Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 11 декабря 2020, вопрос №34708

Как правильно в иске написать, чтобы суд запросил доказательства в административном суде?

Доброї ночі.
Підскажіть будь-ласка, подаю позов до пенсійного фонду про перерахунок пенсії, але оригінали доказів (довідки) знаходяться в пенсійному фонді.
Потрібно про витребування доказів зазначити в самому позові, чи обовьязково заявляти окреме клопотання?

Ответы юристов (3)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Підскажіть будь-ласка, подаю позов до пенсійного фонду про перерахунок пенсії, але оригінали доказів (довідки) знаходяться в пенсійному фонді.

    Потрібно про витребування доказів зазначити в самому позові, чи обовьязково заявляти окреме клопотання?

    Необходимо для начала самому обратится в пенсионный фонд с запросом о предоставлении необходимых документов и в случае отказа обращаться в суд с ходатайством о их истребовании.

    Ступакова Вікторія Ігорівна
    Ступакова Вікторія Ігорівна 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 22 года опыта

    Добрий день! Зважаючи на те, що ви позиваєтесь до суб'єкта владних повноважень обов'язок доведення правомірності оскаржуваного вами рішення покладається на відповідача (ч. 2 ст. 77 КАСУ). Ви не зобов'язані надавати докази неправомірності рішення ПФУ. На вас лежить обов'язок лише довести, що таке рішення було і що ви з ним не згодні із конкретних причин з посиланням на норми законодавства. Всі матеріали пенсійної справи суд витребує у ПФУ сам. Клопотання писати не треба, і у позові про це також не має необхідності писати.

    Стаття 77. Обов’язок доказування

    1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

    2. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

    Григораш Андрій Георгійович
    Григораш Андрій Георгійович 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 19 лет опыта

    У Вашому випадку бажано зібрати повністю усі документи, необхідні для перерахунку пенсії, і т.ч. і оригінали доказів, і після того подавати позов до Пенсійного фонду.

    В той же час, у разі ненадання оригіналів доказів Вам відповідним управлінням Пенсійного фонду, Ви, відповідно до Порядку розгляду скарг на рішення органів Пенсійного фонду України щодо пенсійного забезпечення, затвердженого Постановою Правління Пенсійного фонду від 12.10.2007 № 18-6, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 2 листопада 2007 р. за № 1241/14508 (далі-Порядок) маєте право оскаржити такерішенняуоргані Пенсійного фонду України вищого рівня.

    Скарга на рішення управлінь Пенсійного фонду України у районах, містах, районах у містах, а також об’єднаними управліннями подається відповідно до головних управлінь Пенсійного фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - регіональні органи Пенсійного фонду України), на рішення регіональних органів Пенсійного фонду України - до Пенсійного фонду України та супроводжується документами, що свідчать про прийняття неправильних рішень. Скарга може бути подана до органу Пенсійного фонду України вищого рівня протягом одного року з моменту прийняття рішення, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення заявника з прийнятим рішенням. Пропущений з поважної причини термін може бути поновлений органом Пенсійного фонду України, що розглядає скаргу.

    У скарзі має бути зазначено:

    • прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання заявника;
    • найменування органу Пенсійного фонду України, яким прийнято рішення;
    • суть порушеної вимоги;
    • інформація про оскарження рішення органу Пенсійного фонду України в суді (у разі оскарження рішення).

    Скарга повинна бути викладена в письмовій формі та підписана Вами із зазначенням дати. Скарга надсилається до органу Пенсійного фонду України поштою або передається заявником особисто. Скарга, оформлена без дотримання цих вимог, що не дає можливості розглянути скаргу по суті, повертається заявнику з відповідними обґрунтуваннями не пізніше ніж через десять днів від дня отримання такої скарги. У разі необхідності Ви можете подавати інші документи, необхідні для розгляду скарги, які після її розгляду повертаються заявнику.

    Подання скарги відповідно до цього Порядку не позбавляє Вас права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства, реалізуючи положення статті 55 Конституції України.

    Частиною 1 статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України визначено , що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, в тму числі й спорах фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження. Оскільки управління Пенсійного фонду України є суб‘єктами владних повноважень, тому спори щодо перерахунку пенсій відносяться до юрисдикції адміністративних судів.

    Частиною 1 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що учасник справи (тобто – Ви), у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

    Згідно з частинами 6 та 7 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України будь-яка особа ( в даному випадку відповідне відділення Пенсійного фонду), у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

    У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом (частина 8 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України