Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 20 апреля 2021, вопрос №41432

Нотаріус вимагає апостиль на документ з Польщі

Доброго вечора! В мене склалася дуже складна ситуація. Я отримала з Польщі документ-дозвіл на продаж землі 2 мовами - польською і українською. Нотаріус відмовляється визнавати документ без апостилю. Установи, які займаються оформленням апостилю, взагалі кажуть, що між Україною і Польщею є угода про правову підтримку, яка скасовує легалізацію документів, і це все зайве. Скажіть, будь ласка, чи треба робити апостиль?

Ответы юристов (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Львов, 12 лет опыта

    Доброго дня!

    Відпвідно до ст. 15 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах, документи, які підготував або засвідчив відповідний орган однієї з Договірних Сторін, скріплені гербовою печаткою і підписом уповноваженої особи, мають силу документа на території іншої Договірної Сторони без потреби будь-якого іншого засвідчення. Це стосується також копій і перекладів документів, які засвідчені відповідним органом.

    Тобто, між Україною і Польщею скасовані вимоги щодо апостилювання та будь-якої іншої легалізації офіційних документів.

    Однак, на жаль, на практиці компетентні органи як однієї, так і іншої держави доволі часто не дотримуються міжнародного договору і вимагають легалізацію документів.

    З досвіду, Вам буде важко знайти нотаріуса, який погодиться прийняти вказаний документ без апостиля. Швидше буде проставити апостиль на документі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України