Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 28 апреля 2021, вопрос №41771

Компенсація за невикористану відпустку

При звільненні компанія виплатила компенсацію за невикористану відпустку, потім директор компанії сказала, що ці кошти треба повернути назад в компанію. Що робити в такій ситуації?

Ответы юристов (3)

    Громова Тетяна

    Доброго дня, якщо компенсація дійсно була за невикористану відпустку і в розмірі тому, який відповідає дійсності, то повертати кошти не потрібно. Якщо кошти нараховано помилково, то потрібно. На запит бухгалтера до Вас, просіть, щоб оформляла все в письмовій формі. Нехай пишуть Вам офіційного листа, де вказують, на підстві чого Ви маєте повертати кошти та з яких причин. Якщо Ви впевнені, що це кошти, які належать Вам, так як вони в повній мірі за невикористану відпустку, то, навіть, якщо роботодавець звернеться до суду, суд присудить Вам кошти залишити.

    Тетяна Громова

    • Марія Клиент 2 года назад

      дякую, Вам!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Данный вопрос четко регламентируется нормами Закона Украины "Об отпусках":

    Стаття 24. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки

    У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

    У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

    Кроме того, будет полезным следующее разъяснение:

    Ввичерпний перелік підстав, які дають право роботодавцю проводити утримання із зарплати для погашення заборгованості працівника перед підприємством, наведено в ч. 2 ст. 127 КЗпП. До них відносяться: повернення авансу, виданого в рахунок зарплати; для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості; для повернення сум, зайво виплачених внаслідок лічильних помилок; на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування; за невідпрацьовані дні відпустки у разі звільнення працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він уже одержав відпустку; при відшкодуванні шкоди, завданої з вини працівника підприємству.

    Особливу увагу звертаємо на утримання із зарплати працівника суми, надміру виплаченої внаслідок лічильних та нелічильних помилок. До лічильних відносять механічні, арифметичні помилки, помилки через збій у бухгалтерській програмі. Такі утримання проводять на підставі відповідного наказу роботодавця за умови, що не минув строк в один місяць з дня виплати неправильно обчисленої суми. Згода працівника для утримання таких сум непотрібна.

    Крім того, слід пам’ятати, що у загальному випадку при утриманні надміру виплачених коштів сума всіх відрахувань із зарплати (після утримання ПДФО, військового збору) не повинна перевищувати 20%. Не допускаються відрахування з вихідної допомоги, компенсаційних та інших виплат, на які згідно з законодавством не звертається стягнення.

    Якщо ж помилка нелічильна (неправильне застосування законів, норм колективного договору), то суму переплати працівник може повернути лише добровільно на підставі письмової заяви. Якщо утримання відбувається на підставі заяви працівника роботодавець має право утримати із заробітної плати працівника і перерахувати за зазначеним у заяві напрямом ту суму грошових коштів, яку такий працівник зазначив у цій заяві.

    Якщо працівник відмовляється повернути помилково виплачені йому внаслідок нелічильної помилки кошти, то відповідно до норми ст. 1215 ЦКУ: не підлягає поверненню безпідставно отримана виплата, у тому числі зарплата, якщо її роботодавець провів добровільно, за відсутності рахункової помилки з його боку і недобросовісності з боку працівника.

    Отже, в першу чергу слід зясувати внаслідок чого відбулась переплата, якщо це був механічний збій або арифметична помилка - кошти прийдеться повертати.

    В інших випадках Ви не зобовязані повертати вказані кошти.

    В данной ситуации работодатель обязан Вам выплатить компенсацию за неиспользованные дни отпуска - это неоспоримо. Но если при проведении подсчетов произошла ошибка необходимо определяться в ее причине, а затем уже принимать решение о законности требований руководства о возврате средств.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України