Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 02 квітня 2021, питання №40542 100₴

Прописка людей у облаштовано у під житло приміщенні

Чи можна прописати людей у літній кухні, обладнаній під житло у селі? Є довідка БТІ у домовій книзі.

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Доброго ранку, Оксано!

    Це буде дуже важко зробити, адже скоріше за все державний реєстратор відмовить у зв'язку із тим, що літня кухня не належить до житлового фонду та не призначена для постійного проживання.

    Для того, аби унеможливити відмову, Вам необхідно подати із усіма необхідними документами також, наприкладл, звіт про проведення технічного огляду садового (дачного) будинку та технічний паспорт, який засвідчить про такі умови літньої кухні, які дозволяють вважати її пристосованою для нормального проживання.

    Але і не факт, що за наявності таких документів державний реєстратор зареєструє Ваше місце проживання. Але за наявності вищезазначених документів, відмову реєстратора хоч можна буде оскаржити в судовому порядку.

    Раджу ознайомити із судовою практикою. Наприклад, за посиланням https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/9...

    Всього найкращого!

    Винограденко Антон Анатолійович
    50%
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    1. Доброго ранку!

    Відповідно до ст. 29 Цивільного кодексу України (ЦКУ) місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

    У свою чергу, ст. 4 Житлового кодексу України (ЖКУ) визначено, яка нерухомість може бути віднесена до житлового фонду: жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, що знаходяться на території України, утворюють житловий фонд.

    ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення» визначає житлове приміщення як опалюване приміщення, розташоване у надземному поверсі, призначене для цілорічного проживання і яке відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення, допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електричних та електромагнітних полів та іонізуючого випромінювання. А нежитлове як приміщення в структурі житлового будинку, що не відноситься до житлового фонду. Воно є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин.

    Крім того, у п. 30 постанови Пленуму ВСУ від 25.12.92 р. № 12 «Про судову практику в справах про корисливі злочини проти приватної власності» закріплено, що житлоце приміщення, яке призначене для постійного чи тимчасового проживання людей (приватний будинок, квартира, кімната в готелі, дача, садовий будинок тощо), а також ті його складові частини, які використовуються для відпочинку, зберігання майна або задоволення інших потреб людини (балкони, веранди, комори тощо). У постанові також вказується, що не можуть визнаватися житлом приміщення, не призначені і не пристосовані для постійного чи тимчасового проживання, відокремлені від жилих будівель погреби, гаражі, інші будівлі господарського призначення.

    Враховуючи все вищевикладене це, можна зробити висновок, що теоретично реєстрація місця проживання фізичної особи за адресою нежитлового приміщення є неправомірною. Однак, на практиці до відповідальності такі фізичні особи не притягаються, оскільки чинне законодавство її не визначає. Негативні наслідки, такої реєстрації, можуть виникнути у фізособи під час реалізації нею окремих цивільних прав та обов’язків, що безпосередньо пов’язані з її місцем проживання, а саме усиновлення, встановлення патронату або опіки, отримання компенсацій на сплату комунальних послуг тощо.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Чи можна прописати людей у літній кухні, обладнаній під житло у селі? Є довідка БТІ у домовій книзі.

    Якщо кухня не віднесена до житлового фонду - неможливо.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Во- первых - Вы говорите о справке БТИ - о чем она.

    Во- вторых, необходимо смотреть свидетельство о собственности и технический паспорт на данную летнюю кухню.

    Скорее всего она будет входить в состав домовладения (дом + постройки) и иметь адрес домовладения, в связи с этим прописка возможна лишь по адресу домовладения (в прописке не указывается куда конкретно Вы регистрируетесь - в дом или в летнюю кухню).

    Поэтому нужно изучить документацию и затем можно будет более детально ответить на Ваш вопрос.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:...

    4) документи, що підтверджують:

    право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи..."

    Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15):

    "Стаття 3. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає,...".

    "ПОРЯДОК переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/321-2015-%D0%B...):

    "2. Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.

    3. Для переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа (далі - власник) подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено, - сільському голові (далі - уповноважений орган) заяву за формою згідно з додатком 1, до якої додаються:

    копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку (крім випадку, коли право власності на такий будинок зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно); (в даному випадку довідка БТІ - прим.авт.)

    письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;

    звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам за формою згідно з додатком 2...

    4. За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів уповноважений орган протягом місяця з дня їх надходження приймає рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні...

    5. Місцева рада у триденний строк з дня прийняття рішення про переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки видає або надсилає власникові рекомендованим листом з описом вкладення рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок із зазначенням його адреси (рішення про відмову в переведенні разом з поданими документами).

    Рішення про переведення є підставою для використання дачних і садових будинків як житло, зокрема для реєстрації місця проживання..." -

    вважаю за можливе застосування наведеного Порядку по аналогії для переведення літньої кухні у жилий будинок.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    все зависит от того как зарегистрирована эта летняя кухня

    если это ПРИдомовое строение - то нет

    а если как отдельно стоящее жилое помещение - с отдельным номером - напр. дом 2\1, или дом 2 кв. 1 , или дом 2а , а основной дом 2 - то такое возможно ,

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо вказана споруда не переведена у житловий фонд , технічний паспорт не виготовлено як на житловий об 'єкт, то згідно норм реєстрація проживання в такому приміщенні неможлива ,адже це порушує ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення» визначає житлове приміщення як опалюване приміщення, розташоване у надземному поверсі, призначене для цілорічного проживання і яке відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення, допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електричних та електромагнітних полів та іонізуючого випромінювання. А нежитлове – як приміщення в структурі житлового будинку, що не відноситься до житлового фонду. Воно є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Оксана!

    "Чи можна прописати людей у літній кухні, обладнаній під житло у селі? Є довідка БТІ у домовій книзі"?

    - Якщо це приміщення є житловим приміщенням, на нього технічний паспорт, є поштова адрса, вона є Вашою власністю, тоді так!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Оксано!

    Чи можна прописати людей у літній кухні, обладнаній під житло у селі? Є довідка БТІ у домовій книзі - так, якщо в цій довідці вказано, що літня кухня відповідає вимогам житлового приміщення, що встановлені ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення".

    Житлове приміщення - це опалюване приміщення, розташоване у наземному поверсі, призначене для цілорічного проживання і яке відповідає санітарно-гігієнічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення, допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електричних та електромагнітних полів та іонізованого випромінювання (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0007509-05#Te...).

    Аналізуючи норми ЖК УРСР, можна зробити висновок, що під нежитловою нерухомістю слід розуміти будь-яку нерухомість, що не входить до житлового фонду.

    ЖИТЛОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНСЬКОЇ РСР (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10#Text):

    Стаття 4. Житловий фонд

    Жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, що знаходяться на території Української РСР, утворюють житловий фонд.

    Житловий фонд включає:

    жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать державі (державний житловий фонд);

    жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать колгоспам та іншим кооперативним організаціям, їх об'єднанням, профспілковим та іншим громадським організаціям (громадський житловий фонд);

    жилі будинки, що належать житлово-будівельним кооперативам (фонд житлово-будівельних кооперативів);

    жилі будинки (частини будинків), квартири, що належать громадянам на праві приватної власності (приватний житловий фонд);

    квартири в багатоквартирних жилих будинках, садибні (одноквартирні) жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях усіх форм власності, що надаються громадянам, які відповідно до закону потребують соціального захисту (житловий фонд соціального призначення).

    Корисна стаття - https://dictum.ua/uk/blog/propyska-za-adresoyu-nez...

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Київ

    Доброго дня!

    Так можливо, але необхідно щоб літня-кухня мала статус житлового (придатного для проживання) об'єкту.

    Зокрема вимоги до житлового приміщення встановлені ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення". Але якщо літня кухня в технічному паспорті - позначена як допоміжна споруда, та не переведена у житловий фонд, (їй не присвоєно адресу) - то згідно норм реєстрація проживання в такому приміщенні неможлива ,адже це порушує ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення».

    Крім того памятайте що в будь якому випадку - адреса реєстрації, це саме адреса домоволодіння !!! А в якому з обєктів на території домоволодіння - проживатимуть особи, для реєстрації не має значення, бо реєстрація буде проходити саме за адресою домоволодіння. Якщо ж літню кухню - ви пристосуєте до проживання, та вона буде вписана у технічному паспорті, як житловий об'єкт в домоволодінні, тоді й матиме окрему адресу (кв.1, або буд номер ( й літера) - так.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України