и в определенном размере.

    Также дополнительно нужно обратиться в правоохранительные органы за защитой нарушенных прав, установленных ст. 32 Конституции Украины (никто не может подвергаться вмешательству в его личную и семейную жизнь, кроме случаев, предусмотренных Конституцией).

    Кроме этого, такие действия коллекторов могут быть квалифицированы как мошенничество с финансовыми ресурсами, что является преступлением по нормам Уголовного кодекса Украины.

    Дополнительно, коллекторам нужно четко сообщить и дать понять, что все вопросы о взыскании долгов следует решать в судебном порядке.

    Как правило коллекторские фирмы насчитывают суммы штрафных санкций в несколько раз больше, чем сама сума кредита. Согласно ч. 3 ст. 551 Гражданского кодекса Украины, размер неустойки (пени), если он значительно превышает размер долга и при наличии других обстоятельств, которые имеют существенное значение, может быть уменьшен по решению суда.

    Такими обстоятельствами можно считать уровень выполнения должником обязательств, его имущественное положение, другие интересы сторон, которые заслуживают внимания (например, отсутствие для истца негативных последствий из-за просрочки выполнения обязательства).

    Поэтому в суде вам следует заявить о том, ЧТО ВЫ ВЫПОЛНИЛИ ВСЕ ОБЯЗАТЕЛЬСТВА В ПОЛНОМ ОБЪЕМЕ.

    Стоит узнать первичную информацию, имеющую юридическое значение: на каком основании осуществляется вымогательство средств, условия какого договора вроде бы нарушены, установить полное наименование субъекта, который занимается коллекторской деятельностью и т.п.

    Следующим шагом необходимо проверить полученную информацию о долге. В зависимости от каждого отдельного кейса существует несколько возможных для этого вариантов:

    • обращение в банк;
    • обращение к финансовому учреждению;
    • обращение к коллекторской компании;
    • обращение в Украинское бюро кредитных историй.

    В случае выявления неправомерных действий по оформлению любых договоров на получение финансовых средств следует обратиться в правоохранительные органы с заявлением о совершении уголовного преступления, предусмотренного статьями 182 (нарушение неприкосновенности частной жизни), 189 (вымогательство), 355 (принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств) Уголовного кодекса Украины.

    Нужно понимать, что очень часто полиция не реагирует на подобные заявления, не видит в них состава преступления. Тогда бездействие следователя придется обжаловать в суде. Это сложно без помощи юриста.

    В частности, согласно ч. 1 ст. 214 Уголовно-процессуального кодекса Украины следователь/прокурор в течение суток после подачи заявления о совершении уголовного преступления обязан внести сведения в Единый реестр досудебных расследований (ЕРДР), начать расследование и через 24 часа с момента внесения таких сведений предоставить заявителю выписку из ЕРДР.

    Стоит оповестить кредитора и/или коллекторскую компанию обо всех обстоятельствах ситуации и привести конкретные требования в кратчайшие сроки предоставить заверенные надлежащим образом копии документов, имеющих юридическое значение (например, договор переуступки задолженности и т.д.).

    Сообщить об обстоятельствах дела стоит и в Нацбанк (телефон контакт-центра НБУ: 0800505240), который сейчас регулирует как банковский рынок, так и пр. кредитные организации.

    По результатам обращения регулятор может требовать от других лиц объяснений и назначать проверку.

    Следует помнить, что подавляющее большинство действий коллекторских компаний не лежит в плоскости правового регулирования. В частности, при отсутствии личного разрешения на использование номера телефона, юридическое лицо не имеет права на его обработку таких данных.

    Именно поэтому внезапные, но системные поступления звонков по возврату денег являются нарушением закона "О защите персональных данных". Именно поэтому в такой ситуации не лишним будет также обратиться и к Уполномоченному Верховной Рады Украины по правам человека, который осуществляет контроль за соблюдением законодательства о защите персональных данных.

    План действий для защиты от коллекторов

    • записывать все звонки, хранить все их письменные обращения, в том числе СМС, снимать на видео, если коллектор приходит домой или на работу. В разговоре и переписке попытаться получить информацию о том, кто к вам обращается, какое название коллекторской компании;
    • если уже известно, какая коллекторская компания к вам обращается, нужно написать им претензию и отправить Укрпочтой, с уведомлением о вручении и описью вложения (это важно, чтобы сохранились доказательства обращения);
    • в претензии нужно обосновать что они нарушают ваши права, сослаться на законодательство, требовать предоставить документы, на основании которых они обращаются. Потому что, скорее всего, долг был взят не у этой компании, а у другого кредитора (например, у банка).

    На какие законы ссылаться в претензии, заявлении в полицию и заявлении в суд:

    • закон "О защите персональных данных";
    • Кодекс об административных правонарушениях – ст. 188-39, ч. 4 (несоблюдение установленного законодательством о защите персональных данных порядка защиты персональных данных, что привело к незаконному доступу к ним или нарушению прав субъекта персональных данных);
    • закон "Об информации" (ст. 21,27);
    • Уголовный кодекс Украины (ст. 335, ч. 1 – принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств).

    Для составления конкретных исков, заявлений, жалоб и т.д. обращайтесь к конкретному юристу (лучше по месту жительства). На этом сайте Вам дадут общие рекомендации.

    Для информации (статьи УК Украины):

    Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Публічне, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення, здійснене з дотриманням вимог закону, не є діями, передбаченими цією статтею, і не тягне за собою кримінальну відповідальність.

    Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна.

    4. Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

    • Степанія Клиент 3 года назад

      Доброго дня,

      величезне дякую за детальну консультацію.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    "Я діяла згідно нового зобов'язання і в 2017 році повністю погасила кредит взятий в банку Михайлівський на рахунок компанії *Фагор*."

    - цього не слід було робити. Вас повинні були ознайомити з договором факторінгу (переуступки права вимоги).

    Лист від банку та довідка є?

    Щодо "з ТОВ «Ді.Джи.Фінанс» і вимагають погасити борг " , то їх дії мають ознаки кримінального правопорушення.

    Потрібно звертатися в поліцію. Результат розгляду поліцією Вашої заяви залежить від якості складених документів (заяви, пояснень). Необхідно детально викласти обставини в заяві та поясненні з урахуванням кваліфікуючих ознак кримінального правопорушення, що б не було можливості трактувати зміст інакше. Протягом доби повинні внести в ЕРДР (відкрити кримінальне провадження), в іншому випадку оскаржити невнесення до слідчого судді.

    Якщо є питання або потрібна допомога – звертайтесь (Зворотній зв'язок на e-mail, WhatsApp, Viber, Telegram).

    • Степанія Клиент 3 года назад

      Доброго дня,

      дуже Вам дякую за відповідь.

      Від компанії в якій я погасила кредит - отримала довідку про погашення з мокрою печаткою, а також отримала від них копію свого договору з їхніми печатками. Лист про переуступку прав отримувала, тому і почала оплачувати на рахунок цієї компанії, але тільки тепер звернула увагу, що цей лист не є з мокрою печаткою, а просто копія..

      Пробувала вияснити деталі щодо цього питаня і вияснила, що банк Михайлівський знаходиться в стані ліквідації і зараз ідуть суди між банком Михайлівським і компанією Фагор (це компанія якій я оплатила кредит). А також я дізналася, що дуже багато людей опинилися в подібній ситуаіції. При цьому є люди які після банкрутсва банку не платили кредит нікому і тепер у них вимагають кошти обидві компанії - Фагор і Ді.Джи.Фінанс..

      Дуже дивна ситуація. І я не знаю як посутпити в цьому випадку.

      • Сергеев Артем
        16%
        Сергеев Артем 3 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        Це карається, як мінімум відповідно до Кримінального кодексу України ст. 189 «Вимагання» або ст. 190 «Шахрайство», або ст. 355 «Прімушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань».

        При наступній розмові попередьте, що записуєте розмову, та запитайте яким чином можна ознайомитися з договором факторингу. Попросіть їх надіслати копію договору та офіційний лист з реквізитами для сплати за Вашою адресою на на електронну пошту. Якщо вони не знають Вашої адрес - тільки на електронну пошту.

        Якщо буде відмовлено - звертайтеся до поліції.

        Якщо є питання або потрібна допомога – звертайтесь (Зворотній зв'язок на e-mail, WhatsApp, Viber, Telegram).

        • Степанія Клиент 3 года назад

          Дуже Вам дякую!

          • Сергеев Артем
            Сергеев Артем 3 года назад

            Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

            Общаться в чате

            Не забудьте зробити роздруківку смс у провайдера

            • Степанія Клиент 3 года назад

              добре, дуже дякую!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго ранку!

    Якщо Ви повністю погасили взятий кредит і у Вас є на руках відповідні документи, що це підтверджують, то можете бути абсолютно спокійні у Вашій правоті. Як зазначив колега вище, це скоріше за все прості шахраї, які окрім телефонних звінків більше ніяких незручностей Вам не завдадуть!

    Головне зберігайте спокій і не реагуйте на провокації. Можете звернутися до ТОВ, від імені якого Вам телефонують, у випадку відсутності належної реакції, раджу звертатися одразу до правоохоронних органів!

    Всього найкращого!

    Степанія Клиент 3 года назад

    Доброго дня,

    Дуже Вам дякую за відповідь. Для мене це дуже важливо.

    Я дізналася, що дуже багато людей, які були клієнтами цього банку, опинилися в такій ситуації.

    Дуже прикро, що, навіть чесно все оплативши, ми незахищені від шахрайських дій і невідомо куди взагалі звертатись.

    Дуже Вам дякую.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10%

    Відступити своє право вимоги на повернення кредиту банк "Михайлівській" мав право. Такий правочин прямо передбачений цивільним кодексом України, при чому ваша згода на це не потрібна. В 2016 році банк відступив своє право ТОВ, і повідомив вас про те що теперь сплачувати борг по кредиту треба новому кредитору. Це свідчить про те, що банк належним чином повідомив свого клієнта про передачу боргу іншій особі. Ви за повідомленням банку проводили погашення кредиту на користь іншої особи, на яку вказав вам банк. Зараз нова фірма, яка заявляє, що вона нібито кредитор по цьому боргу і вимагає сплати. У вас не має ні яких підстав для сплати будь яких платежів на користь цієї фірма, тому що вам не надано ніяких доказів, що це є належний кредитор. Основним принципом правочину про відступлення права вимоги і водночас гарантією для боржника є належне повідомлення про нового кредитора і надання боржнику на його вимогу доказів про те що новий кредитор на справді ім є. Надати на вашу вимогу докази про те що ця нова фірма є справжнім кредитором, це ії обов`язок. Поки не будуть надані докази вам не треба хвилюватися. Можете звернутися до національної поліції вони перевірять, що це за фірма.

    • Степанія Клиент 3 года назад

      Доброго дня,

      дуже дякую за відповідь і за пораду.

      Я вперше опинилася в такій ситуації і для мене це дуже важливо.

      Дякую Вам.

    Мєньков Андрій Васильович
    8%

    Доброго дня Степанія! Раджу Вам одразу звертатися до поліції, а колекторам повідомити про Ваше звернення у поліції. Також все спілкування з колекторами раджу записувати на телефон, особливо погрози з їх сторони, або примушування сплатити кошти. Заява може бути наступного змісту:

    ___відділення ___ВП ГУНП України в Львівській обл..

    (адреса, поштовий індекс).

    Потерпілий: (П.І.Б.) ___, (адреса, поштовий індекс, інші засоби зв’язку).

    ЗАЯВА (ПОВІДОМЛЕННЯ) про кримінальні правопорушення за ст. 182, ст. 189, ст. 355 КК України

    «___» ___ 20___ року між мною та Акціонерним банком «___» укладено договір про надання споживчого кредиту №___. Відповідно до умов договору, банк надав мені у тимчасове користування на умовах строковості, платності, забезпеченості з цільовим характером грошові кошти у розмірі ___ грн. 00 коп. (___ тисяч гривень 00 копійок) із сплатою ___ відсотків річних за користування кредитом, з кінцевим терміном повернення « » ___ 20___ року (копія надається).

    Зобов’язання за кредитним договором укладеним між мною та банком, виконувались по « » ___ 20___ року, що підтверджується квитанціями оплати у кількості ___ шт., (які надаються до заяви.). Тобто всі зобов’язання перед кредиторами мною виконані в повному обсязі.

    Проте, зараз до мене телефонують зТОВ «Ді.Джи.Фінанс» і вимагають погасити борг перед банком Михайлівський в сумі 30 000 грн. Я надіслала їм довідку, яку отримала від організації в якій погашала кредит , але вони стверджують, що ця довідка недійсна і вимагають оплатити ще раз суму більшу в два рази

    Звертаю увагу на те, що зазначена вимога не від кредитора, а від третьої особи, з якою я кредитний договір не укладала.

    Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» встановлено, що банківською таємницею, зокрема, є відомості про банківські рахунки клієнтів, фінансово-економічний стан клієнтів та ін. Приватні особи та організації, які при виконанні своїх функцій або наданні послуг банку безпосередньо чи опосередковано отримали конфіденційну інформацію, зобов’язані не розголошувати цю інформацію і не використовувати її на свою користь чи на користь третіх осіб. Тобто банком у порушення вище зазначеної статті розголошується третій особі інформація, яка містить банківську таємницю.

    Відповідно до частини 6 статі 23 Закону України «Про інформацію», інформація про особу охороняється законом.

    Відповідно до ст. 32 Конституції України визначено, що ні хто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Отже, збирання, зберігання, використання та поширення особистої інформації про особу без її згоди є прямим порушенням чинного законодавства.

    Крім того, після отримання мною вимоги мені неодноразово телефонували та погрожували (навести погрози) з ___ компанії. Зазначені погрози містили ознаки примушування виконати мене цивільно-правові зобов'язання за кредитним договором № ___ від «___» ___ 20___ року.

    Відповідно до ст. 355 Кримінального кодексу України передбачається відповідальність за примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань. Тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна.

    Відповідно до ст. 189 Кримінального кодексу України передбачається відповідальність за вимогу передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці, тобто за вимагання, дії Банку можна кваліфікувати за ч. 2 ст. 189 КК України «Вимагання, вчинене за попередньою змовою групою осіб» та ст. 182 КК України «Порушення недоторканості приватного життя».

    На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 55, 56, 214 КПК України, ст. 182, 189, 355 КК України, -

    ПРОШУ:

    • Прийняти мою заяву про кримінальні правопорушення за ст. 182, ст. 189, ст. 355 КК України.
    • Внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
    • Невідкладно розпочати досудове розслідування з підстави вчинення правопорушень, що мають ознаки складів злочинів, передбачених ст. 182, ст. 189, ст. 355 КК України;
    • Визнати мене, (П.І.Б.), потерпілим від кримінальних злочинів, передбачених ст. 182, ст. 189, ст. 355 КК України.
    • Надати мені можливість дати додаткові свідчення.
    • Повідомити мене письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

    Зі статтями 383 «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину», 384 «Завідомо неправдиве показання» Кримінального кодексу України, ознайомлений.

    Перелік документів, що додаються до заяви:

    • Ксерокопія паспорту на ім’я ___.
    • Копія кредитного договору № ___від «___» ___20__ року.
    • Копії квитанцій у кількості ___ шт.

    З повагою,

    «___ » ___ 2020 року___

    • Степанія Клиент 3 года назад

      Дуже Вам дякую, Андрій Васильович!

      Ви дуже допомогли!

      Дякую Вам.

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!Враховуючи, що ви погасили кредитну заборгованість, про що у вас є довідка, ви можете взагалі не відповідати на дзвінки цієї компанії, що телефонує зараз.

    Крім того, якщо вам погрожують зверніться у будь-який відділ поліції та напишіть відповідну заяву.

    • Степанія Клиент 3 года назад

      Доброго дня,

      дуже дякую за пораду.

    Иванов Артем Валериевич

    Добрый день! Ситуация выглядит таким образом: буквально перед тем как банк Михайловский был признан неплатежеспособным он переуступает большую часть своего портфеля бланковых кредитов ФК "Фагор" и еще какой-то компании. После того, как в Михайловском ликвидатором был проведен аудит, они признают эту сделку о переуступке Фагору и компании фиктивной. До сих пор между Банком уже в лице ФГВФЛ и Фагором идут судебные тяжбы. Но, что самое интересное - оригиналы документов и материалы кредитных дел были переданы Фагору! ДиДжи купили кредитный портфель с аукциона Прозорро (https://prozorro.sale/auction/UA-EA-2020-06-09-000... - скорее всего вот этот лот) и маловероятно, что у них существуют оригиналы документов, т.е. в акте приема-передачи указано "оригінали документів відсутні". Поэтому а) считаю, что однозначно им платить не нужно, но надо понимать, что периодически будут все равно названивать; б) маловероятно, что выиграют суд даже если подадут иск

    • Степанія Клиент 3 года назад

      Доброго дня,

      дуже дякую за роз'яснення.

      Що порекомендуєте робити - почекати остаточного рішення суду щодо банку Михайлівський і не реагувати на вимоги Ді.джи..?

      Це може тривати ще декілька років, правильно я розумію?

      дякую.

      • Иванов Артем Валериевич

        Є декілька варіантів: а) якщо Ви нормально реагуєте на назойлеві телефонні дзвінки і гарно себе почуваєте при цьому - раджу не платити і спостерігати за ситуацією (так це на роки, якщо не помиляюсь суди вже тягнуться майже 2 роки); б) зробити до ФГВФО запит на отримання публічної інформації щоб Вам розповіли про ситуацію з Фагором; в) якщо Ви розумієте, що "телефонні терористи" Вам набридли і Ви бажаєте будь-якими силами завершити це (моя суб'єктивна думка - поки у нас не буде Закону про колекторів, поліція нічого не зробить) можна увійти до переговорів з ДіДжі на предмет, щоб переуступили (погасили) борг з дисконтом - проще кажучи, наприклад борг 50 тис., а Ви сплачуєте 2 тис і все - важливо правильно документально все оформити ну і головне - правильно провести переговори щоб отримати максимальний дисконт. Ну і якщо сильно турбують з погрозами, образами - напишіть скаргу на НБУ або зателефонуйте на їх "гарячу лінію", можливо з цього щось і получиться

        • Степанія Клиент 3 года назад

          Я зрозуміла.

          Дуже Вам дякую за пораду.

    Гончаренко Константин
    6%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    У банков действительно есть общая база данных о клиентах, также есть ООО "УБКИ" (Украинский банк кредитных историй", где все данные имеются. Поэтому и возникла такая ситуация, что Ваши данные стали доступны банку или микро-финансовой организации (МФО).

    Такие разговоры с представителями банков и МФО можно и нужно записывать, предупредив об этом собеседника и выяснив его данные (ФИО, должность, место работы), эти данные могут Вам пригодится при обращении в правоохранительные органы или при судебном разбирательстве.

    Я Вам рекомендую направить в этот банк или МФО письменное заявление о запрете использования Ваших персональных данных с требованием удалить из базы данных Ваши контакты. Заявление следует отправлять почтой, с описью вложения, курьерской доставкой, у Вас остануться доказательства факта отправки документов (опись, квитанция, чек, уведомление).

    Уголовным кодексом предусмотрена ответственность:

    Статья 182. Нарушение неприкосновенности частной жизни

    1. Незаконное собирание, хранение, использование, уничтожение, распространение конфиденциальной информации о лице или незаконное изменение такой информации, кроме случаев, предусмотренных другими статьями настоящего Кодекса, - наказываются штрафом от пятисот до одной тысячи необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительными работами на срок до двух лет, или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до трех лет.

    Статья 355. Принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств

    1. Принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств, то есть требование выполнить или не выполнить договор, соглашение или другое гражданско-правовое обязательство с угрозой насилия над потерпевшим или его близкими родственниками, повреждение или уничтожение их имущества при отсутствии признаков вымогательства - наказывается исправительными работами на срок до двух лет или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до двух лет.

    Статья 189. Вымогательство

    1. Требование передачи чужого имущества или права на имущество или совершения каких-либо действий имущественного характера с угрозой насилия над потерпевшим или его близкими родственниками, ограничение прав, свобод или законных интересов этих лиц, повреждение или уничтожение их имущества или имущества, находящегося в их ведении или под охраной, или разглашение сведений, которые потерпевший или его близкие родственники желают сохранить в тайне (вымогательство), - наказываются ограничением свободы на срок до пяти лет или лишением свободы на тот же срок.

    Ваши данные не имеют права передавать третьим лицам или распростронять их иным образом, можете обратиться в полицию с заявлением о совершении преступления, по Вашему обращению обязаны внести сведения в ЕРДР (Единый реестр досудебных расследований), провести проверку и выявить правонарушение. Проблема может возникнуть с установлением виновных лиц и как они связаны с банком или МФО, скорей всего выяснится, что люди, которые Вас беспокоят не имеют к ним отношения и не являются их сотрудниками.

    После отправления юридических писем кредитору, как правило, прекращают доставать своим вниманием, и конечно следует игнорировать их полностью, что также повлияет на снижение их активности в Ваш адрес.

    Если кредит оплачен и у Вас есть справка с печатью банка о закрытии кредита , а так же все квитанции об оплатах на счет банка и финансовой компании , необходимо сделать копии и вместе с заявлением отправить ценным письмом на адрес регулятора НБУ( Национальный банк) с требованиями назначить проверку финансовой компании в связи с нарушениями Ваших прав и направить вам письменный ответ о результатах и принятых мерах воздействия.

    Тем более если банк находится в процедуре ликвидации , решения по нему принимает НБУ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Степанія!

    По сути не рекомендую Вам на данный момент проводить оплату.

    Действия кредиторов, коллекторов незаконные.

    Уступка права требования согласно ч. 1 ст. 512 Гражданского кодекса Украины, является одним из способов замены кредитора в обязательстве. При чем такая операция не может существовать как самостоятельное обязательство.

    При заключении договора уступки права требования следует обратить внимание на следующее. В ГКУ перечень существенных условий таких договоров не предусмотрен. Однако, исходя из содержания ст. 512 - 519 ГКУ, такими условиями могут являться:

    • обязательство, право требования, по которому уступается (номер, дата и предмет договора);
    • объем и условия перехода прав к новому кредитору по обязательству;
    • порядок и сроки письменного уведомления должника о состоявшейся уступке права требования;
    • перечень документов, которые первоначальный кредитор обязан передать новому;
    • ответственность первоначального кредитора перед новым за недействительность переданного ему требования.

    Существенным условием договора уступки требования будет и условие о компенсации первоначальному кредитору стоимости уступаемых прав и плата новому кредитору.

    Такой договор может заключаться только банком или финансовым учреждением, а также физическим лицом - предпринимателем, которое имеет право осуществлять факторинговые операции в соответствии с законом. Если новым кредитором является иное лицо, то есть не предусмотренное ст. 1079 ГКУ, то такой договор может быть признан недействительным.

    Так, договор уступки права денежного требования не может быть договором факторинга только в том случае, если он не соответствует условиям договора факторинга. Из этого в свою очередь следует, что по такому договору:

    • не должна предусматриваться плата (вознаграждение);
    • права требования должны передаваться в том же объеме, в каком и существуют, иначе это можно расценить как скрытую плату (вознаграждение);
    • новый кредитор перечисляет денежные средства первоначальному кредитору только после получения их от должника.

    Договор уступки права требования должен совершаться в такой же форме, что и договор, на основании которого возникло обязательство, право требования, по которому передается новому кредитору (ст. 513 ГКУ). Если такое обязательство подлежало государственной регистрации (и/или нотариальному удостоверению), то и договор уступки права требования должен быть зарегистрирован в таком же порядке (и/или нотариально удостоверен), если иное не установлено законом.

    Должник должен быть письменно уведомлен об уступке права денежного требования фактору и в этом уведомлении должно быть определено денежное требование, подлежащее исполнению, а также назван фактор, которому должен быть осуществлен платеж. Согласно ч. 2 ст. 1082 ГКУ должник имеет право требовать от фактора предоставления ему в разумный срок доказательств того, что уступка права денежного требования имела место, то есть представить копию договора факторинга. Если фактор не исполнит этого требования, должник имеет право осуществить платеж клиенту во исполнение своей обязанности перед ним по основному договору.

    При этом, на угрозы и вмешательство в личную жизнь, на основании статей 60 и 214 Уголовного процессуального кодекса Украины, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 Уголовного кодекса Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    "Стаття 182.Порушення недоторканності приватного життя.

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

    "Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримільне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримільного провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на потязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України)"

    Дивіться Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    Также, Вы имеете право подать иск в суд, соответствии со статьями 174-177 Гражданского процессуального кодекса Украины.

    Гражданский процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Степанія!

    Ви повністю виконали кредитне зобов'язання перед новим кредитором - компанією *Фагор*, якій банк Михайлівський передав свої права по договору факторингу. Це можуть підтвердити наступні документи: ваш договір з банком Михайлівський, банківські квитанції щодо сплати суми кредиту на рахунок банку; лист-повідомлення від банку про те, що відбулася заміна кредитора і Ви надалі повинні платити на рахунок компанії *Фагор*, договір факторингу між банком та компанією *Фагор*, банківські квитанції щодо сплати суми кредиту на рахунок компанії *Фагор* та довідка з цієї компанії про повну оплату кредиту та відсутність заборгованості.

    Враховуючи, що старий кредитор (банк Михайлівський) передав свої права та обов'язки новому кредитору - компанії *Фагор*, перед яким Ви повністю виконали кредитне зобов'язання, то ці права та обов'язки вже не можуть перейти від банку Михайлівський до ТОВ «Ді.Джи.Фінанс» (у тому числі в порядку правонаступництва).

    Ви можете:

    1) надіслати копії вище зазначених документів у ТОВ «Ді.Джи.Фінанс»;

    2) нічого не робити, заблокувати номер з якого Вам телефонують (внести його в чорний список) або повідомити їм, щоб зверталися до суду, так як заявлену ними заборгованість Ви не визнаєте.

    Колектори не мають права примусово стягувати "заборгованість". Водночас вони мають право звернутися до суду та у випадку позитивного рішення суду звертатися до виконавчої служби для стягнення заборгованості. Слід зазначити, що колектори вкрай рідко вдаються до судового порядку стягнення заборгованості. Відбувається це з ряду причин: небажання нести додаткові часові та грошові витрати, відсутність доказової бази, безпідставність висунутих до боржника вимог, безперспективність примусового стягнення боргу в порядку виконавчого провадження тощо.

    Нерідко дії представників колекторських компаній виходять за рамки правового поля настільки, що містять в собі ознаки складу злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України(далі- КК України), а саме: ст. 182 КК України – «Порушення недоторканності приватного життя»; ст. 189 КК України – «Вимагання»; ст. 355 КК України - «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань». Якщо фізична особа постраждала від таких дій з боку колекторів, їй потрібно звернутися із заявою про вчинення кримінального правопорушення до поліції.

    Ознаки складу злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України:

    Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Публічне, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення, здійснене з дотриманням вимог закону, не є діями, передбаченими цією статтею, і не тягне за собою кримінальну відповідальність.

    Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна.

    4. Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

    Всього Вам доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України