Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 14 декабря 2020, вопрос №34874 100₴

Повернення на роботу з виборчої посади

Доброго дня! Працюю в с/г товаристві на посаді головного агронома. Проблема в тому, що бувший головний агроном був 5 років на виборчій посаді сільського голови. Тепер коли його повноваження закінчилися, він хоче повернутися на посаду головного агронома. Мене брали на цю посаду не тимчасово, а на постійну роботу. Дирекція пропонує перевести мене на роботу інженера з охорони праці, хоча я за освітою агроном. Я не хочу йти з посади головного агронома, але мене змушують ,мотивуючи тим, що колишній агроном є одним із трьох засновників цього товариства і йому потрібно надати цю посаду, іншу він не хоче. Підскажіть, як бути як правильно поступити

Ответы юристов (10)

    Карпенко Андрей Владимирович
    40%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    1. Если с Вами заключали бессрочный трудовой договор, то уволить Вас или перевести на другую должность, без Вашего согласия, не имеют права.

    2. В случае нарушения Ваших прав обращайтесь с жалобой в трудовую инспекцию или с иском в Суд.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Малик Олександр Володимирович
    20%
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Доброго дня! Слід детально розглянути ситуацію.

    У випадку тиску на вас слід звертатися зі скаргою до Управління Держпраці, оскільки в разі заключення з вами трудового договору переводити без вашої згоди на іншу посаду не мають права.

    У разі звільнення або переведення слід звертатися до суду з позовом про скасування наказу, стягнення заробітної плати і т.д.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго дня!

    Повноваження сільських, селищних, міських голів, порядок організації і гарантії їх діяльності визначаються Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус депутатів місцевих рад» та іншими законодавчими актами.

    Селищному/сільському голові, відповідно до абзацу першого частини другої статті 33 Закону, після закінчення його повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за його згодою, на іншому підприємстві, в установі, організації. Дане положення Закону щодо збереження місця роботи (посади) було суттєво посилено Законом від 11.01.2007 № 575-V, яким частину першу статті 33 було доповнено новим абзацом, що уточняв і конкретизував задекларовані гарантії і на сьогодні в Законі чітко зазначено, що з працівником, якого прийнято на роботу (посаду), що її виконував (займав) депутат місцевої ради, укладається строковий трудовий договір; цей договір розривається у разі повернення депутата місцевої ради на роботу, але не пізніш як через три місяці після припинення повноважень депутата місцевої ради.

    Разом із тим, статтею 33 Закону передбачено регулювання ситуації, коли надання попередньої або рівноцінної роботи (посади) неможливе. В такому разі, відповідно до абзацу другого частини другої даної статті, за колишнім сільським головою буде зберігатися на період працевлаштування, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на своїй попередній посаді, що виплачується за рахунок коштів сільського бюджету. Однак вже друге речення вказаного абзацу містить застереження, з якого випливає, що в разі, якщо колишній сільський голова має право на пенсійне забезпечення або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, вищезгадана середня заробітна плата за ним не зберігається. Інші норми, які б деталізували або розвивали зазначені положення у Законі відсутні.

    По-перше, цілком очевидно, що обидві вищезазначені гарантії - як збереження роботи, так і збереження середньомісячної заробітної плати можуть бути надані лише за умови волевиявлення колишнього селищного голови його особистого звернення як до підприємства, організації, установи, так і до сільської ради. Це його право і в разі небажання повертатися на попередню до обрання роботу підприємство, установа, організація не матиме перед ним жодних зобов’язань щодо надання такої роботи.

    По-друге, як випливає зі змісту статті 33 Закону, гарантія щодо збереження середньої заробітної плати надається сільською радою лише за умови неможливості реалізації гарантії щодо надання попередньої або рівноцінної роботи (посади) зі сторони підприємства, установи, організації. При цьому така неможливість має бути підтверджена офіційними документи підприємства, установи, організації, до яких звернувся колишній сільський голова з метою повернення на попередню роботу.

    По-третє, слід зазначити, що шестимісячний строк, протягом якого гарантується збереження середньомісячної заробітної плати, визначається як період працевлаштування. Отже колишній голова при призначенні і отриманні виплат не повинен перебувати у трудових відносинах із жодним підприємством, установою, організацією. Тому у відповідному рішенні сільської ради може бути вказано на необхідність подання ним для отримання виплат копії трудової книжки, яка засвідчуватиме зазначені обставини.

    Тобто, якщо ви були призначені на строковий трудовий договір, то Вас можуть звільнити, з метою виконання вимог законодавства щодо надання працевлаштування колишьному сільському голові, однак якщо безстроковий - то Ваше звільнення або переведення - виключно за Вашою згодою!

    Всього найкращого!

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Доброго дня Анатолій Олександрович!

    По трудовому законодавству, без Вашої згоди, роботодавець не має права перевести Вас на іншу посаду. Стаття 33 КЗпП допускає переведення з ініціативи роботодавця без згоди працівника лише тимчасово, строком до 1 місяця, і для ліквідації аварій та наслідків надзвичайних ситуацій.

    Щодо змушення Вас перевестись на іншу посаду. Це не підстава, що колишній агроном є одним із засновників підприємства. Раджу поспілкуватись із директором підприємства. Які умови він запропонує, якщо Ви будете переведені на іншу посаду. Так як Статтею 114 КЗпП передбачено, що при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

    Якщо не вдасться врегулювати мирно, то погоджуючись із колегами, Вам доведеться звертатись до комісії по трудових спорах або з позовом в суд для захисту своїх прав.

    Щасти Вам!

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Анатолію Олександровичу! Порушене Вами питання спірне. З однієї сторони законодавство передбачає гарантії колишньому сільському голові після закінчення повноважень за виборною посадою повернутися на раніше займану посаду. Це пряма гарантія закону і вона не потребує якихось умов. Винятки становлять тільки випадки коли посада не зберіглася, наприклад в процесі реорганізації підприємства тощо. Проте, підприємство мало б укласти з Вами строковий трудовий договір, тобто взяти Вас на роботу тимчасово на час виконання повноважень за виборною посадою колишнього працівника, але цього не зробило. Але чи порушуються Ваші права. По закону Вас і так мали б взяти тимчасово. Тому, враховуючи спірну ситуацію, для того щоб взагалі не втратити роботу раджу Вам все ж таки погодитися на переведення на іншу посаду.

    Ряба Світлана

    Добрий день! Згідно ст. 32 Кодексу закону про працю України, передбачено, що переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, чи на інше допускається лише за згодою працівника. Коли без згоди працівника, то тут розуміється доручення роботи у межах спеціальності, кваліфікації чи посади обумовленої трудовим договором, Кий з Вами укладено. Тому звичайно тут різні обов'язки та спеціальність.

    За захистом своїх прав Ви можете звернутися до інспекції праці, або до суду. Якщо будуть питання звертайтеся через профіль.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Працiвникам, звiльненим вiд роботи внаслiдок обрання їх на виборнi посади в державних органах, а також у партiйних, профспiлкових, кооперативних та iнших громадських органiзацiях, надається пiсля закiнчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її вiдсутностi – iнша рiвноцiнна робота (посада) на тому самому або, за згодою працiвника, на iншому пiдприємствi, в установi, органiзацiї. (ст.118 КЗпП Украііни)

    У трудовій книжці в графі 3 робиться запис: “Звільнений у зв’язку з обранням на виборну посаду в таку-то організацію, п. 5 ст. 36 КЗпП України”. Даний запис здійснюється відповідно до п. 2.27 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників: “У разі переведення з одного підприємства на інше за погодженням між керівниками підприємств у графі 3 записується посилання на погодження: “Звільнений у зв’язку з переведенням на роботу на таке-то підприємство, п. 5 ст. 36 КЗпП України”.

    Оскільки зазвичай на виборні посади працівники обираються на відповідні строки, рано чи пізно вони мають право вимагати надання попередньої посади чи рівноцінної роботи (посади) на цьому самому або на іншому підприємстві. На практиці трапляються випадки, коли працівник залишає виборну посаду достроково, що призводить до непорозумінь, індивідуальних трудових спорів, судових процесів щодо надання йому попередньої посади, при відсутності рівноцінної роботи (посади) на цьому самому чи на іншому підприємстві, коли утворити нову посаду практично неможливо. Щоб уникнути непорозумінь, рекомендуємо на вакантну посаду прийняти іншого працівника за строковим трудовим договором на підставі пункту 3 статті 23 КЗпП (на строк виконання робіт до повернення попереднього працівника на цю посаду після закінчення роботи на виборній посаді).

    Якщо Вас прийнято на посаду без укладення строкового договору,то звільнити Вас не можуть ,проте особі ,яка раніше працювала на вказаній посаді ,повинні у разі повернення з виборноіі посади,запропонувати іншу рівноцінну посаду на цьому підприємстві.

    Враховуючи сказане , якщо Вас звільнять , то порцушать Ваші права , тому Ви звертаєтесь зі скаргою до територіального органу Держпраці , письмова, а потоім якщо необхідно поновлюєтесь на посаді у судовому порядку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Анатолію!

    Дирекція пропонує перевести мене на роботу інженера з охорони праці, хоча я за освітою агроном - без вашої письмової заяви (згоди) перевести Вас ніхто не зможе.

    Адже, відповідно до ст. 32 КЗпП України переведення на іншу роботу допускається тільки за згодою працівника. Статтею 43 Конституції України заборонено застосування примусової праці. Примусова праця - це будь-яка робота чи служба, виконання якої вимагають від працівника під загрозою покарання, для якої працівник не запропоновував добровільно своїх послуг (ст. 2 Конвенції про примусову чи обов'язкову працю № 29).

    Отже, вимагаючи від працівника виконання роботи з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку, власник не має права вийти за межі трудового договору. Умови трудового договору зазначаються в наказі, виданому власником або уповноваженим ним органом про прийняття на роботу згідно із заявою працівника або контрактом чи трудовим договором, укладеним у письмовій формі, приміром: "Прийнятий або призначений до такого-то цеху, відділу, підрозділу, на дільницю, виробництво; найменування роботи, професії, посади, присвоєння розряду, оплата праці та інше".

    Якщо ж Вас переведуть на посаду інженера з охорони праці без вашої згоди - подавайте скаргу до Держпраці України.

    Крім того, за захистом своїх прав Ви можете звернутися до профкому, ну і звичайно до суду. Якщо в суді з'ясується, що не було змін в організації виробництва та праці, можуть визнати переведення неправомірним і зобов'язати роботодавця відновити працівнику попередні умови праці (п. 31 Постанови № 9).

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога!

    Всього Вам доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    "Стаття 118. Гарантії для працівників, обраних на виборні посади

    Працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах, а також у партійних, профспілкових, комсомольських, кооперативних та інших громадських організаціях, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.";

    "Стаття 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу

    Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:...

    6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;...".к

    З одного боку, стаття 118 не опікується гарантіями працівника, що працює на звільненій виборною особою посаді - передбачено "попередня робота (посада"), а не вакантна ця робота (посада); з іншого боку, стаття 40 передбачає звільнення працівника (при поновленні працівника, що раніше виконував цю роботу), в тому числі, прийнятого на роботу на невизначений строк - так, закон суворий, але це закон. Як я обгрунтовано вважаю, закон не на Вашому боці.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір!

    Працівники, яких прийняті на виборну посаду також користуються певними гарантіями. Відповідно до статті 118 Кодексу законів про працю України працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах, а також у партійних, профспілкових, комсомольських, кооперативних та інших громадських організаціях, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.

    Відповідно до частини 2 статті 33 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.

    Даною нормою передбачено право працівника, звільненого з роботи внаслідок обрання на виборну посаду у раді, на одержання після закінчення його повноважень за виборною посадою попередньої роботи (посади) на тому ж підприємстві, в установі, організації або надання йому рівноцінної роботи (посади).

    Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 33 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” у з працівником, якого прийнято на роботу (посаду), що її виконував (займав) депутат місцевої ради, укладається строковий трудовий договір; цей договір розривається у разі повернення депутата місцевої ради на роботу, але не пізніш як через три місяці після припинення повноважень депутата місцевої ради.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України