Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 10 апреля 2021, вопрос №40949 500₴

Ввоз авто регистрации РФ в Украину гр.Украины

Внимание, просьба к юристам, дать точный ответ а не скопированный пункт закона, их я и так читал и знаю.
Я, гражданин Украины проживающий в РФ (работа по патенту) владею автомобилем регистрации РФ с номерными знаками РФ, на этом автомобиле я хочу ездить домой, в Украину отсюда ряд вопросов:
1 По какой статье закона я могу ввезти автомобиль регистрации РФ в Украину
2 кем я являюсь в данном случае, резидентом ли не резидентом
3 О каких таможенных сборах идет речь если они есть (Сумма сборов)
4 На какой срок я могу ввезти автомобиль
Просьба ответить на вопросы не скопированными ссылками на статьи. За ранее благодарен

Ответы юристов (4)

    Гончаренко Константин
    60%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно оформити в їзд в Україну, як службову поїздку згідно законодавства РФ.

    Далі на митниці оформіть , тимчасове ввезення ТС.

    НЕОБХІДНО МАТИ З СОБОЮ всі документи їх копії , а також документ з відміткою про наявність постійного консульського обліку - це головне.

    Вам мають оформити документ про тимчасове ввезення ТС на митну територію України, при виїзді на територію РФ , документ повертаєтьсямитному інспектору.

    . Вы можете ввезти в режиме транзита с залогом.

    По Вашим питанням :

    1. згідно ст.380 Митного Кодексу України - нею регулюється тимчасове ввезення ТС на митну територію України.

    2. Якщо будете перетинати кордон з паспортом громадянина України, то Ви є резидент на авто з іноземною реєстрацією і його необхідно буде зареєструвати на митниці тимчасовим ввезенням.

    3. Якщо буде тимчасове ввезення на строк до 60 діб , то сплачувати митні збори немає потреби.

    4.На сьогоднішній день, без сплати грошової застави та митних платежів автомобіль з іноземною реєстрацією може бути ввезений на територію України:• громадянами, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. Термін перебування автомобіля в Україні до 60 календарних днів на рік;• громадянами, які перебувають на постійному консульському обліку. Термін перебування автомобіля в Україні до одного року.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    12%
    Общаться в чате Тарасюк Віктор Анатолійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! На Ваші запитання до відповіді колеги додаю на мій погля важливу інформацію:

    Відповідно до ст. 380 Митного кодексу:

    • максимальний строк тимчасового ввезення громадянами-резидентами автомобіля дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, після сплати всіх митних платежів, які згідно із законом підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.
    • громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.
    • Звертаю увагу. Важливо!!!
    • Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни;
    • у разі втрати чи повного зіпсування (ДТП і т.і.) тимчасово ввезених ТЗОК внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили перебіг строку тимчасового ввезення зупиняється за умови надання органам доходів і зборів власниками таких транспортних засобів достатніх доказів їх втрати чи зіпсування.

    Окремо слід звернути увагу на встановлені Митним кодексом обмеження щодо використання в Україні тимчасово ввезених ТЗОК:

    • тимчасово ввезені ТЗОК можуть використовуватися на митній території України винятково громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб;
    • такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

    Громадянам України (резидентам) не слід також забувати, що відповідальність за порушення встановлених правил може наставати не тільки для громадян-нерезидентів, а й для громадян-резидентів, які використовують товари (ТЗОК також є товаром у розумінні Митного кодексу), стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано ці пільги. Відповідальність за такі порушення передбачено ст. 485 цього Кодексу, згідно з якою сума штрафу за порушення митних правил може значно перевищувати вартість самого транспортного засобу, оскільки накладення штрафу передбачено в розмірі 300 % несплаченої суми митних платежів.

    Щасти Вам! Будуть питання звертайтесь, контакти в профілі.

    Адвокат Евгений Александрович
    14%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Андрій!

    "1. По какой статье закона я могу ввезти автомобиль регистрации РФ в Украину"?

    - ст.380 Митного кодексу України.

    "2. кем я являюсь в данном случае, резидентом ли не резидентом"?

    - Резидентом.

    "3. О каких таможенных сборах идет речь если они есть (Сумма сборов)"?

    "4 На какой срок я могу ввезти автомобиль".

    - Це залежить від ряду факторів, обставин.

    З огляду на вимоги ст.380 МК України:

    "4. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

    Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України інших транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та із застосуванням до них заходів гарантування, передбачених розділом Х цього Кодексу.

    Транспортні засоби, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які ввозяться громадянами-резидентами у зв’язку з виконанням своїх обов’язків за укладеними трудовими договорами з підприємствами-нерезидентами, що підтверджується документами відповідних компетентних органів країни реєстрації підприємства-нерезидента, для цілей цього Кодексу вважаються транспортними засобами особистого користування. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України таких транспортних засобів дозволяється на строк до 10 діб за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та із застосуванням до них заходів гарантування, передбачених розділом X цього Кодексу.

    Строки, передбачені абзацами першим, другим, третім та п’ятим цієї частини, можуть бути продовжені митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів.

    Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТ ЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТ ЗЕД (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання митному органу документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    5. Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

    Транспортні засоби особистого користування, що класифікуються за товарною позицією 8903 згідно з УКТ ЗЕД, можуть використовуватися громадянами, які ввезли їх в Україну, а також громадянами-резидентами та громадянами-нерезидентами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення, за умови використання транспортного засобу від імені і згідно з інструкціями користувача права на тимчасове ввезення.

    Такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

    6. Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог цього Кодексу, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

    7. У разі втрати чи повного зіпсування тимчасово ввезених транспортних засобів особистого користування внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили перебіг строку тимчасового ввезення зупиняється за умови надання митним органам власниками таких транспортних засобів достатніх доказів їх втрати чи зіпсування. Дозволяється поміщення таких транспортних засобів у митний режим знищення або руйнування.

    8. Транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, підлягають державній реєстрації.

    Порядок державної реєстрації транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України громадянами, встановлюється Кабінетом Міністрів України".

    Савченко Олександр
    14%
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Andrey!

    Проживание за границей не делает Вас нерезидентом Украины, если Вы не стоите на постоянном консульском учете, срок давности которого не менее 1 года. Вы можете ввезти автомобиль на правах резидента Украины (если у Вас нет временного консульского учета (позволяет ввезти автомобиль до 60 суток в календарном году) - до 10 суток при условии оплаты залога.

    То есть, граждане-резиденты, которые находятся на временном консульском учете в консульском учреждении Украины за рубежом , имеют право временно ввозить на таможенную территорию Украины под письменное обязательство об обратном вывозе при условии письменного декларирования в порядке, предусмотренном законодательством Украины для граждан, одно транспортное средство личного пользования на срок, не превышающий 60 дней в течение одного календарного года (который может быть как непрерывным, так и с перерывами) без уплаты таможенных платежей, которые согласно закону подлежат уплате при импорте таких транспортных средств. Указанные транспортные средства могут быть временно ввезены на таможенную территорию Украины при условии представления органа доходов и сборов документов, подтверждающих право собственности гражданина на такие транспортные средства и их регистрацию на территории соответствующей страны.

    Что касается самого ввоза, то почти во всех случаях иностранные автомобили ввозят на территорию Украины с использованием «зеленого коридора». Тем самым водители автоматически декларируют, что их ТС является ТС личного использования.

    По общему порядку ситуация с растаможкой автомобилей по состоянию на 2021 год следующая:

    1.Таможенный сбор (пошлина) - 10%. Это общая ставка, на которую не влияет ни тип, ни объем двигателя, ни возраст автомобиля. Оплачивается с оценочной стоимости автомобиля (= договорная/контрактная стоимость, но не меньше таможенной по базе таможни). Однако, если ввозить из стран, по которым имеются соглашения о свободной торговле, то будет меньшая – льготная ставка.

    2.Акцизный налог 2021. Автомобили и кузова для них - подакцизный товар. Акциз считаем по простой формуле: 50 Евро (75 евро – если двигатель дизельный ) × Объем двигателя (см3)/1000 × Коэффициент возраста.

    3.Налог на добавленную стоимость (НДС) - 20%. Этот налог платите на импортируемые товары. Внимание следует обратить на весьма важный нюанс: НДС насчитывают не на цену, которая была уплачена при приобретении автомобиля, а на сумму, которую рассчитываем так: договорная (контрактная) стоимость (но не меньше, чем таможенная стоимость автомобиля с информационной базой таможни) + таможенный сбор + акцизный налог.

    Получается, что таможенники могут увеличить оценочную стоимость автомобиля при растаможке, если цена приобретения окажется меньше таможенной стоимости по их базе. И тогда больше получится и пошлина, и акциз, и НДС. Оценочную стоимость можно видеть в поле 46 таможенной декларации МД-2 (статистическая стоимость). Если хотите проверить ставку таможенного сбора по машине конкретного возраста (новая, до 5 лет более 5 лет) и объемом двигателя, то это можно сделать по коду УКТ ВЭД на сайте QD Professional (легковые авто – это код УКТ ВЭД 8703).

    Если владелец автомобиля декларирует все не один, а обращается к таможенному брокеру, то оплачивает еще его услуги (≈ 150 $). Брокер ¬- это предприниматель, поэтому цена за его услуги договорная. Правда с февраля 2020 года Таможенная Служба Украины предложила новый сервис - возможность самостоятельного растаможивания автомобиля через электронный кабинет. Можно воспользоваться данной услугой, чтобы не платить брокерам. Также существуют хотя и не налоги, но все равно обязательные платежи: сбор в Пенсионный фонд + плата за госрегистрацию.

    Еще один обязательный платеж - плата за госрегистрацию в сервисном центре МВД. 190,15 грн - это плата за регистрацию автомобиля иностранного производства. Еще плата за номерной (ориентировочно 178,20) и бланк свидетельства (219 грн).

    На практике также существуют схемы ввоза и дальнейшего использования авто без растаможки:

    1. «На иностранца»

    2. «Вечный транзит»

    Законодательство Украины, регламентирующего порядок и процедуру привлечения к административной ответственности водителей нерастаможенных машин, содержит один существенный недостаток, который позволяет ездить на автомобиле с иностранными номерами без ограничений во времени и сроках (без перспектив оплаты повторных штрафов). Эта схема называется «вечный транзит» и принцип ее действия заключается в том, что водитель один раз оплачивает штраф за управление нерастаможенным авто в сумме 8500 грн., Однако после этого закон не обязывает вывозить машину на иностранных номерах за границу. Иными словами, в случае составления протокола и вынесения постановления о наложении штрафа - можно продолжать пользоваться авто. Повторно привлечь водителя к административной ответственности по той же статье действующее законодательство уже не позволяет. Таким образом, заплатив один раз административный штраф, появляется возможность ездить по Украине на «вечном транзите» бесконечно долго. Исключение составляют случаи, когда полицейские забрали на штрафплощадку нерастаможенный автомобиль (вернуть его будет сложно).

    Если у Вас есть дополнительные или уточняющие вопросы - обращайтесь.

    Всего доброго!

    Успехов Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України