Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 26 февраля 2021, вопрос №38710 250₴

Какое право на наследство имеет брат жены?

Добрый день. Теща на жену оформила завещание на дом, с правом вступление в собственность после ее смерти. У жены есть родной брат. По устной договоренности, жена должна выплатить брату определенную сумму денег за часть дома. Какой документ должен оформить брат, после получения денег? Может ли он, или другие родственники иметь право на какую-то часть дома в дальнейшем? И если вдруг, теща меняет завещание после выплаты денег брату и переоформляет на брата, как может жена вернуть деньги назад? Так же интересует вопрос: если при вступлении в право собственности дома жена будет замужем и выплату мы делали совместно. Имею ли я право на часть дома?

Ответы юристов (11)

    Кирюшин Артем Андреевич

    Прежде всего хочу обратить ваше внимание на то, что ваш шурин в принципе после смерти тещи не имеет права на наследственное имущество, поскольку оно было завещано вашей жене. Право на часть наследства он может иметь только в случае, если он нетрудоспособен (инвалид, пенсионер) либо несовершеннолетний.

    Но теща в любой момент может изменить завещание.

    1. Какой документ должен оформить брат, после получения денег?

    До смерти матери это можно оформить путем оформления договора дарения части дома на шурина, а в дальнейшем - договора купли-продажи этой части от шурина вашей жене.

    2. Может ли он, или другие родственники иметь право на какую-то часть дома в дальнейшем?

    На этот вопрос я ответил выше. Могут лишь в случае, если родственники нетрудоспособны либо несовершеннолетние.

    3. И если вдруг, теща меняет завещание после выплаты денег брату и переоформляет на брата, как может жена вернуть деньги назад?

    Схема, указанная в п. 1 консультации не позволит это сделать.

    4. Так же интересует вопрос: если при вступлении в право собственности дома жена будет замужем и выплату мы делали совместно. Имею ли я право на часть дома?

    На наследственную часть не имеете, на часть приобретенную по схеме из п. 1 - имеете.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Олег!

    Касательно завещания на жену, то не обязательно она унаследует дом, поскольку завещание можно составлять не ограниченное количество раз и действительным будет последнее. Поэтому нужно оформить не завещание, а дарственную на жену либо если теща против, тогда договор пожизненного содержания. Эти документы отличаются от завещания тем что Ваша супруга сразу станет собственником дома. Брату также можно оформить дарственную о том что он получил в дар определенную сумму денег. Вы являетесь наследником 1 очереди после супруги, если на нее будет оформлена дарственная на дом.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 1222 Цивільного кодексу України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Черговість закликання до спадкування встановлена також ЦК України: у першу чергу спадкують діти спадкодавця (в тому числі усиновлені), той із подружжя, який його пережив, батьки (в тому числі усиновителі), а також діти, що народилися після смерті спадкодавця. Тобто якщо хтось з цих осіб є живим на день відкриття спадщини - він має право на спадкування.

    В вашім випадку, досить багато ризиків.Дійсно заповіт може бути переписаний, ви цього не дізнаєтесь до дня смерті особи. Слід пам'ятати, що заповіт може бути оскаржений.

    Крім того, наприклад якщо раптом до дня смерті матері, син (брат вашої дружини) набуде інвалідності, то він все одно матиме право на обов'язкову 1/4 частку.

    Та й сплата грошей, якщо ви плануєте щось компенсувати зараз, повинна відбуватись з оформленням передачі таких коштів, бо як ви в подальшому доведете що взагалі якісь гроші передавали.

    Загалом же рекомендую оформити це якось інакше. Наприклад мати може зараз подарувати доньці - певну частку домоволодіння, й донька стане законною співвласницею, й мати залишиться співвласницею, що дозволить їй не хвилюватись, що будуть притісняти її в правах. А після смерті відкриється спадщина тільки на ту частину домоволодіння яка залишилась у володінні (власності) матері при житті. Й це дозволить вам мінімізувати ризики.

    Тимченко Анастасия Александровна

    Какой документ должен оформить брат, после получения денег? - в любом случае передача денег оформляется собственноручно написанной распиской

    Может ли он, или другие родственники иметь право на какую-то часть дома в дальнейшем? - если завещание не будет изменено, то может быть использовано только право на обязательную долю в наследстве нетрудоспособными или несовершеннолетними родственниками первой линии родства (муж, родители, дети)

    И если вдруг, теща меняет завещание после выплаты денег брату и переоформляет на брата, как может жена вернуть деньги назад? - все будет зависеть от того как написана расписка о получении

    Так же интересует вопрос: если при вступлении в право собственности дома жена будет замужем и выплату мы делали совместно. Имею ли я право на часть дома? - нет, не имеете, так как полученное в дар и по наследству совместной собственностью не является. Выплата средств, которую вы планируете совершить, вы можете оформить документально от двоих, тогда в случае раздела имущества возможно удастся доказать ваше право на какую-то часть.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    1. Вопрос, конечно не простой, но, завещание исключает право на наследство других наследников, за исключением тех которые имеют обязательную долю в наследстве, а это пожилые родственники, инвалиды, иждивенцы, несовершеннолетние, брат жены скорее всего сюда не входит. И опять таки эти родственники должны быть наследниками одной очереди с вашей женой. Если вы говорите, что деньги должны быть выплачены по устной договоренности, то и документ о их получении в принципе не нужен. Потому как брату трудно будет, после смерти матери, доказать, что такие договоренности были. Но вполне реально можно продстраховаться распиской в простой письменной форме написанной собственноручно братом. Не совсем понятно, когда эти деньги должны быть выплачены. Целесообразно и правильно их выплачивать после смерти матери, потому что уже невозможно изменить завещание. Если их выплачивать до смерти, то конечно есть вероятность, что мать изменит завещание или отменит его. Поэтому платить надо тогда когда уже откроется наследство. Что касается выплаты совместно от супругов, то тут вопрос не однозначный и по справедливости его можно решить путем заключения брачного договора между супругами, в котором будет прописано либо о компенсации в случае развода, либо признанием этого дома совместной собственностью супругов. Потому что по умолчанию имущество полученное по наследству не является общей собственностью супругов и будет принадлежать только вашей жене. Если остались ещё вопросы обращайтесь, нахожусь в Харькове сможем разобрать вашу ситуацию до мелочей.
    Фараон Катерина Леонідівна
    100%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олег.

    Щодо Вашої ситуайції повідомляю наступне.

    За Цивільним законодавством, якщо є заповіт і ньому передбачено одного спадкоємця, то інші особи-"спадкоємці" претендувати на обов'язкову частку можуть в тому випадку, коли вони малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка) (ст. 1241 Цивільного кодексу України). В іншому випадку - претендентом на спадщину є один спадкоємець, який вказаний в заповіті.

    Далі.

    Какой документ должен оформить брат, после получения денег?

    Краще у такому випадку укласти договір дарування із умовами передачі грошових коштів після отримання свідоцтва на право на спадкове майно Вашою дружиною.

    За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ст. 717 ЦКУ). При цьому встановлено деякі вимоги щодо оформлення договорів дарування, зокрема договори дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п’ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладаються у письмовій формі та підлягають нотаріальному посвідченню (ст. 719 ЦКУ).

    Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено ст. 174 розділу ІV Податкового Кодексу України, яким передбачено, що порядок оподаткування залежить від ступеня споріднення обдарованого із дарувальником, їх резидентського статусу та об’єкта дарунка.

    Может ли он, или другие родственники иметь право на какую-то часть дома в дальнейшем? Якщо є заповіт, то не мають, у випадках, які я описала вище. В подальшому прямими спадкоємцями за законом на дану нерухомість будете Ви та діти, у разі відсутності заповіту.

    И если вдруг, теща меняет завещание после выплаты денег брату и переоформляет на брата, как может жена вернуть деньги назад? Описала вище процедуру, як Вам краще зробити.

    Так же интересует вопрос: если при вступлении в право собственности дома жена будет замужем и выплату мы делали совместно. Имею ли я право на часть дома?

    У разі отримання спадщини за заповітом, власником на спадкове майно - буде тільки дружина. Якщо ваш шлюб буде зареєстрований, то на дану нерухомість Ви матимете право у разі смерті дружини.

    Успіхів вам. Звертайтесь, буду рада допомогти.

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброе утро. Прежде всего Вы должны знать, что если есть завещание, то наследуют те, кто указан в завещании ( все или конкретная часть) и те, кто имеет обязательную часть. После, если что-то не охвачено завещанием - по закону. Если Ваша теща составила завещание в пользу Вашей жены ( своей дочери) , то будент она являеться единственной наследницей, с учетом того, что брат жены не имеет обязательныу часть ( не инвалид, не пенсионер...). Завещание в любой момент можно изменить. ПОэтому , исходя из Вашено вопроса я бы порекомендовала 1) до вступления в наследство ( то есть до смерти тещи) никаких денег не выплачивать ; 2) после вступления в наследство ( если завещание не будет изменено и наследником будет Ваша жена) , тогда решить вопрос о компенсации, я так понимаю, это скорее всего моральный аспект. Может оформить расписку, желательно нотариально. Ваша часть в доме будет, если Вы ее купите или Вам подарят.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Теща в любой момент может изменить завещание.

    2. Выплата предварительных денег, за отказ от завещания братом Вашей жены, законодательством Украины не предусмотрена и является юридически ничтожным.

    3. Ваши права в этой схеме абсолютно не защищены.

    Пути выхода из данной ситуации:

    1. Теща оформляет завещание на Вашу жену и ее брата, а после ее смерти брат отказывается от наследства в пользу Вашей жены (Вы ему неофициально выплачиваете компенсацию), а она Вам дарит 1/4 дома (самый дешевый вариант- нет налогообложения).

    2. Теща оформляет завещание на Вашу жену и ее брата, а последний оформляет свою долю наследства и в дальнейшем дарит (неофициально Вы ему компенсируете) свою долю Вам и Вашей жене (на Вашу часть налог 5% от оценочной стоимости Вашей доли).

    3. Теща сейчас дарит весь дом Вашей жене(3/4) и Вам (1/4), а вы выплачиваете компенсацию брату жены. Для спокойствия тещи в дарственной указывается, что она до смерти будет проживать в этом доме.

    УДАЧИ!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день.

    Теща на жену оформила завещание на дом, с правом вступление в собственность после ее смерти.

    Завещание можно переписывать сколько угодно, ограничить это право нельзя.

    У жены есть родной брат. По устной договоренности, жена должна выплатить брату определенную сумму денег за часть дома. Какой документ должен оформить брат, после получения денег?

    И если вдруг, теща меняет завещание после выплаты денег брату и переоформляет на брата, как может жена вернуть деньги назад?

    Очень рискованные действия, поскольку речь идет о правоотношениях, которые наступят в БУДУЩЕМ и в отношении имущества, которое ВОЗМОЖНО БУДЕТ принадлежать. Судебные перспективы очень призрачны.

    Может ли он, или другие родственники иметь право на какую-то часть дома в дальнейшем?

    Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині

    1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    {Офіційне тлумачення положення частини першої статті 1241 щодо права повнолітніх непрацездатних дітей спадкодавця на обов’язкову частку у спадщині див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/2014 від 11.02.2014}

    2. До обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

    3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.

    Так же интересует вопрос: если при вступлении в право собственности дома жена будет замужем и выплату мы делали совместно. Имею ли я право на часть дома?

    Нет.

    Рассмотрите вариант пожизненного содержания совместно с братом с последующей ему компенсацией в денежном эквиваленте.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь (Обратная связь на e-mail, WhatsApp, Viber, Telegram).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Майно отримає той хто вказаний в заповіті. Інше майно ,яке не увійшло в заповіт успадковується родичами за законом.

    Заповіт можна переписати скільки завгодно разів , дійсна буде остання редакція.

    Якщо є родичі з інвалідністю чи пенсіонери ,вони мають право на обов'язкову частку в майні.

    Але якщо заповіт зміниться ,алгоритм успадкування може бути іншим.

    Вам необхідно подарувати кошти братові через дарування договір нотаріально.

    Можна оформити договір довічного утримання, але його можуть оскаржити інші незгодні родичі.

    Рекомендую йти через дарственну на майно ,кожному свою частку в нотаріальному договорі.

    В такому разі ,якщо заповіт буде скасовано та переписано знову, то у кожного вже буде якесь майно ,незалежно від волі заповідача

    Зазначені умови регламентує Цивільний Кодекс Украііни.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 1222 Цивільного кодексу України , спадкування може проходити , як за заповітом так і за законом(якщо не має заповіту), спадкоемцями можуть бути особи , які перебували у родинних відносинах з спадкодавцем та спільно проживали або вели господарство, також діти спадкодавця ( які були народжені після його смерті, але зачаті за життя спадкодавця.).

    Майно померлого підлягає поділу наступним чином:

    Діти --- батьки --- дружина (з якою укладено шлюб) у рівних частинах.

    Необхідно у термін 6- ти місяців подати заяву нотаріусу про прийнняття спадщини за місцем знаходження майна померлого.( перелік документів надає нотаріус , які необхідно зібрати для оформлення)

    Розмір державного збору за нотаріальні послуги Вам обрахує конкретний нотаріус.

    Експертну оцінку робить суб єкт оціночної діяльності, який має відповідний сертифікат - оцінку замовляють спадкоемці самостійно( якщо в складі майна є об єкти цінностей та антикваріату.) ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України". За результатами оцінки необхідно сплатити податок державі за окремі предмети та подати декларацію про майновий стан та доходи до ДФС за місцем реєстрації в якій серед іншого зазначити про отримання майна у спадок.

    У Вашому випадку оцінка майна є необов язковою.(якщо немає антикваріату)

    Що треба зробити для того, щоб прийняти спадщину:

    Потрібно звернутись до нотаріуса за останнім місцем проживання та знаходження майна спадкодавця (батька) в Україні із заявою про прийняття спадщини із доданими документами (ст. 1269 ЦК України), до яких відносяться:

    • 1) паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;
    • 2) свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • 3) заповіт, якщо такий є;
    • 4) якщо Ви вступаєте у спадок за Законом, потрібно взяти документ, що підтверджує родинні відносини зі спадкодавцем: це може бути свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу і так далі;
    • 5) також потрібна довідка з компетентних органів про те, хто проживав з померлим на дату смерті.
    • 6) правовстановлюючі документи на все майно, про яке вам відомо, що воно буде успадковане.
    • Щодо правовстановлюючих документів, то бажано принести їх одразу, оскільки на їх основі нотаріусом робляться запити до державних органів: стосовно земельної ділянки – до Держземагентства – вони нададуть витяг з державного земельного кадастру (якщо ж акт на землю у вас старого зразка, то будуть робити нову документацію, оформлювати кадастровий номер, що займе певний час та потребуватиме додаткових витрат); будинок/квартира – БТІ – 2 довідки: хто власник і що немає самочинного будівництва; автомобіль – МРЕО (нині – сервісний центр МВС) – чи не в угоні (не викрадено); майнові паї – СільРада – довідка про суму, що належить до виплати; вклад у банку – Банк і т.д.

    Більш детально щодо документів, необхідних для відкриття спадкової справи, краще звернутись до нотаріуса безпосередньо.

    Строк подання заяви та відповідних документів, як вже було зазначено, - 6 місяців з моменту смерті батька, але рекомендується не відтягувати.

    Що потрібно платити за отримання спадщини:

    По суті, потрібно заплатити лише за послуги нотаріуса, мито, за додаткові послуги. Ціна в приватних нотаріусів визначається індивідуально, тому наперед сказати ціну, скільки Вам буде потрібно заплатити неможливо. Це буде залежати від нотаріуса та необхідності вчинення різних дій, в т.ч. технічного характеру, ним для оформлення спадщини.

    Щодо отримання пенсійних виплат спадкодавця:

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера особа по­дає до органу Пенсійного фонду України, в якому помер­лий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

    Недоотримана пенсія, котра по місяць смерті належала по­мерлому пенсіонерові й зали­шилася недоотриманою, під­лягає виплаті членам його сім'ї, які проживали разом із ним на день смерті, а також непрацездатним членам сім'ї, які перебували на його утри­манні, незалежно від того, чи проживали вони разом із по­мерлим пенсіонером, чи ні. Для цього члени сім'ї подають у Фонд заяви та надають не­обхідні документи.

    Необхідними є ті документи, які визначають належність заявників до членів сім'ї по­мерлого пенсіонера. Та якщо заявники не перебували на утриманні пенсіонера, то не­обхідно підтвердити факт спільного проживання з по­мерлим на час його смерті.

    Заяви про виплату недоотриманої пенсії можна пода­вати через представника за довіреністю або надсилати поштою. Особливістю подачі заяви в такий спосіб є те, що заяву слід надавати з усіма необхідними документами.

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії члени сім'ї померлого можуть подати протягом шести місяців від дати смерті.

    Через шість місяців заяву на одержання недоотриманої пенсії померлого пенсіонера приймуть за наявності свідо­цтва про право на спадщину, яке оформив нотаріус. У цьому разі додаткових документів про родинні стосунки та спіль­не проживання надавати у Фонд не потрібно.

    Процедура отримання недоотриманої пенсії

    Питання виплати недоотриманої пенсії в зв’язку зі смертю пенсіонера регулюється статтею 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та частиною першою статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

    Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам родини, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті. Непрацездатним членам сім'ї, котрі знаходилися на утриманні померлого, недоотримана пенсія виплачується незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні.

    Підтвердити належність до кола членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) можливо штампами в паспорті або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або за рішенням суду. Спільне місце проживання підтверджується паспортом заявника з реєстрацією адреси проживання, спільною з померлим пенсіонером. Також, у окремих випадках - довідкою з місця проживання (реєстрації), зокрема органів місцевого самоврядування. Якщо члени сім’ї були зареєстровані за адресою померлого пенсіонера, вони не повинні надавати додаткові документи про спільне проживання, тобто, у паспорті заявників адреса реєстрації місця проживання збігається з адресою померлого пенсіонера.

    Членами сім’ї можуть бути визнані також інші особи за умови постійного проживання разом і ведення спільного господарства з пенсіонером. Це або близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід, баба), а й інші родичі або особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв’язках (неповнорідні брати, сестри; зять, невістка; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки та інші).

    У разі відсутності членів родини або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

    Порядок отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера через Пенсійний фонд України

    Згідно з п 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, – заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера подається до органу, що призначає пенсію, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

    До органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються:

    • відповідна заява.
    • паспорт заявника,
    • свідоцтво про смерть,
    • документи, що підтверджують родинні стосунки,
    • документи про спільне проживання разом з померлим.

    Документи, що підтверджують родинні стосунки: паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї або рішення суду.

    Документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті: паспорт, довідки уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування або інші документи.

    Непрацездатні члени сім’ї, які знаходились на утриманні померлого пенсіонера, надають документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Такій категорії недоотримана пенсія виплачується незалежно від факту спільного проживання з померлим пенсіонером.

    Якщо одночасно звертається декілька членів сім’ї, належна сума недоотриманої пенсії діляться між заявниками порівну.

    Недоотримана пенсія може виплачуватися за довіреністю.

    Недоотримана пенсія виплачується через відповідне відділення поштового зв’язку за разовими дорученнями, які оформлюються органом Пенсійного фонду України. Разові доручення дійсні до кінця місяця, у якому вони були виписані.

    Заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера подається до спливу 6 місяців з дня смерті пенсіонера.

    Після 6 місяців від дня смерті пенсіонера до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються: заява, паспорт заявника, свідоцтво про смерть та свідоцтво про право на спадщину.

    Свідоцтво про право на спадщину оформлюється нотаріусами відповідно до закону.

    Порядок отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера як спадщини

    Якщо члени сім’ї померлого не проживали разом із пенсіонером на момент смерті, для отримання недоотриманої суми пенсії їм необхідно подавати заяву до нотаріуса про вступ у спадок.

    Згідно статті 1221 Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, але в особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом. Відповідно до статті 9–1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затверджений рішенням Кабінету Міністрів України, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на території, передбаченій частиною першою цієї статті, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів. Звернутися до нотаріуса із заявою про вступ у спадок необхідно не пізніше 6 місяців із дня смерті особи. Після вступу в спадщину й на підставі отриманого свідоцтва про право на спадщину, спадкоємці зможуть отримати недоотриману пенсію померлої особи.

    Вартість оформлення недоотриманої пенсіїОтримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера через Пенсійний фонд України повністю безкоштовне.

    Щодо отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера, як спадщини, залежить від того у якого нотаріуса приватного чи державного буде відкрита спадкова справа. Якщо спадкова справа відкрита у державного нотаріуса, за видачу свідоцтва про право на спадщину сплачується сума в розмірі 2 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян, відповідно до Декрету КМУ України «Про державне мито». Але можливі додаткові витрати на проведення нотаріальних дій (поштові витрати і т.д.). Приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій стягують плату розмір якої визначається за домовленістю сторін, але не менше від розміру ставок державного мита, яке стягується державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії, відповідно до Указу Президента України від 10 липня 1998 року № 762/98 9 «Про впорядкування справляння плати за навчання нотаріальних дій» .

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України