Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 13 марта 2021, вопрос №39500 100₴

Подарок госслужащему от брата

Госслужащий получил подарок от родного брата 850 000 грн. Договор дарения не оформили нотариально.
Как облагается это налогом? Как отображается в ежегодной декларации госслужащего.

Ответы юристов (9)

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Доходи зазначаються незалежно від їх розміру. Винятком є доходи у вигляді подарунків. Подарунки у формі грошових коштів зазначаються в декларації, якщо розмір таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) сукупно протягом року, перевищує 5 ПМ. Подарунок у формі іншій, ніж грошові кошти (наприклад, рухоме майно, транспортні засоби, нерухомість тощо), зазначається, якщо вартість одного подарунка перевищує 5 ПМ.

    Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані подають службовці органів державно влади та МС у разі коли вони займають особливо відповідальне становище службовці категорії А , якщо їх дохід перевищив 50 мінімальних заробітних плат. З місяця коли стало відомо про такі зміни.

    У разі, якщо вартість подарунка суб’єкту декларування перевищує 50 ПМ, необхідно додатково вказати у блоці полів «Інформація щодо іншого правочину» розділу 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» відомості про договір дарування, на підставі якого набуто право власності на це майно (подарунок).

    Якщо ж таке майно не належить суб’єкту декларування на останній день звітного періоду (наприклад внаслідок укладеного договору купівлі-продажу), то у декларації відомості зазначаються таким чином:

    1) у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації – двічі про отримані доходи:

    – у негрошовій формі – у розмірі вартості майна, що подароване (за умови, якщо вартість подарунка перевищує 5 ПМ);

    – у грошовій формі – як дохід від продажу майна (подарунка) (незалежно від розміру);

    2) у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації – двічі в блоці полів «Інформація щодо іншого правочину» про:

    – договір дарування, на підставі якого набуто право власності на майно (подарунок) (за умови, якщо вартість подарунка перевищує 50 ПМ);

    – договір купівлі-продажу, на підставі якого припинено право власності на майно (подарунок) (за умови, якщо вартість предмету правочину перевищує 50 ПМ).

    Якщо ж майно, яке було подаровано члену сім’ї суб’єкта декларування у звітному періоді, але не належить йому на останній день звітного періоду (наприклад внаслідок укладеного договору купівлі-продажу), то у декларації зазначаються лише відомості у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» про отримані доходи:

    – у негрошовій формі – у розмірі вартості майна, що подароване (за умови, якщо вартість подарунка перевищує 5 ПМ);

    – у грошовій формі – як дохід від продажу майна (подарунка) (незалежно від розміру).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна
    35%

    Здравствуйте, Кирилл. Договор дарения денег нужно обязательно оформлять нотариально. Тогда бы налога не было.

    А так - обычная годовая декларация плюс налоговая ставка 18% от дохода и 1,5% военный сбор (ст. 167, 174 Налогового кодекса Украины).

    С уважением, юрист Галина Токмач

    • Кирилл Клиент 3 года назад

      Добрый день, укажите пожалуйста, ссылку на статью, где указано обязательное оформление договора дарения и нотариальное заверение для случая, чтобы подарок не облагался налогом.

      • Токмач Галина Николаевна

        Ч. 5 ст. 719 Гражданского кодекса Украины:

        5. Договір дарування валютних цінностей фізичних осіб між собою на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1.Гражданский кодекс УкраиныСтатья 719. Форма договора дарения

    5. Договор дарения валютных ценностей физических лиц между собой на сумму, превышающую пятидесятикратный размер необлагаемого минимума доходов граждан, заключается в письменной форме и подлежит нотариальному удостоверению.

    В соответствии с п. 1 ст. 1 Декрета КМУ «О системе валютного регулирования и валютного контроля» от 19.02.93 г. № 15-93 под «валютными ценностями» понимаются иностранная валюта, валюта Украины (гривня), банковские металлы, платежные документы и иные ценные бумаги (выраженные в гривне, в иностранной валюте или банковских металлах).

    2.

    Правила обложения НДФЛ движимого и недвижимого имущества, которое получено в качестве подарка и принято по наследству, похожи как две капли воды (п. 174.6 НКУ).

    При получении имущества в подарок или по наследству ставка налога зависит от типа имущества, а также от того, кем являются стороны сделки.

    Статья 174. Налогообложение дохода, полученного плательщиком налога в результате принятия им в наследство или подарок средств, имущества, имущественных или неимущественных прав

    174.1. Объекты наследства налогоплательщика делятся с целью налогообложения на:

    • г) наличность или средства, хранящиеся на счетах наследодателя, открытых в банковских и небанковских финансовых учреждениях, в том числе депозитные (сберегательные), ипотечные сертификаты, сертификаты фонда операций с недвижимостью.

    174.2. Объекты наследства облагаются налогом:

    174.2.1. по нулевой ставке:

    • а) стоимость собственности, которая наследуется членами семьи наследодателя первой и второй степени родства;

    174.6. Налогообложение дохода, полученного плательщиком налога как подарок (или в результате заключения договора дарения) от физических лиц.

    Средства, имущество, имущественные или неимущественные права, стоимость работ, услуг, подаренных налогоплательщику, облагаются налогом согласно правилам, установленным настоящим разделом для налогообложения наследства.

    3.

    Ко второй очереди наследников по закону относятся родные братья и сестры наследодателя, а также его дед и бабка (ст.1262 ГК Украины).

    Вывод:

    - подарок денежных средств от брата Вы должны оформить письменно и заверить егоунотариуса;

    - налогообложение в Вашем случае осуществляется по нулевой ставке.

    УДАЧИ!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Кирило!

    Колеги праві, краще укласти договір та посвідчити його нотаріально.

    У декларації це необхідно зазначати в розділі 11 "Доходи", зазначивши що це подарунок.

    Також, цю інформацію необхідно зазначити і в розділі 12 "Грошові активи", тому що сума така, яка вимагає його відображення і в цьому розділі.

    У випадку наявності запитань, звертайтеся!

    Адвокат Евгений Александрович
    40%

    Добрий вечір, Кирилл!

    За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ст. 717 ЦК України).

    Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено ст. 174 розділу ІV ПКУ, яким передбачено, що порядок оподаткування залежить від ступеня споріднення обдарованого із дарувальником, їх резидентського статусу та об’єкта дарунка.

    До об’єктів дарування відносяться, зокрема готівка або кошти, що зберігаються на рахунках дарувальника, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю (п. 174.1 ст. 174 ПКУ).

    При цьому вартість об’єктів дарування оподатковується за нульовою ставкою, якщо обдаровані є членами сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ст. 174 ПКУ).

    Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері та з боку батька, онуки (пп. 14.1.263 ст. 14 ПКУ).

    При отриманні у дарунок майна від дарувальника-нерезидента вартість такого дарунка (незалежно від ступеня споріднення) підлягає оподаткуванню за ставкою 18 % (пп. 174.2.3 ст. 174 ПКУ).

    У разі якщо факт дарування, ступінь споріднення та резидентський статус дарувальника не підтверджено документально відповідно до вимог чинного законодавства, то така операція не підпадає під дію пп. «а» пп. 174.2.1 ст. 174 ПКУ і оподатковується на загальних підставах.

    У Вашому випадку подаровано валютні цінності фізичних осіб між собою на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тому договір дарування, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ч.5 ст.719 Цивільного кодексу України).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Госслужащий получил подарок от родного брата 850 000 грн. Договор дарения не оформили нотариально.

    Как облагается это налогом? Как отображается в ежегодной декларации госслужащего.Доброго дні! Зверніться до нотаріуса для укладання договору дарування, в такому випадку Вам вдасться уникнути податку ч.5.ст.719 ЦК України.

    У декларації це необхідно зазначати в розділі 11 "Доходи", зазначивши що це подарунок.

    Також, цю інформацію необхідно зазначити і в розділі 12 "Грошові активи", тому що сума така, яка вимагає його відображення і в цьому розділі. Бажаю Вам успіхів!!!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня! Для відповіді на ваше питання слід зауважити на тому, що відповідно до ч. 1 ст. 717 ЦКУ за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    В ст. 719 Цивільного кодексу України - визначається, що - Договір дарування валютних цінностей фізичних осіб між собою на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Відповідно до п. 1 ст. 1 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93 під «валютними цінностями» маються на увазі іноземна валюта, валюта України (гривня), банківські метали, платіжні документи та інші цінні папери (виражені в гривні, в іноземній валюті або банківських металах).

    Тож бажано все ж таки оформити дарування належним чином.

    Щодо оподаткування, то правочини (дарування) між родичами першого рівня спорідненості мають льготний статус.

    Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено ст. 174 розділу ІV ПКУ, яким передбачено, що порядок оподаткування залежить від ступеня споріднення обдарованого із дарувальником, їх резидентського статусу та об’єкта дарунка. Вартість об’єктів дарування оподатковується за нульовою ставкою, якщо обдаровані є членами сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ст. 174 ПКУ).

    Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері та з боку батька, онуки (пп. 14.1.263 ст. 14 ПКУ).

    Щодо декларування, то - Подати декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація) повинні всі фізособи, які отримали майно, що підлягає оподаткуванню, у спадок або в подарунок і не сплатили ПДФО до нотаріального оформлення об'єктів спадщини (дарування).

    Якщо фізособа отримало майно, яке оподатковують за нульовою ставкою податку, подавати Декларацію йому не доведеться (п. 174.3 ПКУ).

    Якщо ж ви є особою, що має подавати декларації майнового стану публічних службовців - то відповідно ви маєте відобразити їх в декларації в будь якім випадку !!!

    У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (113,5 тис.грн у 2021 році), зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – Національне агентство).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України