Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 31 мая 2021, вопрос №43106 150₴

Чи потрібно реєструвати домашню друкарню?

Чи варто реєструвати домашню друкарню?
Працюю самостійно і прибутків поки що майже немає,тому що я лише нещодавно почала займатись цією діяльністю. Якщо реєструвати ,то ФОП чи ТОВ?
І ще таке питання. Я друкую підручники британських видань,такі як Oxford University Press, Pearson і т.д. Як друкувати ці підручники без порушення авторського права? Чи потрібна ліцензія?

Ответы юристов (5)

    Винограденко Антон Анатолійович
    23.3%
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    ТОВ для вас не варіант. Найвигідніше вам зареєструватися як ФОП та обрати 2 групу єдиного податку. Звітність в такому разі у вас лише 1 раз на рік (тобто за 2021 рік ви будете звітуватися до 9-го лютого 2022 року). Податки сплачуються в такому розмірі (на даний час): Єдиний податок 1200 грн. та ЄСВ 1320 грн. на місяць.

    Для друкування британських видань ліцензія не потрібна. А вот щодо порушення авторських прав - так, якщо ви будете здійснювати дії, спрямовані на протиправне використання об'єктів права інтелектуальної власності, що належать іншим особам (у вашому випадку Oxford University Press, Pearson) то це буде вважатися порушенням,

    Є багато договірних форм та способів передачі авторських прав від автора до видавництва. Без отриманням відповідного дозволу видавництвом – використання твору буде вважатися порушенням прав.

    Можна виділити 3 основних шляхи розпорядження автором своїми вже створеними творами:

    1. виключна ліцензія — укладання ліцензійного договору, за яким видавництву надається виключне та ексклюзивне право здійснювати друк та реалізацію примірників твору (такий договір може бути тимчасовим, але поки він діє, навіть автору буде заборонено використовувати твір);
    2. невиключна ліцензія — ліцензійний договір, який буде надавати видавництву невиключне тимчасове право використовувати твір (відмінність із переднім видом договору буде полягати в тому, що видавництво буде не єдиною особою, яка зможе друкувати та реалізовувати примірники – така можливість буде залишатися й за автором, і за особами, яким він також може надати такий дозвіл);
    3. передача всіх майнових авторських прав видавництву (в цьому випадку повноцінним правовласником щодо всіх можливих способів використання твору буде видавництво на період усього строку дії авторських прав – купівля-продаж, якщо проводити не зовсім коректну, але просту і зрозумілу аналогію).

    Усі договори повинні укладатися в письмовій формі – одна з основних умов дійсності авторських договорів. Усна форма домовленості може призвести до визнання такої домовленості недійсною в разі настання спірної ситуації.

    Також обов’язковими вимогами до авторських договорів є:

    • чітка ідентифікація об’єкту, щодо якого передаються права, тобто твору (назва, дата створення твору його короткий опис, перелік авторів, тощо);
    • чіткий перелік способів використання твору, які передаються за договором (навіть у випадку, коли автор передає всі можливі майнові права на твір, необхідно вказати перелік усіх можливих способів використання такого твору видавництвом – тут діє правило «все, що не вказано в договорі НЕ вважається переданим»);
    • — обов’язкова ідентифікація платежу як авторської винагороди;
    • строк дії договору, тобто дозволу використання твору, якщо автор передає таке право тимчасово;
    • територія дії дозволу використання твору.

    Переклад тексту твору – окремий вид використання твору, на який у правовласника (автора чи осіб, кому право було передане) є майнові права як дозволяти здійснення такого перекладу, так і забороняти. При чому, якщо в майбутньому буде здійснюватися переклад уже перекладеної версії твору на ще одну з мов («переклад перекладу»), то такому «новому перекладачу» доведеться отримати дозвіл і в автора чи правовласника оригіналу, і в попереднього перекладача, оскільки переклад – це теж твір (похідний), на який у перекладача виникатимуть права.

    Підсумовуючи, можу виділити такі основні поради при роботі з авторським правом:

    • — ретельно підходьте до доказування свого авторства твору – оприлюднення твору із зазначенням автора та дати створення твору, а за можливості також здійснити державну реєстрацію авторського права;
    • — обговорюйте всі суттєві умови домовленостей щодо передачі авторських прав та фіксуйте їх у письмовому вигляді;
    • — звертайте увагу на тип передачі прав у договорі (передача всіх майнових прав чи часткова й тимчасова);
    • — фіксуйте питання оплати авторської винагороди в договорі;
    • — користуйтеся професійною підтримкою юристів з авторського права, оскільки питання інтелектуальної власності є складними та неоднозначними, а висвітлити всі можливі деталі в одній публікації неможливо.
    Гончаренко Константин
    33.3%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Согласно Закону Украины «Об издательском деле»:

    Издательством является специализированное предприятие, основным видом деятельности которого является подготовка и выпуск издательской продукции.

    Такие предприятия делятся на:

    - Издателей;

    - Изготовителей издательской продукции;

    - Распространителей издательской продукции.

    Государственный комитет телевидения и радиовещания Украины осуществляет внесение субъектов издательского дела в Государственный реестр. Сам Комитет делится на:

    1. Госкомтелерадио, вносит в Государственный реестр:

    - Издателей – субъекты предпринимательской деятельности, выпускающие издательскую продукцию объемом более пяти наименований в год;

    - Изготовителей издательской продукции - субъекты предпринимательской деятельности, выпускающие издательскую продукцию стоимостью более 500 тысяч гривен в год;

    - Распространителей издательской продукции - субъекты издательского дела, осуществляющие порядка двух-трех видов деятельности в издательском деле.

    2. Местные подразделения Госкомтелерадио вносят в Государственный реестр:

    - Издателей, выпускающих издательскую продукцию объемом до пяти наименований в год;

    - Изготовителей, выпускающих издательскую продукцию стоимостью менее 500 тысяч гривен в год;

    - Распространителей издательской продукции, не имеющих сети книгораспространения.

    Рассмотрение заявления о государственной регистрации издательства осуществляется на протяжении одного месяца со дня подачи документов (ЗУ «Об издательском деле»).

    Необходимо зарегистрироваться как ФОП , Выбрать КВЕДы и 2 группу налогообложения ,так же получить разрешение от авторов на печать их изданий ,что бы не нарушалось авторское право автора.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Додатково повідомляю:

    У зв"язку з тим, що Ви плануєте вести діяльність на постійній основі і одержувати дохід від продажу виданої ж Вами літератури, реєструватись як Фізична особа підприємець (ФОП) Вам необхідно. Рекомендувати Вам можна реєстрацію ФОП третьої групи з податком 5% з ПДВ АБО 3% БЕЗ ПДВ - від доходу.

    Державну реєстрацію ФОП Ви можете зробити за два - три дні,( ОНЛАЙН СЕРВІС ДІЯ), а з відкриттям рахунку у банку та постановкою на облік у податкових органах два-три тижні.

    ФОП на єдиному податку не мають "від'ємної частини", ведуть облік лише доходів, а не витрат. В залежності від суми доходів, що планується, варто розглянути також і другу групу. Крім того, є ще щомісячний ЄСВ у розмірі 22% від мінімальної зарплати, якщо особа - ПІДПРИЄМЕЦЬ не є пенсіонером.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    16.7%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань

    Дійсно я теж вважаю, що доцільності створення ТОВ у вас на даний період часу немає (ведення обліку, реєстрація, оподаткування тощо) так на даний час вам оптимально буде для можливості реалізації своєї продукції відкриття ФОП.

    Зареєструватися платником єдиного податку (2 або 3)

    2 група

    – кількість найманих працівників – не більше 10 осіб;

    – річний обсяг доходу не повинен перевищувати 5 004 000 грн. Здійснюють господарську діяльність з надання послуг** (у т.ч. числі побутових) платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства до 20% мін зарплати у розрахунку на календарний місяць максимальна сума з 01.01.2021 р. 1200 грн.

    3 група

    – кількість найманих працівників – без обмежень;

    – обсяг доходу не повинен перевищувати 7 002 000 грн. Здійснюють будь-які види діяльності, крім тих, які заборонені платникам єдиного податку та 5% від доходу

    Тобто групу варто обрати із розрахунку клієнтів і послуг для цих клієнтів що ви будете надавати, якщо у вас більшість клієнтів буде ЮО та ви плануєте надавати послуги з виготовлення друкованої продукції то однозначно 3 група, але якщо у вас буде інша специфіка діяльності то 2.

    Щодо - ліцензії то зазначений вами вид діяльності ліцензуванню не підлягає.

    Щодо врегулювання авторського права, то Перекладачу твору належить авторське право на здійснений переклад, якщо той є результатом його творчої діяльності. Подібно до автора твору, що перекладається іншою мовою, перекладачу належить авторське право на здійснений ним переклад, який вважається похідним твором. Належність авторського права на переклад обмежує права інших осіб щодо його використання без дозволу. Це означає, що використання перекладу можливе лише з дозволу перекладача, крім випадків, передбачених Законом України «Про авторське право і суміжні права». Зокрема, не потребує дозволу використання перекладу твору, що перейшов в суспільне надбання, тобто через 70 років після смерті автора перекладу.

    Закон висуває такі основні вимоги щодо виникнення авторських прав:

    — твір повинен бути результатом творчої діяльності (наприклад, плагіат чи певна технічна інформація, така як інструкції до застосування лікарського засобу можуть не відповідати цій вимозі);

    — твір має набути об’єктивної форми вираження (саме тому під правову охорону не підпадають будь-які ідеї, які автор «носить у голові», а охороняється лише форма вираження об’єктивована, наприклад на папері чи в електронній формі);

    — авторське право на твір виникає з моменту створення твору й не потребує будь-яких додаткових умов, крім тих, що вказані вище.

    Формально наведених умов достатньо для того, щоб особа, яка створила твір, уважалася його автором та отримала відповідні майнові та немайнові права. Наявність чи відсутність факту оприлюднення твору, його завершеності чи незавершеності не повинні відігравати роль при встановленні авторства, так само як наявність чи відсутність державної реєстрації авторського права. Проте на практиці, якщо твір не оприлюднено, і він перебуває в приватному володінні автора, можуть виникнути проблеми з реальним доведенням авторства в конкретній спірній ситуації. Також державна реєстрація авторського права – не обов’язкова процедура, проте може значно спростити доказування факту створення твору саме автором, особливо зважаючи на те, що процедура такої реєстрації не тривала та не надто затратна фінансово.

    «За замовчуванням» авторські права завжди першочергово належать особам, які створили твір – авторам та з моменту створення такого твору. Проте різного роду обставини, які випливають із договірних відносин, можуть змінити правовласника. Так, якщо такий твір створюється у зв’язку з виконанням автором службових обов’язків як працівника перед роботодавцем, майнові права на такий службовий твір будуть належати автору та роботодавцю спільно, якщо інше передбачено договором. Немайнові права завжди залишатимуться за автором. На практиці положення про перехід усіх майнових прав щодо службових творів до роботодавця додаються або в сам трудовий договір, або укладаються окремими авторськими договорами. Також, якщо автор створює твір на замовлення внаслідок договору «про створення об’єкту інтелектуальної власності на замовлення», майнові права на такий твір будуть належати замовнику, який найняв і оплатив створення такого твору. У переважній більшості інших випадків майнові права на твір належать виключно авторам до того моменту, поки вони не передаватимуть права іншій особі за договором.

    Щодо питання правовідносин книговидавництв та авторів. Є багато договірних форм та способів передачі авторських прав від автора до видавництва. Без отриманням відповідного дозволу видавництвом – використання твору буде вважатися порушенням прав.

    Можна виділити 3 основних шляхи розпорядження автором своїми вже створеними творами:

    виключна ліцензія — укладання ліцензійного договору, за яким видавництву надається виключне та ексклюзивне право здійснювати друк та реалізацію примірників твору (такий договір може бути тимчасовим, але поки він діє, навіть автору буде заборонено використовувати твір);

    невиключна ліцензія — ліцензійний договір, який буде надавати видавництву невиключне тимчасове право використовувати твір (відмінність із переднім видом договору буде полягати в тому, що видавництво буде не єдиною особою, яка зможе друкувати та реалізовувати примірники – така можливість буде залишатися й за автором, і за особами, яким він також може надати такий дозвіл);

    передача всіх майнових авторських прав видавництву (в цьому випадку повноцінним правовласником щодо всіх можливих способів використання твору буде видавництво на період усього строку дії авторських прав – купівля-продаж, якщо проводити не зовсім коректну, але просту і зрозумілу аналогію).

    Усі договори повинні укладатися в письмовій формі – одна з основних умов дійсності авторських договорів. Усна форма домовленості може призвести до визнання такої домовленості недійсною в разі настання спірної ситуації.

    Також обов’язковими вимогами до авторських договорів є:

    — чітка ідентифікація об’єкту, щодо якого передаються права, тобто твору (назва, дата створення твору його короткий опис, перелік авторів, тощо);

    — чіткий перелік способів використання твору, які передаються за договором (навіть у випадку, коли автор передає всі можливі майнові права на твір, необхідно вказати перелік усіх можливих способів використання такого твору видавництвом – тут діє правило «все, що не вказано в договорі НЕ вважається переданим»);

    — обов’язкова ідентифікація платежу як авторської винагороди;

    — строк дії договору, тобто дозволу використання твору, якщо автор передає таке право тимчасово;

    — територія дії дозволу використання твору.

    Переклад тексту твору – окремий вид використання твору, на який у правовласника (автора чи осіб, кому право було передане) є майнові права як дозволяти здійснення такого перекладу, так і забороняти. При чому, якщо в майбутньому буде здійснюватися переклад уже перекладеної версії твору на ще одну з мов («переклад перекладу»), то такому «новому перекладачу» доведеться отримати дозвіл і в автора чи правовласника оригіналу, і в попереднього перекладача, оскільки переклад – це теж твір (похідний), на який у перекладача виникатимуть права.

    Підсумовуючи, віділю основні поради при роботі з авторським правом:

    ретельно підходьте до доказування свого авторства твору – оприлюднення твору із зазначенням автора та дати створення твору, а за можливості також здійснити державну реєстрацію авторського права;

    обговорюйте всі суттєві умови домовленостей щодо передачі авторських прав та фіксуйте їх у письмовому вигляді;

    звертайте увагу на тип передачі прав у договорі (передача всіх майнових прав чи часткова й тимчасова);

    фіксуйте питання оплати авторської винагороди в договорі;

    Успіхів

    Савченко Олександр
    26.7%
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Юлія!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n2...):

    2. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.

    Господарський кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15/conv#n3...):

    Стаття 42. Підприємництво як вид господарської діяльності

    1. Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

    Стаття 55. Поняття суб'єкта господарювання

    2. Суб'єктами господарювання є:

    2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

    Стаття 55-1. Фіктивна діяльність суб'єкта господарювання

    1. Ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними:

    зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи;

    незареєстровано у державних органах, якщо обов'язок реєстрації передбачено законодавством;

    зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження;

    зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

    1) Чи варто реєструвати домашню друкарню? - так, якщо ваша діяльність має ознаки підприємництва.

    2) Якщо реєструвати ,то ФОП чи ТОВ? - ФОП.

    3) Як друкувати ці підручники без порушення авторського права? - Ви продаєте лише друкований текст (в електронному форматі) чи також паперовий варіант (роздрукований)?

    4) Чи потрібна ліцензія? - ні (відповідно до ст. 7 ЗУ "Про ліцензування видів господарської діяльності").

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України