Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 08 февраля 2021, вопрос №37747

Як скасувати дарування будинку?

Як скасувати дарственну на будинок? Дід спочатку подарував свій будинок доньці, тепер передумав і хоче скасувати це рішення. Що для цього потрібно?

Ответы юристов (1)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Доброго дня! передумав не є підставою для розірвання або скасування договору дарування.

    договір дарування може оскаржити сторона договору в суду, за таких обставин:

    Стаття 727. Розірвання договору дарування на вимогу дарувальника

    1. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

    {Абзац перший частини першої статті 727 із змінами, внесеними згідно із Законом № 720-IX від 17.06.2020}

    Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

    2. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність.

    3. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

    {Частина третя статті 727 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2518-VI від 09.09.2010}

    4. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим.

    5. У разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі.

    Стаття 728. Позовна давність, що застосовується до вимог про розірвання договору дарування

    1. До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік.

    Крім цього, якщо донька виганяє батька з дому, це не є підставою для розірвання договору, такий висновок міститься в позиції Верховного суду.

    У цьому контексті цікавою є постанова Верховного Суду від 23.01.2019 року по справі №591/3835/16-ц.

    Так, позивач вважав, що відповідач навмисно умовила його подарувати їй будинок та земельну ділянку, щоб у подальшому позбавити його житла, хоча в момент укладення договорів дарування донька запевнила його, що він залишиться проживати в ньому. Але на цей час вона вигнала його з квартири, і йому немає де проживати, оскільки подарований будинок, де він зареєстрований, непридатний для проживання. Отже, позивач вважав, що на цей час істотно змінились обставини, які існували під час укладання спірних договорів, що відповідно до ст. 652 ЦК України є підставою для розірвання договору дарування.

    Розглянувши спір, суд касаційної інстанції зазначив, що позивач добровільно, усвідомлюючи правові наслідки договору дарування, уклав договори дарування спірних житлового будинку та земельної ділянки, під час виконання договору сторонами не порушено його умов та мета договору дарування щодо передачі власником (дарувальником) свого майна у власність іншої особи (обдарованого) без отримання будь-якої взаємної винагороди (майнового задоволення). Тому підстави для розірвання договору дарування відсутні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України