Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 марта 2021, вопрос №39110

Можно ли жить отдельно от родителей в 17 лет

Мне через пол года 18 ,я хочу жить с парнем ему (21) , родители против , говорят пойдут в полицию и будет всё решать , что мне делать ?

Ответы юристов (3)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття) (ч. 1 ст. 34 Цивільного кодексу України). Тобто після досягнення 18-ти років ви сможете вільно вибирати місце вашого проживання.

    • Кирюшин Артем Андреевич

      Не говорите ерунды и не вводите человека в заблуждение, а лучше прочтите ст. 29 Гражданского кодекса и ст. 13 Закона "Про свободу пересування..."

      хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до ч. 2 ст. 29 ЦК України особа має право самостійно вибирати місце проживання з 14 річного віку. Тому Вам вирішувати жити з батьками або окремо. Тільки не забувайте, що до вашого повноліття (18 років) батьки несуть за Вас відповідальності і тому мають право контролювати Ваше життя, навіть якщо Ви будете жити окремо.

    Але якщо живучи окремо Ви збираєтеся жити з хлопцем і вступати в статевий зв'язок, то його можуть притягнути до кримінальної відповідальності за вступ в статевий зв'язок з особою, яка не досяг статевої зрілості, стаття 155 КК України. ( вік статевої зрілості в Україні 16- ть років)

    Щоб виключити можливість притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 155 КК України, Вам треба пройти судово-медичний огляд і отримати висновок спеціаліста, про те, що Ви(дівчина) вже досягли статевої зрілості.

    Таку експертизу можете ініціювати Ви особисто або батьки чи орган опіки або поліції за заявою батьків чи одного з них.

    Якщо поліція все ж відкриє провадження Вам необхідно , подати письмові пояснення про добровільну згоду, а також висновок експертизи про досягнення статевої зрілості.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України