Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 05 февраля 2021, вопрос №37640 100₴

Отказали в приватизации квартиры

Получили отказ в приватизации квартиры, по причине что нету оригинала ордера.
Ордер был утерян, а в ЖЕКе дубликат нам не выдали, только Довідку "заміючу ордер"

Подскажите что делать в таком случае?

Ответы юристов (8)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! деталі справи не відомі, однак найміть адвоката і ваша справа вирішиться. Подавайте позов до суду, визнавайтевизнати рішення про відмову у приватизації незаконним та передати квартиру у власність без одеру.

    Суди на вашій стороні.

    Приклад судового рішення за посиланнями https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/7...

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/82...

    корисна стаття https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D1%8...

    Щасти вам!

    Пользователь не активен
    25%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Обратитесь в исполком по месту нахождения жилья - при выдаче ордера в жилищном отделе исполкома остается корешок ордера. На основании него Вам выдадут в исполкоме подтверждение факты выдачи ордера, которого будет достаточно для приватизации.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Беликов Олег  Александрович
    20%

    Добрый вечер. Вам надо обратиться в ЦНАП по месту расположения недвижимости и заказать там оригинал ордера.Также вы можете письменно обратиться в исполком с заявлением о выдаче дубликата. ЖЭК такими правами не обладает и выдавать дубликат не мжет.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Катерино!

    Ст. 47 Конституції України встановлює, що кожен має право на житло. Всі, хто проживає в житлі, що належить до державного житлового фонду мають право приватизувати його. Норми та порядок передачі державного житлового фонду в приватну власність громадян регулює Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду" (далі - Закон) та Житловий кодекс.

    Приватизація квартири здійснюється при наявності ордера на неї. Особу, на яку виписано цей документ, називають наймачем, а ті, хто був вселений і прописаний в житло разом з нею, відносяться до членів сім’ї та є учасниками процедури приватизації.

    Відповідно до ст. 58 Житлового кодексу ордер на жиле приміщення є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення. Важливо те, що ордер може бути видано лише на вільне жиле приміщення.

    Таким чином, ордер на житло підтверджує наявність в особи відповідного права користування житловим приміщенням.

    Що робити, якщо ордер втрачено.

    Бувають випадки, що ордер загублений або зіпсований, а отримання дубліката законом не передбачено. В такому випадку перед приватизацією потрібно довести своє право на проживання в державній нерухомості через суд (ст. 16 Цивільного кодексу України - кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу).

    Для цього знадобляться всі наявні документи, які можуть підтвердити факт законного заселення в квартиру (ксерокопія рішення про видачу ордера, відомості про реєстрацію місця проживання, договір найму, технічний паспорт, квитанції про сплату комунальних платежів на ім’я людини, яка хоче приватизувати квартиру тощо).

    Підтвердити час заселення в квартиру можуть сусіди. Показання свідків нерідко схиляють суд на сторону позивача. Якщо останній виграє процес – то отримає судове рішення, яке дозволить приватизувати квартиру і без ордера.

    Аналіз судової практики показав, що суди, за наявності відповідних доказів, задовольняють позовні вимоги осіб про визнання права користування житловим приміщенням на законних підставах. Такими судовими рішеннями суди встановлюють факт правомірності користування житловим приміщенням, і, фактично, судове рішення потім можна використовувати замість ордера і подавати разом із заявою про приватизацію житлового приміщення.

    Куди звертатись для приватизації?

    Відповідно до ч. 1 статті 8 Закону приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний фонд.

    Подати документи до органу міської влади можна через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) у вашому населеному пункті.

    Вичерпний перелік документів, необхідних для приватизації можна дізнатися на сайті відповідного ЦНАП.

    Скільки часу займає процес приватизації.

    Відповідно до ст. 8 Закону рішення щодо приватизації має бути винесено не пізніше одного місяця.

    Приватизаційне платіжне доручення.

    Декілька слів, щодо приватизаційних платіжних доручень для оплати житлових чеків.

    Приватизаційне платіжне доручення - це документ, який підтверджує, що громадянин України або особа, яка має на це повноваження, доручає установі банку здійснити переказ належної суми зі свого депозитного рахунку на позабалансовий рахунок відповідного позабюджетного фонду приватизації.

    Орган приватизації готує та видає платіжні доручення заявникам на кожного повнолітнього і неповнолітнього члена сім'ї. Платіжне доручення складається з трьох корінців, один з яких повертається заявнику. Оплата за дорученням здійснюється повнолітніми особами особисто і батьками (або законними представниками) за неповнолітніх осіб.

    Слід пам’ятати, що платіжне доручення дійсне один місяць, (день виписування не враховується), тому в разі прострочення необхідно звернутися у відділ приватизації за отриманням повторного платіжного доручення.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно з наявними документами звернутись до органу приватизаціі при виконавчому комітеті міськоіі ради за роз'ясненням , письмову відмову оскаржити до суду.

    Подавши позов до органу приватизаціі МС "Про оскарження рішень,дій,бездіяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування. Та судовим рішенням зобов язати орган МС вирішити питання надання дозволу на приватизацію. Згідно ЗУ " Про приватизацію державного і комунального майна, а також Житлового Кодексу Украііни(УРСР)

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Так як отримати ордер на квартиру повторно не можна, потрібно написати заяву про видачу його копії. Зацікавлена особа може оформити і інший документ, що підтверджує право на дану житлоплощу.

    По-перше, потрібно сказати, що втрата документа не означає, що не можна оформити приватизацію житла. Заявнику, безумовно, доведеться представити у реєструючий орган підтвердження права на житлоплощу. Так як отримати ордер на квартиру повторно не можна, потрібно написати заяву про видачу його копії. Зацікавлена особа може оформити і інший документ, що підтверджує право на дану житлоплощу

    Написати заяву на видачу копії ордера на квартиру можна і в місцевій адміністрації. Як правило, в муніципалітетах діють майнові комітети або управління. У заяві необхідно написати про те, що ордер на квартиру загублений, а для приватизації потрібно його дублікат.

    Ще одна інстанція, яка може допомогти у вирішенні проблеми, - це паспортний стіл. Справа в тому, що при постановці на облік за місцем проживання відомості про це вносилися в ордер на квартиру

    Якщо квартиру потрібно приватизувати, а ордер на неї відсутня, можна звернутися в адміністрацію муніципалітету для оформлення договору соціального найму. Для цього необхідно зібрати наступні документи:

    1. Заява про втрату ордера. Воно пишеться в довільній формі. У заяві слід вказати причину втрати документа.
    2. Виписку з будинкової книги. У ній мають бути вказані відомості про всі зареєстровані в приміщенні громадян.
    3. Копії паспортів осіб, прописаних в квартирі.
    4. Документи, що підтверджують факт проживання в приміщенні. Як них, наприклад, можуть виступати рахунки з оплати комунальних послуг.

    За загальними правилами оформлення договору соцнайма здійснюється протягом місяця. У разі відмови адміністрації в його укладенні рішення можна оскаржити в суді.

    https://uk.infoaboutlawyers.com/3990494-order-for-...

    також ознайомьтесь - https://innabudna.lviv.ua/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82...

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня Катерино!

    З досвіду Вам раджу не зволікати а відмову , щодо приватизації оскаржувати до суду.1 Дублікати та завірені копії жодна організаця Вам не надасть. Якщо у Вас є договір найму житла з ним сміливо можна їти до суду! Якщо Вам необхідна більш детальна інформація, звертайтесь особисто!

    Адвокат Евгений Александрович
    35%

    Добрий день!

    Право на приватизацію та оформити право власності на своє законно отримане житло без ордера:

    В першу чергу, Вам потрібно в судовому порядку доказати своє законне право користування житловим приміщенням.

    Для цього Вам знадобляться будь – які документи, які містять інформацію про:

    • час вселення та реєстрацію в це помешкання;
    • про Ваше місце праці та отримання помешкання згідно з протоколом, рішенням, тощо організації;
    • договір найму з обслуговуючим підприємством;
    • технічна документація на квартиру;
    • квитанції про сплату комунальних послуг;
    • книги квартирного обліку чи інші документи, що стосуються отримання житла;
    • покази свідків – сусідів, родичів;
    • акт обслуговуючої організації про місце проживання;
    • довідка про склад сім’ї;
    • будинкова книга тощо.

    Чим більше у Вас таких документів, ти легше Вам доказати своє право на приватизацію без ордеру про надання житлової площі.

    Згідно з Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР – ордер дійсний протягом 30 днів і при вселенні громадянин здає ордер в житлово – експлуатаційну контору, а за її відсутності – відповідному підприємству, установі, організації як документ сурової звітності.

    Отже, ніякого обов’язку зберігати копію такого ордеру у Вас немає і Ви не несете відповідальність за халатність тих чи інших органів, установ, організацій у разі зникнення архівних документів.

    Згідно ст. 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» визначений вичерпний перелік об’єктів, що не підлягають приватизації, а це:

    • квартири-музеї;
    • квартири (будинки),житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв;
    • квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, що перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей);
    • квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані в зоні безумовного (обов'язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

    Отже, спершу подайте запити про надання Вам копії ордеру у всі можливі архіви, установи, організації і у разі відсутності ордеру або ненадання Вам відповіді взагалі – зберіть всі наявні та можливі докази отримання Вами квартири у законний спосіб та законне вселення у помешкання, тривале його користування, тощо. На підставі цих документів та відмови органу приватизації у зв’язку з неподанням Вами копії ордеру – звертайтесь в суд.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України