Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Судебная практика, 12 мая 2021, вопрос №42253

Чи загрожує мені суд, якщо я поскаржусь в податкову на працедавця?

Доброго дня. Дуже розраховую на Вашу допомогу. Склалась наступна ситуація - недобросовісний працедавець не хоче оформлювати робітників офіційно. Після тривалих прохань оформив тільки на 0,25 ставки, сказав що або так, або ніяк.

Решту зарплати, яка не виплачувалась офіційно, видавав на руки, потім перестав взагалі. Приходило тільки по 1700 в місяць на карту офіційних коштів.

Ця ситуація мене не влаштовувала, і я подала заяву на звільнення. Роботодавцю сказала, що якщо він не поверне кошти, то про його сіру і чорну бухгалтерію повідомлю податкову (маю докази).

На що він почав погрожувати затягати мене по судах, що це конфіденційна інформація, і я не маю права це кудись виносити. І що, мовляв, це я йому буду платити потім.

Скажіть, будь ласка, чи так справді може бути? Кошти він так не повернув повністю мені, а колишнім працівникам взагалі не виплатив ні копійки. Чи можу я надіслати анонімну скаргу без негативних для себе наслідків? Буду вдячна за будь-яку допомогу.

Ответы юристов (2)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! це обман.

    Пишіть скарги в Держапраці регіону на наявність не оформлених працівників.

    Так, інформація конфіденційна, однак вона містить докази правопорушень, тому може бути повідомлена контролюючим органам.

    Так, роботодавець може подавати на вас у суд, приписати вам нестачу або розкрадання і вам дведеться захищати себе, однак ці справи безперспективні для роботодавця і матимуть характер шантажу і вимагання. У разі погроз, також звертайтесь до поліції із відповідною заявою.

    Щасти Вам!

    Рочняк  Татьяна Сергеевна

    Доброго дня, Олено!

    У разі подання Вами скарги до податкової, жодної відповідальності чи штрафних санкцій до Вас застосовано не буде!

    Після отримання інформації, податкова, імовірніше за все, ініціює перевірку та донарахує штрафні санкції роботодавцю. Адже саме роботодавець є податковим агентом та зобов'язаний сплачувати податки з доходів своїх працівників.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України