Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 29 января 2021, вопрос №37168 100₴

Захист майнових прав.

Способи захисту інтересів співвласників і можливість позбавлення участника приватизації прав на майно чи викуп цих прав без участі власника. (Син з матірю і батьком приватизувати квартиру , син виїхав проживати в інше місто і звязку з ним немає він не проживає і не бере участь в утриманні майна, більше 3 років не зявляеться , до цього приїздив на декілька днів . Постійно оформляються кредити сином з указанням данних і контактів батьків і адреси їх проживання як своєї що змушує останніх сплачувати ці кредити. Як можна їх захистити?

Ответы юристов (8)

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Защитить себя Вы сможете только в судебном порядке,

    1. Вам надо каждому совладельцу квартиры выделить идеальные доли - в Вашем случае только через суд.

    2. Подать иск о возврате Вам денежных сумм, потраченных Вами на погашение кредитов сына, а также содержание его части квартиры (квартплата и отопление). В рамках этого иска, в качестве обеспечения последнего, наложить арест на долю сына в квартире (чтобы этого раньше Вас не сделали кредиторы сына).

    3. Обязать сына продать Вам его долю в квартире. Только став 100% владельцами квартиры, Вы сможете обезопасить себя от кредиторов сына.

    4. Напишите взаимное завещание супругов, чтобы в случае смерти одного из вас, сын не получил в наследство часть квартиры и не проделал набирать кредиты под Ваше жилье.

    5. Найдите у себя в городе адвоката, который поможет вам в решении вопроса или обратитесь в Центр бесплатной правовой помощи.

    УДАЧИ!

    Фараон Катерина Леонідівна
    15%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Доброго ранку, Вячеслав.

    Майнові права батьків можна захистити тільки в частині їхньої власності. Тобто відчуження кожної їхньої частки не буде здійснено. Інше питання, якщо син брав кредит у банку та під заставу ставив свої майнові права, то банк зможе відчужити частку в квартирі сина. Скоріш всього син бере мікрозайми у сумнівних фінансових установах, максимум, що вони можуть, то це тільки дзвонити і вимагати повернення коштів.

    Відчужити частку сина, батьки не зможуть, тільки купити у нього або прийняти як дарунок.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго дня, Вячеславе!

    У Вашій ситуації можна говорити виключно про позбавлення права власності на частку у спільній власності. Таке позбавлення можливе в судовому порядку. Щодо цього зазначаю наступне:

    За позовом інших співвласників право особи на частку в спільному майні може бути припинено за рішенням суду, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі, наприклад, частка співвласника в успадкованій кількома спадкоємцями квартирі - 3-4 м2 . Поняття «незначна частка» є оціночним, тому при вирішенні спору в судовому порядку суд враховує співвідношення вартості всього майна, часток кожного тощо. Наприклад, навіть 1/6 чи 1/4 в житловому будинку може бути кориснішою для співвласника, ніж 1/2 в однокімнатнійквартирі (з точки зору вартості цієї частки, або можливості вирішити питання користування майном між двома окремими сім’ями тощо);

    2) річ є неподільною (відповідно до ст. 183 ЦК неподільною є річ, яку не можна поділити без втрати її цільового призначення). Найчастіше на практиці йдеться про спори щодо квартир, будинків, автомобілів (успадкованих чи таких, що належать колишньому подружжю).

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим, наприклад, у випадку, коли немає згоди між співвласниками щодо спільного володіння та користування майном або спільне володіння та користування виключається, враховуючи характеристики майна (наприклад, користування однокімнатною квартирою двома сім’ями), чи співвласник створює перешкоди щодо спільного володіння і користування спільного об’єкта іншим співвласникам тощо.

    Відповідно до ст. 319 ЦК власність зобов’язує. Невиконання особою своїх обов’язків як співвласника майна призводить до порушення прав інших співвласників майна. Тому ст. 365 ЦК є в тому числі й механізмом знаходження найефективнішого власника.

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членами його сім’ї, наприклад, у разі, якщо припинення права співвласника на частку у спільному будинку співвласник та члени його сім’ї виявляться незабезпеченими житлом, оскільки іншого житла не мають, — відповідна умова не буде дотримана.

    Звернімо увагу на суттєву обставину. При вирішенні спорів про припинення права власності на частку у спільному майні суд повинен надавати оцінку всім зазначеним умовам в сукупності. Але це не означає, що мають існувати всі чотири умови, хоч така думка поширена у цивілістичній літературі, що для задоволення позову суд має встановити наявність усіх чотирьох підстав, а відсутність хоча б однієї з них свідчить про неможли- вість задоволення позову співвласників.

    Аналіз рішень Верховного Суду України за останні принаймні вісім років свідчить про наявність усталеної правової позиції щодо застосування ст. 365 ЦК, відповідно до якої припинення права особи на частку в спільному майні допус- кається за наявності будь-якої обставини з передбачених пунктами 1-3 ч. 1 цієї статті, але в тому разі, коли таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї. Такий висновок Верховний Суд України підтверджував неодноразово (ухвала Верховного Суду України від 23 червня 2010 р. у справі № 6-22505св09; постанова від 16 січня 2012 р. усправі № 6-81цс11).

    Тобто судова практика виходить з того, що формулювання ст. 365 ЦК не містить імперативу щодо обов’язкової наявності всіх перелічених у ч. 1 цієї статті умов. З цим треба погодитися. Для порівняння законодавчої техніки звернемося до формулювання ст. 652 ЦК, в якій недвознач но йдеться про те, що для її застосування (для того щоб в судовому порядку розірвати договір у зв’язку з істотною зміною обставин) необхідно встановити наявність одночасно всіх чотирьох зазначених у ч. 2 умов. Відсутність такого імперативу в ст. 365 ЦК дає змогу тлумачити її так, як сьогодні в більшості випадків її тлумачать у судовій практиці.

    Але загалом практика позбавлення права власності навіть в судовому порядку є не дуже позитивною.

    Раджу домовитись усно про сплату Вам якихось платежів за квартиру, і обговорити інші умови.

    Пользователь не активен
    15%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Добрый день!

    В первую очередь - родители не обязаны отвечать по кредиторским обязательствам своего сына, поэтому Вам не необходимости платить кредиты сына.

    В том случае, если банки, МФО и коллекторы будут беспокоить своими звонками, писать, угрожать - необходимо фиксировать все данные действия (делать записи, скриншоты, сохранять всю переписку и т.д.) а затем обращаться в правоохранительные органы с заявлением о вымагательстве.

    Что касается имущественных прав - при наличии такого количества кредитных ситуаций - правильным будет обратиться в суд с исковым заявлением о взыскании с Вашего сына чего-либо (выплаченных Вами кредитных средств, задолженности по коммунальным платежам либо компенсации Вам уже оплаченных Вами коммунальных услуг). В рамках рассмотрения дела можно просить об обеспечении иска и наложении ареста на принадлежащую часть имущества.

    Либо при вынесении решения судом исполнительной службой буде наложен арест на принадлежащую сыну часть квартиры.

    Такие действия помогут уберечь часть квартиры сына от взыскания ее в пользу банков, МФО.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно через суд зобов язати Вашого родича компенсувати Вам витрати пов язані з утриманням його частини майна.

    Надалі він , як власник зможе продати, подарувати нотаріально, Вам свою частку в квартирі і надалі зможе жити де і як завгодно, самостійно нести відповідальність за свої зобов язання.

    Представники банку зможуть через суд накласти арешт лише виключно на частину майна сина згідно установчого документа на право власності. Тому Вам у суді необхідно заявити вимоги про виділення частки кожного власника окремо з видачею кожному документа про власність.

    Надалі необхідно вести діалог про те аби син передав Вам свою частку ( дарування або продаж) нотаріально.

    Батькам краще написати заповіти один одному на свої частки аби в разі непередбачуваної ситуації син не міг претендувати на спадок.

    поки процедури суду триватимуть представники банку зможуть вимагати забезпечення погашення боргу лише за рахунок майна , яке належить сину.

    Інше майно це Ваша власність і вчиняти дії щодо неї не має право ніхто , окрім Вас або за Вашої згоди.

    Я Вам рекомендую направить в этот банк или МФО письменное заявление о запрете использования Ваших персональных данных с требованием удалить из базы данных Ваши контакты. Заявление следует отправлять почтой, с описью вложения, курьерской доставкой, у Вас остануться доказательства факта отправки документов (опись, квитанция, чек, уведомление).

    Уголовным кодексом предусмотрена ответственность:

    Статья 182. Нарушение неприкосновенности частной жизни

    1. Незаконное собирание, хранение, использование, уничтожение, распространение конфиденциальной информации о лице или незаконное изменение такой информации, кроме случаев, предусмотренных другими статьями настоящего Кодекса, - наказываются штрафом от пятисот до одной тысячи необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительными работами на срок до двух лет, или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до трех лет.

    Статья 355. Принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств

    1. Принуждение к выполнению или невыполнению гражданско-правовых обязательств, то есть требование выполнить или не выполнить договор, соглашение или другое гражданско-правовое обязательство с угрозой насилия над потерпевшим или его близкими родственниками, повреждение или уничтожение их имущества при отсутствии признаков вымогательства - наказывается исправительными работами на срок до двух лет или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до двух лет.

    Статья 189. Вымогательство

    1. Требование передачи чужого имущества или права на имущество или совершения каких-либо действий имущественного характера с угрозой насилия над потерпевшим или его близкими родственниками, ограничение прав, свобод или законных интересов этих лиц, повреждение или уничтожение их имущества или имущества, находящегося в их ведении или под охраной, или разглашение сведений, которые потерпевший или его близкие родственники желают сохранить в тайне (вымогательство), - наказываются ограничением свободы на срок до пяти лет или лишением свободы на тот же срок.

    Ваши данные не имеют права передавать третьим лицам или распростронять их иным образом, можете обратиться в полицию с заявлением о совершении преступления, по Вашему обращению обязаны внести сведения в ЕРДР (Единый реестр досудебных расследований), провести проверку и выявить правонарушение. Проблема может возникнуть с установлением виновных лиц и как они связаны с банком или МФО, скорей всего выяснится, что люди, которые Вас беспокоят не имеют к ним отношения и не являются их сотрудниками.

    После отправления юридических писем кредитору, как правило, прекращают доставать своим вниманием, и конечно следует игнорировать их полностью, что также повлияет на снижение их активности в Ваш адрес.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Способи захисту інтересів співвласників і можливість позбавлення участника приватизації прав на майно чи викуп цих прав без участі власника. (Син з матірю і батьком приватизувати квартиру , син виїхав проживати в інше місто і звязку з ним немає він не проживає і не бере участь в утриманні майна, більше 3 років не зявляеться , до цього приїздив на декілька днів . Постійно оформляються кредити сином з указанням данних і контактів батьків і адреси їх проживання як своєї що змушує останніх сплачувати ці кредити. Як можна їх захистити?

    выкупить часть сына или определить порядок пользования или продать всю квартиру с согласия сына или пусть сын подарит свою част родителям

    больше вариантов нет

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Доброго дня! Отримати у власність частку, що належить синові - батьки можуть:

    а) через нотаріальний договір,

    б) через суд.

    Звичайно ж, якщо його частка перебуває в заставі (іпотеці), згідно Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»то чи навряд таку операцію (перехід прав власності вдасться зареєструвати).

    Тож спочатку потрібно переконатись, що на належну синові частку немає обмежень та заборон в державному реєстрі (таку перевірку може здійснити і нотаріус, у якого планується оформлювати правочин).

    Вже після цього ви можете викупити, чи отримати від нього в дарунок - цю частку. У разі ж якщо він не бажає добровільно нотаріально оформити такий правочин, то альтернатива - це оформлення прав шляхом подачі позову до суду. Але нагадую, що ви зможете зареєструвати право власності тільки у випадку відсутності заборон.

    Стосовно ж відповідальності батьків за кредити сина, слід нагадати, якщо якщо батьки як поручителі нічого не підписували, тож не мусять і платити кредити за нього.

    Будь які намагання звернення на вашу частку квартири суперечитимуть основним принципам цивільного права. Але якщо ви бажаєте зменшити ризики для себе, то ви можете дійсно піти із позовом про виділ вашої частки (долі). Після цього - зміниться статус (режим власності), що дозволить вам самостійно приймати рішення відносно належних вам часток майна.

    Для цього потрібно звернутись до техніка, який зможе вам провести технічну інвентаризацію, та видати довідку щодо вашої частки, а потім звернутись до реєстратора/нотаріуса - отримати відмову у вичненні реєстраційної дії, й піти до суду з позовом про визнання за вами права спільної часткової (замість сумісної) власності, із виділом часток.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Вячеслав!

    Технічний висновок про можливість поділу садового будинку, особняка, квартири, промислового приміщення може знадобитися у різних ситуаціях, коли потрібний розподіл спільного майна. Наприклад, при розлученні або розподілі спадку. Документ оформляється у формі проекту, де встановлюються частки співвласників нерухомості. Перш ніж його видати проводитися будівельно-технічна експертиза. Частку у квартирі або будинку можна виділити в натурі, коли цю частину житла можна ізолювати від решти об'єкта нерухомості та використовувати повністю автономно. Для цього у ній мають бути окремий вхід, санвузол та інші комунікації.

    Якщо прибудова або перепланування не узаконені, вони не можуть враховуватися при розподілі домоволодіння. Коли сама нерухомість або відповідний закон не передбачає можливості виділити частку в натурі, вартість частини будівлі, приміщення або споруди компенсуються власнику грошима. Точну суму встановлюють у результаті експертизи. Виділення часток переносять до суду, якщо співвласники не змогли домовитися між собою про розподіл.

    Процедура поділу спільного майна та виділення часток в натурі:

    Виділ частки в квартирі:

    При отриманні частки у квартирі часто вищеназваних умов не можливо дотриматися. Виділити частину власності в натурі, так само як у випадку з будинком, тут не дозволяють технічні характеристики житла. Неможливо надати кожному співвласникові окремий санвузол та вхід до квартири. Винятком у питанні обладнання додаткового входу можуть виступати житла багатоквартирного будинку, розташовані на першому поверсі. У деяких випадках, якщо співвласники погодяться, предметом розподілу за правом власності можуть виступати тільки житлові кімнати. Деякі місця при цьому лишаються у загальному користуванні (коридор, санвузол, кухня).

    Проведення будівельно-технічної експертизи квартири з подальшим поділом майна необхідне, коли власники прагнуть вільно розпоряджатися своєю власністю, а не користуватися нею спільно. Після виділення частки і оформлення усіх відповідних документів можуть виконуватися різні юридичні процедури стосовно цієї частки нерухомості: здача у заставу, купівля-продаж, оформлення іпотеки.

    Також існує варіант, коли один із співвласників може продати свою частку іншим, якщо вони у цьому зацікавлені. У такий спосіб той, хто потребує грошей, отримає фінансову компенсацію. А друга сторона зможе заволодіти усією квартирою.

    Види експертиз з розподілу будинку, квартири, дачі та іншої нерухомості:

    Несудове будівельно-технічне дослідження:

    Несудова експертиза проводиться, коли усі співвласники погоджуються на поділ майна і виділення часток. Після усної угоди необхідно укласти відповідний договір і нотаріально завірити документ.

    Угоду про виділення частки із загального житлового будинку засвідчать тільки якщо до неї будуть прикріплені додаткові документи, що підтверджують можливість організації окремих доступів до комунікацій водо-, газо- і теплопостачання. При поділі нежитлової будівлі надають лише правовстановлювальну документацію.

    Судова експертиза про розподіл нерухомості:

    Питання виділення частки нерухомості в натурі переноситься до суду, якщо хтось із співвласників не дає дозволу на виділення частини майна. Першим кроком для отримання своєї частки буде складання позовної заяви. Далі необхідно замовити висновок судово-технічну експертизу. Зробити це потрібно до моменту розгляду справи.

    У висновку будуть визначені:

    • ступінь фізичного зносу об'єкта нерухомості,
    • його актуальна ринкова вартість,
    • технічна можливість виділення частки,
    • сума грошової компенсації, якщо неможливо розділити майно на рівні частини,
    • що потрібно переобладнати для розділу та яка вартість цих робіт,
    • об'єктивна ринкова вартість нерухомості.

    Кожен співвласник може замовити власну експертизу, щоб підтвердити або спростувати свої припущення і вибудувати доводи для суду. Зваживши усі висновки, суддя винесе рішення про те, яка саме частина нерухомості дістанеться кожному співвласникові. Або якою буде сума грошової компенсації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України