Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 17 апреля 2021, вопрос №41286 100₴

Земельний пай,як оформити????

Доброго дня, підкажіть будь ласка,як дешевше та легше оформити земельний пай,який мій дідусь бажає передати в спадок, через заповіт чи з липня подарунком? Спасибі за допомогу.)))

Ответы юристов (6)

    Танача Юлія  Антонівна

    Доброго дня!

    Якщо нічого не зміниться до липня з питаннь відкриття ринку землі - швидше буде подарувати. Що вийде дешевше - станом на сьогодні вартість обох варіантів не досить сильно відрізняється (якщо б не було мораторію), але все залежить від вартості послуг нотаріуса, до якого Ви будете звертатися.

    Права за заповітом перейдуть через пів року після смерті спадкодавця, сплачувати кошти треба в два етапи - за заповіт та після смерті: за відкриття спадкової справи, свідоцтва тощо.

    По договору дарування - право власності переходить одразу.

    Успіхів Вам у виборі виду правочину.

    Адвокат Евгений Александрович
    100%

    Добрий вечір, Марія!

    "...як дешевше та легше оформити земельний пай,який мій дідусь бажає передати в спадок, через заповіт чи з липня подарунком"?

    - Краще оформити договір дарування земельної ділянки.

    Економія по часу, по коштам, при цьому, одразу ж після оформлення становитесь власником земельної ділянки (процедура прийняття в спадщину є тривалою по часута затратною).

    У разі дарування родичам 1 і 2 категорії сплачувати податки не потрібно. До першого ступеня спорідненості потрапляють діти, батьки, подружжя. До другого ступеня спорідненості — брати та сестри, онуки, дідусі та бабусі.

    Щоб нотаріально оформити дарчу на земельну ділянку, необхідно зібрати такі документи:

    -паспорт і ідентифікаційний код кожного з учасників угоди – того, хто дарує землю, і того, хто її приймає. Неповнолітній учасник договору повинен пред’явити свідоцтво про народження;

    -документ, який підтверджує право власності на землю (держакт, свідоцтво про право власності чи на спадщину, договір купівлі-продажу, міни тощо);

    -якщо стороною угоди про дарування землі є неповнолітній, щоб укласти її, потрібен дозвіл опікунського органу, а для підписання – письмова згода на це батьків;

    -відомості про грошову оцінку земельної ділянки;

    -витяг з Державного земельного кадастру;

    -якщо земля була набута у шлюбі або той, хто її дарує, перебуває у ньому, потрібна згода чоловіка чи дружини на оформлення такого договору, свідоцтво про шлюб або про його розірвання.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Станом на зараз Вам краще оформити договір дарування , право власності перейде одразу після оформлення нотаріусом .

    За заповітом власність перейде спадкоемцям лише через 6-ть місяців після смерті спадкодавця.

    У разі дарування родичам 1 і 2 категорії сплачувати податки не потрібно. До першого ступеня спорідненості потрапляють діти, батьки, подружжя. До другого ступеня спорідненості — брати та сестри, онуки, дідусі та бабусі.

    В такому разі податок не треба сплачувати.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Мария.

    Дешевле дарственная не будет. По цене завещание плюс вступление в наследство и дарственная стоит почти одинаково.

    Единственное, по завещанию надо ждать, а так вы сразу становитесь владелицей. Оценку земли делать не нужно будет.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Марія Клиент 3 года назад

    Всім щиро дякую за відповіді.)))

    Тимченко Анастасия Александровна

    На сегодняшний день вариант один - завещание, так как пока еще действует мораторий на отчуждение земель сельхознаначения, а пай - это именно такая земля. Возможно через пару месяцев в этом плане изменится законодательство. но сегодня только так.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України