Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Адвокатура, 01 апреля 2021, вопрос №40503 100₴

Як уникнути оплати "космічних" відсотків у кредитні спілки?

Доброго дня!
Син 19 років взяв у кількох кредитних організацій кредит.За три місяці набігли неймовірні відсотки.Про це дізналась тільки сьогодні.Мешкаємо з сім*єю в найманому житлі,власного майна не маємо.Оплатити такі великі суми змоги нема.Чи є якісь варіанти вирішення цієї проблеми?
Дякую!

Ответы юристов (10)

    Малик Олександр Володимирович
    25%
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Якщо Ваш син взяв грошові кошти у борг не в банку, а у кредитних організацій, то дійсно відсотки у них високі.Навантаження по відсоткам можливо зменшити, якщо домовитися з такими організаціями про реструктуризацію заборгованості або ж сплатити заборгованість повністю одним платежем.

    Неверчак Євген Борисович
    Общаться в чате Неверчак Євген Борисович 2 года назад

    Адвокат, г. Полтава, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня. Ірино, раджу спочатку отримати від кредитодавців паперові примірники договорів споживчого кредитування та паперовий примірник розрахунку заборгованості за договорами споживчого кредитування. Отримавши ці документи можна буде далі визначати напрямки руху по справі.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Общаться в чате Костюк Любовь Тарасовна 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, для повного аналізу вашої ситуації потрібно більше інформації, але скажу зразу, що всі фінустанови нараховують космічні відсотки, які не передбачені чинним законодавством. Це такий у них психологічний тиск, спочатку нарахують у декілька разів більше тіла кредиту, а потім домовляються. Ні в якому разі не погоджуйтесь на пролангацію, це викинуті гроші, просто якихось 14 днів чи місяць вас не будуть чіпать.

    Я працюю з кредитними спорами вже тривалий час, тому звертайтесь пропишу алгоритм дій. До речі на погрози не реагуйте !!!

    Мєньков Андрій Васильович
    25%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 2 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Ірино!

    Для того щоб законно стягнути заборгованість кредитна організація має звернутись до суду і вже в процесі судового розгляду можна заперечувати про стягнення цих космічних відсотків по кредиту. Без рішення суду кредитна спілка не може примусити сина стягнути борг. Якщо з їх боку будуть лунати поргози - це вже кримінал, а саме примушування до виконання цивільно-правових зобов"язань (ст. 355 Кримінального кодексу), тому всі погрози треба фіксувати і звертатись із заявою до поліції.

    Шульга Светлана Леонидовна
    Общаться в чате Шульга Светлана Леонидовна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Фінансова установа вимагає від позичальника повернення процентів за ставкою 2% щоденно за весь строк кредиту, незважаючи на дострокове повернення. Компанія посилається на одну з умов договору: «у разі дострокового повернення всієї суми позики позичальник повинен сплатити проценти за весь строк позики».

    Ця умова договору має ознаки такої, що суперечить законодавству, зокрема Закону України «Про споживче кредитування» (стаття 16). Відповідно до зазначеного закону, споживач має право в будь-який час повністю або частково достроково повернути споживчий кредит, зокрема збільшивши суму періодичних платежів.

    до 8 січня 2021 року вимоги Закону України «Про споживче кредитування» не поширювалися на мікрокредити – позики строком до одного місяця та розміром до однієї мінімальної зарплати (в нашому прикладі йшлося саме про таку позику). Тому фінансові компанії цим користувалися та включали подібні недобросовісні умови до договорів зі споживачами. Проте навіть раніше такі умови мали ознаки порушення прав споживачів, адже в Цивільному Кодексі України (стаття 536 та стаття 1054) чітко зазначено, що нарахування процентів здійснюється лише під час користування коштами, а з поверненням позики таке користування коштами припиняється.

    Штрафи та пеня за умовами кредитного договору перевищують тіло кредиту в декілька разів

    Ст. 18 Закону України «Про захист справ споживачів», у якій йдеться, що несправедливими є, зокрема, умови договору про встановлення вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад 50% вартості продукції) вбачаються ознаки порушення в даних нарахуваннях, а, отже, і порушення прав споживача.

    Кредитодавець змінює процентну ставку в разі прострочення кредиту

    Згідно з Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (стаття 6) неоднозначні умови договору тлумачаться на користь споживача;

    Якщо ви уклали договір, умови якого порушують ваші права і суперечать законодавству, письмово поскаржтеся керівництву фінустанови. Якщо ваша скарга залишилася без результату, зверніться до Національного банку України. У випадку порушень прав споживачів НБУ має повноваження застосувати до фінустанови заходи впливу або накласти штрафні санкції. Проте Національний банк не має повноважень визнати договір неправомірним або несправедливим та анулювати його. Це може зробити лише суд.

    Але в суд МФО не подають, можете подати Ви.

    Успіхів Вам.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Вам необхідно отримати від кредиторів договори , далі письмово звернутися з вимогою про реструктуризацію поштою з врученням, якщо це не дасть результату, необхідно у судовому порядку вимагати зменьшення відсотків, або визнавати такі договори не дійсними так як вони порушують Ваші права та ЗУ Про споживче кредитування

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Ирина!

    За долги он несёт ответственность только своим личным имуществом.

    Ему нужно обратиться в кредитные организации, где он брал кредиты, с официальными заявлениями о реструктуризации долга.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Закон Украины "Про споживче кредитування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1734-19):

    "Стаття 10. Оцінка кредитоспроможності споживача

    1. До укладення договору про споживчий кредит кредитодавець зобов’язаний, використовуючи свої професійні можливості, оцінити кредитоспроможність споживача, враховуючи, зокрема, строк, на який надається споживчий кредит, суму кредиту, доходи споживача, мету отримання кредиту, а також інформацію щодо виконання споживачем зобов’язань за кредитними операціями, включаючи зобов’язання перед іншими кредитодавцями. Оцінка кредитоспроможності споживача здійснюється на підставі достатньої інформації, отриманої від споживача, та, за необхідності, на основі інформації, законно отриманої з інших джерел.

    2. У разі ненадання споживачем документів чи відомостей про себе та свій фінансовий стан, що вимагаються законодавством або внутрішніми документами кредитодавця, кредитодавець має право відмовити такому споживачу в укладенні договору про споживчий кредит..."

    Цивільний кодекс Украины (ЦК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 230. Правові наслідки вчинення правочину під впливом обману

    1. Якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним.

    Обман має місце, якщо сторона заперечує наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину, або якщо вона замовчує їх існування.

    2. Сторона, яка застосувала обман, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.";

    "Стаття 229. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки

    1. Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

    Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом.

    2. У разі визнання правочину недійсним особа, яка помилилася в результаті її власного недбальства, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.

    Сторона, яка своєю необережною поведінкою сприяла помилці, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.".

    Пост. Пленуму ВСУ "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-09):

    "19. Відповідно до статей 229 - 233 ЦК ( 435-15 ) правочин, вчинений під впливом помилки, обману, насильства, зловмисної домовленості представника однієї сторони з другою стороною або внаслідок впливу тяжкої обставини, є оспорюваним.

    Обставини, щодо яких помилилася сторона правочину (стаття 229 ЦК ( 435-15 )), мають існувати саме на момент вчинення правочину.

    Особа на підтвердження своїх вимог про визнання правочину недійсним повинна довести, що така помилка дійсно мала місце, а також що вона має істотне значення.

    Не є помилкою щодо якості речі неможливість її використання або виникнення труднощів у її використанні, що сталося після виконання хоча б однією зі сторін зобов'язань, які виникли з правочину, і не пов'язане з поведінкою іншої сторони правочину. Не має правового значення помилка щодо розрахунку одержання користі від вчиненого правочину.

    Помилка внаслідок власного недбальства, незнання закону чи неправильного його тлумачення однією зі сторін не є підставою для визнання правочину недійсним.".

    Цивільний процесуальний кодекс України(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 56. Участь у судовому процесі органів та осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб

    1. У випадках, встановлених законом, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах..."!

    Закон Україныи"Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1023-12):

    "Стаття 22. Судовий захист прав споживачів

    1. Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом.

    2. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

    3. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.".

    Вважаю за правомірне, належне та необхідне звернутись до суду з позовом сину самому або іншій особі в його інтрересах про визнання укладених кредитних договорів недісними в порядку ст.230 ЦК - укладення сином договорів під впливом обману, а саме, не проведення організаціями МФО перевірку платоспроможності сина, що є, було обов'язковим заходом, але, як вбачається, не було зроблено і замовчане перед сином про свій обов'язок та необхідність такої перевірки. Даний позов, як такий, що стосується прав споживачів (прямо витікає з назви Закону про споживче кредитування) звільняється від сплати судового збору; більш того, у випадку задоволення позову суд має одночасно порушити питання про відшкоджування моральної шкоди споживачу з боку відповідача (організації МФО). Якщо кредитів у сина було отримано, оформлено декілька з окремими МФО, то з позовом слід звертатись до кожної організації МФО окремо.

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання, наявну заборгованість по кредитах всеодно доведеться сплатити

    Щодо порад то розглянете умови по кредитування, перегляньте де найвищі відсотки та як вони нараховуються,

    Будьте готові до дзвінків, лисів та погроз з колекторських компаній;

    Розгляньте можливості розстрочки, реструктуризації, податкових канікул по кожному кредиту;

    Стягнення суми у примусовому порядку можливе лише після рішення суду тому контролюйте судові провадження https://court.gov.ua/fair/

    Успіхів

    Савченко Олександр
    25%
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ірино!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1048. Проценти за договором позики

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

    У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

    Закон України "Про споживче кредитування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1734-19#Text):

    Розділ IV ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

    6. У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону.

    ВИСНОВОК: кредитна спілка протягом дії карантину (наразі, це період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2021 року) не може нараховувати і стягувати штрафні санкції та застосовувати інші види покарань. Якщо вже була нарахована пеня, то її повинні відмінити. Однак, нарахування процентів є законним, так як проценти є частиною кредиту, тому їх доведеться виплатити.

    Припис абз.2 ч.1 ст.1048 ЦК України про щомісячну виплату процентів до дня повернення позики у разі відсутності іншої домовленості сторін може бути застосований лише в межах погодженого сторонами строку кредитування.

    При цьому, право позикодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування.

    Такий правовий висновок узгоджується з позицією Великої палати Верховного Суду, висловленою у постанові від 28.03.2018 року у справі № 444/9519/12 та позицією Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, висловленою у Постанові від 06.02.2019 року по справі № 175/4753/15ц.

    Наприклад, якщо строк кредитування становить 30 днів, а процентна ставка 1,50 відсотків, то загальний розмір процентів за користування кредитом, які позичальник повинен виплатити позикодавцю, складає 6750 грн = (15000 грн х (1.50% : 100%) х 30 днів строку дії кредитного договору).

    Тобто, у такому випадку загальний борг позичальника не повинен перевищувати 21750.50 грн (кредит – 15000 грн, проценти за користування кредитом – 6750 грн).

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України