Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 23 марта 2021, вопрос №40035 250₴

Рождение ребёнка вне брака - свидетельство и отцовство

Добрый день!
Пара находится вне брака, девушка беременна.
Проживают в Киеве, у обоих прописка в разных городах (не в Киеве).
1) получение свидетельства о рождении - какие нужны документы? Есть ли какая-то процедура признания отцовства?
2) если есть процедура признания отцовства, то как она осуществляется? Какие нужны документы?
Можно ли оба вопроса решить в Киеве и не ехать в другие города, где прописаны родители ребёнка?

Ответы юристов (11)

    Жупинский Николай Андреевич
    12%

    Добрий день!

    Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові і засвідчується свідоцтвом про народження (ст. 144 Сімейного кодексу України).

    Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків (частина друга статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків. Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них.

    Після народження дитини Ви, разом з батьком дитини, можетет звернутись до відідлу РАГС у місті Києві , якщо дитина народиться в Києві, та зареєструвати її народження. Для реєстрації народження потрібні паспорти обох батьків та медичне свідоцтво про народження дитини, видане медичним закладом, спільна заява обох батьків про реєстрацію народження (якщо не перебувають у шлюбі).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Потрібно звернутись до норм Сімейного кодексу України, які регулюють Ваше питання.

    Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

    1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

    2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

    1) за заявою матері та батька дитини;

    {Пункт 2 частини другої статті 125 виключено на підставі Закону № 2398-VI від 01.07.2010}

    3) за рішенням суду.

    Щодо реєстрації народження дитини:

    Стаття 144. Обов'язок батьків зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    Невиконання цього обов'язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

    2. У разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини реєстрація провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

    3. Реєстрація народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

    4. Реєстрація народження дитини засвідчується Свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

    Отже, Вам потрібно звернутись протягом місяця після народження дитини до органів реєстрації актів цивільного стану, незалежно від Вашої реєстрації із заявою про реєстрацію дитини. Також там Ви напишете спільну заяву про визначення походження дитини від батька дитини.

    Одночасно з заявою про реєстрацію народження подаються:

    а) паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то орган реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.

    в) документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява матері та батька дитини, заява батька про визнання батьківства). За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини (пункт 11 глави 1 розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні).

    Підставами для реєстрації народження є:

    а) медичне свідоцтво про народження форми № 103/о, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024, що видається закладами охорони здоров’я, незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи;

    б) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу форми № 103-1/о, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024, заява двох свідків, присутніх при пологах, у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    Відповідно до частини третьої ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачає, що державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження.

    Така реєстрація народження дитини проводиться відповідно до частини другої стаття 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

    Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них.

    З 2016 року отримати свідоцтво про народження стало можливим в тому пологовому будинку, де з’явилася дитина. При цьому, компетенція пологових будинків не розширилася, просто в їх приміщенні відтепер розташовується представник/співробітник РАЦСу (ДРАЦСу), який зможе внести відомості про дитину до реєстру.

    П.С. Державна реєстрація народження може також проводитися за заявою в електронній формі, що подається через веб-портал Міністерства юстиції України батьком або матір’ю дитини, яких ідентифіковано шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації «Bank ID» чи засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника. Пакет сервісів під умовною назвою «Електронне малятко» – це державна реєстрація народження дитини. Таку заяву можна подати як в органи деожавної реєстрації актів цивільного стану, так і в заклади здоровя та через ЦНАПи, які долучаються до цього проекту. Батьки можуть подати заявку в електронному вигляді.

    За загальним правилом для отримання свідоцтва про народження необхідно написати відповідну заяву, а також додати такі документи:

    • медичне свідоцтво про народження, що видається закладами охорони здоров’я, де приймаються пологи (або медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я). За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження;
    • паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не в праві відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб;
    • паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою;
    • свідоцтво про шлюб як документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини. За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його державну реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини.
    • рішення суду у випадках передбачених законодавством.

    п.с. У разі подання заяви в електронній формі до заяви додаються електронні копії документів, передбачених в абзаці першому цього підпункту, виготовлені шляхом сканування, з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису заявника;

    Свідоцтво про народження надається в день звернення, при умові наявності всіх необхідних документів, а у разі подання заяви в електронній формі - у день її надходження або не пізніше наступного робочого дня у разі отримання такої заяви поза робочим часом відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Щодо визнання батьківства:

    Перелік необхідних документів:

    1. cпільна заява батьків дитини про встановлення батьківства в письмовій формі/
    2. паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них) - Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.
    3. документ, що підтверджує сплату державного мита.

    Відповідно до ст. 128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви, батьківство дитини може бути визнане за рішенням суду в порядку позовного провадження в цивільному судочинстві. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи. Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    До суду необхідно надати докази, що підтверджують батьківство відповідача.

    Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності.

    Доказами до позову про визнання батьківства можуть бути, наприклад:

    - докази, що свідчать про спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства (довідка про склад сім'ї, витяги з погосподарських та домових книг, особисті листи, сімейні фотокартки, рішення судів в інших справах тощо);

    - покази свідків, яким відомо про відносини сторін та про їх батьківство щодо дитини;

    - висновок судово-генетичної або судово-імунологічної експертизи (що є підставою для для категоричного висновку для визнання батьківства в судовому порядку).

    Верховний Суд роз’яснив, що для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства (постанова Верховного Суду від 16.05.2018 у справі № 591/6441/14-ц).

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10%

    В данном случае признание отцовства не требуется. Если место рождения будет Киев, то вам необходимо вместе с отцом ребенка подать совместное заявление в РАГС г. Киева и получить свидетельство о рождении ребенка, в котором вы будете указаны как мать, а отец ребенка как отец. Из документов вам понадобится совместное заявление и справка о рождении из роддома.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    10%

    Добрий день!

    Дитину можна зареєструвати за місцем народження, при наявності довідки з мед закладу про народження дитини, батько дитини має зявитися до ЗАгсу з документами та з матірю дитини та за за заявами обох батьків чоловіка вкажуть у свідоцтві як батька дитини ( тобто походження дитини від вказаного чоловіка буде встановлено. реєстрацію дитини необхідно провести протягом одного місяця з моменту народження ( в іншому випадку це доведеться робити через суд)

    Ярошенко Инна
    Ярошенко Инна 3 года назад

    Юрист, г. Херсон, 13 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Дарья. Регистрация рождения ребенка может происходить по месту рождения, это значит следующее - медицинское учреждение, в котором вы родите ребенка, выдаст вам справку о рождении. С этой справкой, а также паспортом вы и отец ребенка идете в загс по месту рождения и подаете заявление о регистрации рождения ребенка. Это делается в течении 1 месяца после рождения ребенка. Поскольку вы не состоите в браке, отцу ребенка и вам нужно будет написать заявление о признании отцовтсва. Если же отец ребенка такое заявление писать не захочет, тогда отца ребенка запишут с ваших слов (ст.135 Семейного Кодекса Украины) то есть фамилия у ребенка будет ваша, а имя и отчество отца запишут так, как вы скажете. (Ст. 14 ЗУ "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2398-17)

    Костромина Виктория

    1) получение свидетельства о рождении - какие нужны документы?

    справка с роддома и паспорта родителей

    Есть ли какая-то процедура признания отцовства?

    в загсе пишут мама и Папа заявление

    2) если есть процедура признания отцовства, то как она осуществляется? Какие нужны документы?

    смотрите ответы на 1 вопрос

    Можно ли оба вопроса решить в Киеве и не ехать в другие города, где прописаны родители ребёнка?

    да - если рождение будет в Киеве

    или по прописке одного ИЗ родителей или по месту рождения

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Для реєстрації дитини у віці 1 рік і старше Подається медичне свідоцтво про народження та медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу., а також паспорти обох батьків. Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу заповнюється лікарем, під наглядом якого перебуває новонароджений, і засвідчується підписом керівника установи охорони здоров'я та круглою печаткою установи.

    Якщо дитина народилася в іншій країні Батьки можуть зареєструвати дитину в компетентному органі цієї держави або ж в дипломатичній або консульській установі України в країні перебування.

    Підставою для проведення державної реєстрації новонародженого в Україні є медичний документ іншої держави, що підтверджує факт народження дитини, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Але і при відсутності перерахованих вище документів батькам не варто впадати у відчай. Реєстрація народження дитини може бути проведена на підставі судового рішення про встановлення факту народження дитини його матір'ю.

    Щодо призначення виплат допомоги при народженні дитини:

    Для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту подаються такі документи:

    1) заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінпраці;

    2) копія свідоцтва про народження дитини та довідка, видана державним органом реєстрації актів цивільного стану для призначення одноразової допомоги при народженні дитини.

    Жінка, яка постійно проживає (зареєстрована) на території України та народила дитину під час тимчасового перебування за її межами, подає легалізовані в установленому порядку документи компетентних органів країни перебування, що засвідчують народження дитини;

    3) копія рішення суду про усиновлення чи відповідних органів про встановлення опіки - для усиновителів та опікунів.

    Щодо визнання батьківства:

    Відповідно до ч. 2 ст. 125 Сімейного кодексу – якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:1) за заявою матері та батька дитини;3) за рішенням суду. Отже, як випливає із даної норми існує добровільний порядок ( п. 1) і примусовий порядок (п. 3) згідно статті 125 СК. Якщо вести мову про добровільний порядок, то походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС). З документів необхідно паспорти батьків та свідоцтво про народження дитини. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    Якщо з добровільни визнанням батьківства виникнуть труднощі то тоді необхідно визнавати в судовому порядку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    8%

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran...)^

    "I. Загальні положення...

    3. Районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні відділи державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження,...

    II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація акту цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану шляхом складання актового запису цивільного стану в електронному вигляді у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та на паперових носіях....

    Актовий запис цивільного стану складається у присутності заявника, ... та друкується на паперових носіях у двох примірниках, кожний з яких нумерується одним і тим самим номером...

    Орган державної реєстрації актів цивільного стану ознайомлює заявника з даними, унесеними до актового запису цивільного стану, що засвідчується його підписом у відповідній графі паперового носія актового запису, ...

    На підставі складеного актового запису цивільного стану у повній відповідності до нього органом державної реєстрації актів цивільного стану, яким проведено державну реєстрацію акта цивільного стану, Міністерством юстиції України видається свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану. Свідоцтво підписується керівником органу, що його видав, та засвідчується печаткою такого органу...

    3. Для державної реєстрації актів цивільного стану подаються заява, документи, які підтверджують факти, що підлягають державній реєстрації, а також паспорт громадянина України,...

    III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження...

    2. Підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів:

    а) медичний висновок про народження, сформований в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я відповідно до Порядку формування та видачі медичних висновків про народження в Реєстрі-медичних висновків електронної системи охорони здоров’я,...

    б) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о),...

    в) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о),...

    г) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма № 106-2/о),...

    У разі подання до органу державної реєстрації актів цивільного стану документа, визначеного у підпункті «в» цього пункту, для державної реєстрації народження дитини, народженої поза закладом охорони здоров’я, також подається висновок про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я за формою, встановленою у додатку 3 до Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 січня 2013 року № 9. У разі подання до органу державної реєстрації актів цивільного стану документа, визначеного у підпункті «в» цього пункту, для державної реєстрації народження дитини, яка досягла одного року і більше, також отримується документ, визначений у підпункті «а», або подається документ, зазначений у підпункті «б» цього пункту...

    При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження такою жінкою.

    3. Державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них.

    Якщо батьки дитини не перебувають у шлюбі, то народження дитини може бути зареєстроване за місцем проживання особи, яка визнає себе батьком дитини.

    4...Якщо місцем народження дитини зазначається фактичне місце її народження, а не місце проживання її батьків, про це робиться відповідна відмітка у графі "Для відміток" актового запису про народження, яка під час державної реєстрації скріплюється підписами батьків чи одного з них, крім випадків, коли відповідно до цих Правил проведення такої реєстрації здійснюється без їх присутності...

    Під час державної реєстрації народження дитини за місцем її народження в актовому записі вказується фактичне місце народження.

    Зазначений порядок повинен бути роз'яснений особам, які звернулися з питання державної реєстрації народження дитини.

    Орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження, мотивуючи відмову доцільністю провести її в іншому органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    Заява про державну реєстрацію народження містить такі відомості:

    а) відомості про дитину: прізвище; власне ім’я; по батькові (за наявності); стать; дата народження; місце народження (найменування адміністративно-територіальної одиниці);... відомості про документ, що підтверджує факт народження дитини: назва документа; номер документа; дата видачі документа; уповноважений суб’єкт, що видав документ;

    б) відомості про матір:...зареєстроване місце проживання (за наявності); реквізити паспорта або паспортного документа, що посвідчує особу:...реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);

    в) відомості про батька:...зареєстроване місце проживання (за наявності); реквізити паспорта або паспортного документа, що посвідчує особу:...реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);...

    Підписання заяви про державну реєстрацію народження батьками, які не перебувають у шлюбі, є їх спільною заявою про визнання батьківства....

    У разі подання заяви про державну реєстрацію народження дитини з одночасним отриманням послуг, передбачених комплексною послугою «єМалятко», додатково зазначаються:...

    Обирається один із способів отримання повідомлення з обов’язковим зазначенням номера мобільного телефону чи адреси електронної пошти...

    У разі обрання послуги «реєстрація місця проживання дитини», якщо зареєстроване місце проживання матері та батька різне, обирається адреса зареєстрованого місця проживання одного із батьків. Підписання заяви про державну реєстрацію народження батьками є їх згодою на реєстрацію місця проживання дитини за адресою зареєстрованого місця проживання одного із батьків. Якщо заяву подає один з батьків, зазначаються відомості про наявність письмової згоди іншого з батьків.

    У разі обрання послуг «призначення допомоги при народженні дитини»,...додатково зазначаються: відомості про отримувача допомоги: мати; батько; фактичне місце проживання отримувача допомоги; відомості про спосіб отримання допомоги: відділення національного оператора поштового зв’язку (повне найменування та індекс відділення); міжнародний номер банківського рахунку (IBAN) або особовий рахунок в банку (повне найменування банку, його ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ та МФО).

    Обирається один із способів отримання допомоги. ...

    Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    У разі невиконання цього обов’язку в установлений строк у графі «Для відміток» актового запису про народження зазначаються поважні причини пропуску місячного строку або реквізити протоколу про адміністративне правопорушення....

    Державна реєстрація народження дитини проводиться в день звернення заявника,...".

    Положения Правил в других случаях (не оговорены в вопросе) мной не излагаются (доступ к документу имеете).

    Адвокат Евгений Александрович
    60%

    Здравствуйте, Дарья!

    "Проживают в Киеве, у обоих прописка в разных городах (не в Киеве).1) получение свидетельства о рождении - какие нужны документы? Есть ли какая-то процедура признания отцовства? 2) если есть процедура признания отцовства, то как она осуществляется? Какие нужны документы? Можно ли оба вопроса решить в Киеве и не ехать в другие города, где прописаны родители ребёнка"?

    - Ребенка нужно родить в одном из роддомов в г.Киеве, получить справку, на ее основании, вместе с отцом ребенка необходимо с паспортами гр.Украины, ИНН, справкой с роддома, подать в один из ЗАГСов г.Киева, совместное заявление о получении свидетельства о рождении ребенка, где Вам должны выдать свидетельство о рождении ребенка.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань

    Реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків, або в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Свідоцтво про народження можна отримати у пологовому будинку, де заявится малюк, там є приставник РАЦСу, який зможе внести відомості про дитину до реєстру, від батька необхідно буде його паспорт та ідентиф код, там же в пологовому будинку мати дитини отримає пакунок малюка, або отримає довідку, щоб звернутися за ним до органів соц захисту.

    Щодо оформлення матеріальної допомоги до її можна оформити онлайн через https://diia.gov.ua/services/dopomoga-pri-narodzhe...

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України