Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 09 февраля 2021, вопрос №37817 100₴

Як продати мотоцикл у разі зміни прізвища?

1. Цікавить продаж мотоцикла, зареєстрованого на мене по техпаспорту. У той час я була заміжня і мала прізвище Струс. Потім розлучилася і вернулися до дівочого Кобасяр. Документи змінено усі, однак техпаспорт залишився на старому прізвищі. Розлучення було у судовому порядку, у рішенні суду вказано, що повернутись на Кобасяр (оскільки писала відповідну заяву). Тепер цікавить, чи можу я оформити договір купівля-продаж мотоцикла і одразу зняти його з реєстрації, маючи при собі усі нові документи (паспорт та Ідентифікаційний) , рішення суду про зміну прізвища і техпаспорт із старим прізвищем? Чи потрібно змінити техпаспорт теж на нове прізвище Кобасяр , а потім оформляти продаж мотоцикла?

2. Чи можна у мрев у той день, коли звернуся, зняти з реєстрації та оформити купівлю-продаж?

3. Якщо по гендорученні, то чи можна оформити на 2 людей, один з яких неповнолітній?
Власниця я.

Ответы юристов (11)

    Беликов Олег  Александрович
    50%

    Доброго вечора. Щоб переоформити транспортний засіб, вам буде потрібно свідоцтво про разлучення, де вказано призвіще, яке у вас є зараз. Воно дійсно з паспортом, тому цих документів буде достньо, щоб в МРЕО переоформити транспортний засіб. По другому питанню - так, по третьому також.

    • Оксана Клиент 3 года назад

      Свідоцтва про розлучення нема, є лише рішення суду про розірвання шлюбу і зміну прізвища на дошлюбне відповідно.

      • Беликов Олег  Александрович

        Свідоцтва про розлучення нема, є лише рішення суду про розірвання шлюбу і зміну прізвища на дошлюбне відповідно.

        Тоді вам треба предявити це рішення суду та свій паспорт, в якому вказано дівоче прізвище.

        • Оксана Клиент 3 года назад

          Дякую за консультацію!

    Дмитрий
    Дмитрий 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 12 лет опыта

    Общаться в чате

    Перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі:

    • отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування;
    • зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників-юридичних осіб;
    • місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів;
    • зміни кольору;
    • переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

    При перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    1. Процедура как замена технической документации (техпаспорта) проводится в различных случаях. Среди них:1. Замена государственного номера, выданного в МРЭО.2. Регистрация какого либо индивидуального номера (например 05550, ВАСЯ и другие ).3. Погашение банковского кредита.4. Смена имени или фамилии владельца транспортного средства.5. Смена адреса, по которому прописан владелец ТС.

    Законодательством Украины устанавливается срок, по время которого должны быть внесены изменения в техпаспорт. Это 10 дней с того момента, когда появилась причина для замены.

    В случае изменения имени либо фамилии владельца транспортного средства необходимы:- Паспорт гражданина Украины.- Водительское удостоверение.- Старый техпаспорт.- Свидетельство о браке (о разводе, смене фамилии)

    2. Меняете техпаспорт, заключаете у нотариуса договор купли-продажи, регестрируете его в Сервисном центре МВД - если успеете, сделаете за один день.

    3. Такого понятия, как генеральная доверенность, в законодательстве Украины не существует. Есть доверенность с правом продажи. Можете ее оформлять на необходимое количество лиц.

    Оформлять доверенность на несовершеннолетних нельзя.

    УДАЧИ!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Доброго вечора!

    Оксано, дивіться, якщо Ви збираєтесь продавати мотоцикл, то Ви маєте всі права на це.

    І для цього не потрібно переоформлювати свідоцтво про реєстрацію траснпортного засобу, оскільки рішення суду про повернення Вас до колишнього прізвища цілком достатньо.

    Тепер ,друге!

    Якщо продаєте мотоцикл, то виключно із зміною власника в органах МРЕО, тобто із переоформленням свідоцтва про реєстрацію (техпаспорту в народі).

    Зараз дуже часто люди продають траснпортні засоби по гендорученні, думаючи, що таким чином повінстю продали транспортний засіб.

    Однак це не так.

    Продажа можлива тільки з переоформленням, коли у графі власник стоїть інще прізвище.

    А якщо це генеральне доручення, то власником залишаєтесь Ви, і всі штрафи чи щось інше буде йти на Ваше ім'я.

    І продажа можлива тільки одній особі, а не двум. І вони мають бути з повною цивільною дієздатністю, яка наступає з 18 віком.

    Всього найкращого!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно з діючим паспортом та рішенням суду , що набрало законної сили звернутися до Сервісного центру МВС та за цими документами переоформити транспортний засіб.

    Документы для регистрации мотоцикла в МРЕО:

    - заявление установленного образца (заполняется в МРЕО), паспорт гражданина Украины (в случае предоставления ID-карты без имеющихся в бесконтактном электронном носителе сведений о регистрации места проживания вместе предоставляется справка о регистрации места жительства) или: временное удостоверение гражданина Украины; вид на постоянное жительство;вида на жительство, удостоверения беженца, удостоверения лица, нуждается в дополнительной защите; удостоверение личности, которой предоставлена временная защита.

    -регистрационный номер учетной карточки плательщика налогов;

    - документ, подтверждающий полномочия представителя (доверенность);

    - документ, подтверждающий правомерность приобретения, получения, ввоза, таможенного оформления транспортного средства; документ, где указана стоимость транспортного средства (для первичной регистрации транспортного средства);

    -документ, где указана стоимость транспортного средства (для первичной регистрации транспортного средства);

    -документ о соответствии конструкции транспортного средства установленным требованиям безопасности дорожного движения;

    -платежные документы (платежные поручения, квитанции) с кодом проведенной операции или отметкой банка, отделения почтовой связи или код проведенной операции (реквизиты платежа) о внесении платы в любой форме, который может проверить с помощью государственного сервиса проверки квитанций по адресу: https://check.gov.ua/;

    -в случае оформления договора купли-продажи в МРЕО, необходимо предоставить оценочную или среднерыночную стоимость транспортного средства и документ об уплате налога на доход от продажи объекта движимого имущества (исключение составляют: легковые автомобили, мотоциклы, мопеды. Необходимость предоставления оценочной или среднерыночной стоимости и налогообложения возникает только в случае продажи / обмена в течение отчетного (календарного) года более чем одного легкового автомобиля и / или мотоцикла, и / или мопеда).

    Стоимость регистрации мотоцикла в МРЕО составляет

    для мототранспорта отечественного производства и стран СНГ (с выдачей номерного знака) - ориентировочно 450 грн, услуга — 148,63 грн; номерний знак — 73,20 грн; бланк свидетельства— 219 грн.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Чи потрібно змінити техпаспорт теж на нове прізвище Кобасяр , а потім оформляти продаж мотоцикл?

    Да, нужно на новую фамилию

    2. Чи можна у мрев у той день, коли звернуся, зняти з реєстрації та оформити купівлю-продаж?

    Можете3. Якщо по гендорученні, то чи можна оформити на 2 людей, один з яких неповнолітній?

    Можете

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF):

    "3...Державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів (крім транспортних засобів, визначенихабзацом другим пункту 12 цього Порядку) сервісними центрами МВС може проводитися за участю суб’єктів господарювання, які стоять на обліку в Головному сервісному центрі МВС та здійснюють продаж нових транспортних засобів, або через центри надання адміністративних послуг, утворені відповідно до Закону України "Про адміністративні послуги" ( 5203-17 ), на основі рішень, узгоджених між сервісними центрами МВС та органами, які прийняли рішення про утворення центрів надання адміністративних послуг...

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність,...а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів...

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку: ...

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;...

    Державна реєстрація транспортних засобів проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів), а також внесення в установленому порядку платежів за державну реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку, відшкодування вартості бланків реєстраційних документів та номерних знаків.

    16...За бажанням власника транспортного засобу - фізичної особи надати право керування таким засобом іншій фізичній особі чи за бажанням фізичної або юридичної особи, якій власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування і (або) розпорядження транспортними засобами (мається на увазі "гендоручення" - прим.авт.), сервісний центр МВС видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у його заяві, або документах, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортним засобом...

    23. Транспортні засоби, які належать неповнолітнім, реєструються за ними за умови досягнення неповнолітніми 14-річного віку (крім випадків успадкування за законом) за нотаріально засвідченою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника. В обліковій картці та книзі обліку таких транспортних засобів також зазначається прізвище, ім'я та по батькові батьків (усиновлювачів) неповнолітнього або його піклувальника і ставиться відмітка про заборону перереєстрації з метою відчуження та зняття з обліку транспортних засобів без їх дозволу та дозволу органу опіки та піклування.

    Після досягнення неповнолітнім 18-річного віку всі обмеження щодо перереєстрації або зняття з обліку транспортних засобів, які встановлювалися для неповнолітніх, знімаються.

    24. Реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів здійснюється за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації (проживання) фізичної особи чи місцезнаходження юридичної особи. При цьому в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) фізичної особи (для внутрішньо переміщених осіб - місце проживання на підставі відповідних документів) або місце реєстрації юридичної особи, за якою реєструється транспортний засіб...".

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Оксана!

    "1. Цікавить продаж мотоцикла, зареєстрованого на мене по техпаспорту. У той час я була заміжня і мала прізвище Струс. Потім розлучилася і вернулися до дівочого Кобасяр. Документи змінено усі, однак техпаспорт залишився на старому прізвищі. Розлучення було у судовому порядку, у рішенні суду вказано, що повернутись на Кобасяр (оскільки писала відповідну заяву). Тепер цікавить, чи можу я оформити договір купівля-продаж мотоцикла і одразу зняти його з реєстрації, маючи при собі усі нові документи (паспорт та Ідентифікаційний) , рішення суду про зміну прізвища і техпаспорт із старим прізвищем? Чи потрібно змінити техпаспорт теж на нове прізвище Кобасяр , а потім оформляти продаж мотоцикла"?

    - Ви можете здійснити продаж мотоцикла, при наявному технічному паспорту та всіх вказаних Вами документів.

    "2. Чи можна у мрев у той день, коли звернуся, зняти з реєстрації та оформити купівлю-продаж"?

    - Так, у Сервісному центрі МВС України."3. Якщо по гендорученні, то чи можна оформити на 2 людей, один з яких неповнолітнійВласниця я"?

    - Так.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України