Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 13 января 2021, вопрос №36270

Хотят выгнать с роботы за то что не вышел в свой отпуск на роботу

Вызвали на роботу когда я был в законом отпуске,теперь не дают после отпуска выйти на роботу и хотят уволить.

Ответы юристов (1)

    Решота Володимир Володимирович

    Відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише за його згодою і лише в окремих випадках, зазначених у ст. 79 КЗпП і ст. 12 Закону від 15.11.96 р. «Про відпустки». Відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації з додержанням вимог частини шостої цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством. Це не може бути написання звіту чи інша "потреба" роботодавця. Відмова вийти на роботу у відпустці не може бути підставою для дисциплінарного стягнення у тому числі звільнення, якщо таке би відбулось - однозначно треба оскаржувати в суд.

    Відкликати можуть також із щорічної відпустки, а не інших видів відпустки, у т.ч. без збереження зарплати.

    Якщо відкликали працівника без згоди або без перелічених підстав, до роботодавця можуть бути застосовані фінансові санкції за ст. 265 КЗпП – штраф у розмірі мінімальної зарплати та адміністративна відповідальність за ст. 41 КУпАП – штраф на посадових осіб або роботодавця у розмірі від 30 до 100 НМДГ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України