Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 24 марта 2021, вопрос №40119 100₴

Як отримати опікунство над неповнолітнім братом?

З чого почати оформлення опікунства? Мені 25, я вчитель. Живу в селі в громадянському шлюбі. Маю дитину 5 років.
В сусідньому рідному селі мешкає хвора паркінсонізмом бабуся, яку мала б доглядати моя мама, яка іноді має проблеми з алкоголем. Проблема в тому, що мати поїхала 2 місяці тому в невідомому напрямку, сказавши, що поїхала на роботу. Брата і бабусю умовно залишила на мене, знаючи, що я не залишу їх. Някої фінансової підтримки вона не надає. Брат (йому 12 років) живе в мене і я забезпечую його відвідування школи, виконання уроків, фінансово тощо. Я б хотіла отримати опікунство і робити те, що роблю законно. Отримувати допомогу від держави і право на вирішення питань дитини, зокрема медичних, соціальних. Батько брата розлучений з матір'ю, спілкується з ним дуже рідко, аліменти невідомо, чи сплачує і каже, що хоче забрати сина до себе, але він постійно у від'їздах і не зможе слідкувати за дитиною. На мою думку, його мета - не сплачувати аліменти, бо це приносить фінансові труднощі, адже в нього є ще одна дитина від іншого шлюбу, якій треба аліменти.

Ответы юристов (8)

    Шульга Светлана Леонидовна
    Общаться в чате Шульга Светлана Леонидовна 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня. Вам потрібно звернутись у відділ справи сім₴ї та молоді, вказавши перераховані Вами причини та написати заяву відповідного зразка, який Вам нададуть. Щодо фінансового забезпечення дитини, бажано надати чеки на покупку одягу для дитини, ще краже бути додати акт місцевого депутата, в якому будуть вказані обстеження житлових умов,що дитина проживає з Вами, у будинку знаходяться речі неповнолітнього.

    Вказати, що матір вісутня більше шести місяців, участі у вихованні дитини не приймає. Також підтвердження сусідів. Відділ у справах сім'ї та молоді проведе перевірку за фактом та підготує документи до опікунської ради. Також візьміть у сімейного лікаря довідку про стан здоров'я бабусі, яка сама потребує стороннього догляду і за віком не може виховувати дитину.

    Оскільки Ви родич, питання повинно вирішитись позитивно.

    Опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіці підлягає дитина, яка не досягла 14 років, а піклуванню – від 14 до 18 років.

    Опіка (піклування) над неповнолітніми (малолітніми) дітьми, встановлюється, якщо батьки: померли, невідомо їх місцезнаходження, визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими.

    Опіку (піклування) може бути встановлено і за життя батьків неповнолітніх (малолітніх) дітей у випадках, коли батьки:

    — понад 6 місяців не можуть займатися вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий час, за станом здоров’я і інваліди І-ІІ груп;

    — понад 6 місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули (залишили) дитину і це підтверджено відповідними актами, складеними органами внутрішніх справ;

    — виїхали на постійне місце проживання або постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні;

    Згідно зі ст. 56 Цивільного кодексу України, органи, на які покладено здійснення опіки та піклування, їхні права та обов’язки щодо забезпечення прав та ін­тересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, вста­новлюються законом.

    Ведення справ з опіки і піклування щодо неповнолітніх здійснюється органами у справах сім’ї та молоді та службою в справах неповнолітніх.

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, яка страждає на психічний розлад, зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, може бути подана членами її сім’ї, органом опіки та піклування, наркологічним або психіатричним закладом. Аналогічно заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім’ї, близькими родичами незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

    Гончаренко Константин
    20%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Для начала Вам необходимо собрать все документы на ребенка, мед справки чеки об оплате лечения , обучения , спортивных секций и другие документы подтверждающее , что именно Вы занимаетесь жизнью ребенка в полном обьеме, далее оббратиться в орган опеки с заявлением об установлении опеки , Вам назначат комиссию, составят акт жилищных условий и будут принимать решение с учетом всех факторов. интересов ребенка.

    Ознакомьтесь с этими документами и для Вас должно быть все понятно

    1. https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/162001537 - ПОРЯДОК провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини

    2. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0387-99 - Правила опіки та піклування

    3. https://ursambo.com/ukr/zahist-prav-simyi/yak-proh...

    В каких случаях устанавливается опека (попечительство)?Опека, попечительство устанавливается над детьми-сиротами и детьми, лишенными родительской опеки. Опеке подлежит ребенок, не достигший 14 лет, а заботе - от 14 до 18 лет.Опека (попечительство) над несовершеннолетними (малолетними) детьми, устанавливается, если родители: умерли, неизвестно их местонахождение, признаны в судебном порядке безвестно отсутствующими или умершими.Опека также устанавливается над совершеннолетним лицом, признанным в судебном порядке недееспособным из-за неспособности осознавать значение своих действий или руководить ими вследствие хронического стойкого психического расстройства.Возможно ли установление опеки (попечительства) при жизни родителей несовершеннолетних?Опеку (попечительство) может быть установлено и при жизни родителей несовершеннолетних (малолетних) детей в случаях, когда родители:- судом лишены и родительских прав или принято решение об отобрании ребенка и передаче его под опеку, независимо от того, лишены они родительских прав или нет, поскольку пребывание с ними опасно для жизни ребенка;- признанные в судебном порядке недееспособными или ограниченно дееспособными (психически больные, умственно отсталые или находятся в частном стационарном лечении в лечебно-профилактическом учреждении или на государственном содержании и домах-интернатах)- более 6 месяцев не могут заниматься воспитанием своих детей (осуждены к лишению свободы на длительное время, по состоянию здоровья и инвалиды I-II групп;- более 6 месяцев не проживают совместно с ребенком и без уважительных причин не принимают участия в его воспитании и содержании, не проявляют в отношении ребенка родительского внимания и заботы или подбросили (оставили) ребенка и это подтверждено соответствующими актами, составленными органами внутренних дел;- отказались от детей в установленном законом порядке;- выехали на постоянное место жительства или постоянное место работы за границу или находящихся в длительном командировке;- находятся под следствием.Кто ответственен за осуществление опеки и попечительства?Согласно ст. 56 Гражданского кодекса Украины органы, на которые возложено осуществление опеки и попечительства, их права и обязанности по обеспечению прав и интересов физических лиц, нуждающихся в опеке и попечительства, устанавливаются законом.Непосредственное ведение дел по опеке и попечительству возлагается в пределах их компетенции в соответствующие отделы и управления местной государственной администрации районов, районов городов Киева и Севастополя, исполнительных комитетов городских или районных в городах советов. В поселках и селах делами опеки и попечительства непосредственно ведающие исполнительные комитеты сельских и поселковых советов.

    Процедура установления и прекращения опеки и попечительства над несовершеннолетним лицомОб установлении опеки над малолетним ребенком и попечительства над несовершеннолетним ребенком, судебная процедура установления опеки или попечительства возможна только в случае, если основанием для установления опеки и попечительства является дело в производстве суда, в процессе рассмотрения которой стало известно о наличии ребенка, который остался без родительской попечительства. В таких случаях установления опеки или попечительства осуществляется в том же производстве. Во всех остальных случаях опека и попечительство устанавливаются органами опеки и попечительства.Основанием для прекращения опеки является передача малолетнего ребенка к компетенции органа, а именно органа опеки и попечительства. который принимает соответствующее решение о прекращении опеки или суда.важно знатьОснованием для прекращения опеки является достижение ребенком 15 лет. В этом случае опека автоматически превращается в заботы, и опекун без дополнительного решения становится попечителем с соответствующими правами и обязанностями.Попечительство прекращается в соответствии с оснований, определенных в ст. 77 Гражданского кодекса Украины. В частности такими основаниями являются:достижения физическим лицом совершеннолетия;регистрация брака несовершеннолетнего лица;предоставлении несовершеннолетнему лицу полной гражданской дееспособности;- возобновление гражданской дееспособности физического лица, гражданская дееспособность которого была ограничена.Дополнительными основаниями для прекращения опеки является смерть опекуна или подопечного.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Як отримати опікунство над неповнолітнім братом?

    отец ребенка имеет первоочередное право его забрать - если мать ребенка его бросила , умерла, уехала и т.д.

    Вы можете конечно попробовать оформить опеку - для этого нужно подать заяву в орган опеки для начала - и они сразу свяжутся с отцом ребенка и если он изъявит желание его забрать - отдадут ему. а не Вам

    если конечно он не алкоголик , наркоман и психбольной

    так что перед тем как оформлять опеку подумайте стоит ли сейчас это делать - так как придется доказывать что Вы лучше папы ребенка

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Яно!

    На жаль, на мою думку, перспектива у цій справі доволі непроста. Пов'язане це, у першу чергу, із нормами законодавства.

    Давайте разом детально проаналізуємо чинне законодавство, зокрема Цивільний кодекс України.

    Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Малолітні особи - це особи віком до 14 років, і у цьому плані все добре.

    Щодо осіб, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування. Звернімося до профільного Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування":

    дитина-сирота - дитина, в якої померли чи загинули батьки;

    діти, позбавлені батьківського піклування, - діти, які залишилися без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов’язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також діти, розлучені із сім’єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та безпритульні діти.

    Тому апріорі через бюрократичні моменти над такою дитиною встановити опіку неможливо!

    Однак виникає логічне питання:

    Чи можливе встановлення опіки (піклування) за життя батьків неповнолітніх ?

    Опіку (піклування) може бути встановлено і за життя батьків неповнолітніх (малолітніх) дітей у випадках, коли батьки:

    — судом позбавлені и батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку, незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини;

    — визнані в судовому порядку недієздатними або обмежено дієздатними (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають у приватному стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні і будинках-інтернатах);

    — понад 6 місяців не можуть займатися вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий час, за станом здоров’я і інваліди І-ІІ груп;

    — понад 6 місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули (залишили) дитину і це підтверджено відповідними актами, складеними органами внутрішніх справ;

    — відмовились від дітей у встановленому законом порядку;

    — виїхали на постійне місце проживання або постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні;

    — перебувають під слідством.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними".

    Опіку (піклування) може бути встановлено і при житті батьків неповнолітніх дітей у випадках, коли батьки:

    • судом позбавлені батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини;
    • визнані у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
    • (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні в будинках-інтернатах);
    • понад шість місяців не можуть займатись вихованням своїх дітей (засудженідопозбавлення волі на тривалий час за скоєння злочину, за станом здоров'я (інваліди I-II групи) тощо);
    • понад шість місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули (залишили) дитину;
    • відмовились від дітей;
    • виїхали на постійне місце проживання або на постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні;
    • перебувають під слідством.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Клострейх Олена Володимирівна
    30%
    Общаться в чате Клострейх Олена Володимирівна 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Це непроста ситуація та враховуючи нижче перелічені випадки можна поборотись, та спробувати подати заяву в органи опіки та піклування, на встановлення опіки.

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними".

    Опіку (піклування) може бути встановлено і при житті батьків неповнолітніх дітей у випадках, коли батьки:

    • судом позбавлені батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини;
    • визнані у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
    • (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні в будинках-інтернатах);
    • понад шість місяців не можуть займатись вихованням своїх дітей (засудженідопозбавлення волі на тривалий час за скоєння злочину, за станом здоров'я (інваліди I-II групи) тощо);
    • понад шість місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули (залишили) дитину;
    • відмовились від дітей;
    • виїхали на постійне місце проживання або на постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні;
    • перебувають під слідство.
    Сергеев Артем
    Общаться в чате Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними

    У Вашому випадку потрібно позбавити брата батьківського піклування у судовому порядку.

    Для визначення перспекти потрібно детально, по-кроково вивчати усі обставини.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Закон України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2342-15):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    діти, позбавлені батьківського піклування, -...а також діти, розлучені із сім’єю,..." -

    у цій частині Ваш брат відповідає статусу дитини, позбавленої батьківського піклування;

    "Стаття 5. Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування

    За умови втрати дитиною батьківського піклування відповідна служба у справах дітей зобов’язана протягом двох місяців підготувати комплект документів, який підтверджує набуття дитиною статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

    Статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, надається відповідно до законодавства.".

    "ПОРЯДОК провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/866-2008-%D0%B...):

    "3. Органами опіки та піклування є районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад,...

    Безпосереднє ведення справ і координація діяльності стосовно захисту прав дітей, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах,...покладаються на служби у справах дітей районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, сільських, селищних рад

    4. Особи, яким стало відомо про факт залишення дитини без батьківського піклування, зобов'язані негайно повідомити про це службу у справах дітей за місцем виявлення дитини...

    21. Для надання дитині статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, служба у справах дітей за місцем походження дитини протягом двох місяців повинна зібрати необхідні документи (свідоцтво про народження дитини та документи, що засвідчують обставини, за яких дитина залишилась без батьківського піклування).

    Для надання дитині, розлученій із сім’єю, статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, служба у справах дітей за місцем її виявлення збирає необхідні документи (свідоцтво про народження дитини ...

    22. Рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської чи районної у місті (в разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади за місцем походження такої дитини за поданням служби у справах дітей.

    У рішенні зазначаються прізвище, ім'я, по батькові дитини, дата народження, обставини, за яких вона залишилась без батьківського піклування, документи, які підтверджують ці обставини, та форма влаштування дитини...

    31...Дитина, яка залишилася без батьківського піклування, у тому числі дитина, розлучена із сім’єю, тимчасово може бути влаштована у:

    сім’ю родичів, знайомих;...

    Дитина, в якої є родичі або інші особи, з якими в неї на момент залишення без батьківського піклування склалися близькі стосунки (сусіди, знайомі) та які бажають залишити її на виховання у своїй сім’ї, може перебувати в їх сім’ї до прийняття рішення про влаштування дитини. Підставою для тимчасового перебування дитини в сім’ї родичів або інших осіб, з якими у неї склалися близькі стосунки, є наказ служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини, виданий на підставі:

    заяви особи про надання згоди на тимчасове влаштування в її сім’ю дитини...

    акта обстеження умов проживання особи;

    згоди дитини (якщо вона може висловити свою думку) у вигляді її письмової заяви, написаної власноручно в присутності посадової особи, яка приймає документи, про що робиться відмітка на заяві із зазначенням прізвища, імені, по батькові, підпису посадової особи та дати...

    36. Рідні брати і сестри не можуть бути роз'єднані під час влаштування (зрозуміло, що формально даною умовою регулюються інші обставни, але вважаю можливою її застосування і в Вашому випадку - прим. авт.)...

    41. Служба у справах дітей за місцем проживання особи, яка виявила бажання взяти на виховання в сім'ю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з урахуванням результатів навчання у центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді:...

    готує висновок про доцільність (недоцільність) встановлення опіки, піклування та відповідність її/його інтересам дитини...

    42. Опіка, піклування над дитиною встановлюється рішенням районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади за наявності документів, зазначених у пункті 40 цього Порядку, або судом.

    Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника....

    43. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Бесіда з дитиною проводиться працівником служби у справах дітей з урахуванням її віку, обставин, за яких вона втратила батьківське піклування, не принижуючи гідність дитини та осіб, які виявили бажання взяти її під опіку, піклування. За результатами бесіди складається довідка.

    44. Рішення про встановлення опіки, піклування приймається у місячний строк після подання заяви і документів, зазначених у пункті 40 цього Порядку..."

    Зверніться до місцевої за місцем проживання брата Служби у справах дітей (виконкому сільської ради) про фактичне влаштування Вами брата, про надання йому статусу дини, позбавленої батьківського піклування, про призначення Вас опікуном брата. Стосовно батька вікладіть письмово обставини, зазначені у питанні (рідке спілкування, наявність у нього іншої сім'ї (як вважається з питання), роз'їзди, мета забрати брати - несплата аліментів, бажання брата (чи не головна обставина). Що соціального захисту, його складових, інші передбачені умови дивіться приведені Закон та Порядок самостійно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України