Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 24 мая 2021, вопрос №42744 600₴

Быстрое оформление наследства на квартиру и дачу или отказ в пользу другого лица

Здравствуйте,
У меня месяц назад умер дедушка. Им было составлено завещание на квартиру и дачу, где единственным наследующим был указан я.
Проблема в том, что я нахожусь в длительной командировке в другой стране и нету возможности посещать Украину часто. Я буду в Украине через месяц и хотелось бы решить эту проблему за один визит
У меня два вопроса/альтернативы:
1. могу ли я за один визит отказаться от права наследования в пользу другого лица (не указанного в завещании) - гражданскую жену дедушки (проживающую с ним 9 лет) или в пользу моего отца (у которого нет родственных связей с дедушкой)?
2. могу ли я подать заявление на вступление в наследство сейчас и оставить доверенность отцу для оформления права собственности на него или на меня? могу ли я так же оставить отцу доверенность на оформления дарственной на него или гражданскую жену дедушки?

Ответы юристов (16)

    Винограденко Антон Анатолійович
    10%

    Доброе утро!

    На 1-ый вопрос: Нет, вы не можете отказаться от завещания в пользу другого лица, так как это второе лицо не указано в завещании (ст. 1274 Гражданского кодекса Украины). Чтобы 100% владельцем стала гражданская жена дедушки или ваш отец - вам лучше всего все таки вступить в наследство и продать/подарить указаным выше лицам унаследуемое имущество. В том числе эти лица не относятся к тем, кто имеет право на обязательную часть наследуемого имущества (ст. 1241 ГКУ).

    На 2-ой вопрос: вам лично нужно будет подать заявление на принятие наследства по завещанию и сразу же, у этого нотариуса, оформить доверенность на отца, чтобы он по этой доверенности имел право офорить право собственности на имущество.

    Насчет "дарственной": тут, к сожалению, подарить имущество до оформления права собственности на такое имущество, которого у вас на данный момент нет - не получится. Доверенность вы оформить сможете, однако в такой доверенности должно быть указано конкретное имущество, которое может быть подарено. Поэтому до оформления права собственности оформить договор дарения не получится.

    В принципе, вам лично после подачи заявления и оформления по доверенности права собственности делать ничего не нужно. Все сделает лицо по доверенности. Но в след. раз (после прошесвия 6-ти месяцев со дня смерти и после оформления права собственности на вас) как будете в Украине, оформите дарственную на любое лицо

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    8.3%

    Доброе утро. На Ваш первый вопрос ответ- нет, не можете. Вы могли бы отказаться только в пользу другого лица указанного в завещании. На второй вопрос ответ: Вы за один раз можете открыть наследственное дело, оформить доверенность на любое лицо, которое будет заниматься оформлением наследства ( получить свидетельство и т.д.) Или открыть наследственное дело и в следующий ВАш приезд ( закон не устанавливает сроки, но не раньше чеем через 6 месяцев) получить свидетельство о праве на наследство. Если Вы хотите в дальшейшем распорядиться имуществом ( подарить, продать), то это можно будет сделать только после получения свидетельства о праве на наследство. Рекомендую обратиться к частному нотариусу, предварительно оговорив цену и объем работы за один ваш приезд.

    Удачи Вам.

    Пользователь не активен
    8.3%
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Отказаться от своего наследства в Вашей конкретной ситуации Вы не можете.

    В Ваш следующий приезд рекомендую Вам оформить у нотариуса заявление о вступлении в наследство и открыть "спадкову справу". Также желательно оформить на кого-то из родных, знакомых (кому Вы доверяете) довереность на представительство Ваших интересов при оформлении Вашего наследства. Это первый блок решения Вашего вопроса.

    Затем. когда Вы приедете в следующий раз, но не раньше чем через 6 мес. и не раньше чем свидетельство о праве на наследство будет Вам выдано - Вы оформите либо доверенность на распоряжение Вашей собственностью либо сразу же подарите ее.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Танача Юлія  Антонівна
    8.3%

    Добрый день, Дмитрий!

    К сожалению, поскольку Вы наследник по завещанию, отказаться в пользу другого лица ( которое не указано в завещании), возможности нет. При этом можно просто отказаться от наследования по завещанию или не подавать заявление о вступлении в наследство ( в случае, когда Вы не прописаны с наследодателем по одному адресу, завещание автоматически не работает, необходимо обратиться в нотариальную контору).

    Из перечисленных Вами лиц право на наследство может иметь гражданская супруга дедушки, но факт совместного проживания с ним ей придется устанавливать в судебном порядке.

    Тогда она сейчас должна подать нотариусу заявление о вступлении в наследство ( можно отправить почтой, чтобы у нотариуса не было соблазна не принять), далее, после истечения 6 месяцев со дня смерти, нотариус выдает постановление об отказе в совершении нотариальных действий, она обращается в суд, суд устанавливает факт, имеющий юридическое значение и, с решением суда гражданская супруга дедушки снова обращается к нотариусу за выдаче свидетельства о праве на наследство.

    Такой вариант стоит рассматривать, когда есть необходимость не оформлять имущество на себя ( декларации, кредитные обязательства) и когда среди других наследников нет ссор и споров.

    Относительно доверенности - конечно, можете. Обязательно необходимо прописывать в доверенности о том, что она с правом получения свидетельства о праве на наследство.

    Удачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    6.7%

    Добрый день Дмитрий!

    По приезду в Украину обратитесь к нотариусу с заявлением о принятии наследства. Нотариус откроет наследственное дело. Через 6 месяцев после смерти дедушки нотариус выдаст свидетельство о праве на наследство, которое является правоустанавливающим документом. После его получения сможете распоряжаться имуществом. Поскольку большую часть времени находитесь за границей оформите на вашего предствителя доверенность. По этой доверенности представитель получит свидетельство и продаст (подарит) имущество кому посчитаете нужным.

    Отказаться от наследства в пользу другого лица Вы не можете поскольку завещание оформлено только на Вас.

    Карпенко Андрей Владимирович
    8.3%

    Добрый день!

    I.

    Невозможно отказаться от наследства по завещанию в пользу лица, не указанного в завещание.

    Согласно ст. 1217 ГК предусмотрено два вида наследования: по закону и по завещанию.

    Завещание – это акт односторонней воли, который включает в себя пожелания по поводу распоряжения имуществом после смерти любого лица. Данный документ составляется в свободной форме и обязательно заверяется нотариусом (ст. 1233 ГУ Украины).

    Статья 1274. Право на отказ от принятия наследства в пользу другого лица

    1. Наследник по завещанию имеет право отказаться от принятия наследства в пользу другого наследника по завещанию.

    II.

    Вы можете оставить отцу доверенность на получение Свидетельства о наследстве и оформление имуществаства, полученного в наследство. Оформить имущество, полученное по завещанию, возможно только на Вас.

    Доверенность лучше оформлять у того нотариуса, который открыл наследственное дело.

    III.

    На основании статьи 717 Гражданского кодекса Украины:

    Договор дарения – это документ, подтверждающий передачу права собственности от дарителя к одариваемому человеку на безвозмездной основе – бесплатно.

    Подарить можно только то, что принадлежит вам.

    Документы для оформления договора дарения
    • Свидетельство на право собственности.
    • Оценка объекта недвижимости.
    • Справка (форма 1) о зарегистрированных на данной жилплощади людях.
    • Согласие супруга (супруги) на проведение сделки (если недвижимость была приобретена в браке).
    • Разрешение органа опеки и попечительства в случае, если одариваемый не достиг 18 лет или в квартире прописаны дети.

    При оформлении договора дарения нужно присутствие у нотариуса обоих сторон сделки – дарителя и одариваемого.

    Согласно статье 720 Гражданского кодекса Украины, договор дарения от имени дарителя может быть заключён его представителем.

    Для этого нужно оформить нотариально удостоверенную доверенность на нужный объект недвижимости.

    Обязательные пункты в доверенности:
    • Место и дата составления доверенности
    • Фамилия, имя, отчество дарителя и доверенного лица
    • Должно быть чётко указано, кому представитель имеет право подарить. Указываются все данные одариваемого человека.
    • Местожительство дарителя и представителя
    • Срок действия доверенности

    На данный момент Свидетельства о праве собственности на недвижимость у Вас нет.

    Следовательно оформить доверенность на право дарения у Вас также отсутствует.

    После оформления права собственности на недвижимость, Вы можете оформить доверенность на оформление дарственной в той стране, в которой проживаете.

    Такую доверенность можно оформить у местного нотариуса или в консульском отделе Посольства Украины.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    8.3%

    Доброго дня! На Ваші запитання повідомляю наступне:

    1. Згідно діючого законодавства України, Ви не можете відмовитись від спадщини на користь іншої особи не вказаної в заповіті. (ст. 1274 Цивільного Кодексу України частина 1. Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом).

    2. В Ваш приїзд ви оформите Заяву про прийняття спадщини, вона подається спадкоємцем особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини у письмовій формі. У цього ж нотаріуса можна оформити довіренність на вашу довірену особу про реєстрацію права власності на вас.

    Після реєстрації права власності на вас (після спливу 6 міс.), вам не треба приїздити до України, ви можете оформити доручення на будь-кого в консульській установі України в країні вашого перебування. Але звертаю вашу увагу, за дорученням на батька, він не зможе оформити договір дарування сам на себе. Доручення має бути на іншу особу яка подарує батькові майно, яке належить вам.

    Будуть питання пишіть, контакти в профілі. Щасти Вам.

    Гончаренко Константин
    7.5%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    1. Так як є заповіт на Вас , ввдмовитися Ви вже не можете від спадку.(ст. 1222 ЦК Украііни)

    2. Вам необхідно прибути в Украііну і звернутись до нотаріуса за місцем реєстраціі померлого ,або його майна у термін 6-ть місяців після відкриття справи. Оформлюєте довіреність на будь-яку особу, яка завершує процедуру і отримує Ваше свідоцтво про право на спадщину і передає його Вам.

    Після вступу у спадок ,Ви як власник можливо даруєте майно родичам через договір дарування нотаріально.

    Можете укласти нову довіреність і уповноважити людину ,яка укладе договір дарування від Вашого імені.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    6.7%

    Доброго дня! Зверніться в першу чергу до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, після оформіть довіреність на батька чи на інших третіх осіб з правом вічудження вказаного майна в подальшому і вже довірена особа- зацікавлені зможе прийняти спадок від Вашого імені і в подальшому перереєструвати його на себе шляхом укладання договору купівлі -продажу або дарування якщо це Ваш родич першої черги спорідненості. Вдалогов Вам вирішення Вашого питання. Перший варіант виключила у звязку з неможливістю проведення таких дій

    Кирда Вячеслав Володимирович
    5%

    Доброго дня, Дмитро!

    1. На жаль, відмовитися від спадщини на користь іншої особи, не зазначеної в заповіті, Ви не зможете. Це заборонено чинним законодавтсвом.

    2. Коли приїдете в Україну, головним завданням для Вас буде подання заяви на вступ до спадщини, і відкриття спадкової справи у нотаріуса. Окрім того, можете видати довіреність на іншу особу, яка буде займатися питанням прийняття спадщини.

    Враховуйте, що свідоцтво про право на спадщину можна буде отримати не раніше ніж через 6 місяців після смерті особи.

    Однак після спливу 6 місяців Вам необов'язково буде приїзждати в Україні, якщо довіреність буде правильно оформлена.

    Всі ці питання краще уточняти вже у нотаріуса.

    У випадку наявності запитань, звертайтесь!

    Крикун Сергій  Павлович
    7.5%

    Закон Украины "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12):

    "Стаття 1. Поняття нотаріату. Органи і особи, які вчиняють нотаріальні дії...

    Вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на дипломатичні представництва України..

    Стаття 66. Свідоцтво про право на спадщину та строки його видачі

    На майно, що переходить за правом спадкоємства до спадкоємців або держави, нотаріусом або в сільських населених пунктах - посадовою особою органу місцевого самоврядування, яка вчиняє нотаріальні дії, за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину.."

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України" (по активной выше ссылке или https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04):

    "1.2. Вчинення нотаріальних дій покладається на консульських посадових осіб (далі - консул), які працюють в дипломатичних представництвах та консульських установах України.

    1.3. Консулами вчиняються такі види нотаріальних дій:...

    3) видаються свідоцтва про право на спадщину;...

    6) засвідчується вірність підпису на документах;

    7) засвідчується справжність кваліфікованого електронного підпису на електронних документах;...

    12) посвідчується час пред'явлення документів;..

    Законодавством України можуть бути передбачені й інші дії, що вчиняються консулами...

    3.11. Видача свідоцтва про право на спадщину

    3.11.1. На майно, що переходить за правом спадкування до спадкоємців, консулом за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину...".

    "ПОРЯДОК розгляду звернень громадян у Міністерстві закордонних справ України, його представництвах на території України та закордонних дипломатичних установах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0061-20):

    "8. У цьому Порядку терміни вживаються у таких значеннях:

    звернення громадян - викладені у письмовій, усній або електронній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги;

    заява (клопотання) - звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та законодавством України їхніх прав та інтересів...".

    Учитывая, что оформление наследства осуществляется уполномоченными Законом о нотариате лицами по месту открытия наследства, оформить наследство в Консульстве Украины в стране Вашего пребывания невозможно, но обратиться в Консульство для передачи Ваших заявлений и документов о принятии наследства, выдачи свидетельства нотариусом по месту открытия наследства считаю правомерным, надлежащим и возможным. Обратитесь в Консульство Украины в стране Вашего пребывания.

    Адвокат Евгений Александрович
    5%

    Здравствуйте, Дмитрий!

    "1. могу ли я за один визит отказаться от права наследования в пользу другого лица (не указанного в завещании) - гражданскую жену дедушки (проживающую с ним 9 лет) или в пользу моего отца (у которого нет родственных связей с дедушкой)"?

    - Нет (ст.1274 Гражданского кодекса Украины).

    "2. могу ли я подать заявление на вступление в наследство сейчас и оставить доверенность отцу для оформления права собственности на него или на меня? могу ли я так же оставить отцу доверенность на оформления дарственной на него или гражданскую жену дедушки?"

    - Да, это Ваше право лично подать заявление на принятие наследства нотариусу, затем на представление интересов по доверенности, удостоверенной у нотариуса или в Консульстве Украины в стране Вашего пребывания.

    Всего доброго!

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Дмитре. По Ваших питаннях, відповідаю по порядку.

    1. могу ли я за один визит отказаться от права наследования в пользу другого лица (не указанного в завещании) - гражданскую жену дедушки (проживающую с ним 9 лет) или в пользу моего отца (у которого нет родственных связей с дедушкой)?

    Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, яка відкривається з дня смерті особи або з дня, з якого вона оголошується померлою. Для цього Вам необхідно звернутися із заявою про відмову від прийняття спадщини, яка подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    У частині 1 статті 1274 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом. До спадкування за заповітом можуть запрошуватися не тільки спадкоємці, які зазначені в заповіті, а й спадкоємці за правом на обов'язкову частку(це малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом).

    Частиною 4 статті 1274 ЦК України передбачено, якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім'я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

    Тобто, якщо в заповіті Вашого померлого дідуся не зазначена його громадянська дружина, то законодавстом України не передбачено відмовлятись від спадщини на користь особи, яка не вказана в заповіті, крім випадків з обов'язковою часткою в спадщині(описала вище).

    2. могу ли я подать заявление на вступление в наследство сейчас и оставить доверенность отцу для оформления права собственности на него или на меня? могу ли я так же оставить отцу доверенность на оформления дарственной на него или гражданскую жену дедушки?

    Так, це можливо.

    Ви подаєте відповідну заяву про відкриття спадщини протягом шести місяців з дня смерті особи або з дня, з якого вона оголошується померлою.

    Далі Ви в того ж нотаріуса можете зробити довіреність на особу, якій довіряєте щодо представлення Ваших інтересів в усіх необхідних органах, підприємств, установ, організацій та з правом підпису на усіх необхідних документах для прийняття спадщини.

    Спадкове майно буде у Вашій власності, якою Ви матимете право розпоряджатись на власний розсуд (дарувати, продавати, здавати в оренду, тощо).

    Успіхів Вам.

    Костромина Виктория

    У меня два вопроса/альтернативы:

    1. могу ли я за один визит отказаться от права наследования в пользу другого лица (не указанного в завещании) - гражданскую жену дедушки (проживающую с ним 9 лет) или в пользу моего отца (у которого нет родственных связей с дедушкой)? нет

    2. могу ли я подать заявление на вступление в наследство сейчас и оставить доверенность отцу для оформления права собственности на него или на меня? можете

    могу ли я так же оставить отцу доверенность на оформления дарственной на него или гражданскую жену дедушки? доверенность на распоряжение можете но не на оформление на себя

    на гр. жену деда Ваш отец может оформить дарение по Вашей доверенности

    так же вариант вы не подаете заяву на наследство - и тогда все дети дедушки смогут оформить наследство - при условии что Вы не зарегистрированы с дедушкой - так как принимаете наследство автоматически без подачи заявы

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    щодо ваших питань

    Так дійсно Ви не маєте право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом (ст. 1274 ЦК України частина ), тобто вам необхідно прийняти спадщину, на що у Вас є 6 місяців.

    Наступний ваш етап це прийняття спадщини, Ви або самостійно протягом зазначеного терміну звертаєтесь до нотаріуса за місцем відкриття спадщини та оформляєте документи на прийняття спадщини, або оформляєте довіреність на довірену вами особу.

    Процедура прийняття спадщини не складна з грамотним оперативним нотаріусам ви зробите досить швидко, просто повідомите нотаріусу про ваші подальші дії тобто

    " Ви приймаєте спадщину та видаєте довіреність та батькові для здійснення подальших дій"

    " Ви приймаєте спадщину та укладаєте договір купівлі продажу на зазначену вами особу"

    " Ви приймаєте спадщину та укладаєте договір дарування на зазначену вами особу"

    " Ви приймаєте спадщину є власником майна і в подальшому ним володієте, користуєтесь ,здаєте в оренду тощо "

    Успіхів

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Дмитрій!

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text):

    Глава 10. Видача свідоцтв про право на спадщину

    2.1. Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про відкликання заяви про прийняття спадщини або про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

    2.3. У разі наявності заповіту нотаріусу подається його оригінал чи дублікат. Повна інформація про заповіт, який було посвідчено іншим нотаріусом, витребовується нотаріусом шляхом направлення запиту.

    3.3. Заяви про прийняття спадщини або відмову від її прийняття подаються спадкоємцем особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини у письмовій формі.

    3.6. Не допускається приймати заяви про прийняття спадщини, про відмову від неї або заяви про їх відкликання, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей.

    3.15. Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину.

    3.27. Спадкоємець за заповітом має право відмовитись від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    Тепер по вашим питанням:

    1) могу ли я за один визит отказаться от права наследования в пользу другого лица (не указанного в завещании) - гражданскую жену дедушки (проживающую с ним 9 лет) или в пользу моего отца (у которого нет родственных связей с дедушкой)? - не можете.

    2) могу ли я подать заявление на вступление в наследство сейчас и оставить доверенность отцу для оформления права собственности на него или на меня? - можете.

    3) могу ли я так же оставить отцу доверенность на оформления дарственной на него или гражданскую жену дедушки? - можете. Однак, якщо довіреність буде видана на батька, то оформити договір дарування він на себе не зможе, лише на цивільну дружину дідуся. Так як згідно ч. 3 ст. 238 Цивільного кодексу України представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України