Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Судебная практика, 22 марта 2021, вопрос №39967

Вопрос по ограничению на выезд заграницу гражданина другой страны, но резидента Украины (вид на жительство) в случае долга

Добрый день. Пожалуйста, подскажите. Муж (гражданин Турции, вид на жительство Украина) попал в аварию, сбил на смерть человека. Сейчас суд. В не зависимости от того признает ли суд его вину или нет, ему присудят возместить моральный ущерб (материальный возместили). Пострадавшая сторона оценила моральный ущерб в полтора миллиона гривен. Он согласен оплачивать сумму каждый месяц частями. Вопрос: могут ли ему запретить выезд в свою страну на основании того, что на нем долг?

Ответы юристов (1)

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доброго дня! Якщо у Вашого чоловіка буде борг згідно рішення суду, йому можуть тимчасово заборонити виїзд за кордон.

    Відповідно до п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

    Відповідно до ч.3 ст. 441 Цивільного процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов'язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України