Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 20 февраля 2021, вопрос №38349 100₴

Хочу получить права на квартиру, но есть второй собственник

Здравствуйте!
Есть ситуация: умер брат, но у него жена и ребенок прописаны в квартире.
Я хочу продать квартиру, но есть нюанс: жена брата и ребенок не выходят на связь, и вообще не живут в Украине уже года 3.

Уже обходил нотариусов/юристов и все говорят, что «нельзя продать, потому что прописан ребенок».

В наследство и я, и они вступали. Моя часть уже заверено 1\2, вторая 1\2 ребенка.

Вопрос: что делать? есть ли шансы? Уже бы давно поделили бы эту квартиру, но выйти на связь они абсолютно не желают.

Ответы юристов (8)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо всs вступили у спадок то у кожної частини э свій власник, Ви маєте право продати лише ту частку , що належить Вам особисто. Інше то не Ваша власність.

    Але якщо в результаті переговорів Ви домовитесь про те, що жінка брата продасть Вам свою частку , або подарує нотаріально то в такому разі Ви зможете після оформлення продати всю квартиру.

    без згоди власника на продаж її частки нічого не можливо зробити з її часткою.

    Якщо згода буде досягнута то власниця частки робить довіреність на продаж частки Вам чи іншим особам на уповноважену особу , вказана особа робить нотаріальний переклад довіреності на державну мову та продає Вам частку квартири за договором купівлі-продажу , який нотаріально завіряється.

    також власник частки вирішує питання зняття з реєстрації себе та дитини за попереднім погодженням з органами опіки , письмовою згодою від них на продаж майна.

    Рекомендую направити письмову пропозицію поштою в країну перебування.

    Якщо Ви не знаєте де перебуває власник більше 5-ти років то у суді можна визнати цих осіб такими , що зникли у невідомому напрямку ,або померлими.

    Але якщо власник з явиться це не виключено, що вона у суді доведе право на своє майно та оскаржить рішення про свою відсутність.

    дитину без батьків не знімуть з реєстрації до 18 -ти років.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Ярослав Клиент 3 года назад

      Здравствуйте. Спасибо за Ваш ответ, но он по факту не несет никакой пользы абсолютно.Я написал, что нет связи с человеком, я не знаю куда и что писать, на связь они не выходят.А вы пишите про какие-то договоренности/письма.Ознакомьтесь с тем, что я описал. Выглядит так, как-будто Вы просто заготовленный ответ скинули.

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        В такому разі Ви можете розпоряджатися лише виключно своєю власністю , часткою квартири згідно документів.

        Інша частина належить не Вам, а тому на неї права у Вас не виникають.

        Якщо власник тієї частини не з явиться упродовж 5-ти років , можна буде через суд визнати їх безвісно відсутніми або померлими і вирішити питання з їх майном за набувальною давністю - 10-ть років і більше. Якщо не з являться інші родичі цих осіб.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Шульга Светлана Леонидовна
    30%
    Шульга Светлана Леонидовна 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 18 лет опыта

    Здравствуйте, у Вас 1/2 и 1/2 у ребёнка. Оформление части в собственность ребёнку без органов опеки ( решают вопросы в интересах ребенка, жилплощадь должна соответствовать 15 кв.м. на ребёнка, на взрослого - 13,5 и плюс сохранение жилья за ребенком)-невозможно, т.е. это зацепка узнать, где они находятся.

    Второе: У Вас право собственности, которое никто не имеет право нарушить и Вы не можете распорядится на своё усмотрение.

    Квартира находится в общей совместной собственности, на двоих. Вам нужно подать иск в суд о выделении своей части . С решение м суда идёте к нотариусу и подаёте заявление о намерении продать свою выделенную судом часть. Существует демографический реестр о пересечении границы, куда нотариус может дать запрос и сообщить о Вашем намерении .Если в течении месяца они не найдутся или не оплатят за часть, имеете право продать третьим лицам, но повторяюсь, выделите в судебном порядке свою часть.

    Успехов Вам.

    Пуха Наталія ТендерОк
    40%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Вам вірно пояснили, що врегулювати зазначене питання можна або добровільно або судовому порядку:

    Добровільно: розшукати родичів, та звернутися до них за довіреністю (можливо дарування 1/2 частки) або у разі коли вони повернуться оформити договір купівлі продажу, або найняти людей які допоможуть розшукати родичів (зроблять запити до міграційних органів та встановлять місце перебування), або чекати коли ви набудете власність на 1/2 майна за набувальною давністю, або укласти договір оренди з правом викупу квартири, тощо

    Судовий: у судовому порядку виписувати дитину, та пред'являти позов визнання недійним установчих документів на 1\2 майна, визнавати неналежним користувачем тощо - недоліки довго, дорого, малоперспективно.

    Успіхів.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Стаття 1262. Друга черга спадкоємців за законом

    1. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері...

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    3. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.

    4. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун...

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини...

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її....

    Стаття 1297. Обов'язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно...".

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:...

    рішення суду, яке набрало законної сили,...про зняття з реєстрації місця проживання особи...".

    Обстоятельства вопроса изложны неполно и непонятно. Во-первых, почему квартира унаследована Вами (1/2) и ребенком брата (1/2/ - а как жена брата, почему она не вступила в наследство? Во-вторых, как мною приведено, жена и ребенок являются наследниками первой очереди, Вы - второй очереди; т.е. если жена и ребенок примут наследство, то Вы не должны были наследовать. В-третьих, если жена и ребенок находятся за границей "года 3", то как мог ребенок наследовать 1/2, если заявление о принятии наследства следует подавать лично? С другой стороны, в-четвертых, если жена и ребенок находятся за границей, на связь не выходят, в 6-месячный срок заявления о принятии наследства не подали, то они считаются такими, что наследство не приняли и потеряли это право наследования - в этом, таком случае, если Вы подавали заявление, то должны наследовать всю квартиру. В этом случае, в -пятых, Вы, вступив в наследство (получив свидетельство о праве на наследство) вправе обратиться в суд с иском о снятии с регистрации места жительства жены и ребенка.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Вопрос: что делать? есть ли шансы? Уже бы давно поделили бы эту квартиру, но выйти на связь они абсолютно не желают.

    Ві уже задавали той вопрос!!! У Вас по сути есть 3 варианта

    1. Нотариально предложить им выкупить Вашу часть - при неответе - через 1 месяц можете продать свою часть кому угодно - выделять и определять порядок пользования - не обязательно

    2. Вікупить через суд их часть

    3. Пытаться их найти и договориться продать или не продавать а сдавать в аренду

    Пользователь не активен
    30%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Доброго дня. З наданих вами відомостей вбачається, що фактично на сьогодні власник квартири Ви і дитина померлого брата! Тобто у спадщину вступили й ви й дитина!? Правовідносини спадкування та власності регулюються нормами Цивільного кодексу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    Якщо так, то фактично продати ви можете тільки належну вам частку, й можливо знайдуться покупці, які забажають придбати саме частку, й користуватись квартирою в цілому! Єдине, що рекомендую, то це направити попередньо повідомлення співвласнику про бажання продати належну вам частку, щоб не порушувати переважного права.

    Інший варіант, це (з огляду скільки часу пройшло після вступу в спадщину) - можливо оскаржити свідоцтво про спадщину! Й за результатами ви можете стати одноособовим власником. Проте для того, щоб використати такий спосіб звичайно потрібно оглядати документи.

    Третій варіант, якщо інший співвласник - не приймає участі у утриманні майна, та фактично не володіє ним, ви можете ставити питання щодо визнання прав на майно за вами в цілому й припинення прав іншого співвласника, компенсацією йому вартості його частки такого майна. Єдине що ускладнює ситуацію вашу - це те що інший співвласник дитина, а від так потрібно буде доводити вашу позицію із залученням органу опіки, та практика в цілому на боці дитини. Але знов же - потрібно дивитись документи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України