Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 05 марта 2021, вопрос №39105 150₴

В собственности есть 2 дома и будет еще две квартиры,нужно ли платить какой-то налог на то что на одном человеке столько недвижимости ?

Здравствуйте,хотел узнать,на мне сейчас записано два дома,в скором времени еще будет в собственности две квартиры,не нужно ли платить какой-то налог на то что на одно человеке записано столько недвижимости ?

Ответы юристов (9)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    Согласно статье 266 Налогового кодекса Украины, плательщиками налога на недвижимость являются физические и юридические лица, которые владеют недвижимостью на территории Украины.

    Придется уплатить налог на недвижимость за квартиры площадью более 60 кв. м, а также жилые дома площадью свыше 120 кв. м. Если речь идет о различных типах объектов недвижимости, то их площадь должна быть больше 180 кв. м.

    К примеру, если вы владеете одновременно квартирой/квартирами и жилым домом или их частями и общая площадь имущества превышает 180 кв. м.

    Вы платите налог за «лишние» квадратные метры. Предположим, площадь квартиры 86 кв. м. В этом случае придется заплатить налог на 26 кв. м (86 кв. м — 60 кв. м).

    Если площадь квартиры свыше 300 кв. м, а дома — более 500 кв. м, придется заплатить налог на роскошь. Это еще + 25 тыс. грн ежегодно к сумме налога.

    Облагаются налогом объекты жилой и нежилой недвижимости или их части.

    Ставка налога на недвижимость определяется решением сельского, поселкового, городского совета или советом объединенных территориальных общин.

    Она не может превышать 1,5% размера минимальной заработной платы на 1 января отчетного (налогового года) за 1 кв. метр базы налогообложения.

    Ставку налога на недвижимость нужно искать на официальном сайте местной власти.

    Если вы задержали платеж на срок до 30 дней, размер штрафа составляет 10% суммы налога. Если не платили больше календарного месяца — 20% суммы долга.

    По истечении сроков уплаты на сумму налогового долга начисляется пеня из расчета 120% годовых ставки НБУ.

    В 2021 году мы платим налог за 2020 год. До 1 июля должны были прийти уведомления об уплате налога на недвижимость. Если они вдруг не пришли, физлица освобождаются от ответственности за несвоевременную уплату.

    Заплатить налог нужно в течении 30 дней.

    УДАЧИ!

    Винограденко Антон Анатолійович
    100%

    Доброго дня!

    У 2021 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуватиметься фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік.

    Підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування.

    Мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2020 року становила 4 723,00 грн. Отже, граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2021 році за звітний 2020 рік, не повинен перевищувати 70,85 грн. за 1 кв.м бази оподаткування.

    Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

    База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

    Сума податку збільшується на 25000,00 гривень на рік за кожен об’єкт житлової нерухомості (його частку), за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної — платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку).

    База оподаткування об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:

    • для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів;
    • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів;
    • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. метрів.

    Таке зменшення надається один раз за кожний базовий звітний період (рік).

    Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 пункту 266.4 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до:

    • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Кодексом;
    • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

    Податкове (податкові) повідомлення-рішення про сплату суми (сум) податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

    Обов’язок щодо сплати податку виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення.

    У випадку, якщо контролюючий орган не надіслав податкове повідомлення-рішення у визначений строк, платники податку звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (підпункт 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо говорити про спільно-часткову власність, то в статті 356 Цивільного кодексу України зазначено, що власність двох або більше осіб з визначенням частки кожного з них у праві власності є загальною частковою власністю. Далі слід з'ясувати, що таке право загальної спільної власності. Із цього приводу у статті 368 Цивільного кодексу України вказано, що загальна власність двох або більше осіб без визначення частки кожного з них у праві власності є загальної спільною власністю.

    Враховуючи зазначене розділення Податковий кодекс України визначає:

    По-перше. Якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

    По-друге. Якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

    По-третє. Якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

    Як оподатковуються податком квартири, по яких ще не виплачений кредит — на загальних підставах?

    Підставою для сплати податку є внесення до Державного реєстру відомостей про власника. Якщо позичальник не зареєстрований як власник, то й платити він не зобов'язаний. Якщо ж зареєстрований, то відсоток виплати кредиту не має значення – податок сплачується в повному обсязі.

    Податок на нерухоме майно може бути оплачений частками?

    Так. Для цього платникам податку потрібно подати заяву за місцем проживання та документально обґрунтувати її. Після цього може бути прийняте відповідне рішення про сплату податку у розстрочку протягом року.

    Які пільги щодо сплати податку на нерухоме майно надаються фізичним особам?

    Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно у Податковому кодексі передбачаються у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку. Зокрема, зменшується база оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи: для квартири – на 120 кв.м.; для житлового будинку – на 250 кв.м.

    Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, що перебуває в його власності.

    Якщо в людини декілька об'єктів нерухомості, яка процедура вибору платником податків того або іншого об'єкта, що підлягає оподатковуванню? Куди звертатися для цього?

    Пільга застосовується до того житлового приміщення, у якім власник зареєстрований (прописаний). Однак на вибір платника податків пільга може бути застосована до іншого об'єкта. Кращий варіант - максимальне використання наданої пільги. У першу чергу громадянам доцільно звернутися в податкову інспекцію за місцем проживання (реєстрації). Там вони мають можливість провести звірку даних по нерухомості, подати заяву на отримання пільги на вибраний об’єкт.

    Як оподатковується нерухомість, яку фізична особа отримала у власність в другій половині року?

    Що стосується новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості, то податок сплачується фізичною особою платником починаючи з місяця, у якому виникло право власності на такий об'єкт. Орган державної податкової служби направляє податкове повідомлення рішення зазначеному власникові після одержання інформації про виникнення права власності на такий об'єкт.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Олег. Да, за квадраты более 60 КВ. М в квартирах (по суммарной площади всех) и за квадраты домов, если превышают 120 КВ. М

    Есть ещё налог на роскошь: ставка налога в год - 25 000 грн.

    Кроме того, согласно пп. 266.7.1 НКУ при наличии в собственности объекта (объектов) жилой недвижимости, в том числе его доли, общая площадь которого превышает 300 кв. м. (для квартиры) и/или 500 кв.м (для дома), сумма налога на недвижимость увеличивается на 25 000 гривен в год за каждый такой объект жилой недвижимости (его часть).

    Сроки оплаты - в течение 60 дней со дня вручения налогового уведомления.

    Костромина Виктория

    https://uristy.ua/ua/question/36947

    придется уплатить налог на недвижимость за квартиры площадью более 60 кв. м, а также жилые дома площадью свыше 120 кв. м. Если речь идет о различных типах объектов недвижимости, то их площадь должна быть больше 180 кв. м.

    К примеру, если вы владеете одновременно квартирой/квартирами и жилым домом или их частями и общая площадь имущества превышает 180 кв. м.

    153 + 64 = 217- 120=97 - вам нужно заплатить за 97 м

    ставку налога можете посмотреть - tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/.

    максимальный размер ставки налога в 2020 году не может превышать 70,85 грн.

    При наличии в собственности объекта (объектов) жилой недвижимости, в том числе его доли, общая площадь которого превышает 300 кв. м. (для квартиры) и/или 500 кв.м (для дома), сумма налога на недвижимость увеличивается на 25 000 гривен в год за каждый такой объект жилой недвижимости (его часть) - ДОПОЛНИТЕЛЬНО

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Олег!

    Податком обкладаються «зайві» квадратні метри: квартири площею понад 60 квадратних метрів, будинки більш як 120 квадратів, а також квартира і будинок загальною площею більш як 180 квадратних метрів.

    Розмір податку може самостійно визначати місцева влада, але він не повинен перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. У 2020-му доводилося платити 62,5 грн за кожен «зайвий» квадратний метр. Цього року через підвищення мінімальної зарплати виросте і податок на нерухомість: у 2021-му – 70,8 грн.

    Існує також додатковий податок на нерухоме майно або «податок на розкіш», його розмір у 2021 році не змінився. Власникам квартири площею понад 300 квадратних метрів або будинку понад 500 квадратних метрів потрібно буде заплатити 25 тис. грн.

    За прострочення сплати податку на нерухомість передбачений штраф: 10% від суми боргу за прострочення до 30 днів, якщо більше 30 днів – 20% від суми податку.

    Платити податок на нерухомість потрібно не всім, є винятки: багатодітні сім'ї, діти-сироти, діти-інваліди, дитячі садки, школи, релігійні організації, учасники ООС і їхні сім'ї, громадські організації інвалідів.

    З 1 січня в Україні діє єдиний рахунок для сплати податків та єдиного соціального внеску.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олег!

    Підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування.

    Мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2020 року становила 4 723,00 грн. Отже, граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2021 році за звітний 2020 рік, не повинен перевищувати 70,85 грн. за 1 кв.м бази оподаткування.

    Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

    База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

    Сума податку збільшується на 25000,00 гривень на рік за кожен об’єкт житлової нерухомості (його частку), за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної — платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку).

    Пільги зі сплати податку (згідно ПКУ):

    База оподаткування об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:

    • для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів;
    • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів;
    • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. метрів.

    Таке зменшення надається один раз за кожний базовий звітний період (рік).

    Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 пункту 266.4 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до:

    • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Кодексом;
    • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

    Деякі сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад не тільки встановили власний розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та змінили (збільшили) граничну площу об’єктів, що звільняється від оподаткування, а також затвердили переліки об’єктів нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню (встановили власні пільги щодо сплати податку).

    Обов’язок сплати, строки та відповідальність:

    Податкове (податкові) повідомлення-рішення про сплату суми (сум) податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

    Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

    Обов’язок щодо сплати податку виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення.

    У випадку, якщо контролюючий орган не надіслав податкове повідомлення-рішення у визначений строк, платники податку звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (підпункт 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ).

    Проте, у випадку прострочення сплати узгодженого податкового зобов’язання, передбачена відповідальність: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Добрий день!. Вам необхідно буде платити податок якщо розмір площі квартир буде перевищувати 60 м.кв., а домоволодіння не більше 120м.кв. за іншу надлишкову площу вам доведеться сплатити податок. у разі якщо у Вас у власності буде перебувати надлишкова площа, але вам як фіз особі не направлять повідомлення про необхідість сплати коштів, притягнути Вас до адмін відповідальності не зможуть.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня! Для детального ознайомлення із нормами рекомендую подивитись матеріал за посиланнямhttps://uristy.ua/ua/blogs/podatok-na-neruhome-maj...

    А також нагадую, що відповідно до положення статті 67 Конституції - «кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом»! Аналогічно й у частині четвертій статті 319 Цивільного кодексу України визначено один із принципів здійснення права власності, а саме - «власність зобов’язує»!

    Й обов'язок платити податок встановлений податковим кодексом України.

    Для розрахунку бази оподаткування необхідно визначитись із площею об'єктів, які перебувають у вашій власності. Так пп. 266.5.1 ст. 266 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування.

    Мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2020 року становила 4 723,00 грн. Й таким чином граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2021 році за звітний 2020 рік, не може перевищувати 70,85 грн. за 1 кв.м бази оподаткування.

    Базою оподаткування (у разі перебування у власності особи декількох різних типів об'єктів - квартири і будинку) обліковується як різниця між сумою їх площ та пільгових 180 м.кв.. Тобто складаєте площу ваших житлових об'єктів й віднімаєте пільгові 180 м.кв., - це й буде базою оподаткування.

    Тільки но у разі, якщо площа окремого з об'єктів, що перебуває у вашій власності не перевищує для квартири 300 м.кв., для будинку 600 м.кв.

    Регулювання оподаткування "великогабаритних" об"єктів площа яких - перевищує 5-ти кратний розмір неоподаткованої площі (понад 600 м.кв. для будинків і понад 300 м.кв. для квартир) - регулюється окремою нормою, та передбачає податок збільшений у порівнянні із звичайним.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України