Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 06 мая 2021, вопрос №42003 100₴

Договор дарения _ кооператив _ развод

Добрый день,
Вопрос о договоре дарения кооперативной приватизированной квартиры.
В 1977г. мама вступила в кооператив, в 1980г. вышла замуж, в 2004г. родители развелись.
Взнос за квартиру полностью выплачен в 1992.
Сейчас (2021г.) мама хочет подарить квартиру мне.
Вопрос: нужен ли для этого отец? Вопрос связан именно с годом погашению взносов за квартиру.
Спасибо.

Ответы юристов (8)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    В 1977г. мама вступила в кооператив, в 1980г. вышла замуж, в 2004г. родители развелись.Взнос за квартиру полностью выплачен в 1992.

    Вопрос: нужен ли для этого отец? Вопрос связан именно с годом погашению взносов за квартиру.

    Нужно разрешение/согласие от отца.

    Так как взнос выплачивался в период брака

    Винограденко Антон Анатолійович
    50%
    Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Добрый день!

    Законодавством встановлено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. При цьому дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Право власності на квартиру у вашому випадку встановлюється в 1992 році.

    Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»; ( примітка «Приватизація» не має до кооперативного житла ніякого відношення. Приватизацією є відчуження квартир і житлових приміщень державного житлового фонду на користь громадян, які проживали в цих житлових приміщеннях на умовах найму (ст. 1 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду»)

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Отже, так як зазначене Вами нерухоме майно було набуте під час шлюбу і не підпадає під ознаки особистої приватної власності одного з подружжя, то воно вважається спільною сумісною власністю незалежно від того, хто вказаний у документах (договір купівлі-продажу, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно тощо).

    Крім того, згідно з чинним законодавством розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу (стаття 60 Сімейного кодексу України (далі – СК України)).

    Розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності, після розірвання шлюбу здійснюється співвласниками виключно за взаємною згодою. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

    Тобто згода батька - потрібна.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо квартиру приватизовано, та Ваша мама має правовстановлюючий документ на квартиру, свідоцтво про право приватноіі власності, де вона записана як власник. То в такому разі - це іі особисте майно ,яким вона може розпоряджатися як забажає , згода інших осіб не потрібна ,якщо мама єдиний власник згідно реєстру речових прав на нерухоме майно , вона може його подарувати нотаріально Вам ,як власник. Головне аби квартира була приватною власністю особи.

    Згідно ст. 321 ЦК Украііни -власник вільно розпоряджається своіім майном і володіє ним.

    Якщо внесок виплатили під час шлюбу, а потім було розлучення то згоду чоловіка колишнього необхідно отримати і завірити нотаріально.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день!

    На момент выплаты платежей родители состояли в браке, следовательно имущество является общей совместной собственностью.

    Исключение может составить ситуация, когда мама выплачивала все платежи за счет личных средств ( к примеру, продавала ранее унаследованное или подаренное лично ей имущество). Это обстоятельство подлежит доказыванию в судебном порядке. Учитывая период проведения платежей, вряд-ли сохранились какие-либо подтверждающие документы.

    Поэтому - согласие отца необходимо, пока нет решения суда о разделе имущества, квартира пребывает в их общей совместной собственности.

    Если провести сделку без письменного согласия отца - срок исковой давности для предъявления требований о недействительности договора дарения составляет 3 года с момента, когда он узнал/или мог узнать о заключении договора дарения. ( как правило, нотариусы проверяют, но если все же Вам удастся его заключить без согласия отца - помните о последствиях, такой договор может быть признан недействительным)

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    1. Кооперативную квартиру, которая не переоформлена и на нее не получено право собственности (квартиры нет в Державньм реєстрі речових прав на нерухоме майно), подарить нельзя, т.к. не один нотариус не оформит Договор дарения.

    2. Уже исходя из того, кто будет указан в Реестре, как собственник, станет ясно необходимо ли привлекать к дарению отца.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Крикун Сергій  Павлович
    50%
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15):

    "Стаття 3. Засади державної реєстрації прав...

    3. Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

    1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

    2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов’язкової реєстрації.

    4. Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 28 цього Закону...".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 384. Права житлово-будівельного (житлового) кооперативу та їх членів на квартиру в будинку кооперативу

    1. Будинок, споруджений або придбаний житлово-будівельним (житловим) кооперативом, є його власністю.

    2. Член житлово-будівельного (житлового) кооперативу має право володіння і користування, а за згодою кооперативу - і розпоряджання квартирою, яку він займає в будинку кооперативу, якщо він не викупив її.

    3. У разі викупу квартири член житлово-будівельного (житлового) кооперативу стає її власником.".

    З А К О Н У К Р А Ї Н И "Про внесення зміни до Закону України "Про кооперацію" щодо набуття членами кооперативу права власності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1448-17):

    "1. Закон України "Про кооперацію" ( 1087-15 ) (Відомості Верховної Ради України, 2004 р., N 5, ст. 35) доповнити статтею 19-1 такого змісту:

    "Стаття 19-1. Права членів кооперативу на його майно

    Член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового, дачного, гаражного чи іншого відповідного кооперативу має право володіння, користування, а за згодою кооперативу - і розпоряджання квартирою, дачею, гаражем, іншою будівлею, спорудою або приміщенням кооперативу, якщо він не викупив це майно.

    У разі викупу квартири, дачі, гаража, іншої будівлі, споруди або приміщення член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового, дачного, гаражного кооперативу чи іншого відповідного кооперативу стає власником цього майна.

    Положення цієї статті не застосовуються до об'єктів права власності кооперативів, діяльність яких регулюється спеціальними законами".".

    Поэтому не согласен с мнением коллеги Карпенко о невозможности проведения сделки дарения кооперативной квартиры, не внесенной в Госреестр имущественных прав недвижимого имущества и правомерности отказа нотариуса в оформлении такой сделки - после оформления сделки сведения по этой квартире будут включены нотариусом (подлежат включению)) в данный Реестр.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Олег!

    "Вопрос: нужен ли для этого отец? Вопрос связан именно с годом погашению взносов за квартиру"?

    -Нужно ознакомиться с документами о приватизации квартиры.

    Исходя из Вашей информации, то необходимо разрешение отца, удостоверенное нотариально.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Олег!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n3...):

    Стаття 719. Форма договору дарування

    2. Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/conv#n...):

    Стаття 55. Посвідчення договорів про відчуження та заставу майна

    Договори про відчуження та заставу майна, що підлягає реєстрації, крім випадків, встановлених статтею 38 Закону України "Про іпотеку", посвідчуються за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що відчужується або заставляється, або за наявності державної реєстрації права власності на таке майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У разі застави майбутнього майна або створення забезпечувального обтяження в майбутньому майні нотаріусу надаються документи, що підтверджують наявність прав на набуття такого майна у власність у майбутньому.

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/conv#...):

    Глава 2. Посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна

    1.2. Право власності на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, земельну ділянку, що відчужуються, може бути підтверджено, зокрема, одним з таких документів або їх дублікатів: нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, пожертви, довічного утримання (догляду), ренти, дарування, міни, спадковим договором; свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів (аукціонів); свідоцтвом про придбання заставленого майна на аукціоні (публічних торгах); свідоцтвом про право власності; державним актом на право власності на земельну ділянку; свідоцтвом про право на спадщину; свідоцтвом про право власності на частку в спільному майні подружжя; договором про поділ спадкового майна; договором про припинення права на утримання за умови набуття права на нерухоме майно; договором про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно; договором про виділення частки в натурі (поділ); іпотечним договором, договором про задоволення вимог іпотекодержателя, якщо умовами таких договорів передбачено передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки; рішенням суду; договором купівлі-продажу, зареєстрованим на біржі, укладеним відповідно до вимог законодавства, тощо.

    У разі коли державну реєстрацію права власності на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, земельну ділянку, що відчужуються, відповідно до закону проведено без видачі документа, що посвідчує таке право, право власності підтверджується на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього.

    Сейчас (2021г.) мама хочет подарить квартиру мне. Вопрос: нужен ли для этого отец? - якщо у документах, якими підтверджується право власності на квартиру, власником зазначено лише вашу маму (тобто, особиста приватна власність), то згода вашого вашого батька на дарування непотрібна. У будь-якому разі це буде встановлювати нотаріус, до якого Ви звернетесь за посвідченням договору дарування.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України