Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 12 апреля 2021, вопрос №41047 200₴

В'їзд з Криму в Україну з метою отримання паспорта громадянина України

Чи можливо перетнути наземний кордон і в'їхати на територію України з Криму при наявності тільки українського свідоцтва про народження з метою отримання паспорта? Цим березнем в аеропорту Києва було отримано заборону на в'їзд на три роки, при спробі потрапити в Україну за російським закордонний паспортом з внутрішнім російським паспортом, отриманим в Криму.

Ответы юристов (12)

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доброго вечора! На Ваше запитання: для повної відповіді не достатньо інформації. Чи були Ви громадянином України, чи отримували паспорт, чи проживаєте в Криму?

    Але (з того що знаю особисто - я з Криму) повідомляю - за діючим законодавством України, громадяни України які проживають у Криму, можуть без перешкод вїхати з Криму до вільної України навіть без паспорта України (росіянам показуєте їх паспорт, але вони можуть затребувати паспорт України, або просто спитати-як повезе). Нашим прикордонникам розкажете, що паспорт втратили, вкрали і т.і., вас пропустять (з ковідними обмеженнями). Далі, по алгоритму- ЦНАП, заява, докази (копія паспорта і т.і.).

    Будуть питання звертайтесь, є практика аналогічних випадків. Контакти в профілі.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доповнюю: Карантинні обмеження - для пропуску з Криму, для росіян потрібні докази проживання близких родичів (жінка, чоловік, батьки, діти) в Україні (докази - копії відповідних документів).

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Державна міграційна служба України: Якщо паспорт громадянина України втрачено, інші документи про особу відсутні (актуально для територій, тимчасово окупованих російсько-терористичними військами – ОРДЛО та Крим), ідентифікацію може бути проведено за інформацією про особу відповідно до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій.

    При цьому, підрозділом ДМС направляються запити для отримання інформації з наявних державних та єдиних реєстрів, інформаційних баз, картотек, у тому числі фотозображення особи, яка дасть змогу ідентифікувати особу. В процесі перевірки береться до уваги вся інформація, яку повідомив заявник.

    Щасти Вам.

    Олександр Клиент 3 года назад

    Особі в 2014 році було 14 років, тому є тільки свідоцтво про народження з українських документів. На цю мить проживає в Криму.

    • Адвокат Евгений Александрович

      Добрий вечір, Олександр!

      "Чи можливо перетнути наземний кордон і в'їхати на територію України з Криму при наявності тільки українського свідоцтва про народження з метою отримання паспорта? Цим березнем в аеропорту Києва було отримано заборону на в'їзд на три роки, при спробі потрапити в Україну за російським закордонний паспортом з внутрішнім російським паспортом, отриманим в Криму"?

      - Треби виходити зі змісту заборони, яка адресована Вам, як гр.України, чи гр.Росії (Ви мали при собі внутрішній та закордонний паспорт гр.Росії) та суті порушень вимог закону.

      Якщо вона висунута Вам, як гр.України, Ви маєте право її оскаржити, або треба виконувати, тим самим чекати закінчення терміну її дії.

      Якщо заборона висунута Вам, як гр.Росії, то треба відмовлятися від гр.Росії та перетинати кордон як гр.України.

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України

      (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 26, ст.892):

      Про забезпечення прав і сво... | від 15.04.2014 № 1207-VII (rada.gov.ua)

      "Стаття 5. Захист прав і свобод людини і громадянина, культурної спадщини на тимчасово окупованій території

      1. Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

      2. Україна зобов’язується підтримувати і забезпечувати економічні, фінансові, політичні, соціальні, інформаційні, культурні та інші зв’язки з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території.

      3. Відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.

      4. Примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

      5. Кабінет Міністрів України здійснює постійний моніторинг стану дотримання прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території, за результатами якого оприлюднює та надає відповідну інформацію міжнародним організаціям у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина та вживає необхідних заходів.

      Уповноважений Верховної Ради України з прав людини здійснює згідно із законом парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території.

      6. Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації державі Україна, юридичним особам, громадським об’єднанням, громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, у повному обсязі покладається на Російську Федерацію як на державу, що здійснює окупацію.

      Держава Україна всіма можливими засобами сприятиме відшкодуванню матеріальної та моральної шкоди Російською Федерацією.

      7. Відповідальність за охорону культурної спадщини на тимчасово окупованій території покладається на Російську Федерацію як на державу, що здійснює окупацію, відповідно до норм і принципів міжнародного права.

      Стаття 6. Забезпечення права громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, на отримання документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

      2. Оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

      3. Для внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місце перебування громадян, зазначених у частині другій цієї статті, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

      4. За зверненням громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, за місцем їх перебування оформляються і видаються органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, довідки, що підтверджують місце їх перебування. Такі довідки видаються громадянам у день звернення на підставі паспорта громадянина України чи іншого документа, до якого згідно із Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" вносяться відомості про реєстрацію місця проживання, та письмової заяви, в якій зазначається адреса, за якою громадянину може бути вручена офіційна кореспонденція. При цьому відомості (відмітка) про місце перебування такої особи не вносяться до її паспорта.

      Зразок та порядок видачі довідки, що підтверджує місце перебування, зразок письмової заяви, яка подається громадянином для одержання довідки, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1994, № 18, ст.101):

      "Стаття 1. Право громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну

      Громадянин України має право виїхати з України, крім випадків, передбачених цим Законом, та в'їхати в Україну.

      На громадян України, які звернулися з клопотанням про виїзд з України, поширюються усі положення чинного законодавства, вони користуються всіма правами і несуть встановлені законом обов'язки. За громадянами України зберігаються на її території майно, кошти, цінні папери та інші цінності, що належать їм на праві приватної власності. Будь-яке обмеження їх громадянських, політичних, соціальних, економічних та інших прав не допускається.

      Порядок в'їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави.

      Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

      Стаття 2. Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну

      Документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є:

      паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

      дипломатичний паспорт України;

      службовий паспорт України;

      посвідчення особи моряка;

      посвідчення члена екіпажу;

      посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд в Україну).

      У передбачених міжнародними договорами України випадках замість документів, зазначених у частині першій цієї статті, для виїзду з України і в’їзду в Україну можуть використовуватися інші документи.

      Стаття 3. Порядок перетинання громадянами України державного кордону України

      Перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред'явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону.

      Правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України.

      Стаття 6. Підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України

      Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли:

      1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону;

      3) стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

      4) він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання;

      5) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

      9) він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

      Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частинами першою та шостою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

      У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

      Стаття 8. Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України

      Рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових і службових осіб з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку.

      Стаття 9. Обмеження на виїзд з України з міркувань безпеки громадян

      У разі виникнення в будь-якій іноземній державі надзвичайної ситуації, що унеможливлює створення в ній умов для безпеки громадян України, Кабінет Міністрів України приймає рішення про особливий порядок виїзду громадян України до цієї держави. Рішення та інформація про це доводяться до відома громадян, які мають намір виїхати до даної держави.

      Громадяни України, які мають намір виїхати до держави, щодо якої прийнято рішення про обмеження виїзду, і які мають візу на в'їзд до цієї держави, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, попереджаються про неможливість з боку України забезпечити громадянину необхідну безпеку у зв'язку з виникненням надзвичайної ситуації. Це попередження не є забороною для виїзду.

      З метою створення умов, що гарантують відшкодування громадянинові України витрат, пов'язаних з надзвичайними обставинами під час перебування за кордоном, громадянин України повинен бути застрахованим".

      Так, Ви проживає на тимчасово окупованій території України АР Крим, то документи, необхідні для оформлення паспорта Ви можете подавати до будь-якого територіального підрозділу ДМС, а також центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), центрів обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за місцем звернення.

      Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (набрав чинності 17.03.2020) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

      Відповідно до пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві положення» цього Закону установлено, що оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у період дії карантину здійснюється за місцем звернення особи.

      Для громадян, які досягли 14-річного віку, та отримують паспорт громадянина України вперше - адміністративна послуга безоплатна

      Подача заяви: заява-анкета заповнюється працівником ДМС, адміністратором ЦНАП або працівником центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ».

      Необхідні документи:

      • свідоцтво про народження;
      • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України); У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
      • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для осіб, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх в установленому порядку на проживання в Україну та для осіб, які набули громадянство України за кордоном);
      • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
      • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності). Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення ID-картки, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС (послуга ID-14).

      Видані компетентними органами іноземної держави документи засвідчуються в установленому законодавством порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Такі документи подаються з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально.

      Оригінали документів (крім довідки про реєстрацію особи громадянином України та документа, що підтверджує сплату платежу) повертаються особі або її законному представнику/уповноваженій особі після оформлення заяви-анкети.

      Акти законодавства, що регулюють надання послуги:

      Всього доброго!

    • Тарасюк Віктор  Анатолійович
      25%

      Для таких громадян, які проживають і народились в українському Криму, і ніколи не мали українського паспорта, та бажають його отримати спрощена процедура отримання. Для цього треба віїхати на вільну територію, на адмінмежі сказати, що прямуєте для отримання паспорта. На сайті Держміграційної служби є телефони, також можна записатись в чергу он-лайн (це також буде доказом на адмінмежі, що прямуєте за паспортом). Будь-які запитання, які знаходяться у компетенції міграційної служби, кримчани можуть задавати за телефонами Гарячої лінії ДМС України: +38 (044) 279-98-99

      Як отримати послугу
      • зібрати необхідні документи;
      • звернутися до територіального підрозділу ДМС України в Херсонській області, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП)), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ»;

      У разі, коли особа не має місця проживання, за адресою якої вона може бути зареєстрована, та з певних причин не може або не бажає отримувати статус бездомної особи, або знята з реєстрації місця проживання, слід звернутися до територіального підрозділу ДМС України, центру надання адміністративних послуг, центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за останнім зареєстрованим місцем проживання або за фактичним місцем проживання.

      Тільки до територіального підрозділу ДМС:

      Якщо Ви проживає на тимчасово окупованій території України АР Крим або м. Севастополь документи, необхідні для оформлення паспорта Ви можете подавати до будь-якого територіального підрозділу ДМС, а також центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), центрів обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за місцем звернення.

      • отримати паспорт у місці, де подавалася заява.
      Вартість послуги та пільги

      Для громадян, які досягли 14-річного віку, та отримують паспорт громадянина України вперше - адміністративна послуга безоплатна

      Подача заяви

      Заява-анкета заповнюється працівником ДМС, адміністратором ЦНАП або працівником центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ»

      Записатися до електронної черги

      Необхідні документи
      • свідоцтво про народження;
      • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України); У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
      • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності). УВАГА! Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення ID-картки, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС (послуга ID-14).

      Оригінали документів (крім довідки про реєстрацію особи громадянином України та документа, що підтверджує сплату платежу) повертаються особі або її законному представнику/уповноваженій особі після оформлення заяви-анкети.

      Про заборону на вїзд забудьте, це заборона громадянинові росії, ви - Громадянин України ( Закон України "Про громадянство України" Стаття 6. Підстави набуття громадянства України. Громадянство України набувається:

      1) за народженням;

      2) за територіальним походженням;

      Звертайтесь. Питання вирішується без проблем.

    Леонова Ирина
    Леонова Ирина 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Чи можливо перетнути наземний кордон і в'їхати на територію України з Криму при наявності тільки українського свідоцтва про народження з метою отримання паспорта? - так, це можливо

    Російська Федерація не може приймати будь-яких рішень щодо припинення українського громадянства мешканців АР Крим та міста Севастополя. Подавати будь-які заяви для збереження громадянства України не потрібно.

    Територіальні підрозділи ДМС обслуговувують з паспортних питань громадян, які зареєстровані в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, за місцем звернення на всій території України. Зокрема, мова йде про:

    • оформлення паспорта громадянина України по досягненню 14-річного віку;
    • відновлення втраченого паспорта громадянина України;
    • вклеювання фотографій до паспорта громадянина України по досягненню 25- та 45-ти річного віку (протягом місяця після досягнення відповідного віку);
    • заміну паспорта громадянина України у зв’язку зі зміною прізвища та з інших причин;
    • оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    Кримчани, які змушені залишити півострів можуть отримати перелічені паспортні послуги у найближчому підрозділі ДМС України за місцем прибуття.

    Кримчани, які проживають на території півострова можуть звертатися до спеціально визначеного підрозділу міграційної служби за адресою: Херсонська область, Новотроїцький район, с.м.т. Новотроїцьке, вул. Банкова, 8, (1 поверх), або до іншого зручного підрозділу у Херсонській області.

    Необхідні документи
    • свідоцтво про народження;
    • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України); У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для осіб, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх в установленому порядку на проживання в Україну та для осіб, які набули громадянство України за кордоном);
    • посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних осіб);
    • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
    • документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт:

    про місце проживання — довідку органу реєстрації встановленого зразка;

    про народження дітей — свідоцтва про народження дітей;

    про шлюб і розірвання шлюбу — свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    про зміну імені — свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності). УВАГА! Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення ID-картки, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС (послуга ID-14).

    Видані компетентними органами іноземної держави документи засвідчуються в установленому законодавством порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Такі документи подаються з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально.

    Оригінали документів (крім довідки про реєстрацію особи громадянином України та документа, що підтверджує сплату платежу) повертаються особі або її законному представнику/уповноваженій особі після оформлення заяви-анкети.

    Для отримання довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, яка підтверджує статус внутрішньо переміщеної особи необхідно звертатися за місцем фактичного проживання до органів соціального захисту населення.

    Записатися на прийом для оформлення паспорту можна в онлайн-режиме на сайті Міграційної служби України за посиланням https://dmsu.gov.ua/ або через портал державних послуг https://igov.org.ua/

    Прийняття заявки в онлайн-режимі буде підтвердженням того, що людина виїзджає на підконтрольну територію Украіни для отримання паспорту.

    З повагою, адвокат Ірина Леонова

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18):

    "Стаття 3. Тимчасово окупована територія

    1. Для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається:

    1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, ввнутрішні води України цих територій;...

    Стаття 5. Захист прав і свобод людини і громадянина, культурної спадщини на тимчасово окупованій території...

    4. Примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною (в этой части действия пограничных служб в аэропорту г.Киева (если паспорт РФ был выдан Вам принудительно) о запрете на въезд в Украину считаю незаконными - прим. авт.) та не є підставою для втрати громадянства України.

    Стаття 6. Забезпечення права громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, на отримання документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

    2. Оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України...

    Стаття 18. Гарантії прав і свобод громадян України, які виїхали за межі тимчасово окупованої території...

    2. Гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".".

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18):

    "Стаття 4. Облік внутрішньо переміщених осіб

    1. Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону...

    3. Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України...

    7. Разом із заявою заявник подає документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус,...

    Стаття 4. Облік внутрішньо переміщених осіб

    1. Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону.

    Кожна дитина, у тому числі яка прибула без супроводження батьків, інших законних представників, отримує довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

    2. Підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення.

    3. Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Стаття 5. Реєстрація місця проживання внутрішньо переміщеної особи

    1. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.

    2. Адресою фактичного місця проживання внутрішньо переміщеної особи може бути адреса відповідного місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (адреса містечка із збірних модулів, гуртожитку, оздоровчого табору, будинку відпочинку, санаторію, пансіонату, готелю тощо)...

    Стаття 6. Забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус

    1. Оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи...".

    Как я считаю, после перемещения на подконтрольную Украине территорию Вам следует обратиться в местный по месту нахождения орган СЗН о взятии на учет в качестве временно-перемещенного лица (ВПЛ) и получить об этом справку (подтверждающую место проживания (регистрацию этого места), а также другие полномочия согдасно Закона о ВПЛ - смотите Закон самостоятельно) с последующим оформлением паспорта о гражданстве Украины.

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо відносно Вас не встановлена заборона на перетин кордону (в їзд, виїзд) за рішенням суду котре набрало законної сили - то Ви маєте право на вільне пересування та перетин державного кордону України.

    Але враховуючи введення на території України карантинних обмежень у зв язку з поширенням коронавірусної хвороби спричиненої COVID - 19 (Постановою КМУ № 1236), Зазначені обмеження було продовжено до 30 Квітня 2021 року.

    На час дії вказаних обмежень перетин державного кордону є неможливим!

    Рекомендую дочекатися завершення зазначених обмежень і лише потім перетнути кордон без додаткових проблемних питань під час пропуску.

    Робота контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї припинено, крім пропуску: громадян України та членів їх сімей місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстровано в Автономній Республіці Крим або м. Севастополі, а також їх транспортних засобів, вантажів та іншого майна - на в’їзд - таке положення міститься у Розпорядження про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

    з 1 березня 2020 року перетин кордону з РФ буде здійснюватися на підставі закордонного паспорта. Це стосуватиметься тільки громадян України, що виїжджають з України на територію РФ. Відповідне рішення прийнято на засіданні Уряду 18 грудня. Для перевірки даних особи відомості закордонних паспортів зчитуються спеціальними приладами.

    З РФ тА Україною, діє безвізовий режим ( для пред'явлення дипломатичного паспорта, службового паспорта, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, проїзного документа дитини, паспорт громадянина України). Дозволений строк безвізового перебування: до 90 днів протягом 180 днів.

    Юридично територія Криму - це територія України , а отже діють правила Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» и постановлением КМУ «Про затвердження Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї».

    Громадян України - за умови пред’явлення будь-якого документа, що посвідчує особу , визначеного статтею 5 Закону України “Про громадянство України” або статтею 2 Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України”.»

    Якщо Ви як громадянин України перетнете кордон у дозволеному місці , проблем не має виникнути.

    В той же час зазначу , що будь-які документи видані на окупованій тимчасово території АР Крим - не визнаються державними органами України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    12.5%

    Доброго дня

    щодо вашого питання

    Розділю його на декілька тез:

    Ніхто окрім України не може припинити Вашого українського громадянства.

    Щодо вашої заборони та тут необхідно, визначити зміст заборони, та визначити як вам її висунули, хто та розглянути порядок її оскарження, або виконати її.

    Щодо оформлення паспорту, то:

    Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (набрав чинності 17.03.2020) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

    Відповідно до пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві положення» цього Закону установлено, що оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у період дії карантину здійснюється за місцем звернення особи.

    Підстави для отримання послуги

    Досягнення 14-річного віку;

    зібрати необхідні документи;

    звернутися до територіального підрозділу ДМС України за зареєстрованим місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП)), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ»;

    У разі, коли особа не має місця проживання, за адресою якої вона може бути зареєстрована, та з певних причин не може або не бажає отримувати статус бездомної особи, або знята з реєстрації місця проживання, слід звернутися до територіального підрозділу ДМС України, центру надання адміністративних послуг, центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за останнім зареєстрованим місцем проживання або за фактичним місцем проживання.

    Особа, яка відбуває покарання в установах виконання покарань або перебуває на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу, подає документи через уповноважену особу до територіального підрозділу ДМС за місцем розташування адміністрації відповідної установи або закладу.

    Бездомна особа подає документи до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб'єкта за місцем майбутньої реєстрації її місця проживання.

    Тільки до територіального підрозділу ДМС:

    оформлення особі паспорта вперше після досягнення 18-річного віку (без подання документів з фотозображенням особи, виданих уповноваженими органами, установами, організаціями);

    оформлення паспорта вперше після досягнення 18-річного віку особі, яка має рішення суду про встановлення особи (для осіб, яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи);

    повернення на проживання в Україну особи, яка постійно проживала за кордоном;

    оформлення паспорта особі, яка не може пересуватися самостійно у зв'язку з тривалим розладом здоров'я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров'я, оформленим в установленому порядку, якщо така особа не отримувала паспорта, оформленого із застосуванням засобів Реєстру;

    відбування особою покарання в установах виконання покарань або перебування на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу.

    Якщо Ви маєте довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) - до територіального підрозділу ДМС, а також центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), центрів обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за місцем фактичного проживання, яке зазначене у довідці;

    Якщо Ви проживає на тимчасово окупованій території України АР Крим або м. Севастополь документи, необхідні для оформлення паспорта Ви можете подавати до будь-якого територіального підрозділу ДМС, а також центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), центрів обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за місцем звернення.

    отримати паспорт у місці, де подавалася заява.

    Для громадян, які досягли 14-річного віку, та отримують паспорт громадянина України вперше - адміністративна послуга безоплатна

    Необхідні документи

    свідоцтво про народження;

    оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України); У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для осіб, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх в установленому порядку на проживання в Україну та для осіб, які набули громадянство України за кордоном);

    посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних осіб);

    довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);

    документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт:

    про місце проживання — довідку органу реєстрації встановленого зразка;

    про народження дітей — свідоцтва про народження дітей;

    про шлюб і розірвання шлюбу — свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    про зміну імені — свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності). УВАГА! Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення ID-картки, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС (послуга ID-14).

    Видані компетентними органами іноземної держави документи засвідчуються в установленому законодавством порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Такі документи подаються з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально.

    Оригінали документів (крім довідки про реєстрацію особи громадянином України та документа, що підтверджує сплату платежу) повертаються особі або її законному представнику/уповноваженій особі після оформлення заяви-анкети.

    За порушення міграційного законодавства, передбачена відповідальність відповідно до ст. 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» Проживання без паспорта. Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт, без паспорта або за недійсним паспортом, проживання без реєстрації – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.).

    Успіхів

    Костромина Виктория
    15%

    https://dmsu.gov.ua/vazhlivo/informacziya-dlya-kri...

    Будь-які запитання, які знаходяться у компетенції міграційної служби, кримчани можуть задавати за телефонами Гарячої лінії ДМС України: +38 (044) 279-98-99

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18#Text - Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України

    Стаття 6. Забезпечення права громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, на отримання документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

    {Назва статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1706-VII від 20.10.2014}

    {Частину першу статті 6 виключено на підставі Закону № 1706-VII від 20.10.2014}

    2. Оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

    3. Для внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місце перебування громадян, зазначених у частині другій цієї статті, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

    {Частина третя статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1706-VII від 20.10.2014}

    4. За зверненням громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, за місцем їх перебування оформляються і видаються органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, довідки, що підтверджують місце їх перебування. Такі довідки видаються громадянам у день звернення на підставі паспорта громадянина України чи іншого документа, до якого згідно із Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" вносяться відомості про реєстрацію місця проживання, та письмової заяви, в якій зазначається адреса, за якою громадянину може бути вручена офіційна кореспонденція. При цьому відомості (відмітка) про місце перебування такої особи не вносяться до її паспорта.

    Зразок та порядок видачі довідки, що підтверджує місце перебування, зразок письмової заяви, яка подається громадянином для одержання довідки, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

    {Статтю 6 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 1635-VII від 12.08.2014}

    Стаття 7. Забезпечення реалізації прав осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, соціальні послуги, освіту

    {Назва статті 7 в редакції Закону № 1237-VII від 06.05.2014; із змінами, внесеними згідно із Законами № 1706-VII від 20.10.2014, № 1038-VIII від 17.03.2016}

    1. Для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на надання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України.

    {Частина перша статті 7 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1706-VII від 20.10.2014}

    2. Виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території і не отримують пенсій та інших соціальних виплат від уповноважених органів Російської Федерації, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    3. Громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші громадяни України, які перебувають у складних життєвих обставинах та проживають на тимчасово окупованій території, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України.

    {Частина третя статті 7 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2581-VIII від 02.10.2018}

    4. Бездомні особи, які перебувають на тимчасово окупованій території, мають право на соціальний захист відповідно до законодавства України.

    Стаття 6. Забезпечення права громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, на отримання документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

    {Назва статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1706-VII від 20.10.2014}

    {Частину першу статті 6 виключено на підставі Закону № 1706-VII від 20.10.2014}

    2. Оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

    3. Для внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місце перебування громадян, зазначених у частині другій цієї статті, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

    {Частина третя статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1706-VII від 20.10.2014}

    4. За зверненням громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, за місцем їх перебування оформляються і видаються органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, довідки, що підтверджують місце їх перебування. Такі довідки видаються громадянам у день звернення на підставі паспорта громадянина України чи іншого документа, до якого згідно із Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" вносяться відомості про реєстрацію місця проживання, та письмової заяви, в якій зазначається адреса, за якою громадянину може бути вручена офіційна кореспонденція. При цьому відомості (відмітка) про місце перебування такої особи не вносяться до її паспорта.

    Зразок та порядок видачі довідки, що підтверджує місце перебування, зразок письмової заяви, яка подається громадянином для одержання довідки, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

    {Статтю 6 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 1635-VII від 12.08.2014}

    Стаття 7. Забезпечення реалізації прав осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, соціальні послуги, освіту

    {Назва статті 7 в редакції Закону № 1237-VII від 06.05.2014; із змінами, внесеними згідно із Законами № 1706-VII від 20.10.2014, № 1038-VIII від 17.03.2016}

    1. Для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на надання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України.

    {Частина перша статті 7 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1706-VII від 20.10.2014}

    2. Виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території і не отримують пенсій та інших соціальних виплат від уповноважених органів Російської Федерації, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    3. Громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші громадяни України, які перебувають у складних життєвих обставинах та проживають на тимчасово окупованій території, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України.

    {Частина третя статті 7 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2581-VIII від 02.10.2018}

    4. Бездомні особи, які перебувають на тимчасово окупованій території, мають право на соціальний захист відповідно до законодавства України.

    СПРОЩЕННЯ ПРОЦЕДУРИ ОТРИМАННЯ ПЕРШОГО ПАСПОРТАГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ ОСОБАМИ, ЯКІ МЕШКАЮТЬ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ РезюмеУнаслідок окупації частини території України Російською Федерацією жителі тимчасово окупованих територій Україниможуть отримувати усі адміністративні послуги виключно на підконтрольній частині. Це стосується йоформлення документів, що посвідчують особу та громадянство України, зокрема і перший паспорт громадянина України. Набуття громадянства встановлює взаємні права і обов’язки між державою та громадянином, створює правовий зв'язок людини з державою.Наразі законодавством України передбачено, що особа, яка досягла 14-річного віку, має отримати перший паспорт громадянина України. Задля цього встановлено загальну процедуру без урахування особливостей, з якими вимушено стикаються родини з тимчасово окупованих територій під час отримання першого паспортадля власних дітей. Зокрема для мешканців окупованих територій чинна процедура є надто складною, а іноді зовсім нездоланною через необхідність перетину лінії зіткнення за нормами перетину державного кордону України. Ці норми передбачаютьнаявність нотаріально завіреного дозволу одного з батьків (за умови супроводження лише одним з батьків), або довідок українського зразка та рішень українських судів, що такий дозвіл є непотрібним. Також відсутній уніфікований порядокідентифікації особи під час подання документів, окрім того, процедура є тривалою за часом та фінансово витратною для більшості родин.Отже, існує необхідність у розробці окремої –спрощеноїпроцедури отримання першого паспортаособами, що досягли 14-річного віку і мешкають на тимчасово окупованих територіях України. Особливого значення це питання набуває унаслідок спрощення процедури отримання громадянстваРосійської Федерації для жителів окупованих частин Донецької та Луганської областей.2СПРОЩЕННЯ ПРОЦЕДУРИ ОТРИМАННЯ ПЕРШОГО ПАСПОРТАГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ ОСОБАМИ, ЯКІ МЕШКАЮТЬ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИПроцедура отримання першого паспорта–документа, який посвідчує особу та громадянство України, наразі є значно ускладненою для осіб 14-16-річного віку, що мешкають на тимчасово окупованих територіях України (далі ТОТ). Паспорт громадянина України –це один з основних документів, який посвідчує особу і громадянство України. Статус громадянства забезпечує «правовий зв'язок між фізичною особою та державою, що знаходить свій вияв у взаємних правах та обов’язках»1. Громадянство визначає конституційно-правовий статус особи і засвідчує правовий зв'язок людини з державою.Відповідно, громадянство єпідставою для набуттяусіх прав, визначених Конституцією України для власних громадян: соціальних, економічних, політичних тощо. Правона громадянство «є невід’ємним».2Серед основних принципів, на якихґрунтується законодавство України з питань громадянства -це збереження громадянства незалежно від місця проживання громадянина (п.7, ст.2)3.Наявність паспортагромадянина України в осіб, які досягли 14-річного віку, дає можливість вільно перетинати лінію зіткнення між підконтрольними та тимчасовими окупованими територіями України, підтримувати горизонтальні зв’язки з населенням інших регіонів України, зокрема родичами, знайомими, мати можливість міжрегіональної мобільності та міграції. Доступ до української освіти, медичних, адміністративних, соціальних послуг тощо. Отже, 1Закон України «Про громадянство України» від 2001 р. (Ст. 1) Електронний ресурс // Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-142Юридична енциклопедія за ред. Шемшученка. –К. : 1998 р. стор. 6413Закон України «Про громадянство України» від 2001 р. (П.7, Ст. 2) Електронний ресурс // Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-143відсутність паспортагромадянина України поступово відокремлює молоде покоління, що наразі підростає на ТОТ, від правового поля держави Україна.Довідково:Кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку повинен отримати паспорт. Паспорт оформляється особами, які не досягли 18-річного віку на 4 роки, після 18-ти –на 10років.4Унаслідок окупації частини території України тавстановлення лінії зіткнення (у Донецькій та Луганській областях) та адміністративної межіз АР Крим між підконтрольними таокупованими частинами із запровадженнямособливого порядку їх перетину, питання отримання перших українських паспортів особами від 14 до 16 років значно ускладнилось. За орієнтовними даними кількість дітей, які досягають чотирнадцятирічного віку щороку,дорівнює приблизно 10-11 тисяч на території окупованої частини Донецької області та 7-8 тисяч у Луганській. Отже, можна припустити, що з 2014 року у сукупності близько 90 тис. дітей вже досягли 14-тирічного віку і мають право отримати перший паспорт. Відповідно, з кожним роком кількість таких осіб постійно зростає. Довідково:Наразі процедура отримання першого паспортав Україні складається з такихкроків: особа, яка досягла 14-річного вікуособисто звертається до відповідального органу (ЦНАПу або територіального відділення ДМС у разі подання документів не за місцем реєстрації). Особа має заповнити заяву-анкету, надати оригінали документівщо посвідчують особубатьків або одного з батьків, які на момент народження особи мали громадянство України; для внутрішньо переміщених осіб –довідку про взяття на облік; документ, що посвідчує законного представника,та документ, який підтверджує права особи бути представником; документ, що посвідчує сплату адміністративного збору. Паспорт, який видається вперше, оформлюється непізніше як протягом20 робочих днів з моменту подання заяви-анкети.54Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр України та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-175Постанова КМУ від 25 березня 2015 року No302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%BF4Отже,процедура отримання першого паспортаособою, яка досягла 14-річного віку, загалом є достатньо простою і доступною. Однак для тих, хто проживає на ТОТ, вона ускладнена багатьма чинниками.По-перше, фінансові та часові обмеження батьків дитини. За наявною процедурою особа 14-16-річного віку разом із батьками (одним із них) або уповноваженою особою,має приїхати на підконтрольну територію щонайменше двічі. Перший раз задля того, щоб подати документи. Вдруге, щоб отримати готовий паспорт. Зазвичай кожна така поїздка триває близько двох днів, оскільки перетин лінії зіткнення є досить складним і заявники не завжди встигають протягом одного дня подати документи та повернутися додому. Отже,батьки повинні мати два вільних дні під час робочого тижня, а також мати належні фінансові ресурси для оплати послуг перевізників і ночівлі на підконтрольній території щонайменше двічі.По-друге, обмеженість можливостіперетину лінії зіткнення. Зокрема, задля того, щоб отримати перший паспорт, особа має відвідати територіальний підрозділДержавної міграційної службиУкраїни (ДМС) з обома батьками (одним з них) або уповноваженою особою, але за наявності нотаріально завіреної довіреності українського зразка від того з батьків, хто не їде з дитиною. Оскільки при поверненні після подання документів на паспорт вони перетинають лінію зіткнення або адміністративний кордон з українського боку, на якому діють загальні правила перетину державного кордону України. Зокрема,для виїзду за кордон лише з одним із батьків особи, яка не досягла 16-річного віку, необхідна наявність нотаріально завіреного дозволу другого з батьків6.Основними проблемами для перетину лінії зіткненняє:6Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України від 27 січня 1995рокуNo57 http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF5-відсутність одного з батьків і, відповідно, неможливість отримати нотаріально завірений дозвіл українського зразка;-батьки (один або обидва) є невиїзними, оскільки можуть працювати у квазівладних установах на тимчасово окупованих територіях;-наявність у батьків обмежувальнихстрахів та стереотипів щодо нелояльної політики української держави стосовно жителів ТОТ;-відсутність у родини фінансових ресурсів для попереднього виїзду на підконтрольну частину України одного з батьків для оформлення нотаріально завіреного дозволу;-особа 14-16 річного віку, яка має інвалідність і є маломобільною або цілком немобільною;-за відсутності батьків загалом –діти-сироти;-за відсутності батьків та наявності опікуна, приміром людини похилого віку, для якої процедура отримання паспортагромадянина України для дитини, що знаходиться під її опікою,є надто складною з фізичної та організаційної точки зору;-поширені випадки невизнання на українських контрольно-пропускних пунктах нотаріально завіреного дозволу російського зразка, який має один із батьків. Хоча законодавчо це не є забороненим і Україна визнає довіреності, видані на території Російської Федерації (відповідно до ст.13 Конвенції СНД).7Через невиїзний статус батькам дитини з ТОТіноді легше отримати нотаріальний дозвіл російського зразкана території РФ.Особа, яка не досягла 16-річного віку, має право перетинати державний кордон України без нотаріально завіреного дозволу другогоз батьків на підставі такихобставин:7Конвенція про правовудопомогу і правовівідносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/997_00961.Якщо другий з батьків іноземець або особа без громадянства і цей факт зафіксовано у свідоцтві про народження дитини;2.За пред’явлення такихдокументів або їх завірених нотаріально копій: -свідоцтво про смерть одного з батьків;-рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;-рішення суду провизнання другого з батьків безвісти зниклим;-рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;-рішення суду про надання дозволу на виїзд за кордон особі, яка не досягла 16-річного віку, без згоди і супроводження другого з батьків;-довідка про заборгованість сплати аліментів.8Усі вищезазначені підстави -рішення суду та довідки, які дозволяють перетинати лінію зіткнення з підконтрольної частини на тимчасово окуповану особам, які не досягли 16-річного віку, за відсутності нотаріально завіреного дозволу одного з батьків, мають бути видані на території України. Однак у багатьох випадках люди, що мешкають на ТОТ, по-перше, не поінформовані належним чином про наявні можливості українського законодавства. По-друге, отримання таких документів на підконтрольній території (зокрема судових рішень) також значною мірою ускладнено фінансовими та часовими обмеженнями для мешканців ТОТ.Значним обмеженням для жителів ТОТ Донецької та Луганської областей є можливість оформлення першого паспортагромадянина України виключно утериторіальних підрозділахДМС, що знаходяться на підконтрольній частині цих областей. Зокрема, для тих, проживає в Криму існує окремий Порядок,яким передбачено оформлення документів за місцем подання.9Для жителів ТОТ Донецької та Луганської областей такого 8Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України від 27 січня 1995рокуNo57 http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF9Постанова КМ України від 4 червня 2014 року No289 «Про порядок оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які7окремого Порядку не розроблено, а діє внутрішнє розпорядження ДМС про можливість подання документів лише на підконтрольній території двох областей. Іноді таке обмеження ускладнює ситуацію для тих людей з ТОТ, які мають родичів чи знайомих в інших регіонах України, в яких вони могли бзупинитися на час отримання першого паспортаабо залишити там дітей на період від подачі документів до отримання готового документу.Ще однією проблемою, яка значною мірою ускладнює отримання першого паспортаособами з ТОТ, є відсутність чітких та уніфікованих інструкцій для працівників територіальних підрозділів ДМС щодо процедури ідентифікації особи (її батьків) за необхідності. Зокрема, п.38 постанови КМ України від 25.03.2015р. No302.10передбачено проведення ідентифікації через підтвердження наявності свідоцтва про народження в Реєстрі актів цивільного стану. Для батьків найчастіше вимагається підтвердження свідоцтва про шлюб –витяг з Реєстру актів цивільного стану або Реєстру виборців. Нажаль необхідні підтвердження досить часто відсутні в зазначених Реєстрах. Досвід звернення осіб для отримання в органах ведення вищезазначених реєстрів свідчить про досить часті випадки відсутності записів в самих Реєстрах, зумовленірізними обставинами. При цьому, документи, які мають люди у себе, за своїм статусом, зокрема свідоцтво про народження, шлюб тощо, насправді і є витягами з Реєстрів, отже вони є чинними. Однак за умов несистемного внесення інформації до Реєстрів –дані можуть бути відсутні. Відсутність необхідних записів в Реєстріактів цивільного стану та Реєстрівиборців значною мірою ускладнює, подовжує та здорожчує процедуру отримання першого паспортаособами з ТОТ. Отримання таких підтверджень вимагає виїзду напідконтрольну територію проживають на тимчасово окупованій території України»https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/289-2014-%D0%BF#n810Постанова КМУ від 25 березня 2015 року No302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%BF8більшу кількість разів, і, відповідно, додаткових часових та фінансових витрат для батьків. Існують випадки, коли через ці складнощі батьки відмовляються від отримання їх дитиною паспортагромадянина України. Крім того, заявникам часто доводиться звертатися до процедури поновлення записів у відповідних державних реєстрах. Механізм поновлення таких записів визначено Наказом «Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання».11Приміром –конкретний випадок: родина із Луганська звернулась доНовопсковського районного відділуУправління ДМС у Луганській областідля отримання першого паспорта(дитина 2003 року народження). У рамках обов’язкової процедури у них попросили витягз Реєстру актів цивільного стану. У РАГСі виявилось, що відповідного запису про свідоцтво про народження немає. Їм сказали, що необхідно отримати нове свідоцтво про народження дитини. Задля цього під час другого приїзду до Новопскова (Луганська область) вони привезли оригінали власних свідоцтв про народження та свідоцтва про шлюб. На цей раз в Реєстрі не виявилось запису про укладання між батьками шлюбу. Для поновлення запису їм запропонували отримати нове свідоцтво про шлюб. Родина знову була вимушена повернутися до Луганська, зібрати необхідні документиіприїхати на підконтрольну територію втретє. Нові документи свідоцтво про народження дитини та свідоцтво про шлюб батьків відновлювалися протягом трьох місяців. Лише після цього дитина змогла отримати власний перший паспорт громадянина України. В інших випадках працівники територіальних підрозділів ДМС можуть вимагати абсолютно різні документи, які ідентифікують особу батьків та їх громадянство: закордонний паспорт, посвідчення водія, іноді навіть медичну довідку форми 083.11Наказ Міністерства юстиції України від 14.01.2011 No55/18793 «Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0055-11

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Відповідно до ст. 7-8 Закону України "Про громадянство України" Ви являєтесь громадянином України за двома підставами: народженням (особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України) та територіальним походженням (особа, яка народилася на території України).

    Свідоцтво про народження містить інформацію і про батьків, і про місце народження, а тому відповідно може бути документом, що підтверджує ваше українське громадянство. Тому, вважаю, що Ви маєте право в'їхати на територію України для оформлення паспорта громадянина України.

    Тобто, Вам на кордоні потрібно заявити, що Ви є громадянином України, пред'явити свідоцтво про народження та пояснити, що метою вашої поїздки є оформлення паспорта громадянина України. На всякий випадок візьміть також копії паспортів своїх батьків.

    Корисна інформація - https://dmsu.gov.ua/vazhlivo/informacziya-dlya-kri...

    Оформлення і видача паспорта громадянина України особі, яка проживає на тимчасово окупованій території України, здійснюються територіальними підрозділами Державної міграційної служби України (далі – територіальний підрозділ ДМС) за місцем звернення громадянина або його представника, у тому числі у разі оформлення особі паспорта вперше після досягнення 18-річного віку без подання документів з фотозображенням особи, виданих уповноваженими органами, установами, організаціями на підставі заяви-анкети для отримання паспорта громадянина України. Така заява-анкета заповнюється працівником територіального підрозділу ДМС.

    Заявник для оформлення паспорта подає такі документи:

    • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави;
    • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України);
    • документ, що посвідчує особу законного представника/уповноваженої особи, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника/уповноваженої особи (у разі подання документів такими особами);
    • документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів):

    про місце проживання – довідку органу реєстрації встановленого зразка;

    про народження дітей – свідоцтва про народження дітей;

    про шлюб і розірвання шлюбу – свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    про зміну імені – свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    Увага! Вищезазначені документи подаються у випадку, якщо вони видані компетентними органами державної влади України.

    довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття;

    Увага! Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення паспорта, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС.

    • документ, виданий відповідним органом, установою, організацією, який містить фотозображення особи, – для осіб, які звертаються за оформленням паспорта вперше після досягнення 18-річного віку. У разі відсутності такого документа особа подає письмове звернення в довільній формі, в якому зазначається інформація про адресу місць проживання, навчання, роботи, установ виконання покарань та інша інформація, відомості про батьків або інших родичів, які будуть залучені до проведення процедури встановлення особи;
    • одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру – для оформлення паспорта особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, або особі, яка відбуває покарання в установах виконання покарань або перебуває на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу (в разі потреби).

    Відповідно до пункту 43 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302, у разі неподання особою, яка досягла 18-річного віку, документів з фотокартками, проводиться процедура встановлення особи шляхом надсилання запитів щодо перевірки документів та інформації, зазначеної заявником у письмовому зверненні, зокрема до Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Міністерства юстиції України, органів Державної податкової служби України, навчальних закладів, військових частин, військових комісаріатів, установ виконання покарань, для отримання інформації з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, у тому числі фотокартки особи, яка дасть змогу ідентифікувати особу. В процесі перевірки береться до уваги вся інформація, яку повідомив заявник.

    Одночасно проводиться перевірка за даними обліку територіальних органів та територіальних підрозділів ДМС. Перевірка стосовно осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України проводиться, зокрема, за даними Державного реєстру виборців шляхом надсилання запитів до відповідних відділів ведення Державного реєстру виборців.

    Крім того, у виключних випадках за відсутності фотокартки особи та за результатами перевірок, за якими особу не ідентифіковано, з метою встановлення особи проводиться опитування родичів, сусідів, які були зазначені у письмовому зверненні. За результатами їх свідчень складається акт встановлення особи за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ України.

    Строк проведення процедури встановлення особи не повинен перевищувати двох місяців.

    Таким чином, паспорт громадянина України, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання. Однак враховуючи проведення процедури встановлення особи, такий термін продовжується до двох місяців.

    Крім того, за оформлення паспорта громадянина України вперше адміністративний збір не справляється (постанова Кабінету Міністрів України від 02 листопада 2016 року № 770).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України