Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 27 января 2021, вопрос №37044

Апостиль на доверенности.

Добрый день!
Скажите, пожалуйста, должен ли быть апостиль на доверенности из Белоруссии для покупке недвижимости?

Ответы юристов (2)

    Ступакова Вікторія Ігорівна

    Добрий день! На даний час, міжнародним документом, який регулює відносини між Україною та Республікою Білорусь є Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах вiд 22.01.1993 року.

    Відповідно до статті 40 зазначеної Конвенції, форма і термін дії доручення визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої видано доручення.

    Як встановлено частиною першою статтею 13 зазначеної Конвенції, документи, що на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції і за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших Договірних Сторін без якого-небудь спеціального посвідчення.

    Статтею 34 Закону України від 23.06. 2005 «Про міжнародне приватне право» передбачено, що порядок видачі, строк дії, припинення та правові наслідки припинення довіреності визначаються правом держави, у якій видана довіреність.

    Тобто, в такій ситуації завірена нотаріально в Білорусі довіренність на вчинення цивільно-правовоих дій в Україні від імені довірителя буде визнаватися на території України.

    Апостиль передбачений для завірення документів держав, що підписали Гаазьку конвенцію, до яких входять І Україна і Білорусь. Але зважаючи на те, що є Конвенція про правову допомогу і вона чинна в проставлені апостилю на документах з Білорусі потреби не має. Можливо, що вам знадобиться офіційний переклад довіреності.

    Глебова Екатерина Юрьевна

    Апостиль на доверенности из Белоруссии нужен в обязательном порядке. Это простым языком, теперь юридическое обоснование.

    С сентября 2018 года Белоруссия стала в нарушение подписанных договоров, требовать на всех документах из Украины апостиль. В результате 2 апреля 2019 года Министерство Юстиции опубликовало разьяснительное письмо о применении принципа взаимности к приёму документов и теперь все документы из Белоруссии, которые будут использоваться в Украине, должны быть с апостилем. После того, как Вы получите апостилированный документ из Белоруссии, необходимо сделать нотариальный перевод на украинский язык. После всех этих процедур документ можно будет использовать на территории Украины. Будут вопросы - обращайтесь. Удачи Вам.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України