Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 08 мая 2021, вопрос №42099

Чи можливо скористатися набувальною давністю

Доброго дня.
Підкажіть будь ласка, в мене така ситуація.
Ми проживаємо в орендованій квартирі 12 років, заборгованості по комунальним платежам не має, усі квитанції зберігаються у нас. Господарі квартири більше 20-ти років проживають десь в Росії і вже давно отримали громадянство Російської Федерації. Зв'язку із ним напряму в нас ніколи не було, гроші за оренду приміщення ми передавали їх племінниці, яка декілька разів на рік приїздила в гості до доньки в Україну і приїздила до нас перевірити чи все гаразд. Останні п'ять років з нею зв'язок ми підтримуємо лише в телефонному режимі один два рази на день. Гроші за оренду щомісяця переводимо на її карту. На сьогоднішній день власникам квартири вже десь 80-90 років. Чи може ми отримати цю квартиру у власність за набувальною давністю? Чи є якісь інші шляхи визнати цю квартиру "безхазяйною" і отримати її у власність?

Ответы юристов (3)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    В данной ситуации мало шансов признать за Вами право собственности на данную квартиру - у нее есть хозяева, они не являются пропавшими без вести, у них есть наследники, вы продолжаете осуществлять оплату за квартиру как арендаторы.

    Имеет место самая обычная аренда - только небольшие особенности в арендодателе, он находится за пределами Украины, но это не лишает его прав на его собственность.

    Могу предложить Вам попытаться пообщаться с хозяевами для разрешения вопроса о покупке квартиры полностью или с оплатой по частям.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Костюк Любовь Тарасовна

    Чули дзвін та не знаєте де він. Яким чином ви хочете визнати право власності за набувальною давністю ? У майна є законні власники, ви являєтесь орендаторами, і більш нічого вам не світить як орендувати. І немає значення скільки років власникам, у них є спадкоємці, яким до речі ви оплачуєте оренду.

    Костромина Виктория
    Чи може ми отримати цю квартиру у власність за набувальною давністю?

    нет

    Чи є якісь інші шляхи визнати цю квартиру "безхазяйною" і отримати її у власність?нет

    у квартиры есть хозяева и есть наследники

    а приобретательная давность - то другое - чем долгая аренда квартиры

    Стаття 344. Набувальна давність

    1. Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

    Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

    Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

    2. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є.

    3. Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред'явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п'ятнадцять, а на рухоме майно - через п'ять років з часу спливу позовної давності.

    Втрата не з своєї волі майна його володільцем не перериває набувальної давності у разі повернення майна протягом одного року або пред'явлення протягом цього строку позову про його витребування.

    4. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України