Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 08 декабря 2020, вопрос №34576

визначення імені і прізвища для дитини

доброго вечора!
я офіційно одружений,але з дружиною не живемо тривалий час,проживаю у цивільному шлюбі з іншою громадянкою україни,чи вважається цей шлюб цивільним,в результаті нашого спільного проживання народиться дитина,я нерозлучений,цивільна дружина незадовго до народження розлучилась із першим чоловіком,на кого у свідоцтві запишуть дитину,на колишнього чоловіка цивільної дружини,чи на мене(біологічного батька)?
що потрібно зробити для того щоб записали моє(біологічного батька)прізвище і по батькові?

Ответы юристов (4)

    Камілова Марина  Сергіївна

    Доброго вечора) Підскажіть будь ласка коли саме Ваша цивільна дружина розірвала шлюб і коли народилася дитинка?

    визначення імені і прізвища для дитини

    доброго вечора!я офіційно одружений,але з дружиною не живемо тривалий час,проживаю у цивільному шлюбі з іншою громадянкою україни,чи вважається цей шлюб цивільним,в результаті нашого спільного проживання народиться дитина,я нерозлучений,цивільна дружина незадовго до народження розлучилась із першим чоловіком,на кого у свідоцтві запишуть дитину,на колишнього чоловіка цивільної дружини,чи на мене(біологічного батька)?що потрібно зробити для того щоб записали моє(біологічного батька)прізвище і по батькові?

    Жупинский Николай Андреевич

    я офіційно одружений,але з дружиною не живемо тривалий час,проживаю у цивільному шлюбі з іншою громадянкою україни,чи вважається цей шлюб цивільним,в

    Якщо Ви одружені то не можете перебувати в іншому шлюбі, витомусимлі ісв так званому цивільному. Дитини, зачата у шлюбі і народжена дружиною після розірвання шлюбу буде записана на її колишнього чоловіка.

    Босак Назар Орестович

    Доброго ранку. В Україні прийнята законодавчо визначена презумпція батьківства. Згідно з нею, дитина, народжена від матері, яка на час народження чи зачаття дитини перебувала офіційно в шлюбі, автоматично вважається дитиною її чоловіка. Відповідно до частини 2 статті 122 Сімейного кодексу України, дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя. Для визнання походження дитини від її біологічного батька всі три учасники цих відносин-матір, біологічний батько та чоловік чи бувший чоловік матері-можуть подати до органу РАЦС заяву. Якщо немає їх спільної згоди на те, то хтось з них може подати до суду.

    Можете звертатись до мене для надання оплатних юридичних послуг з даного питання. Я можу написати текст заяви до органу РАЦС, написати текст позовної заяви чи надати ряд інших правових послуг.

    Поташева Елена Юрьевна

    Доброго дня, Мироне!

    З приводу питання щодо можливості визнати Ваш теперешній шлюб "цивільним".

    Такого поняття як цивільний шлюб у законодавстві України не існує. Але є правове регулювання відносин між жінкою та чоловіком, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі

    Згідно ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України (надалі за текстом - СК України) сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. І, так, ця ознака присутня у Ваших взаємовідносинах із жінкою, з якою Ви зараз живете разом. Але, частиною 1 ст. 25 СК України встановлено, що жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі. І, таким чином, на жаль, згідно законодавства України на ваші теперішні взаємовідносини не поширюється поняття шлюбу (бо Ви не можете буди отдночасно у двох шлюбах; як шлюб з юридичної точки зору дійсним є Ваш зареєстрований шлюб). Щодо визнання батківства Вашої дитини.

    В цій ситуації для Вас все може вирішитися набагато простіше, якщо буде взаємна згода всіх її учасників.

    Мати Вашої дитини та її колишній чоловік мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. І в цьому випадку обов'язковю умовою для задоволення такої заяви з боку державного органу є подання іншою особою (тобото вами) та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства. Такий порядок передбачено ч. 3 ст. 122 СК України.

    Якщо такої добровільної згоди між учасниками спору не досягнуто, то його треба вирішувати у судовому порядку.Бажаю якнайскорішого та простого вирішення Ваших питань,

    з повагою, Олена Поташева

    (звертайтеся за юридичною допомогою, якщо виникнуть питання - разом все вирішимо!)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України