Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 22 ноября 2020, вопрос №33455 500₴

Коллекторы и исковой срок ипотеки для суда

Здравствуйте! Подскажите как мне действовать, если коллекторы выкупившие мой долг ипотеки и появившиеся месяц назад, в тихую подали на меня в суд, чтоб всё арестовать, включая счёта на карточке. Последний раз я платил в 2014 году ипотеку и там был прописан. Она на оккупированной территории и они не знают моего адреса, чтоб дать мне повестку. Я контрактник и сейчас нахожусь в зоне ООС. Как успеть подать в тот же суд не зная какой, что прошел уже срок таковой давности. И как мне быть дальше в неведении? Подскажите! Чтоб остановить их действия без закрытия карточки.

Ответы юристов (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Сергію!

    Якщо суд не знає Вашого зареєстрованого місця проживання, то Вони мають зробити повідомлення про Ваш виклик, за цим посиланням - https://court.gov.ua/unknown/

    Перейдіть і перевірте.

    І взагалі потрібно визначити, в якому суді перебуває справа, і подавати відзив на позовну заяву!

    Сергій Клиент 3 года назад

    Справи ше нема , але й мені не скажуть що подали в суд, бо не знають куда. Навіть не цікавляться де проживаю зараз, після того як втік з мамою з окупованої теріторії , та з іпотечної квартири

    • Гончаренко Константин
      16%

      Доброго дня!

      Повідомляю наступне:

      Ваші рахунки та майно можливо арештувати лише за рішенням суду і потім передати його до виконання в держаавну виконавчу службу за місцем знаходження майна(Донецький відділ ДВС можна знайти на сайті Міністерства Юстиціі Украііни та його нову адресу)

      Перебіг справи можно відстежити на сайті судовоіі влади Украііни, там буде розміщенно оголошення про Ваш виклик, якщо не знайде суд Вас за місцем реєстраціі, дату проведення засідання та адресу суду буде вказано в оголошенні на сайті.

      На вказану адресу необхідно направити відзив на позов колекторів, а також направити заяву про бажання ознайомитись з матеріалами справи в заяві необхідно вказати адресу для листування з Вами органу суду.

      Якщо з 2014 року платежів не вносили і представники банку звернулись лише зараз то вже минув строк позовноіі давності ,згідно ст. 257 ЦК Украііни - наголосіть на цьому у відзиві.

      Діі представників банку -це кримінальне правопорушення ,як вимагання ,тиск зверніться до поліціі з заявою та фактами ( погрози , дзвінки , листи, записи розмов) додайте до заяви ,зареєструйте іі в порядку ст. 214 КПК Украіни отримайте витяг з реєстру та чекайте виклику слідчого.

      Згідно ч.3 ст. 11 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод на територііі тимчасово окупованій" зберігаються всі права власності та статуси ,що набуті за законодавством Украіни .

      Тому всі спори з таким майном вірішують суди Украііни.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    • Адвокат Евгений Александрович
      16%

      Здравствуйте, Сергей!

      Вы можете периодически мониторить на сайте "Судова влада України":

      https://court.gov.ua/fair/

      Если реестр судебных дел нашел информацию по ФИО, он покажет список всех дел с данным участником. Нажав на номер дела, можно перейти в реестр судебных решений "Єдиний державний реєстр судових рішень":

      https://reyestr.court.gov.ua/

      Также, можно проверить здесь:

      https://opendatabot.ua/blog/ru/222-court-without-n...

      Скорее всего коллекторы Вас просто пугают тем, что подадут иск в суд, так как понимают, что прошёл срок исковой давности.

      Заранее подготовьте заявление в суд, без указания адресата о приминении срока исковой давности, чтобы было под рукой.

      Вы имеете право переоформить своё движимое, недвижимое имущество на родственников.

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

    • Савченко Олександр
      28%
      Савченко Олександр 3 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      Доброго вечора, Сергію!

      До суду ніхто подавати не буде. І справа не в тому, що колекторам невідоме ваше зареєстроване місце проживання. А в тому, що пропущені строки позовної давності, і їм це відомо. Крім того, про відкриття провадження Вас повинен буде повідомити суд, надіславши Вам копію ухвали, позовної заяви з копіями доданих до неї документів. Також, суд повинен бути надати Вам строк для подачі відзиву на позовні вимоги, в якому Ви зможете вказати про пропущений строк позовної давності. Однак, як я вже сказав, до суду звертатися ніхто не буде.

      Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

      Стаття 256. Поняття позовної давності

      1. Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

      Стаття 257. Загальна позовна давність

      1. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

      Стаття 258. Спеціальна позовна давність

      1. Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

      2. Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог:

      1) про стягнення неустойки (штрафу, пені);

      Стаття 261. Початок перебігу позовної давності

      1. Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

      Стаття 262. Позовна давність у разі замін сторін у зобов'язанні

      1. Заміна сторін у зобов'язанні не змінює порядку обчислення та перебігу позовної давності.

      Стаття 267. Наслідки спливу позовної давності

      3. Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

      4. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

      Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n...):

      Стаття 190. Надіслання копії ухвали про відкриття провадження у справі, копії позовної заяви та доданих до неї документів

      1. Ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 272 цього Кодексу.

      2. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

      Стаття 191. Подання відзиву

      1. У строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати:

      1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

      2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

      2. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

      Всього Вам доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Можливо їхні погрози щодо подання до суду, є лише погрозами, з метою стимулювати Вас закрити кредит.

    У вашому випадку необхідно уважно читати сам іпотечний договір, а також про передання кредиту до колекторів (факторинг) Ви також повинні були бути повідомлені письмово.

    Для людей, які проживають або проживали на тимчасово окупованих територіях, законодавством України встановлені певні пільги!

    Так, Законом України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції", а саме статтею 9 передбачено, що

    Стаття 9. Заходи щодо збереження майна, що знаходиться в іпотеці

    Протягом терміну дії цього Закону щодо нерухомого майна, розташованого на території проведення антитерористичної операції, що належить громадянам України (у тому числі фізичним особам - підприємцям) або юридичним особам - суб’єктам малого і середнього підприємництва та перебуває в іпотеці, зупиняється дія статті 37 (у частині реалізації права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки), статті 38 (у частині реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки), статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти), статей 41, 43-47 (у частині реалізації предмета іпотеки на прилюдних торгах) Закону України "Про іпотеку".

    Положення частини першої цієї статті, крім зупинення дії статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти) Закону України "Про іпотеку", не поширюються на нерухоме майно фізичних осіб - підприємців, юридичних осіб - суб’єктів малого і середнього підприємництва, місцем розташування якого є територія проведення антитерористичної операції, крім населених пунктів згідно з переліками, передбаченими частиною четвертою статті 4 цього Закону, оформлене в іпотеку з метою забезпечення виконання зобов’язань за договорами, укладеними після 1 січня 2018 року, або за договорами, до яких після 1 січня 2018 року за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

    Справа загалом складна, і потребує детального вивчення.

    Пуха Наталія ТендерОк
    8%

    Доброго Дня

    по вашому запитанню скористайтесь доступними засобами а саме https://court.gov.ua/fair/ ви можете дізнатися дату судового засідання та суд який призначив справу до розгляду

    Також раджу у вайбері відслідковувати по ПІП та ідент коду себе при буть яких змінах чи реєстрація в держ реєстрах а також у разі призначення справи до розгляду ви одразу отримаєте повідомлення (це зручно та ефективно ви також і дізнаєтесь про будь які звернення колекторів до держ. реєстрів та внесення відомостей) https://chats.viber.com/opendatabot/ru

    Коли отримаєте повідомлення про призначення справи до розгляду будете знати хто суддя і номер справи та суд(адресу суду) подаєте повідомлення про відкладення розгляду справи (з довідкою про перебування в ОСС) відзив та заяву про застосування строків позовної давності.

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович
    8%

    1. Скорее всего коллекторы Вас просто запугивают и ни в какой суд они не обращались.

    2. Частично на Ваш вопрос уже отвечали, смотрите: https://uristy.ua/ua/question/31073

    3. Стоит обратить внимание, что обратиться в суд и взыскать задолженность банк(коллекторы) может только, если имеет оригинал договора в наличии.

    В некоторых банках оригиналы документов остались на неподконтрольной территории, поэтому банк не имеет возможности вернуть долг через суд.

    Ваша позиция:

    -требуйте предоставить Вам оригинал Договора ипотеки, а Вы свой утратили в результате оккупации;

    - если договор предоставят, ведите разговор о реструктуризации долга .

    Крикун Сергій  Павлович
    14%

    Закон Украины "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1669-18):

    "Стаття 2. Мораторій на виконання договірних зобов’язань та на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов’язаннями

    На час проведення антитерористичної операції забороняється нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики з 14 квітня 2014 року громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися у період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція,...

    Стаття 8. Мораторій на нарахування пені за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги

    Скасувати пеню за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги (водопостачання, газ, електро- і теплоенергія, водовідведення, утримання і експлуатація житла та прибудинкових територій, сміттєзбирання, ліфтове господарство), нараховану громадянам України, які проживають у населених пунктах, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" від 14 квітня 2014 року № 405/2014, у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції. Кошти, стягнуті з громадян України у вигляді пені за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції, зараховуються у майбутні платежі за житлово-комунальні послуги.

    Стаття 9. Заходи щодо збереження майна, що знаходиться в іпотеці

    Протягом терміну дії цього Закону щодо нерухомого майна, розташованого на території проведення антитерористичної операції, що належить громадянам України (у тому числі фізичним особам - підприємцям) або юридичним особам - суб’єктам малого і середнього підприємництва та перебуває в іпотеці, зупиняється дія статті 37 (у частині реалізації права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки), статті 38 (у частині реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки), статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти), статей 41, 43-47 (у частині реалізації предмета іпотеки на прилюдних торгах) Закону України "Про іпотеку"..." -

    другими словами введен мораторий, прекращены полномочия не только по начислению штрафных санкций за просрочку возвращения кредитов, но и вообще приостановлено исполнение договорных обязательств по этим договорам; кроме того, введен мораторий на оплату коммунальных услуг по объектам жилья в зоне АТО (ССО); кроме того, введен мораторий на обращение взыскания и выселения граждан с объетов жилья, находящихся в опотеке.

    Закон Украины "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12):

    "Стаття 14. Пільги військовослужбовцям та членам їх сімей...

    15. Військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.". -

    данное положение в комментарии не нуждается.

    Поэтому требования, угрозы кредиторов, иже с ними коллекторов равняются нулю.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    Нужно начинать с условий договора. Договор есть на руках?.

    Откуда информация об иске в суд? Копия иска есть? В каком банке оформляли?

    2014 г. - срок исковой давности - 3 года.

    До какого года срок договора?

    • Сергій Клиент 3 года назад

      В 2007 году оформлял на 25 лет. Пока ещё иска нет, но меня настораживает что они не интересуются моим местом проживания и потом я увижу что мои счёта все закрыты по решению суда. Теперь от ваших ответов, спасибо им, я понимаю что нужно иметь приготовленное заявление, чтоб отправить потом в суд. Договор остался в квартире, в оккупированном городе. Тогда не до него было.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Доброго вечора, Сергію!

        До суду ніхто подавати не буде. І справа не в тому, що колекторам невідоме ваше зареєстроване місце проживання. А в тому, що пропущені строки позовної давності, і їм це відомо. Крім того, про відкриття провадження Вас повинен буде повідомити суд, надіславши Вам копію ухвали, позовної заяви з копіями доданих до неї документів. Також, суд повинен бути надати Вам строк для подачі відзиву на позовні вимоги, в якому Ви зможете вказати про пропущений строк позовної давності. Однак, як я вже сказав, до суду звертатися ніхто не буде.

        Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

        Стаття 256. Поняття позовної давності

        1. Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

        Стаття 257. Загальна позовна давність

        1. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

        Стаття 258. Спеціальна позовна давність

        1. Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

        2. Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог:

        1) про стягнення неустойки (штрафу, пені);

        Стаття 261. Початок перебігу позовної давності

        1. Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

        Стаття 262. Позовна давність у разі замін сторін у зобов'язанні

        1. Заміна сторін у зобов'язанні не змінює порядку обчислення та перебігу позовної давності.

        Стаття 267. Наслідки спливу позовної давності

        3. Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

        4. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

        Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n...):

        Стаття 190. Надіслання копії ухвали про відкриття провадження у справі, копії позовної заяви та доданих до неї документів

        1. Ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 272 цього Кодексу.

        2. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

        Стаття 191. Подання відзиву

        1. У строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати:

        1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

        2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

        2. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

        Всього Вам доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Сергей!

    Вы можете периодически мониторить на сайте "Судова влада України":

    https://court.gov.ua/fair/

    Если реестр судебных дел нашел информацию по ФИО, он покажет список всех дел с данным участником. Нажав на номер дела, можно перейти в реестр судебных решений "Єдиний державний реєстр судових рішень":

    https://reyestr.court.gov.ua/

    Также, можно проверить здесь:

    https://opendatabot.ua/blog/ru/222-court-without-n...

    Скорее всего коллекторы Вас просто пугают тем, что подадут иск в суд, так как понимают, что прошёл срок исковой давности.

    Заранее подготовьте заявление в суд, без указания адресата о приминении срока исковой давности, чтобы было под рукой.

    Вы имеете право переоформить своё движимое, недвижимое имущество на родственников.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України