Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

03 июня 2021, вопрос №43232

Які документи потрібні для виїзду за кордон не повнолітнього брата з повнолітньою сестрою

Потрібна довіреність обох батьків чи можна одного .
І взагалі які документи потрібні для цього

ллллллллллллллллллл

Ответы юристов (1)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Відповідно до Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» від 21 січня 1994 року громадяни України мають конституційне право виїхати з України (крім окремих випадків, передбачених цим Законом) та в'їхати в Україну.

    Документами, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами, є:

    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
    • дипломатичний паспорт;
    • службовий паспорт;
    • проїзний документ дитини;
    • посвідчення особи моряка.

    У передбачених міжнародними договорами України випадках замість зазначених документів можуть використовуватися для виїзду за кордон інші документи.

    Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на повернення в Україну.

    Порядок в'їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави, а також відповідними міжнародними договорами України у сфері взаємних поїздок громадян.

    Перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред'явлення одного із зазначених вище документів.

    Готуючись до виїзду за кордон, громадянам бажано ознайомитися з інформацією про країну в’їзду, зокрема:

    • її чинним законодавством;
    • умовами перебування на її території;
    • медичним обслуговуванням (особливо питанням страхування життя і здоров’я від нещасних випадків, що можуть статися під час подорожі);
    • можливостями працевлаштування та навчання в країні перебування;
    • особливостями дорожнього руху (для водіїв);
    • календарем святкових та вихідних днів тощо.

    Батькам, які планують здійснити подорож за кордон з дитиною (без другої особи з подружжя), слід подбати про отримання нотаріально засвідченої згоди на це другого з батьків.

    Правилами перетинання державного кордону громадянами України передбачено, що виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється лише за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку.

    Згода батьків (усиновлювачів), піклувальників на виїзд дитини за кордон оформляється у вигляді заяви, на якій справжність підпису батьків (усиновлювачів), піклувальників повинні бути нотаріально засвідчені. За вчиненням цієї нотаріальної дії можна звернутися до будь-якої держнотконтори чи до приватного нотаріуса. Засвідчення справжності підпису на документах належить також і до повноважень консульських установ.

    Зверніться до нотаріуса,


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України