Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 04 лютого 2021, питання №37569

Чи можна отримати заборгованість за сплату аліментів за термін з 2013 до 2020 року, якщо рішення суду було у 2013 році, а виконавче провадження не було відкрите?

У 2013 році отримала рішення суду про виплату аліментів на дитину у твердій грошовій формі у розмірі 450 грн. Батько аліментів не сплачував. У службу не зверталася. Чи можу я зараз звернутися у виконавчу службу із заявою про відкриття виконавчого провадження? І чи може виконавча служба порахувати заборгованість за сплату аліментів з 2013 року?
Також цікавить чи може державний виконавець автоматично перерахувати суму із 450 грн на 50 % від мінімального прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку відповідно до законодавства ?

Відповіді юристів (2)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    В даному випадку стягнення аліментів за виконавчими листами за минулий час проводиться в межах десятирічного строку, що передував пред'явленню виконавчого листа до виконання.

    У разі необхідності детальнішої консультації, то звертайтесь через мій профіль.

    Ступакова Вікторія Ігорівна
    Ступакова Вікторія Ігорівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 22 роки досвіду

    Добрий день! Якщо дитині ще не виповнилося 18 років, то ви ще можете подати виконавчий лист на виконання. Зважаючи на те, що 10 років з моменту винесення рішення суду, ще пройшло, підлягатиме стягненню вся заборгованість. Аліменти, визначені у твердій грошовій сумі повинні індексуватись кожен рік.

    Якщо дитині вже виповнилось 18 років, то ви пропустили строк пред’явлення виконавчих документів до виконання. Але можна намагатись поновити цей строк через суд.

    Закон України "Про виконавче провадження"

    Стаття 12.

    3. Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

    6. Стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

    Сімейний кодекс України

    Стаття 184. Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі

    2. Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

    Стаття 194. Стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за аліментами

    1. Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

    4. Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття,


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України